Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Глобалните военно-морско маневри на Руския флот

В края на януари Руският флот започна да се разсредоточава. Почти едновременно започнаха големи учения на руския флот в Арктика, Балтийско и Черно море.

На 24 януари първи в ученията влезе Балтийският флот. В състава групировката бяха двадесет бойни кораба, катери и плавателни съдове.

На 25 януари започнаха учения на Северния флот в Арктика с участието на 30 кораба (включително носители на хиперзвуковите ракети "Циркон"), подводници и поддържащи кораби.

На 26 януари започнаха ученията на Черноморския флот. Както в Балтийско море, така и тук, две дузини кораби излязоха в морето.

В бойната подготовка на моряците участваше и авиацията.

Едновременно в Арабско море се проведе съвместното руско-китайско военноморско учение "Мирно море-2022". Руският военноморски флот беше представен от отряд кораби на Тихоокеанския флот: ракетен крайцер "Варяг", противоподводен кораб "Адмирал Трибуц" и морски танкер "Борис Бутома".

Дали това беше планирано учение? Или така нереченото разсредоточаване, т.е. изтегляне на флота от потенциален удар и разпръскване в регионите заради очаквани провокации на Вашингтон и Киев в Донбас.

С особено внимание се следеше и движението на комбиниран отряд от 6 големи десантни кораба на Балтийския и Северния флот, който се насочваше към Източното Средиземноморие.

На 3 февруари започнаха големи военноморски учения на Северния и Балтийския флот в североизточната част на Атлантическия океан край бреговете на Великобритания. Ракетният крайцер "Маршал Устинов", многоцелевата фрегата "Адмирал Касатонов", големият противоподводен кораб "Вицеадмирал Кулаков". В тях участваха и морски танкер "Вязьма", представляващ Северния флот, както и две корвети от Балтийско море. Ученията, по време на които се планираха ракетни стрелби и бомбардировки от силите на ВКС, продължиха до 8 февруари. Зоната на ученията беше затворена за кораби и самолети за 5 дни. Накрая влязоха в Средиземно и Черно море.

Това беше част от глобалните военноморски учения от януари – февруари "във всички зони на отговорност" на ВМС на Русия със силите на всичките 4 флота на Русия, със 140 кораба, повече от 60 самолета, 1000 единици военна техника и около 10 000 войници и моряци.

Отделни учения се проведоха в Средиземно, Северно и Охотско море, в Тихия океан и в североизточната част на Атлантическия океан. Всички кораби от всички декларирани за ученията флотове бяха в морето, почти никой не остана в базите, в това число и на Тихоокеанския флот.

Въпросът е къде и как може да се случи евентуален конфликт между двете водещи ядрени сили САЩ и Русия. Най-доброто място за това е Източното Средиземноморие.

Шести флот на военноморските сили на САЩ отговаря за Средиземно море. Неговата особеност е, че няма постоянен състав, а оперативните му грипи се увеличават или намаляват при необходимост. Флагманът е командният кораб Mount Whitney, чест гост в Черно море.

И така, Пентагонът в края на декември 2021 г. реши да остави и самолетоносача "Хари Труман" в Средиземно море, заедно с пет кораба, носещи управляеми оръжия. В Йонийско море между Италия и Гърция бяха разположени американски ударни отряди. Освен това и атомната подводница на САЩ "Джорджия" навлезе в Средиземно море. Тя е носител на крилати ракети Tomahawk, до 154 броя.

Какво могат да направят американските кораби и подводници от Средиземно море? Много. Оттам "Томахавките" могат да нанасят удари например по позициите на опълчението, в Донбас, което е предприело контранастъпление на украинска територия. Базираните изтребители и щурмови самолети от "Хари Труман" могат да бъдат преместени на летища в Румъния да нанасят въздушни удари от там.

Отговорът на Министерството на отбраната на Русия не закъсня. Нека съберем всичко, което беше известно.

Първо, в края на 2021 г. от самолетите на Русия за въздушно разузнаване беше изпратен в Сирия за разузнаване и издаване на оперативни данни за целеуказание на руските зенитни, крилати и противокорабни ракети.

Второ, споменатият комбиниран отряд от 6 големи десантни кораба на Балтийския и Северния флот влезе в Средиземно и Черно море. Какво можеше да има в трюмовете на големите десантни кораби, натоварени ниско във водата. Споменаваше се Сирия, като една от дестинациите и дали корабите не носят в Сирия допълнителни брегови противокорабни системи "Бастион", зенитно-ракетни комплекси, както и "Искандер-М".

"Бастион" заслужава особено внимание. Той е един от ключовите елементи на системата за ешелонирана брегова отбрана на Русия, предназначен да унищожава цели на разстояние до 300 км. Целевият обхват на "Бастион" включва кораби от ударни групи, военноморски конвои, десантни сили, катери, неподвижни надводни и наземни цели.

"Бастион" може да се използва независимо от времето по всяко време на денонощието. Бастионните позиции могат да бъдат разположени на надморска височина до 3 км над морското равнище и на разстояние до 200 км от брега. Един комплекс с четири пускови установки е в състояние да защити брегове с дължина над 600 км. Времето от момента на получаване на заповедта за поход до пълно разгръщане на бойни позиции е пет минути, след което комплексът е напълно готов за стрелба.

"Бастион" са носители на свръхзвукови крилати противокорабни ракети "Оникс". Това е доста тежко оръжие – стартовата маса на ракетата е 3-тонна мощна бойна глава с тегло 200 кг, пълна автономност на бойно използване и свръхзвукова скорост на полета, което го прави трудно за прихващане на вражеските системи за противовъздуушна отбрана. В бъдеще арсеналът на "Бастион" може да бъде попълнен с ракети "Калибър" и хиперзвукови "Циркони".

Едновременно се извършваше преход с голям обсег, на флагмана на Тихоокеанския флот на Руската федерация, ракетния крайцер "Варяг" и придружаващия го "Адмирал Трибуц" към Средиземно море, които взеха участие в съвместните военноморски учения "Морски пояс за сигурност" с флотите на Китай и Иран в Оманския залив, а след това се придвижваха към Средиземно море.

Крайцерът "Варяг" е един от най-мощните кораби в руския флот, и е позициониран като "убиец на самолетоносачи с ракетата "Вулкан".

Това е мощна противокорабна ракета с обсег на действие от 700 до 1000 километра. По-голямата част от разстоянието минава на голяма надморска височина, а след това пада до ултра ниска надморска височина, криейки се от радарите. Бойната глава може да бъде конвенционална или ядрена. На борда на "Варяг" има 16 такива ракети. "Варяг може да представлява реална заплаха дори за "Хари Труман", тъй като Средиземно море е просто една "локва".


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 316, March 2022
Русия въвежда най-смъртоносната и най-голяма атомна подводница в историята – "Белгород"
Продължаваме да анализираме версиите защо Русия постави "ултиматум" на НАТО точно сега, въпреки че разширяването му прод...
    Военнотехническият отговор на Русия: бази или шлепове
Една от горещите теми при обсъждането на вариантите за "военно-технически отговор", който Русия обещава на отказа на САЩ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com