Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Путин и Си обърнаха шахматната дъска
03.2022

Тъй като съм последният в Европа все още жив анализатор /от 1973 г./ на отношенията СССР/Русия – Китайска народна република, както и на СССР – САЩ, Варшавски договор – НАТО, и СИВ – ЕС, ще се опитам да очертая някои от параметрите на събитието което ще определя бъдещето на света, най-вероятно до края на ХХI век.

Това беше срещата на лидерите на КНР и Русия – Си Цзинпин и Владимир Путин, на 4 февруари в Пекин, в навечерието на Зимните олимпийски игри, като приетата от тях декларация превърна глобалната шахматна дъска на Бжежински в руско-китайска партия на Путин и Си.

По този начин годината на "Черния воден тигър" започна не с фойерверките на откриването на олимпиадата, а с политическия гръм на срещата, с която Путин и Си преформатираха само за няколко часа глобалната геополитическа ситуация за години напред.

На 4 февруари 2022 г. в Пекин беше подписана "Съвместна декларация на Руската федерация и на Китайската народна република относно навлизането на международните отношения в нова ера и глобално устойчиво развитие".

Едва ли може да се измисли по-точна формулировка на този документ, защото в него двете велики държави представиха действена алтернатива на досегашния свят.

Стигнахме до следващия цикъл на световното развитие.

Въпросът не е срещу кого ще бъдат приятели Русия и Китай, а какво предлагат на мнозинството на планетата.

Още в първия параграф на декларацията се казва, че Западът се превърна в малцинствен играч. Мнозинството се обръща и слуша Москва и Пекин за тяхната оценка за бъдещото развитие на света, на голямото евразийско пространство, на ШОС, БРИКС, ЕврАзЕс, на оръжията, икономиката, киберсигурността, неделимостта на сигурността и т.н.

С една дума руско-китайският документ поставя основата на духовния, хуманитарния и цивилизационен компонент на алтернативата на досегашното западно господство и навлизането на международните отношения в нова ера на глобално устойчиво развитие.

Ето най-важният фрагмент от декларацията: "Русия и Китай се противопоставят на действията на външни сили за подкопаване на сигурността и стабилността на общите им съседни райони, ще се противопоставят на намесата на външни сили, под какъвто и да е предлог, във вътрешните работи на суверенните държави, на цветните революции и ще засилят сътрудничеството си в споменатите области."

И по-нататък – "… списъкът на универсалните ценности, централната роля на ООН, световният ред, основаващ се на международното право и истинска многополюсност, зачитане правата на народите да избират самостоятелно пътя на развитие в зависимост от социалната и политическа структура, историята, традициите и културните характеристики на формите и методите за прилагане на демокрацията, които отговарят на спецификата на държавите."

Правата на хората са извадени над "правата на човека", т.е. парадигмата на общността е извадена над парадигмата на капитализма, в който индивидът е над общността.

На този фон е и оценката на социално-икономическия контекст на декларацията от 4 февруари.

Светът се приближава към следващия технологичен цикъл на своето развитие, в него ще има различна икономическа система и различно общество през годините на транзита към новия многополюсен свят. Съвременният западен свят е достигнал предела си и сега агресивно отшумява. В новия свят могат да се формират няколко пространства или технико-икономически блокове с по-големи дялове от пазара със собствени валути и финансови центрове, ресурси и философия за развитие на определената цивилизация.

Що се отнася до двустранния аспект на руско-китайските отношения, подробности за тричасовата среща на Путин и Си, лице в лице, в максимално подсигурено помещение SCIF /Segmented, Compartmentalized Information Facility/ едва ли някога ще бъдат оповестени как двете държави се виждат в новия глобален баланс на силите. И тъй като документът е 5300 думи и едва ли някой ще го прочете, ще си позволя "превод" на някои негови важни части:

  • САЩ и няколко васални държави искат да запазят своята хегемония и да игнорират международното право. Това е заплаха за мира и сигурността на планетата. Превод – ще се противопоставим;
  • Русия и Китай се фокусират върху изграждането на Голямото евразийско пространство на "Един пояс, един път", на двустранните и многостранни интеграционни проекти в Евразия. Същото се отнася и за устойчивото развитие на Арктика. Никоя държава не може да гарантира собствената си сигурност отделно от сигурността на останалия свят и за сметка на сигурността на други държави;
  • Русия и Китай ще защитават своите основни интереси, суверенитет и териториална цялост. Превод – ние ще стоим рамо до рамо срещу онези сили, които се опитват да ни пречат да постигнем истински суверенитет. Русия потвърждава подкрепата за единен Китай и че Тайван е неотменима част от Китай. Китай ще подкрепя усилията на Русия срещу САЩ/НАТО/ЕС да превърнат Украйна в антирусия или да свалят правителства, приятелски настроени към Русия;
  • НАТО е агресивна, насилствена и тоталитарна надстройка, чиято цел е да се попречи на която и да е държава да постигне суверенитет, с мотото devide et impera. Русия и Китай ще се противопоставят заедно са този злокачествен тумор. Превод – Китай напълно подкрепя руските искания към Запада. Русия няма да позволи на САЩ да обградят военно Китай. Китай няма да позволи на САЩ да обградят военно Русия. Те стоят рамо до рамо и ще се защитават;
  • двете страни потвърждават, че техните отношения са по-добри от политическите и военни съюзи от ерата на Студената война, приятелството между двете държави "не познава граници". Тази формулировка означава много повече от всеки съюз, договор и споразумение.

Каква е голямата картина в икономиката?

С рекорден търговски и фискален дефицит и започваща хиперинфлация САЩ губят икономическата война.

Брутният национален продукт на Китай /според паритета на покупателната способност /PPP/ е 27 трилиона долара, в сравнение с официалните 20 трилиона на САЩ. Но ако се "изчистят" статистическите "номера" и извадят услугите и банките от БНП на САЩ, техният реален брутен продукт е около 2 трилиона долара. Повтарям – не 20, а само 2 трилиона долара.

На Русия БНП по покупателна способност е също около 2 трилиона долара.

С една дума, Китай са далеч напред – с 10 пъти по-голям БНП от САЩ.

САЩ и Русия са наравно, но Русия върви нагоре, а САЩ се свличат надолу.

Това е системен въпрос за САЩ, който трябва да решават. Но вместо да търсят решение, т.е. вътрешни ресурси в самата американска икономика, те отново трябва някого да ограбят. Но кого?

Русия създаде оръжия, с които ще унищожи САЩ преди да са усетили, че са изстреляни.

Китай подходи творчески към своя потенциал за ограбване и залости вратичките.

Глупаци вече няма, освен в Европа.

Декларацията отразява и този процес. Руско-китайският съюз в новите условия е без прецедент. Става дума за най-мощната във военно отношение машина на Русия, с огромна територия и ресурси, но с дефицит от население след Студената война, и за Китай с най-мощната икономика и с най-голямо население, лидер в новата научно-техническа революция.

По-благоприятни условия за интегриране не е имало нито в СИВ и ЕС, нито във Варшавския договор и НАТО. Това е победа на Евразия над атлантизма.

Разбира се, още нищо не е спечелено. Но, както казват китайците, "най-дългият път започва от първата крачка".

Дали новият световен ред не започна с декларацията на Русия и Китай на 4 февруари 2022 г?


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 316, March 2022
За някои моменти на актуалната ситуация
Както се казва, актуалната ситуация върви от лошо към по-лошо.Заради това още през лятото на 2021 г. предупредих читател...
    Чехите се измъкнаха, ние не сме
Чехите тихо приключиха скандала с взривяването на оръжейните складове във Врбетице през 2014 г., в който беше замесена и...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com