Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
И тази война беше неизбежна
04.2022

С войната в Украйна светът излезе на възможно най-дълги "позиции".

Изтокът и Западът дадоха заявки за нов световен ред, всеки според своите виждания. Това е залогът.

Путин направи това в края на 2021 г. с предложенията към САЩ и НАТО за нови гаранции за сигурност и връщане на света в рамките на международното право.

САЩ отговориха с "No".

Русия им отговори с анонсирането на военно-технически средства.

На 22 март Байдън също разказа за своя Нов световен ред, който се покрива с "голямото нулиране" на Клаус Шваб, Ротшилд и Франциск.

Украйна е малка част от този сблъсък.

Така се случи, че след 1973 г. отразявах професионално всички големи и малки войни на всички континенти, започвайки от войната във Виетнам и завършвайки с десетките национално-освободителни войни в Африка, които също бяха сблъсък между СССР и САЩ.

Освен това, през 60-те, 70-те и 80-те години имах възможност да мина по следите на основните фронтове на Втората световна война в Беларус, Украйна, Чехословакия, ГДР, Източен и Западен Берлин, и т.н. Значи, мога да разпозная районите, в които се водят сегашните сражения, и които също са част от големия сблъсък САЩ – Русия и на двете концепции на Новия световен ред на Изтока и Запада.

Споменах неслучайно за войните, които съм отразявал. Научих една проста истина – войните никога не се развиват според предварителните планове. Заради това няма да гадая какви са сроковете и целите на тази военна операция, още повече, че тя е без прецедент и няма с какво да се сравнява.

На първо място, прави впечатление онова, което беше определено като "доктрината на Путин", а именно: "по-добре е да живееш един ден като лъв, отколкото цял живот като овца". Край. Русия каза не на униженията и обидите. Този път е подготвена по-добре от противника по целия фронт от Балтийско море, Черно Море, Близкия Изток, Средна Азия до Курилите.

Това е големият фронт на съвременната война. Украйна е малка част от него.

В края на първия месец на операцията, когато мъглата започва постепенно да се разсейва, могат да се направят някои начални изводи:

  • през първите 24 часа на военната операция в Украйна бяха унищожени радарните инсталации на режима в Киев. Без тях украинските ВВС загубиха възможността за въздушна война. След това и самите ВВС бяха унищожени. Така Русия де факто установи безполетна зона над Украйна;
  • руските части стигнаха до Киев за три дни след началото на операцията. Нацистката операция "Барбароса" на Хитлер се нуждаеше от 7 седмици, за да стигне до Киев;
  • мащабът и обхватът на руската атака са внушителни. Те завзеха само за 3 седмици територия, която е по-голяма от територията на Великобритания;
  • в юга руските части блокират подстъпите към Черно море. Украйна е отрязана и от юг, и от север;
  • голямата загуба за Запада беше руският ракетен удар срещу де факто базите на НАТО в Яворов и Житомир;
  • затягането на котлите в Донбас, Харков, Одеса, Киев не оставя на режима друг изход, освен да капитулира;
  • руската страна въведе за първи път в Европа "Кинжал", "Калибър", "Бастион" и др.;
  • към 25 март Русия вече печелеше войната. Демилитаризирането приключва, но не и денацифицирането.

Заради това няма да спекулирам какво ще е бъдещето на Украйна. Твърде рано е. Но логиката на ставащото подсказва, че Русия няма да даде на Запада украинска земя.

От едната страна е дългосрочната стратегия на Русия, от другата страна е откъслечната тактика на САЩ.

Русия постави и здрава идеологическа база под сегашната операция – борба срещу нацизма и неофашизма не само в Украйна.

През декември 2021 г. Русия инициира в ООН резолюция срещу нацизма, 130 държави я подкрепиха. Само САЩ и Украйна гласуваха "против".

Заради това военната операция в Украйна съчетава елементи от пацифицирането и денацифицирането на Третия райх на Хитлер, както и войната срещу тероризма на Русия в Сирия.

Наред с това Путин изпълнява своя план по съпътстващите фронтове – икономическият, финансовият, информационният и др.

Тук най-важното е решението на Кремъл заплащането на руския газ да става само с руски рубли. Това е революция в световните финанси.

Лавината тръгва.

Разговорите от позицията на силата спрямо Русия вече не са актуални. От позицията на силата днес говори самата Русия. Това не би могла да направи без лидерството си при новите оръжия. А войните се водят преди всичко с оръжия.

Заради това Русия ще заеме онова място в света, което сама ще си избере, а не онова, което ще й наложат.

Принципът на доминото в политиката е добре известен. Украйна е малка плочка от доминото. Тя трябваше да падне върху Русия. И Русия трябваше да падне и да се счупи на парчета. Падането се случи, но в другата страна. Украйна падна не на Изток, а на Запад.

Украинската криза е съставна част от процеса, който може да се определи като край на англо-американската хегемония над света.

Стратегията към изграждането на еднополюсен свят, под командването на световния жандарм САЩ, претърпя крах.

Какъв ще е изходът от конфликта и по какъв начин?

Според законите на логиката всяка война завършва с мир. Но войната има и друга логика. Според нея една война прераства в друга, още по-голяма. Засега тази перспектива в Украйна е по-вероятна.

Това е и сблъсъкът на двете концепции за новия световен ред.

Маховикът на историята тръгна в другата страна. Преместихме се в друга епоха, въпреки че повечето хора още не са осъзнали това. Оттук нататък ускорението ще бъде голямо.

P. S. Ситуацията в света никога – никога – не е била по-опасна. Оцеляването ни е на везни и се страхувам, че ще го загубим много скоро.

Ситуацията на медийния пазар е все по-сложна, с все по-скъпа хартия. Може би е време да взема time-out. Това не съм правил от 30 години. Май ми се полага.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 317, April 2022
Краят на $-зелената хартия
"Значи, мислите, че парите са коренът на всяко зло. Питали ли сте се някога какъв е коренът на всички пари?"Това написа ...
    Великата депресия № 2
Досега Голямата криза и Голямата война се движеха успоредно и се надпреварваха коя ще стигне до финала, т.е. до точката,...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com