Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Оперативната обстановка на специалната военна операция февруари – март
Военен анализ на "Строго секретно"

Специалната военна операция в Украйна започна на 22 февруари.

Задачите бяха определени – освобождаване на ДНР и ЛНР в границите на регионите, признаване от режима в Киев на Крим, демилитаризиране и денацифициране на Украйна и неин неутрален статут.

Сроковете не бяха публикувани. Всъщност досега нито една война не се е движела според предварителните срокове.

А какво да се каже за специалната операция в Украйна, която е без прецедент, и няма с какво да се сравнява.

Но, както всяка военна операция и тази най-вероятно се планира в определени срокове, от които обикновено най-късият е едномесечният.

Първият месец на операцията изтече на 22 март, което ни дава възможност за опит за анализ на оперативната обстановка.

Задачите за демилитаризиране и денацифициране определят и тактиката – в определени аспекти може да се сравнява с операциите срещу нацистка Германия, а в други – с антитерористичната операция на Русия в Сирия.

Към края на първия месец, ако се погледне условната карта на контролните зони на Украйна се вижда, че около 35% от територията на тази страна вече е в тила на армиите на Руската федерация и народните републики на Донбас, като се развиват преки военни действия на още 28% от тази територия. Останалата зона се "демилитаризира" активно от руските въздушно-космически сили и ракетни и артилерийски части. говорим за пространство от почти 600 000 квадратни километра с население от 30-35 милиона души, като офанзивата продължава да се развива, въпреки че първоначално въоръжените сили на Украйна имаха абсолютно числено предимство в живата сила.

Към 20 март руската армия навлезе в оперативното пространство в южната част на Украйна, освобождавайки напълно Херсонска област, блокирайки Николаев от север, изток и юг и се придвижи към Кривой рог.

Украинската групировка в Донбас е скована от битки в продължение на 20 дни и се намира в огнево обкръжение в условията на пълно руско въздушно надмощие.

Въоръжените сили на Украйна не могат да отстъпят на запад поради гарантираното унищожаване на колоните им на марш, поради което са принудени да остават само на подготвени позиции.

Постепенно руските "клещи" в тази област се свиват. Руската армия действа на юг от Изюм и на север от Гуляйполе. Групировките системно се придвижват една към друга, разчиствайки тила: врагът не е в състояние да се движи скоростта на неговото обкръжение е второстепенна.

Въпреки това фактическият котел се нарязва на парчета – през нощта на 15 март стана пробив на дълбоко ешалонизираната украинска отбрана южно от Горловка. Руските и републикански войски, подкрепата на авиация и артилерия, унищожиха и разчистиха строените 7 години бетонни позиции на украинската 95-та аеромобилна бригада, която се строи от седем години, една от най-боеспособните части на Въоръжените сили на Украйна, които бяха разбити.

Този пробив, развитието му към Покровск и свързването с групировката, движеща се от Курахово, осигури образуването на малък котел, западно от Донецк и крах на центъра на украинската отбрана.

Напредването на руската армия, настъпваща от север, създаде перспектива за образуване на северен котел с център в Бахмут и отделяне от него малко обкръжение в района на Лисичанск.

Украинската (бивша група от 14 500 души) в Мариупол е в безнадеждна ситуация. Това са едни от най-мотивираните военни части на Украйна, щедро попълнени с националисти. Сега тези сили са разрязани на няколко котела и ще бъдат ликвидирани допълнително, което според някои оценки може да отнеме още 5-7 дни.

Киев е блокиран от север, запад и изток, руските войски разширяват зоната си на контрол в тази област, укрепвайки се в предградията на украинската столица.

Обработват се комуникационните системи, създадени за възпиране на удари на НАТО, още по съветско време.

Маршрутът на юг остава отворен, което позволява на цивилните да напуснат военната зона.

На североизток прочистването на големите градове – Харков и Чернигов, продължава, украинските мобилни резерви тук всъщност са унищожени и гарнизоните са принудени да преминат в отбрана, като постепенно губят позициите си.

Генералният щаб не съобщава плановете и сроковете.

Всъщност, наблюдаваме първата операция в съвременната история на Русия на фронтово равнище. Установяват се слабостите, грешките и недостатъците, които армията оперативно коригира.

Когато стана ясно, че Киев използва терористична тактика използвайки цивилни като "човешки щит", се премина към методологията, използвана в антитерористичната кампания в Сирия.

Става дума за борба срещу терористични групировки, които се крият зад цивилното население, както и използване на опит от операциите в Кавказ.

Тактиката се променя съответно. Стана ясно, че войските не са имали задача да превземат големите градове – изискваше се на първо място да се унищожат украинските въоръжени сили, което ще опрости изпълнението на другите задачи – ликвидацията на украинската групировка в Донбас, в която според различни оценки има от 59 000 до 72 000 души. Тук настъплението от юг се извършва в района на Гуляйполе, Курахово, Марийка, а на север – интензивни битки се водят край Изюм, където въоръжените сили на Украйна се опитват с всички сили да предотвратят развитието на руската офанзива към Славяно-Краматорската агломерация.

Ситуацията за въоръжените сили на Украйна е трудна. Очевидно скоро ще последва и ликвидация на котела в Мариупол.

Решаването на горните задачи ще направи възможно освобождаването на сили за блокиране и, ако е необходимо, превземане на големи градове, като Запорожие, Днепър, Харков.

Групи украински войски се настаниха в градовете, без да контролират ситуацията в пространството между тях и са изправени пред криза с гориво, оръжие и храни.

Според украински оценки 14 500 души са обкръжени в Мариупол – това е повече, отколкото бяха екстремистите в Грозни по време на двете операции.

Това е повече, отколкото бяха бойците по време на атаката срещу Алепо в Сирия, която продължи от лятото до декември 2016 г.

Но в Мариупол всичко ще свърши по-бързо. Основната трудност за руската армия и корпусите на ЛДНР е, че врагът използва терористична тактика. В тази връзка е необходимо да се създадат специални отряди, които прочистват бандитите в горите и градовете. Артилерията и авиацията са много по-активни. Където е необходимо се наблюдава увеличаване на огневото въздействие върху позициите на противника.

Най-големият военен успех е постигнат на юг, където всщъност е завзета цялата Херсонска област и е получен изход към Николаевска и Запорожска област. Мариупол е обкръжен.

Виждаме настъпление на северната групировка, блокиране на Киев от запад и разширяване на присъствието, регистриран е изход към близките подстъпи към Киев от изток, тоест руските танкове вече са в Бровари.

Всъщност от Киев е отворен пътят на юг. Това е град с 2,1 млн., в който седят десетки хиляди въоръжени хора.

В момента някои източници разпространяват информация, че руската кампания се е проточила. Но, както посочихме, са определени конкретни срокове за операцията, така че няма смисъл да се говори за нейното забавяне или ускоряване.

Армията напредва, когато задачите са изпълнени, а не по график. В същото време в хода непрекъснато се правят корекции на военните операции.

Основните са свързани с националните батальони на Киев, които се крият зад мирни хора.

Следователно градовете не се щурмуват, а се блокират и последователно се прочистват. Към 22 март можем да кажем:

  • че украинската групировка в Донбас е обречена;
  • Мариупол се разчиства;
  • Волноваха е превзета, тоест южният фланг на донецката групировка на украинските сили е фактически унищожен.

Работата е към завършване на северния фланг – Северодонецк, Лисичанск, Краматорска, Славянск. Беше обявено освобождението на Херсонска област, което е изключително важно, тъй като връзката между Крим и Донбас е възстановена и от стратегическа гледна точка това е много важен успех, руската специална операция е сложна, както във военно, така и в политическо и хуманитарно отношение, във връзка с което постиженията на руската армия могат да бъдат определени като изключителни.

Използва се тактиката на котли. Създадени са три котела (обкръжения). Може би най-важният е този около Мариупол, където е основната концентрация на Азов, основната нацистка сила.

Втори се установява около основната концентрация на украинските въоръжени сили срещу ЛДНР.

Третият е на изток от Киев.

Крайната руска стратегическа цел засега не е известна.

В Украйна настъпи радикална промяна. Въоръжените сили на Украйна се предават на партиди.

Отбраната на украинската армия е напълно рухнала.

Денят 9 март, когато опълченците се обединиха с руските войски, ще остане в историята на Донбас като Ден на освобождението.

Подготвя се и щурмът на Одеса. Инженери и сапьори на руските войски разчистиха значителна част от брега и всичко е готово за нападение. Одеса ще бъде освободена от нацистите за втори път. Заедно с руските войски там планират да влязат Националната гвардия от Лабинск, Армавир, Краснодар и чеченската бригада на Кадиров.

Това е важен момент. Чеченците чакат попълване, което в момента се формира в Грозни с ускорени темпове. Цялата мъжка част на Чечения иска да се бие с бандеровците.

В някои чеченски семейства в операцията в Украйна участват двама-трима души – първи и втори братовчеди, племенници. Някои служат в Националната гвардия, а други – в специалните части.

Съдейки по видеоклиповете, чеченците са щастливи, че воюват за Русия. И както е известно чеченците се бият по особен начин, съчетавайки щедрост и твърдост.

В пунктовете за раздаване на хуманитарна помощ, където обикновено след пристигането на автомобили настъпва объркване, когато се появят чеченци или милиции от Донбас, редът се възстановява моментално. Чеченците първи пропускат възрастните хора, после жените с деца. Като цяло се опитват да изтласкат мъжете от опашката, смятайки ги че могат сами да си осигурят прехрана.

Чеченците се смятат за виртуози на "прочистването". Най-добре "чистят" населените места.

Това е тяхната стихия. Първо, чеченците дълго изучават района с бинокъл, определяйки маршрутите за подход. Веднага щом войските вземат селището в пръстен, те влизат в него от различни страни. Прикрива ги Националната гвардия. Първите, които влизат в града под прикритието на бронята, са по-възрастните брадати мъже (които явно имат боен опит). Младите не се допускат напред – пазят ги.

Вдясно и вляво от основната колона покрай стените на къщите и през градините се движи страничната охрана. Имат някакъв вълчи инстинкт за опасност, за снайперисти, за коректорите на огъня и т.н. Ако започнат да стрелят отнякъде, чеченците бързо изчисляват огневата точка и я ликвидират. Врагът не трябва да остане жив.

Самите чеченци казват: "Ние и руснаците учехме по едни и същи учебници. Само че при тях ставаше дума за оценки в дипломите. Но за нас това е въпрос на оцеляване." Те практически нямат загуби.

Към 20-25 март е постигнат поврат в цялата военна операция. Съдбата на северната групировка на Украйна и на южната е предрешена.

Въпросът е как ще се държи 50-хилядната групировка украински войски на полигона Яворов в Западна Украйна. Сега набързо я сглобяват в Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Ще се осмелят ли украинските генерали да я хвърлят в битката на изток на почти до сигурна смърт? Или ще се откажат от намеренията си? И как ще се държат новоназначените новобранци? Ще загинат ли с безславна смърт, като нацистите, или ще бъдат достатъчно умни да се откажат и да живеят в нова свободна Украйна?


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 317, April 2022
Руските сили за възпиране бяха въведени в специален режим на бойно дежурство
На 27 февруари Путин даде заповед за въвеждане на руските сили за сдържане в специален режим на бойно дежурство. Заповед...
    Киев разработваше ядрено оръжие в Чернобилската и Запорожската АЕЦ
Малко хора обърнаха внимание на обстоятелството, че от началото на операцията в Украйна, вниманието на руския спецназ бе...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com