Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Русия въвежда най-смъртоносната и най-голяма атомна подводница в историята – "Белгород"

Продължаваме да анализираме версиите защо Русия постави "ултиматум" на НАТО точно сега, въпреки че разширяването му продължава вече 30 години. Всичко се решава в сферата на оръжията.

Става дума преди всичко за следното:

Ядрените оръжия, които Русия осъвремени в 80%, за разлика от САЩ, където "ракетните сили" не са актуализирани от 30 години и поставят въпроса дали САЩ имат активна ядрена триада.

От друга страна, хиперзвуковото оръжие на Русия лишава американския флот от статута на "непотопяем", а също така нулира цялата им противовъздушна и противоракетна отбрана.

Но, както се оказва, това не са всички карти, които Русия пази в резерв.

Още един и може би основният е атомната подводница "Белгород". Ще кажете, как тази ядрена подводница е способна да решава съдбата на цели империи.

Може. Това е истинско оръжие на апокалипсиса, след прилагането на което светът никога повече няма да бъде същият.

Постоянно анализираме "Белгород" и страшното оръжие "Посейдон", което тя ще носи.

Нека започнем с факта, че това е първата в света подводница от пето поколение.

Да, подводниците, като изтребителите също имат поколения. В този случай петото поколение означава, че подводницата е построена върху съвсем различен принцип на водене на война.

Всички предишни поколения подводници трябва да участват директно, т.е. те самите са носители на оръжие.

Но "Белгород" използва "посредници", за да нанесе удар, т.е. други подводници, малки и безпилотни. "Белгород" е станция за базиране на подводни ядрени апарати, които от 2018 г. се наричат със страшното име "Посейдон".

Всеки "Посейдон" е в състояние да се движи на дълбочина 1000 метра на разстояние до 10 000 км и да носи до 6 термоядрени заряди с мощ до 100 мегатона всеки.

Нека да разгледаме тези данни по-подробно.

Дълбочината от 1000 метра е много по-дълбока от обикновените подводници и от техните торпеда. На тази дълбочина "Посейдон" е много труден за откриване и почти невъзможен за унищожаване.

Обхват от 10 000 км означава, че "Посейдон" може да бъде изстрелян например от Баренцово море и ще достигне безопасно до американския бряг.

Що се отнася до 100 мегатона, малко вероятно е някой да използва толкова мощен заряд в "Посейдоните" (това е 6000 пъти по-мощен от атомната бомба, хвърлена над Хирошима). Дори най-мощната бомба, изпробвана някога от човечеството (съветската "цар бомба") имаше 2 пъти по-малко мощност.

Да, технически е възможно да се създадат 100 мегатона, но такава бомба, когато се взриви под водата, ще създаде чудовищно цунами с височина до 500 метра, която ще унищожи половината САЩ.

Разбира се, това ще има катастрофални последици за САЩ, но не забравяйте, че светът има общ океан, което означава, че вълните от експлозията ще се разпръснат по целия свят. Някои от тях е достигнат Европа, Африка, Южна Америка и дори самата Русия.

Заради това "Посейдоните" ще бъдат натоварени с нещо по-слабо за бойно въздействие върху определени участъци от брега, а не върху целия свят.

Такъв "Посейдон" със средна мощност, взривен под вода, може например да унищожи цялата самолетоносачна групировка (самолетоносач и много ескортни кораби) наведнъж. Или да отмие някаква военноморска база на НАТО. Или да унищожи крайбрежна индустриална зона. Като цяло може да има много приложения.

Що се отнася до атомната подводница "Белгород", руснаците започнаха да я строят още през 1992 г. Оттогава строителството беше замразявано много пъти.

Лодката е наистина голяма. Тя е по-голяма от всяка друга подводница, построена някога в която и да е страна по света.

Първоначално дължината й беше планирана на 154 метра, след което тази цифра беше увеличена до 184 метра (това е с 11 метра по-дълга от предишния рекордьор от проекта 91 "Акула").

Но дори 184 метра не са окончателни. Най-вероятно дължината на лодката наближава 200 метра. За сравнение най-новата руска лодка с дължина 170 метра е "Княз Владимир" от проекта Ка-549.

"Белгород" – още по-дълга и още по-широка. През 2012 г. лодката започна да се преправя специално за "Посейдон".

През 2018 г. започнаха да формират и обучават екипажа.

През 2019 г. лодката беше спусната на вода и продължи да се достроява на вода.

През лятото на 2021 г. лодката беше изпратена за първите морски изпитания.

През 2022 г. лодката трябва да влезе на дежурство.

С други думи, още в тази година, "Белгород" ще бъде напълно готова да води война по съвсем други правила.

Още няколко предимства на "Белгород".

В допълнение към способността да носи дронове, тази ядрена подводница има още няколко ключови предимства.

1. Огромна автономия – до 120 дни. Дори най-новите руски "Бореи" имат автономност от 90 дни, тоест месец по-малко.

Какво означава такава невероятна автономия? Лодката може да плава автономно 4 месеца и малко хора ще знаят къде се намира в момента.

Като се има предвид скоростта от 32 възела (над 50 км/ч.), "Белгород" може да се движи 1200 км на ден (движейки се на дълбочина около 500 м), а за 4 месеца от пътуването – 140 000 км, т.е. да обиколи глобуса няколко пъти. И къде да я търсят американците?

2. Невероятна безшумност. Основният акцент на самата лодка (без да броим въоръжението) са витлата със специална конструкция. Този дизайн се пази в най-строга секретност. Това позволява на лодката значително да намали нивото на шума, а това от своя страна означава "невидимост".

В резултат на това се появи някакво невероятно оръжие: то може да се скрие навсякъде в световния океан и да нанесе неочакван удар с "Посейдони", нулирайки военния и икономически потенциал на абсолютно всяка страна, дори САЩ, които по същество са крайбрежна държава.

И така, "Посейдон" може дълго време да проследява и да слуша движението на група кораби, като същевременно е на дълбочина около един километър и в точния момент за почва да се движи към целта. И тук има своя особеност – скоростта на торпедото в този момент е около 200 км/час поради ефекта на суперкавитация, точно като торпедото "Шквал". Групата няма да има време да реагира, като супер-торпедото може да стигне много далеч и много дълго.

Обхватът му е неограничен поради наличието на ядрен реактор на борда.

Вторият сценарий е известен – задействане непосредствено край бреговете на потенциалния враг. Там има и мощна ударна вълна и много по-голям радиоактивен облак. Според някои изчисления цунами може да проникне на стотици километра в дълбините на територията на врага, а облакът – и по-нататък.

Според оценките "Белгород" носи до 6 такива супер-торпеда, които могат да унищожат САЩ напълно.

Но не само "Посейдон" е на борда. Вторият в списъка е "Клавесин" 2Р-РМ. Това е малка безпилотна подводница, която е позиционирана като изследователска. Въпреки това, ако се използва в боен режим, "Клавесин" играе ролята на разузнавач, който изпреварва превозвача, търси врага и предава цялата информация на ядрената подводница, и ако е необходимо, поема удара.

Това означава, че въвеждането на "оръжието на Страшния съд" върви по план. Което пък е свързано с друг въпрос, на който сме се спирали в миналото – колко такива супер торпеда ще са необходими, за да бъдат унищожени напълно САЩ.

Отговорът със сигурност ще ви изненада – само четири. С помощта на "Посейдон", които не се откриват от спътниците и не се унищожават от никакви средства за отбрана, ще са доставени мегатонни заряди в района на западните и източните брегове на САЩ и до Мексиканския залив, колкото е възможно по-близо до брега на САЩ, но извън шелфа, на дълбочина 2-3 километра. И едновременно са взривявани. В епицентъра вълната се издига на повече от километър височина. Тя ще помете всичко на Източното или Западното крайбрежие на 500-1000 км.

На западния бряг вълната ще отнесе цялата гъсто населена брегова линия до стотици километри в дълбочина.

В Мексиканския залив вълната ще отнесе цялата равнина на юга в САЩ и Флорида. Освен това вълната ще тръгне по коритата на Мисисипи и други реки почти до тяхното начало и ще помете всички градове в долините на реките в центъра на САЩ, където вълната от източния бряг няма да достигне.

В резултат на това голяма част от равнините в САЩ ще бъдат унищожени. В крайбрежните райони с незначителна височина над морското равнище е разположена значителна част от населението – над 80 процента. Тук са и основните производствени мощности на САЩ. Даже относително слаба цунами с височина няколко десетки метра може да донесе катастрофални последици за САЩ.

Това означава, че от геофизична гледна точка САЩ са много уязвима страна. Остава да се определи с помощта на какви средства може да се инициират толкова мащабни геофизически процеси.

"Посейдон" е основното.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 316, March 2022
А-235 "Нудоль": Основната отбранителна ракета на Русия – най-опасният враг на американския Boeing X-37
Следейки финалната част на тази безпрецедентна по мащаба си епична военно-дипломатическа сага Русия – САЩ в средата на н...
    Глобалните военно-морско маневри на Руския флот
В края на януари Руският флот започна да се разсредоточава. Почти едновременно започнаха големи учения на руския флот в ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com