Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Алгоритъмът на Путин в действие
02.2022

Срещите Русия – САЩ в Женева завършиха както се и очакваше.

В момента в който пиша тези редове – 25 януари 2022 г., САЩ обещаха "следващата седмица да дадат писмен отговор на исканията на Русия", които тя постави още през декември.

Всичко е възможно.

Тъй като по почти целия пакет отговорът на САЩ вероятно ще бъде "Не", в близко време ще разберем какво имаше предвид Москва, когато искаше писмен, а не устен отговор.

Москва знаеше, че САЩ няма да приемат тези искания. Но искаха отговорът да бъде фиксиран в писмена форма, след който ще предприемат "нужните мерки".

Така "Не" на САЩ става пункт на бифуркация в сегашната мега-криза, която се характеризира по следния начин:

  • САЩ демонстрират нежелание да признаят правото на Русия да има сфера на влияние и национални интереси;
  • САЩ ще продължат опитите си да въвлекат Русия във война с Украйна, т.е. с чужди ръце и до последна украинска кръв.

По този начин приключиха съдбовните дни на януари 2022 г., които бяха кулминацията на войната, която САЩ вече водят срещу света, като си въобразяват, че ще останат незасегнати:

  • война срещу Русия в Украйна;
  • разполагане на нови ядрени ракети на САЩ в Германия или Полша /втора криза "Пършинг-2"/;
  • война на НАТО и ЕС срещу Беларус и Русия;
  • война между Украйна и ЛНР/ДНР и т.н.;

С една дума САЩ предлагат на света "да прегърне хаоса и да живее в лудост".

Това е същността на момента и на реалността на Третата световна война.

Въпросът сега е каква ще бъде конфигурацията на света в резултат на войната.

Ситуацията е изключително опасна и непредвидима, както на глобално стратегическо равнище САЩ – НАТО – Европа срещу Русия, така и на локално равнище Донбас – Украйна.

Ще започна от второто. Ясно е, че каквото и да последва оттук нататък проектът Украйна, такъв какъвто го познаваме през последните 8 години, след майдана в Киев през 2014 г., ще изчезне.

Целта на САЩ в Украйна е ясна – Русия да бъде отслабена по същия начин, по който САЩ подкопаха СССР в Афганистан през 80-те години. Представяте ли си нов Афганистан в центъра на Европа?

Стратегическият пейзаж след Втората световна война никога не е бил по-опасен. От едната страна имаме принуждаване към мир от Русия, със зачитане на нейните жизнени интереси и международното право и връщане към 1997 г., когато започна разширяването на НАТО на Изток от другата – принуждаване към война – от САЩ. На стиковката е Украйна.

Русия начерта своите "червени линии" – никакво разширяване на НАТО в Украйна, ако САЩ и НАТО не дадат юридически гаранции за сигурността на Русия, отговорът ще е с военно-технически средства. Според последни разчети войната в Украйна ще завърши не за 10 дни или 10 часа, а максимум за час и половина.

Развръзката може да настъпи всеки момент.

На това равнище търпението на Русия към САЩ и НАТО приключи. Или – или. Или се съобразявате с нашите интереси, или започва бурята.

Но Украйна е само върхът на големите, на стратегическо равнище Русия – САЩ. Това е същността. И колкото повече САЩ се опитват да лавират или да се крият зад Европа, толкова по-ясен става този конфликт.

Или, или!

Какво може да означава второто "или". Нещата са ясни – принуждаване на САЩ към мир с военни средства. Русия каза на САЩ: "Стоп, дотук, събирайте си багажа и обратно зад океана, или ще се съобразите с нашите национални интереси, или…!"

Русия тръгна към преглеждане на европейската и глобална система за сигурност след Втората световна война. Русия ще промени статуквото, независимо от онова, което САЩ могат да направят. Отлагането не е опция. Това се съдържа в алтернативата "или – или", за която Русия има решаващи военни козове.

Москва декларира, че спирането на разширяването на САЩ на Изток не подлежи на обсъждане. Но САЩ и НАТО отхвърлят това. Различията в дипломацията се превърнаха в непреодолима пропаст, от чието дъно се е вторачила в нас най-страшната война в историята на човечеството.

Новата сила на нова Русия са нейните нови оръжейни системи, въведени на бойно дежурство. Никога в историята Русия не е била толкова силна спрямо който и да било противник. И по времето на СССР.

Такъв момент се случва веднъж на 1000 години. Русия няма да го изпусне. Дойде време Западът да си плаща сметката.

Какви ще са тези "военно-технически средства"? Излишно е да спекулирам. Много от тях анализираме от 25 години.

Тук само ще отбележа две неща, които все още не се разбират.

Първо. През последните години се осъществи коренна и безпрецедентна промяна във философията на войната. Съвременната война се води с оръжия и противооръжия за далечни разстояния, даже на хиляди километри. Тоест маневрирането и използването на оръжия е много по-важно от маневрирането и използването на живата сила.

Именно оръжията на далечната война върнаха Русия в голямата игра със смазващо превъзходство – хиперзвуковите "Циркон", "Кинжал", "Авангард", "Сармат", атомните подводници с "Булава", противооръжията С-400, С-500, С-550 "Нудоль", действащи и в Космоса, колосалното торпедо "Посейдон", оръжията на военния театър начело с "Искандер", стратегическата авиация и т.н.

Заради това няма да гадая къде, кога и как тези оръжия ще бъдат използвани. Ще бъдат използвани там, по такъв начин и в такъв момент, какъвто е необходимо.

Второ. Така нареченият "алгоритъм на Путин", на който отдавна обръщам внимание.

Всъщност действията на Путин са напълно предсказуеми. Така нареченият "алгоритъм на Путин" вече е известен на западните елити и на така наречената "дълбока държава".

За какво става дума? За степенуването на предложенията на Путин.

Първото предложение на Путин винаги е напълно приемливо и взаимоизгодно, даже с известен ущърб за интересите на Русия.

Второто предложение на Путин вече е доста тежко, но както се казва "все още може да се диша".

Третото предложение вече е най-тежкото – "или – или".

Това означава, че първото предложение на Путин е: "дайте да се разберем, това са нашите интереси, това са вашите, да намерим разумен компромис".

След като е отблъснато, следва второто предложение на Путин, което е предупреждение и така се озвучава – ако не се вразумите, ще следват военно-технически мерки.

Когато и то е отблъснато, следва третото и последно предупреждение – Русия повече няма да отстъпва, ще отстъпи Западният свят. "Щом не искате, взимайте си куфарите и обратно. Иначе…"

Путин вече каза "щом ще има бой, удари първи".

С отхвърлянето от САЩ на трите предложения на Русия, светът влезе в сегашната мега криза.

Какво следва? Не знам, ще видим скоро.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 315, February 2022
Настъпи ли "часът на вълка"
Терминът "часът на вълка" отново се върна в обръщение.Използвахме го първи за първи път преди 20 години в същия контекст...
    България отново е на кръстопът
На 21 януари Министерството на външните работи на Руската федерация потвърди, че гаранциите в сферата на сигурността, ко...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com