Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Войната влезе в Средиземно и Черно море
Военен анализ на "Строго секретно"

Войната влезе отново в Средиземно и Черно море. Всъщност тя е в акваторията на двете вътрешно-европейски морета от лятото на 2021 г., като от декември наблюдаваме рязко ескалиране в противостоенето САЩ/НАТО – Русия.

Ще припомним, че през лятото на 2021 г. се проведоха големите военноморски учения на НАТО Sea Breeze, които бяха подготовка за сегашната ескалация на САЩ и НАТО в Украйна срещу Русия.

Ученията Sea Breеze – 2021 се провеждаха от 28 юни до 10 юли 2021 г. в Черно море с участието на 5000 войници, 40 самолета и 32 кораба от 32 държави.

Ученията се водеха от военноморски сили "Европа – Африка, Шести флот" с щаб в Неапол и включваха морски, подводни, амфибийни, сухопътни и въздушни учения.

След 1997 г. това бяха най-голям брой участници: 32 държави от шест континента с 5000 войници, 18 екипа на специални сили, 32 кораба и 40 военни самолета.

В тях участваха не само страните-членки на НАТО – Италия, Великобритания, Франция, Испания, Гърция, Норвегия, Дания, Полша, България, Румъния, Албания, трите балтийски републики, Турция и Канада, но и страни-партньори като Грузия, Молдова, Швеция, Израел и преди всичко Украйна.

Sea Breeze – 2021 всъщност започна на 23 юни, когато британският военен кораб HMS Defender, плаващ от Украйна до Грузия, навлезе в териториалните води на Крим – умишлен провокационен акт. Премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания отново може да изпрати своите военни кораби в тези води, тъй като не признава "анексирането на украински Крим от Русия".

Путин отговори: "ще ви потопим, който се осмели да атакува Севастопол".

Преди Sea Breeze имаше и други маневри на САЩ и НАТО в района на фронта от Норвегия до Средиземно море.

Януари: учения Griffin force I 2021 в Балтийските държави.

Февруари – март: Dynamic manta (Бърз морски дявол) 21 – маневри на бойни самолети и военни кораби в Средиземно море.

Март – април: Joint warrior 21 – мащабно учение в което британската армия свиреше първа цигулка.

Май: Spring storm 21 – отново на територията на Естония.

Май – юни: Formidable shield 21 – тактическо учение на Шестия флот на САЩ с участието на британски и норвежки сили.

Май – юни: Noble jump II 21 – в Румъния.

Май – юни: Saber Guardian 21 – България, Унгария и Румъния "под ръководството на американската армия".

Но това не беше пълният списък.

През ноември беше поредният Iron wolf II (Железен вълк) 21 – в Латвия.

По същото време се появиха и сценариите за петте фронта на евентуалната война на САЩ и НАТО срещу Русия, които почти се покриват с плана "Барбароса" на Хитлер.

Три от петте направления срещу Русия минават през Унгария, Западните Балкани и Средиземно море.

Унгарското направление беше блокирано от премиера Виктор Орбан по време на визитата му в Москва.

Продължава разработването на направлението Западни Балкани през Италия, Албания, Косово, Северна Македония и България /чрез инсталирания режим с недоразумението Кирил Петков/. По това направление се намира и най-голямата база на САЩ в света – "Бондстийл" в Косово.

Цялата дължина на фронта от Норвегия до Средиземно и Черно море трябва да се покрива от самолетоносачна групировка на САЩ, стационираща в Средиземно и Адриатическо море.

От януари САЩ започнаха прехвърляне на допълнителни сили към Шести флот, който беше допълнен от самолетоносача "Хари Труман", екскортиран от няколко многоцелеви миненосци и крайцери.

Това беше началото. В края на януари 2022 г. за подсилване на тази американска група беше изпратена атомна подводница от клас "Охайо", носеща 154 крилати ракети "Томахаук". Намиращият се в Адриатическо море самолетоносач "Нимиц" проведе учения "Удар на Нептун-2022". От Източното Средиземноморие неговата палубна авиация и крилати ракети могат да нанасят удари по Източна Украйна и Донбас.

Освен това НАТО разполага с френския самолетоносач "Шарл де Гол", няколко френски и испански фрегати. А Италия участва с нейната самолетоносачна групировка.

Илюзия е, че американците в Средиземно и Адриатическо море са далеч опасностите на театъра на евентуален конфликт в Черно море. За съвременна война и нейните средства Средиземно море е една "голяма локва", в която няма къде да се скриеш.

С голямо внимание от декември се следеше движението на военноморски части на Русия от северните морета, през Атлантика и Гибралтар, към Средиземно и Черно море.

В Средиземно море се намират три руски ракетни крайцера "Варяг", "Маршал Устинов" и "Москва", който, със своите противокорабни ракети "Вулкан" е убиец на самолетоносачи. Той носи 16 такива ракети. За тяхно прикритие са няколко атомни подводници, корабът "Адмирал Трибуц", "Вицеадмирал Кулаков" и "Адмирал Касатонов", и бойната авиация от руската база в Хмеймим – Сирия. Обсегът на ракетите "Вулкан" на Москва е 700 км, а на "Устинов" – 1000 км.

По същото време от Северно към Средиземно море се движеше групировка от 6 големи руски десантни кораби. След като стигнаха до Хмеймим те отплаваха за Черно море.

След тази групировка в Черно море се върна подводницата "Ростов на Дон", носеща крилати ракети "Калибър". След това в Черно море влязоха някои от споменатите руски кораби от Средиземно море. По този начин групировката там се увеличи до 13 лодки. Ако се изчисли потенциалът на десантните кораби се получават две пълноценни бригади от морската пехота – до 6 батальона всяка, плюс съответната техника и въоръжение. Това е голяма сила, която с помощта на артилерия може да нанесе съкрушителен удар по противника в условно морско пристанище от 1 млн. души.

На 13-18 февруари военноморският флот на Русия закри някои райони на Азовско и Черно море, както и въздушното пространство над тях за учения с бойни стрелби. На 16 февруари Русия започна големи военоморски учения в източното средиземноморие. На бази в Сирия придвижи изтребители Миг-31 носещи "Кинжал" и бомбардировачи Ту-22М3.

Какво ставаше във въздуха над този европейски фронт.

В Калининградска област също бяха прехвърлени изтребители Миг-31К, въоръжени с крилати хиперзвукови ракети "Кинжал". Отчитайки, че далечината на "Кинжал" е 2000 км, в техния обсег са всички европейски столици, Средиземно и Черно море. Бойната глава на "Кинжал" може да е конвенционална и ядрена.

И само с един удар ще унищожи американските бази Рамщайн - в Германия, Девеселу - в Румъния, Реджиково – в Полша, или Бондстийл - в Косово.

Какъв условен общ ракетен залп по обстрелване на наземни цели имат някои части на Русия в района на Черно море?

В първите минути на съвременната война основната ударна сила няма да са танкове, а ракети, които ще унищожат вражеските командни пунктове, комуникационни центрове, системи за противовъздушна отбрана, складове, летища, бази и критична инфраструктура на противника.

По понятни причини не отчитаме стратегическите и тактическите ядрени оръжия, както и системите за противовъздушна отбрана и авиационните боеприпаси, които дори не могат да бъдат изчислени приблизително. Това изследване е чисто теоретично.

Черноморският флот на Русия е въоръжен с 6 подводници проект 636.3 "Варшавянка", всяко от които разполага с 4 торпедни апарата за изстрелване на ракети "Калибър". Освен това всяка дизелово-електрическа подводница носи 6 "Калибъра", т.е. след изстрелването на първите четири ракети тя се презарежда и се изпращат още два боеприпаса. Общо – 36 ракети "Калибър", но ще вземем предвид само 24.

Всяка от трите фрегати на Черноморския флот проект 11356R е оборудвана с 8 пускови установки, всяка от които може да съдържа една ракета "Калибър". Общо – 24 ракети.

Четири малки ракетни кораба на Черноморския флот от проект "Буян" имат по 8 пускови установки – общо 32 ракети.

Освен това 3 малки ракетни кораба от подобен клас и 1 МРК проект "Гепард" от Каспийската флотилия имат и 8 пускови установки – общо 32 ракети.

Освен това фрегатата "Адмирал Касатонов" от проект 22350 на Северния флот разполага с 16 пускови установки, всяка по една ракета.

Като цяло, морските надводни и подводни компоненти имат способността да изстрелват 128 ракети от семейството на "Калибър". Не вземаме предвид атомните подводници, ракетните крайцери и други кораби, които ще бъдат на дежурство в Средиземно или Каспийско море в периода.

Въоръжените сили на Русия също имат 13 бригади (12 пускови установки) и 1 дивизион (4 пускови установки) с две версии на "Искандер" – "Искандер-М" – с две квазибалистични ракети 9М723 и "Искандер-К" – с две крилати ракети Р-500. Вероятно сега в европейската част на Русия са съсредоточени 11 бригади и 1 дивизион. Това са общо 272 ракети, ако говорим за един залп, т.е. без презареждане.

Въоръжените сили на Русия разполагат и с "Бастион". Допълнителен брой от тези брегови ракетни системи бяха разположени в Крим. Черноморският флот разполага с 3 бригади с "Бастион". В бригадата са 12 пускови установки за 2 ракети. Това са общо 72 ракети.

Има и "Бал", които могат да нанасят удари не само по море, но и по наземни цели. В района има 2 бригади с "Бал". Бригадата разполага с 4 пускови установки за по 8 ракети всяка. Общо това са 64 ракети.

Така в района на Черно море Русия може да изстреля едновременно 536 ракети срещу наземни цели. Ако се брои презареждането, което е задължително, това са 1072 ракети.

В общи линии това са безпристрастните параметри на военната ситуация в Черно море на сегашния етап, която засяга пряко и България.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 316, March 2022
Чехите се измъкнаха, ние не сме
Чехите тихо приключиха скандала с взривяването на оръжейните складове във Врбетице през 2014 г., в който беше замесена и...
    Циркът с британските клоуни продължава
Към "клоуна" Борис Джонсън, който се прави на премиер на Великобритания, се присъедини и "идиотката" Елизабет Трасс, коя...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com