Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'23'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Калибър" – ракетата, която промени войната

Основните високоточни оръжия, с които се провежда руската специална операция в Украйна, са крилатата ракета "Калибър" и ракетният комплекс "Искандер", въведени за първи път в действие и в Европа.

Към средата на април около 1400 крилати ракети "Калибър", които са на въоръжение в Русия, са били използвани за нанасяне на високоточни удари срещу украинските въоръжени сили и обекти на военната инфраструктура.

За сравнение, във войната срещу Ирак САЩ са използвали около 400 крилати ракети Tomahawk.

Точни, далекобойни и мощни – крилатите ракети "Калибър" с право се считат за "дългата ръка" на въоръжените сили на Русия.

Техният дебют се състоя на 7 октомври 2015 г., когато ракетен кораб "Дагестан" изстреля масирани залпове от Каспийско море по терористични цели на Ислямска държава в Сирия.

Оттогава военните използват "Калибър" много пъти – и то винаги с успех.

Сега и в Украйна, срещу командни пунктове, фабрики, произвеждащи снаряди и експлозиви, оръжейни и горивни складове, терористични лагери с наемници. Кръговата точност на ракетата "Калибър" е около 3 метра. Това означава, че всички цели са унищожени.

Ракетите "Калибър" в различните модификации са предназначени за разполагане на бойни кораби, подводници и ударни самолети. "Калибър" в различните модификации са много трудни за откриване, маневрират на висока скорост в "невидим" режим, което означава, че не излъчват никакви сигнали, които могат да бъдат засечени от радарите.

Важни са и техническите параметри с далечина 1500 км (преди това се предполагаше, че обхватът на ракетите е само 400-600 км). Но и това вероятно не е предел. Появиха се съобщения, че реалната далечина на стрелбата може да надмине 4000 км.

Сега в САЩ знаят, че флотилиите от Каспийско и Черно море могат, без да напускат своите акватории, да унищожат всеки противник в Източното Средиземноморие и в Персийския залив. Балтийският флот може да държи на прицел Северно море, Ламанша и част от Норвежко море.

Северният флот може да контролира Северния Атлантик извън досегаемостта на противника. Аналогични възможности има и Тихоокеанският флот, т.е. всичко, което плува в този океан северно от Хаваите може да бъде потопено за няколко минути.

С една дума, САЩ вече не могат да използват своето основно оръжие – флотът, за да проектират сила в световния океан и около Евразия. Тъй като ракетният залп може да бъде извършен от хиляди километри, американските моряци ще видят ракетата, ако въобще я видят, само в момента на падането върху техния кораб.

Сега с тези ракети с няколко кораба в Атлантическия и Тихия океан (става дума за малки кораби, които с хиляди плуват в океаните), руснаците могат да прострелят цялата територия на САЩ – от Изток на Запад и обратно. Това е коренна промяна на военно-политическата ситуация в света.

Ракетите "Калибър" правят напълно безсмислено и разполаганото от САЩ в Европа тактическо ядрено оръжие, както и разполагането на противоракетни системи в Румъния, Полша и България.

Семейството на "Калибър" комбинира няколко вида ракети наведнъж.

Първо, това е противокорабната 3М-54К/3М-54Т с проникваща бойна глава с високо експлозивно действие.

Второ, това са 3М-14К/3М-14Т, предназначени да поразяват наземни цели и също оборудвани с високо-експлозивни части.

Трето, това са ракето-торпедата 91П1 и 91РТ2, целта на които е подводницата на вероятния противник.

Всички модели са унифицирани по размер и се вписват в шахтите на универсалните корабни системи за стрелба 3С14. Вариантите за подводници "Калибър-ПЛ" се зареждат в торпедни тръби 533 мм.

Има въздушно изстрелвани крилати ракети "Калибър-А" (3М-14АЕ) за тактически стратегически самолети. Освен това с крилатите ракети от определени модификации могат, вероятно, да водят обстрел и оперативно-тактическите комплекси "Искандер".

Но основните носители на "Калибър" са корабите и подводниците: фрегатите от проект 22350 и 11356, корветите от проект 20385, малките ракетни кораби от проекти 21631 и 22800, патрулните кораби на проект 22160, подводниците от проект 885 "Ясен", 636 "Варшавянка", 677 "Лада", 971 "Щука-Б" и 877 "Палтус". Обявеният обсег на полета на морско базирания "Калибър" е около 1400 километра.

Принципът на работа на всички крилати ракети е приблизително сходен и "Калибър" не е изключение. Подготовката преди старта започва с въвеждането на полетна задача.

С други думи това е електронен маршрут, който включва височини, курсове, контролни точки и ориентири. Освен това добавя характеристиките на целта, която ракетата трябва да порази.

След това идва сигналът "Старт", задейства се пусковият ускорител, характеристиките на който могат да бъдат различни в зависимост от типа на крилата ракета и нейния носител – подводница, кораб или самолет.

След това стартира маршовият двигател. По правило това е турбореактивен двигател с ниски ресурси. горивото е течно , на основата на керосин. Самата ракета определя височината си с радио или барометричен високомер.

По правило пътят на "Калибър" не е права линия, начертана от точка А до точка Б. На картата завоите зависят от релефа на земната (или водна) повърхност, наличието на противниковата отбрана и електронното разузнавателно оборудване по маршрута, както и много други параметри. Надморската височина също се променя.

Тя се влияе от гънките на релефа, промишлените и жилищни сгради. Смята се, че колкото по-ниско лети ракетата, толкова по-трудно се открива.

По време на полета ракетата преминава всички контролни точки, положени в траекторията. Всяка определя местоположението си и го сравнява с полетната мисия.

Когато "Калибър" влезе в целевата област, той отново прецизира координатите си, използвайки метода на екстремна корелация или чрез оптично изображение на района. В този случай отклонението при контакт е минимално.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 318, May 2022
"Кинжал" влезе в действие по западното направление
Военните операции и войните се водят преди всичко с оръжия.При съвременните оръжия Русия е с години пред САЩ и НАТО. Зар...
    Официалното въвеждане на комплекса "Искандер"
На 31 март руските въоръжени сили унищожиха щаба на западните наемници в Харков с високоточен удар на комплекса "Исканде...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2023, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com