Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'23'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Китай – САЩ: Отношенията ескалират бързо от студена към гореща война

Отношенията между Китай и САЩ продължават своята ескалация. От страна на Пекин последва ново предупреждение към Вашингтон в полуофициалния вестник "Global Times".

Предишното беше през септември, когато Пекин предупреди, че "ескалацията може да доведе до Трета световна война по всяко време".

Новото предупреждение беше на 9 декември 2021 г., когато Пекин предупреди, че китайските военни "ще атакуват тежко американските войски, ако те дойдат на помощ на Тайван".

По този начин с нарастването на кризите около Украйна и Тайван, САЩ са в криза на два фронта и нямат никакъв шанс не само за успех, но и за оцеляване.

Новото единство между Китай и Русия е стратегически унищожително за Вашингтон.

Произходът на този нов съюз може да се проследи до Договора за добросъседство и сътрудничество от 2001 г., подписан от Китай и Русия. Това беше приблизително по същото време, когато двете сили се обединиха, за да формират Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/, заедно с централноазиатските държави Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Оттогава коалицията включи въоръжените с ядрено оръжие южноазиатски съперници Индия и Пакистан. От срещата на лидерите през септември Иран също е на път да се присъедини към пакета.

В последната среща на шефовете на отбраната на Китай и Русия през ноември 2021 г. двете страни се съгласиха да съставят "пътна карта" и за по-нататъшно военно сътрудничество и конкретно за необходимостта от възпиране на предполагаема заплаха от САЩ.

"Съединените щати са изправени пред най-опасната заплаха за съществуването си в своята история в момента" – е оценката и на бивши служители на Генералния щаб на САЩ.

Ескалацията започна на 7 октомври, когато беше съобщено, че американската атакуваща подводница Connecticut от клас Seawolf е пострадала, докато е била под вода в Южнокитайско море.

Около 20 американски моряци са били ранени, когато подводницата се е сблъскала с някакъв неизвестен обект.

Ядрената подводница от клас Seawolf USS Connecticut (SSN-22) се е разбила на 2 октомври и се е върнала в пристанище на 7-ми флот на САЩ, каза говорител на Тихоокеанския флот на САЩ.

Появиха се предположения за сблъсък на Connecticut с друга подводница. Появи се и теза за нов инцидент като с "Курск". /виж стр. 18-19/

Инцидентът в Южно - китайско море не можеше да бъде случаен и вероятно беше свързан с рязкото влошаване на отношенията между САЩ и Китай.

Първо, сблъсъкът се случи в разгара на геополитическата конфронтация между САЩ и Китай за Тайван, предизвикана от създаването на новия антикитайски военен блок AUKUS.

Второ, инцидентът се случи в Южно-китайско море. Точно там, където се намира позициониращата зона на китайски подводници с балистични ракети на борда.

Тези стратегически подводници на КНР са базирани в скалните убежища на остров Хайнан и редовно излизат на служба в Южнокитайско море в непосредствена близост до базата.

Американската подводница "Кънектикът" принадлежи към типа атакуваща ядрена подводница, която е предназначена да унищожи подводни ракетни носители. Нещо повече, няма и най-малко съмнение, че точно в момента на повишено напрежение китайските подводници заеха бойните си позиции в Южнокитайско море.

Много вероятно американците да са се сблъскали с една от тях. Но, за да избегнат по-сериозни международни последици предпочетоха да говорят за сблъсък с "непознат обект".

Инцидентът с американската подводница стана на фона на съобщенията, че САЩ са прехвърлили свои военни части на Тайван и обучават местните въоръжени сили.

В статията на Global Times тогава се казваше, че "заговорът между САЩ и Тайван е толкова "дързък", че ситуацията "почти е загубила поле за маневриране, и че китайският народ е готов да подкрепи пълна война със САЩ, предупреждавайки Тайван срещу "игра с огън".

Ще припомним, че "КНР е единственият, който законно представлява цял Китай, и че Тайван е неразделна част от територията на КНР".

Ще припомним също така, че Китай е държавата:

  • с най-голямо население;
  • с най-голяма икономика;
  • най-голям световен износител и вносител;
  • с най-голям дял в ръста н световната икономика, даже сега в пандемията;
  • най-голям вносител на енергия и суровини;
  • най-голям износител на високи технологии;
  • с най-голям ръст в усвояването на Космоса;
  • с най-голяма сухопътна армия;
  • и с ракетни сили, които в близко време ще са на първо място на планетата.

Най-актуалното доказателство за това беше тестването от Китай на свой собствен "Авангард", т.е. хиперзвукова ракета DF-17, способна да носи ядрена планираща бойна глава, летяща на ниска орбита в атмосферата преди да удари целта.

По този начин Китай и Русия са двете хиперзвукови държави. САЩ изостават назад.

Съобщението за изпитанията беше направено на 17 октомври, т.е. с 2 месеца закъснение, тъй като тестовете са били най-вероятно през август.

Реакцията в Белия дом и Пентагона на съобщенията за тестовете на хиперзвуковата ракета в Китай беше сдържана – "Не знаем как са го направили".

Хиперзвук означава движение със скорост, по-голяма от 5 Мах, т.е. пет пъти по-голяма от скоростта на звука.

DF-17 може да достигне скорост 10 Маха и да носи ядрена бойна глава.

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите планери са изключително маневрени, което им позволява да избягват проследяването и противоракетната отбрана на противника.

След като бъдат изстреляни в Космоса и отново влязат в атмосферата, за да ударят целта, която има малко време за реакция, хиперзвуковите ракети DF-17 и Xingkong-2 ще отстранят американските системи за противоракетна отбрана, разположени в Южна Корея, Япония и Тайван, а и в самите континентални САЩ.

Едновременно САЩ вече са на трето място в хиперзвуковата надпревара, тъй като изостават и от Русия, и от Китай.

Китай може да постави САЩ на колене и с друга разработвана от него хиперзвукова ракета, летяща с 8000 км/час, която с електромагнитен импулс може да прекъсне комуникационните и електрически захранващи линии.

Ракетата има обхват от над 3500 км и може да лети с шест пъти скоростта на звука. Тя е предназначена да създаде химическа експлозия над голям град и да го блокира напълно за секунди.

Интензивният електромагнитен импулс или микровълни, получени от експлозията, ще изпържат електричеството и комуникациите във всеки град.

Ракетата лети в земната атмосфера, за да избегне космическите системи за ранно предупреждение.

Над целевата зона се задейства химическа експлозия, която компресира електрическа експлозия, която компресира електрически зареден магнит, известен като "генератор на компресия на потока".

Това преобразува ударната енергия в къси, но изключително мощни електромагнитни импулси (ЕМР). Тя може да освободи 95% от енергията само за 10 секунди с мигновено разреждане, за да причини унищожения с електромагнитния импулс.

Това ще доведе до изгарянето на електронните устройства в целевата информационна мрежа в обхват от 2 км.

Оръжието може да бъде стреляно от Nanchang Q-5 и е предназначено да изключи захранването и комуникациите в рамките на секунди след експлозията.

По този начин Китай може да спечели войната само с един удар с електромагнитна атака. САЩ нямат защита срещу нея.

За разлика от конвенционалните или ядрените оръжия, електромагнитните удари не убиват моментално. Но с течение на времето могат да загинат стотици милиони хора. Според някои оценки, ако в САЩ няма електричество една година, 90% от американците може да умрат.

Според западни данни, Китай може да крие ракети и в корабни контейнери по целия свят.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 314, January 2022
С "Нудоль" Русия показа, че е готова за космическата война
Още от 2021 г. започнахме да анализираме това, което се случи в края на ноември 2021 г. т.е. дали това е началото на ком...
    На Курилите – "Бастион"
Русия е започнала да въоръжава Курилските острови с противокорабните ракети "Бастион" и вероятно с "Бал" - беше съобщено...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2023, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com