Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Възможно ли е да настъпи ядрена зима на планетата

Вероятността някоя от ядрените държави умишлено да вземе решение за ядрена война е малка. Колкото и напрегнати да са отношенията в света всички политици са единодушни, че това е неприемливо и беше потвърдено неотдавна от 5-те големи ядрени държави.

Въпреки това на Земята имаше няколко десетки случая, когато човечеството се оказва на половин крачка от ядрен апокалипсис поради банални грешки. Сред причините бяха изгряващата луна, ято летящи лебеди, дребни компютърни проблеми, слънчева буря и т.н. Но ако си представим, ч подобна грешка може да стане фатална и все пак щ се случи ядрена война, какво ще се случи с нашата планета, ще оцелее ли човечеството?

Ядрената война между САЩ и Русия ще има катастрофални последици за цялата планета.

Но дали ядрените оръжия ще унищожат целия живот?

Напоследък броят на ядрените бойни глави на Земята беше значително намален. Според Стокхолмския институт за изследване на мира – SIPRI, общият брой на ядрените оръжия на Земята през 2021 г. беше 13 080. За сравнение, през Студената война броят им достига 70 000 единици.

Броят на разположените боеприпаси, тоест готови за незабавен удар, миналата година беше 3825 единици. Около 90% от тези бойни глави принадлежат на Русия и САЩ. Но не всички бойни глави ще бъдат замесени в ядрен удар. Някои от тях ще бъдат унищожени от защитните системи. Други просто няма да могат да излетят от силозите за изстрелване, тъй като са били на бойно дежурство от много години и са "изветрели".

Що се отнася до разрушителната сила на ядрените оръжия, една мегатонна бомба създава огнено кълбо върху площ от 3-5 квадратни километра, което унищожава целия живот. Ударната вълна разрушава сгради на площ от 155 квадратни километра. Убива голяма част от населението, но не 100%.

Трябва да се има предвид, че не всички ядрени бойни глави имат мощност от един мегатон. По-често са 150 - 550 килотона. Чрез математически изчисления може да се стигне до извода, че съществуващите ядрени оръжия не са достатъчни, за да унищожат цялото население дори на голяма държава, като Китай, Русия или САЩ. Но ще бъдат унищожени големите градове, инфраструктурните и военни съоръжения и т.н.

Какви ще са климатичните последици от ядрена експлозия? Симулациите на последствията от пълноценен ядрен удар между САЩ и Русия, който би включил целия ядрен потенциал на двете страни, показват, че цялата планета ще чувства последствията поне 10 години.

В резултат на пожарите, възникнали след ядрените експлозии, около 150 милиона тона сажди ще се издигнат в атмосферата. В рамките на няколко седмици вятърните аерозоли ще обгърнат цялото земно кълбо. Слънчевата светлина ще е скрита зад гъсти облаци, средната температура на Земята ще падне с 9°С и ще започне ядрена зима. Ядрената зима ще покрие Земята поне за седем години.

Единствените изключения ще бъдат Арктика и Северна Евразия. Северният полюсен вятър тук ще се засили през първата година след войната, което ще доведе до повишаване на температурите, но ще остане под точката на замръзване на водата.

Също така последствията от ядрените удари ще доведат до изчезването на дъждовния сезон, ще има значителна променливост в цикъла на Ел Ниньо.

Ще са необходими поне 7 години, за да се разсеят саждите. Ще са необходими поне още 3 години, за да се върнат нормалните нива на слънчева светлина към предвоенните нива. През това време много животни и растения ще умрат, тъй като след 200 дни ядрена има започва така наречената "точка без връщане".

Каква ще бъде радиацията на Земята след ядрен взрив? Радиацията е друга смъртоносна последица от ядрената война. Въпреки това, както и кинетичното унищожение ,то също няма да засегне цялата планета. Първите седмици след войната ще бъдат най-опасни. Факт е, че има връзка между продължителността на полуразпадането и енергията, освободена от радионуклидите, тоест мощността на радиоактивното излъчване. Колкото по-кратък е периодът на полуразпадането, толкова по-голямо е освобождаването на енергия. И обратно.

Радиоактивното замърсяване бързо отслабва и престава да бъде опасно след няколко седмици, т.е. след няколко седмици нивото на радиация дри в зоната на удара престава да бъде смъртоносно. През това време най-опасните изотопи ще се разпаднат. Разбира се има и такива с период на полуразпадане от стотици години, но излъчването им е незначително. Но това ще доведе до замърсяване на почвата и водните тела.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 316, March 2022
Готви ли се провокация срещу АЕЦ в Украйна
Много опасни събития се разиграваха в средата на февруари, чието разшифроване може да предвещава безумна провокация в Ук...
    75 години контрареволюции: 75 години "Гладио" - Gladio /27/
След 1990 г. нашата основна хипотеза, а след това и доказана теза, за атентата срещу Йоан Павел II беше, че атака с така...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com