Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

С "Нудоль" Русия показа, че е готова за космическата война

Още от 2021 г. започнахме да анализираме това, което се случи в края на ноември 2021 г. т.е. дали това е началото на комическата война?

Ще припомним някои от нашите заглавия: "Руската противоракета вече стреля и по космически балистични цели", "Прометей ще стреля по космически балистични цели", "Каква е истинската цел на противоракетната система "Нудоль"? Дали не е срещу Х-37?".

Отговорът не закъсня.

На 15 ноември 2021 г. Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за успешен тест, който удари неактивния руски спътник Космос–1408, който беше в орбита от 1982 г. на височина 544 – 566 км. Преди това подобни тестове в Космоса вече бяха проведени от САЩ, Китай и Индия. Така че едва ли имаше основание за протестите на САЩ, че сутринта на 15 ноември Русия е провела изпитание на противосателитно оръжие, поразявайки стар неактивен съветски спътник за радиоразузнаване Космос-1408 серия 11F619 "Целина-Д" в орбита от 1982 г. с наземна ракета. Типичната орбита на спътниците от серия "Целина-Д" беше на височина 544-566 км.

Формалната причина за протестите на САЩ беше, че "унищожаването на спътника Космос-1408 е довело до значително количество отломки, които застрашават космическите кораби на други държави и Международната космическа станция (МКС).

Държавният департамент на САЩ излезе със следното изявление: "На 15 ноември 2011 г. Руската федерация безразсъдно проведе разрушителен тест на наземна противосателитна ракета на един от собствените си спътници. По време на този тест са генерирани повече от 1500 проследими орбитални отломки, които ще увеличат риска за астронавтите и космонавтите на Международната космическа станция и други човешки дейности в космическите полети".

Причината за тези протести на САЩ обаче е различна – на 15 ноември беше извършен първият практически тест на руската противосателитна ракета-прехващач на усъвършенстваната система за протворакетна и противокосмическа отбрана (ракетна система за прехващане на голям обсег с космическо базиране ракета) "Нудоль" върху реална космическа цел.

Ракетата "Нудоль" беше изстреляна от космодрум Плесецк в Архангелска област и успешно порази стария неактивен съветски радиоразузнавателен спътник "Космос-1408". Руската страна издаде предварително навигационно предупреждение NOTAM, което затвори редица райони в Баренцово море и море Лаптев за полети от 15 до 17 ноември. Затварянията бяха свързани с изстрелванията на ракетите от космодрума Плесецк.

По-рано, според американски данни, бяха извършени девет пробни изстрелвания на ракетния комплекс "Нудоль", но без поразяване на реална цел. Какво всъщност е "Нудоль"? И защо нулира балистичните ракети и спътници на САЩ.

На 26 април 2021 г. Министерството на отбраната на Русия съобщи за успешното изпитание на полигона Сари-Шаган в Казахстан на противоракетна ракета, която със скорост "4 пъти по-бърза от куршум" унищожи "условната цел със зададената точност". Всъщност това беше анонс за предстоящото въвеждане на това оръжие в руската национална система за ПРО.

Най-вероятно тогава Русия завърши тестовете на ракетата А-235 "Нудоль", която ще замени А-135 "Амур", която днес защитава Москва и централния индустриален регион с обща площ около 486 000 кв. км от вражески балистични ракети. По-просто казано "Нудоль" е противоракетата, която прави противоракетната отбрана на Русия непробиваема. В съчетанието със зенитния комплекс С-500 ще може да убива и американски военни спътници.

Според висши служители в Пентагона, новите руски ракети-прехващачи ще унищожат "по същество целия ни потенциал за конфронтация", когато се основава на сателити, без които Пентагонът няма да може да води дори локална война с трета държава.

Това е качествено нова ситуация не само в противоракетната отбрана на Русия. Преди това руското Министерство на отбраната показа тестването на новата ракета за прехващане 53Т6, която е в състояние да развие скорост до 7 км/сек. (19 800 км/ч.), с обхват от 1000-1500 м с височина на прихващане 10-30 км.

Но дискусията и тогава не беше за тази ракета, а за комплекса А-235 “Нудоль”, като абсолютния противоракетен щит на Русия. 53Т6 беше неговата нова ракета.

“Нудоль” се разработва от 2010 г., за да замени съветската система за противоракетна отбрана А-135, която е стратегическа система за противоракетна отбрана и защита на Москва.

А-135 “Амур” се появи след договора между СССР и САЩ от 1972 г. и допълнителния протокол от 1974 г., според който СССР и САЩ могат да имат само една противоракетна отбранителна система и 100 ракети-прехващачи в неподвижни позиции.

В САЩ базата им за противоракетната отбрана Stanly Mickelsen в Северна Дакота защитаваше базата Grand Forks, където са разположени междуконтиненталните силозни балистични ракети Minuteman. Системата за противоракетната отбрана Safeguard осигурява частична противоракетна отбрана за цяла Северна и Южна Дакота, Минесота, голяма част от Уисконсин и Източна Монтана.

Системата Safeguard влезе на бойно дежурство през 1975 г., но още на следващия ден Конгресът реши да спре проекта. След година и три месеца активна работа той беше изведен от експлоатация.

Но на 13 декември 2001 г. президентът на САЩ Джордж Буш-младши обяви едностранното оттегляне на САЩ от Договора за ПРО от 1972 г.

Отговорът на Русия беше озвучен от Путин на 1 март 2018 г. със съответните видеоилюстрации за преодоляване на системите за противоракетната отбрана на САЩ. И беше съобщено, че мобилната система “Нудоль” има нова ракета за прехващане 53Т6.

Новата разработка се позиционира предимно като ударен в мобилен антисателитен комплекс, като в бъдеще няма да има ограничения за използването на тази система.

Всъщност само Генералният щаб знае пълния набор от приложения на мобилния “Нудоль” и неговите ракети.

Според някои данни една от ракетите на “Нудоль” – 51Т6 има две степени: първата е твърдогоривна, във втората се използва двигател с течно гориво. Тя може да поразява цели на височина от 70 км до 670 км, т.е. в Космоса. Сведенията за прехващането са противоречиви и се различават повече от два пъти – от 350 до 850 км.

Другата ракета е 53Т6, която има две твърдогоривни степени с уникална динамика с прекрасни скоростни характеристики. Нейните натоварвания - надлъжни и напречни, са абсолютен световен рекорд. Има и най-високата в света енергонаситеност. Официално съобщаваната далечина на прехващане е до 1000 – 1500 км, височина – до 300 км. Ракетата може да унищожава междуконтинентални балистични ракети със скорост до 7 км/сек.

Но реалностите са отличават съществено от тези цифри. След изпитанията беше съобщено, че системата има значителни запаси по всички параметри. Скоростните ракети 53Т6 могат да поразяват балистични цели на далечина 2,5 пъти по-големи и на височина 3 пъти по-големи от сега атестираните.

Системата е готова да изпълнява задачи и по унищожение на нискоорбитни спътници и други обекти.

Ефективността на сегашната система А-135 на Московска област възлиза на 90 процента, т.е. 90 процента от целите при масирано въздушно космическо нападение трябва да бъдат унищожени. За Централния промишлен район този показател е 60 процента.

Противоракетите за близко прехващане са предназначени за унищожението на бойните блокове на атмосферния участък на полета на целите и има високи полетно-технически характеристики.

Новата система е обозначена като А-235, т.е. А-235 идва на смяна на системата А-135.

А-235 е предназначена не само да защитава на централни промишлени райони, но и на други важни обекти на Русия.

В нея ще има ракети за близко и далечно прехващане.

Модификацията на ракетата 53Т6 – условно е 53Т6М, е засекретена, но е ясно, че ще има повече отколкото в базовия модел. Известно е, че нейната бойна част ще бъде кинетична, т.е. без взривни вещества. Поразяването на целта се осъществява с механичен удар с висша енергия. С това тя се отличава от 53Т6 с ядрена бойна част с мощност 10 килотона.

Тъй като системата А-235 ще е мобилна, а не шахтена, това означава и разширение на зоната за прикриване.

Но защо все пак беше протестът на САЩ след като руснаците свалиха свой стар спътник и въпреки че подобни неща преди това бяха правили САЩ, Китай и Индия. Да тръгнем по-отдалече.

През 2010 г. космическият безпилотник на компанията Boeing, наречен Х-37, направи първия си полет. Малко хора обърнаха внимание на това, приписвайки го на научни проекти. Но в списъка на клиентите, освен NASA, беше и DARPA /американската Агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната/. Те се занимават със създаване, тестване и интегриране на най-новите видове оръжия и могат да бъдат от всякакъв вид, дори биологични – такова подразделение DARPA също има.

И така, Х-37 вися на орбита една година и се върна на Земята. После отново полетя, кацна и отново полетя и така е до днес. Официалните изявления на NASA казват, че това е чисто “научен проект” и не преследва никакви военни цели. Но всички посочени изследвания могат лесно да бъдат извършени и на Международната космическа станция.

След създаването си Х-37 прекарва по-малко време на Земята, отколкото в Космоса. По време на “ваканциите” се извършва поддръжка, сменят пробити панели /които попадат под космически боклук/ и след това пак в Космоса. Изглежда, че той е постоянно дежурен там. Засега са построени само два безпилотника Х-37, единият от които е винаги на Земята.

Веднага ще припомним друга отбранителна програма на САЩ – “Космическа совалка”, една от неофициалните й задачи беше ядрени космически бомбардировачи в случай на рязко влошаване на отношенията със СССР. Целите на совалките бяха с най-висок приоритет.

Х-37 по същество е същото нещо, само че в по-малки размери и несравнимо по-евтин. Но Х-37, вместо полезен товар, може да носи от три до шест ядрени заряда и да ги пусне над целта – никоя система няма да ги прехване, тъй като височината на Х-37 е много голяма. Може да използва и лазерно оръжие.

Но това беше преди създаването на ракетната система “Нудоль”. Един от критериите е, че височината на полета на Х-37 не е по-висока от 700 км.

За обхвата на “Нудоль” е известно, че 3000 км не е ограничение. Според американското разузнаване още през 2018 г. е направено изстрелване на това разстояние. Тогава ракетата е изминала разстоянието само за 17 минути, което е много бързо за подобна техника.

Сега американците реагираха незабавно, не им хареса, че Русия има противоотрова срещу Х-37 и техните спътници. Очевидно практическата височина на поразяване на космическа цел на орбитална височина 500 – 550 км демонстрирана по време на комплексния тест на “Нудоль” на 15 ноември стига и до орбиталните Boeing X-37B, чиято височина е в диапазона 400-500 км. Заради това се считат за една от основните потенциални цели на този комплекс.

Разбирате ли какво означава това? Русия създаде над територията си практически непроницаем противоракетен чадър, който ще отразява всяка ракетна или сателитна атака от страна на САЩ и НАТО.

Какво ще се промени? Всичко. Ако нито една ракета на Запада гарантирано няма да може да преодолее противоракетната бариера на Русия, балансът на силите в света ще се измени.

Ако Русия разположи такава ПРО по цялата си територия, тогава САЩ завинаги ще забравят за претенциите за световната хегемония.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 314, January 2022
Срещу разполаганите в Германия Dark Eagle, в Беларус ще се появят комплекси "Искандер"
Преди няколко месеца разполагането от САЩ на ядрени ударни самолети във Великобритания сигнализира на Европа, че планира...
    Китай – САЩ: Отношенията ескалират бързо от студена към гореща война
Отношенията между Китай и САЩ продължават своята ескалация. От страна на Пекин последва ново предупреждение към Вашингто...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com