Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Еxtra Фокус
Опиумът от Афганистан и Турция

След 20 години и похарчени 2 трилиона долара, американските сили в Афганистан официално се изтеглиха след като талибаните превзеха столицата на страната Кабул в края на август 2021 г.

Въпросът е дали при талибаните производството на опиум в Афганистан ще продължи, въпреки обещанията им, че ще сведат производството му "до нула".

Какво представляват опиоидите?

Опиоидите се произвеждат от съединение, което се извлича от маковото семе. В момента Афганистан има над 550 000 акра макови полета. Въпреки че опиоидите – като морфин, обикновено се предписват за лечение на болка, всички форми на това вещество могат да предизвикат силно пристрастяване и да доведат до фатален изход, ако употребата е немедицинска или продължителна.

Съществува особено висок риск от пристрастяване към употребата на хероин, който участва в 19,8% от смъртните случаи от предозиране с наркотици в САЩ през 2019 г.

Употребата на опиоиди и смъртните случаи постоянно нарастват в световен мащаб през последните 4 десетилетия, като опиумът присъства в 70% от смъртните случаи от употреба на наркотици.

Този нарастващ проблем често се нарича опиоидна криза или епидемия.

Въпреки че макът расте в Афганистан от векове, страната не търгуваше с веществото до края на 70-те години от ниманиля век. През 1979 г. правителството загуби контрол над селските земи по пакистанската граница и муджахедините започнаха да използват опиума за финансиране на мащабни покупки на оръжие.

Между 1972 – 1980 г. околните страни – Иран, Пакистан, забраниха производството и продажбата на опиум, което отвори пазара за Афганистан.

През 1996 г., след като СССР се изтегли от Афганистан, талибаните – религиозно-политическа група, свързана с тероризма, завзеха контрола над страната. Първоначално групата насърчаваше растежа на опиума, тъй като производството му изискваше 9 пъти повече работници, отколкото пшеницата (една от основните култури в страната). Но заради увеличаването на производството на опиума, талибанският режим в Афганистан беше изолиран от повечето "демократични" правителства, начело със САЩ.

В отговор талибаните забраниха производството на опиум през 2000 г. Тъй като основният наркотрафикант през 2000 г. бяха САЩ при Буш – старши, последва американската инвазия 1 година по-късно, която завърши през август 2021 г. с позорно бягство на САЩ и НАТО от Афганистан.

Сега талибаните отново са на власт. Афганистан е в икономическа и хуманитарна криза. Най-дългата война в историята на САЩ остави страната с огромни разрушения. Милиони цивилни бяха изгонени от домовете си, чуждестранната помощ беше съкратена, местните разходи намаляват. Тези фактори вероятно ще накарат много обеднели афганистанци да бъдат още по-зависими от производството на опиум. През 2019 г. добива на опиум осигуряваше 120 000 работни места.

Въпреки обещанията на талибаните да сведат отглеждането на опиум "до нула", това е малко вероятно да се случи, тъй като търговията с опиум е неразделна част от талибаните и икономиката на Афганистан. Страната се превърна в "нарко-държава" тъй като макът е много по-доходоносен от всяка друга култура.

През 2020 г. според проучването на Службата на ООН по наркотиците и престъпността е имало 77% увеличение на площите в Афганистан за отглеждане на мак. Това вероятно ще продължи, тъй като структурните двигатели на опиумната икономика – въоръжените конфликти, лошото управление и широкото разпространената бедност – продължават да се движат в негативна посока.

Както в провинцията, така и в граничните градове, икономиката на опиума осигурява важен спасителен пояс за афганистанците в условията на хуманитарната криза.

Но само експертите знаят всичко за опиума, а именно, че не Афганистан е световен лидер в производството на опиум. Не. Това е легенда, поддържана от влиятелни политически групи.

Да, в Афганистан расте много мак, много опиум се произвежда, и САЩ и НАТО участват в търговията с наркотици.

Но световният лидер в производството е… Турция.

През май Турция е много красива. Алените макове цъфтят навсякъде – те гледат от камъните покрай магистралата, бягат по червените килими до боровете, които покриват планините, огромни червени квадрати от добре поддържани полета се простират зад стъклото на автомобилите, покрай празната селска магистрала.

70 000 фермери в 13 провинции на Турция отглеждат легално опиумен мак. Турските селекционери постигнаха сортове мак с най-високо съдържание на опиум – този бизнес в Турция е огромен, корени се още в Османската империя, днес 54% от всички площи, засадени с маково семе в света, са в Турция.

Afyon е най-големият завод за преработка на мак в света.

През 2020 г. в резултат на 158 674 анти-наркотични операции, проведени от силите за сигурност, 229 156 са арестувани заподозрени, 23 693 от които са били задържани.

Според Турския комитет по зърнените култури (ТМО) по-голямата част от произведения в Турция опиум (до 95%) се изнася в чужбина, където се използва за медицински цели, а също така се преработва в морфин, предписан в някои западни страни от лекари за регистрирани и нерегистрирани наркозависими.

Най-големият вносител на опиум са САЩ, които покриват 80% от нуждите на своите граждани от законно деклариран опиум чрез внос на опиум от Турция. Миналата година Турция е продал най-много опиум на САЩ.

Още по-големи количества турски опиум се движат нелегално по наркоканалите, минаващи и през България.

За мафията са показателни някои цифри.

По време на операции срещу трафика 3 689 килограма метамфетамин, 838 килограма кокаин, над 13,2 тона хероин, 603 килограма опиум, 87 тона марихуана и повече от 114 милиона корена от канабис били иззети.

Конфискувани са били и 7,5 милиона хапчета екстази, 4,2 милиона хапчета синтетични наркотици и 2,7 милиона хапчета каптагон. Наркотици на стойност 165 милиарда турски лири (18,7 милиарда долара) са били конфискувани през 2020 г. Обикновено са залавяни показно по-малко от 5% от наркотрафика, което означава, че той може да е над 200 милиарда долара.

През 2020 г. правителството стартира схема за възнаграждение за хората, които дават съвети за производството или масовото разпространение на наркотици.

Информаторите ще бъдат наградени до 500 000 лири в зависимост от количеството заловени наркотици. За информация, водеща до конфискуването на хероин и кокаин, се плаща най-високо – 60 000 лири за килограм, докато конфискуването на марихуана носи награда от 15 000 лири за килограм.

Според Интерпол, "Турция е основен район за преминаване и транспортиране на хероин от Афганистан, предназначен за европейските пазари", и е "котвена точка" за Балканския път.

Каналите продължават да са активни. Някои от тях се пренасочват заради събитията в Афганистан.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 314, January 2022
Какво е това на Луната
Китайският луноход откри на луната странно съоръжение с кубична форма. Нарекоха го "тайнствен дом".В близките 2-3 лунни ...
    Абонирайте се за "Строго секретно"
Aбонаментът за "Строго секретно" става по всяко време на годината в интернет чрез web-страницата www.strogosekretno.com....

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com