Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Пентагонът обяви DEFCON-2 и се скри в бункерите в Чейен

На 6 декември 2021 г. DEFCON (Скалата за готовност на въоръжените сили на САЩ) беше преместена на ниво 3.

Какво означаваше това?

Справка: DEFCON (съкращение от английски – DEFense Readiness CONdition – готовност за отбрана) е скалата за готовност на въоръжените сили на САЩ. Тя показва развитието на комуникациите между Обединения комитет на началник-щабовете и командирите на обединените командвания. Кодовете съответстват на изострянето на военната ситуация.

Стандартният протокол за мирно време е DEFCON 5, който намалява изострянето на военната ситуация.

DEFCON 1 отговаря на очаквана незабавна пълномащабна атака и никога не е била обявяван (с изключение на учебните тревоги по време на Exercise Expert Archer). По време на Студената война особено се страхуваха от обявяване на ниво 1, тъй като това щеше да означава началото на тотална ядрена война.

DEFCON 5 – стандартна мирновременна военна готовост.

DEFCON 4 – подобно на петото ниво, но активността на разузнавателните служби е повишена. САЩ прекараха почти цялата Студена война на това ниво.

DEFCON 3 – високо ниво на тревога. Всички военни части сменят радиопозитивните си според секретни документи. Армията на САЩ беше на това ниво по време на кубинската ракетна криза и на войната на Йом Кипур в Близкия Изток. Той беше въведен и след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

DEFCON 2 – това ниво предхожда максималната бойна готовност. Обявен по време на Карибската криза (само за стратегическото въздушно командване, въоръжените сили като цяло оставаха на ниво DEFCON 3) и по време на операция "Пустинна буря" на 15 януари 1991 г. (Обединения началник на щабовете).

DEFCON 1 – това е максимална бойна готовност. Подразбира се, че САЩ са на прага на мащабен военен конфликт с възможно използване на оръжия за масово унищожение. Американските войски никога не са били въвеждани в това ниво на готовност, само през ноември 1983 г., като част от десетдневните командни учения на НАТО "Опитен стрелец" в Западна Европа се отработваха акции, съответстващи на това ниво.

На 6 декември, както стана известно, за Европейското командване на САЩ DEFCON беше свален на ниво 2, което дори не беше по време на Карибската криза. Не беше ясно каква е причината за такава промяна, но най-вероятно тя се криеше в ситуацията около Украйна.

Точно един месец по-късно – на 7 февруари 2022 г. операцията около степента на сигурността се повториха вътре в САЩ по друг начин. Стана ясно, че десетки полети на Специална въздушна мисия – SAM, евакуираха високопоставените служители от Вашингтон, до Колорадо Спрингс, където се намират големите подземни убежища за лидерите на САЩ в случай на ядрена война.

ВВС на САЩ "Специална въздушна мисия" (SAM) осигурява въздушен транспорт за президента на Съединените щати (POTUS), вицепрезидента на Съединените щати (VPOTUS), първата дама на Съединените щати (FLOTUS), президентския кабинет, Делегации на Конгреса на САЩ (CODELs) и други високопоставени американски и чуждестранни сановници.

Специалната въздушна мисия – SAM, е под контрола на командването на въздушна мобилност (AMC) и се изпълнява от 89-то въздушно крило (89 AW), базирано във военновъздушната база Андрюс, Мериленд.

Совалките с полетите на SAM от Вашингтон бяха до Колорадо Спрингс… И обратно…

Колорадо Спрингс е дом на NORAD и неговите защитни убежища.

Планинският комплекс Чейен е инсталация и огромни отбранителни бункери, разположени до град Колорадо Спрингс в центъра за космическите сили в планината Чейен.

В Колорадо Спрингс се намира и базата на космическите сили Питърсън, където са щабовете на Северноамериканското командване на аерокосмическата отбрана (NORAD) и Северното командване на САЩ (USNORTHCOM).

Командният център на бункера беше модернизиран през 2003 и 2004 г. От 2008 г. NORAD и космическото командване на САЩ са базирани в базата на космическите сили Петерсън и комплексът, предназначен като център на военновъздушните сили, който се използва за обучение и като резервен команден център, ако е необходимо.

В миналото военният комплекс включваше много подразделения на NORAD, американското космическо командване, командването на аерокосмическата отбрана (ADCOM), командването на системите на ВВС, службата за метеорологичните условия и Федералното управление при извънредни ситуации (FEMA).

Комплексът се използва и от близкия център за предупреждение на гражданската защита на САЩ.

И така, защо бяха евакуирани /ако това беше случаят/ служители на САЩ до NORAD в Колорадо Спрингс?


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 316, March 2022
Военнотехническият отговор на Русия: бази или шлепове
Една от горещите теми при обсъждането на вариантите за "военно-технически отговор", който Русия обещава на отказа на САЩ...
    Смъртоносният бизнес с ваксините. Неудобните направо ги убиват
Операцията на "дълбоката държава" глобално ваксиниране на всеки и навсякъде срещу COVID-19 , макар и с голямо боксуване,...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com