Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

САЩ губят ядрена война с Русия за по-малко от 30 минути

Много хора в САЩ са на мнение, че ситуацията между Русия и САЩ "никога няма да стане ядрена". Това не е вярно. В ядрена симулация американските ракети дори няма да успеят да излязат от шахтите си. Важното е, че тази симулацията беше направена още през 1971 г., т.е. 40 години преди появата на новите руски хиперзвукови ракети.

И още тогава ракетите на САЩ бяха твърде бавни, за да излязат от силозите си след заповедта за изстрелване. А ракетите на СССР, изстрелвани от подводници, можеха да дойдат или от Тихия океан, или от Северния ледовит океан и да покрият толкова много територия на САЩ и толкова бързо, че американските ракети щяха да бъдат унищожени или в земята, или на земята.

Всичко това беше преди създаването на руските хиперзвукови ракети. САЩ губеха за по-малко от 34 минути всичко.

Сега ще бъдат унищожени напълно за по-малко от 10 минути.

Ситуацията е направо трагична за САЩ и Запада, които всъщност обявиха война на Русия. Де юре това все още не е изразено, но де факто – е истина.

А това означава неконтролирана ескалация до ядрена война.

Да предположим, че това се е случило. Каква е прогнозата?

Първо. Според официалните данни броят на ядрените оръжия, с които разполагат САЩ и Русия е приблизително еднакъв. При война с ядрени оръжия според приетите стратегии, се очаква на противника да бъдат нанесени неприемливи щети. Колко неприемливи?

Ето най-ужасното изчисление за цялото съществуване на човечеството. Западът има три ядрени сили – САЩ, Великобритания и Франция. Израел няма да посмее да мръдне. Иначе ще бъде унищожен само с един ядрен удар. Азиатските страни – Китай, Индия и Пакистан, също ще останат извън играта.

Има и европейски държави, на чиито територии има "тактически" американски ядрени бомби – Италия, Германия, Белгия, Холандия. Турция отпада. Ще гледа отстрани какво става.

Но, така или иначе, държавите, в които са разположени чужди ядрени оръжия в рамките на северноатлантическото "единство", са легитимни мишени за руските нестратегически и стратегически ядрени сили (СЯС).

Общо остават шест западни държави – две англосаксонски и четири европейски. Тук е необходимо да се вземе предвид, че всяка от изброените страни в Европа е доста гъсто населена. Особено тези, които се намират на север – Белгия и Холандия. Там гъстотата на населението е максимална. Както и Великобритания. В САЩ, т.нар. Северноатлантическа зона и Западното крайбрежие са най-населени.

В Русия доста гъсто населена е само европейска част на страната.

Русия има население от около 140 милиона, а САЩ и Европа имат 600 млн. Русия има и повече територия. Ще си върне и част от Украйна. Казахстан и Централна Азия остават в сферата на Русия.

Да предположим, че има размяна на ядрени удари. Даже ако силите са равни, загубите ще бъдат несравними. Западът може да загуби 75% от населението. Тоест, 400 милиона души и повече. Това се дължи на високата гъстота на населението.

Русия може да загуби половината, около 70 млн. Територията й е повече.

Ако американците все още могат да я разпръснат европейците няма как да се скрият, особено британците.

Руснаците с предварителна подготовка за война могат да се разпръснат по-добре. Не им е за първи път. Но Западът не може.

Ако се случи ядрена война Русия има повече шансове да се възстанови по-бързо – огромна територия и отново огромни природни ресурси.

Европа буквално ще е убита от радиоактивното замърсяване. Европейската индустрия ще бъде унищожена завинаги, с какво ще се възстановяват?

Как ще нахранят оцелелите?

Европейски страни, в които има ядрени оръжия на САЩ сами си затегнаха примката.

Същото е валидно и за Япония. Имайки предвид нейната тектоника, тази страна може въобще да изчезне. Сеизмичната устойчивост на Русия е много стабилна. Което не може да се каже за САЩ – "Посейдон" или Йелоустоун. САЩ ще изчезнат.

Направихме уговорката за равнопоставеността на ядрените оръжия на САЩ с Русия. Но въпросът е дали САЩ наистина са равностоен противник и дали въобще имат ядрено оръжие. Защо?

В началото на април САЩ отново отложиха пробен пуск на своята основна балистична ракета Minutemen III. В края на февруари направихме същото. И в двата случая се оправдаха, че не искат да усложняват ситуацията около Украйна.

Но причините може да са различни:

  • несигурност на Пентагона в успеха на пуска – дали ракетата ще излети и, ако излети, накъде ще полети, и няма ли това да доведе до ответен удар от Русия;
  • и дали САЩ не са в ядрена несъстоятелност, т.е. дали въобще разполагат със стратегически ядрени сили.

Ако е така, това надлъгване може да завърши за САЩ плачевно и трагично.

Неслучайно се връщаме няколко пъти към този много важен въпрос, който със сигурност ще изненада и най-големите експерти – дали САЩ въобще имат стратегическо ядрено оръжие и, ако го имат, дали е в тези бройки, които официално съобщават или блъфират заради стратегическата несъстоятелност, т.е. че нямат вече "големи" стратегически ракети, което носи огромен риск за САЩ и техните съюзници и марионетки.

Защо?

Става дума за това, което или не се знае, или е забравено и вероятно трябва да се припомни на всички "експерти" в областта на ядреното оръжие.

От 1991 г., т.е. след разпадането на СССР, САЩ промениха своята военна доктрина. И престанаха въобще да произвеждат ядрени бойни глави. А те, както е известно, имат нормативен срок на служба до 30 години, т.е. до 2021-2022 г. Даже обикновеният патрон не се съхранява толкова дълго, всеки трети дава засечка, а какво да кажем за ядреното оръжие.

С тази стратегия САЩ гарантирано трябваше да се разоръжат в ядрен аспект към края на 20-те години на ХХI век. Тези процеси имат чудовищна инерция и не могат да бъдат спрени или бързо възстановени.

Каквито и да бяха мотивите на САЩ за спиране на производството на ядрени бойни глави, факт е, че днес го нямат.

Именно заради това Байдън набързо подписа удължаването на СНВ-3 без никакви условия.

Най-вероятно САЩ са дали няколко десетки тактически ядрени бойни глави на Израел, за да прикриват американската стратегическа ядрена несъстоятелност, което Нетаняху правеше, като използва няколко ядрени заряда срещу Ливан, Йемен и Сирия.

Това означава, че състоянието на американската ядрена триада може да се различава много от официално подаваните данни в рамките на СНВ-3, за да се прикрива опасно слабата позиция не само на САЩ, но вероятно на Англия и Франция.

Така например командващият стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард наскоро заяви, че няма смисъл да се удължава животът на Minuteman III – основните стратегически ракети на САЩ, по икономически причини и поради липсата на техническа документация. Освен това, според него, си струва да се спре финансирането на програмата за наземно стратегическо възпиране /GBSH/, т.е. на наземните ракети, която струва 264 милиарда долара. По негово мнение е по-добре САЩ да се съсредоточат върху междуконтиненталните ракети с морско базиране 133А Trident II /D5/ и да компенсират загубата на наземния арсенал чрез развитието на стратегическите бомбардировачи.

Но тук пък идва лошият въпрос – B-1B не са носители на ядрено оръжие, B-52H от войната във Виетнам, и са силно уязвими, от В-2 са само 20 броя.

Затова всички надежди са в очакваното въвеждане на "Стелт" – невидимите бомбардировачи В-21, които трябва да се появят до 2030 г.

Всичко това предполага важният извод, че САЩ ще могат да воюват с Русия с ядрени оръжия само ограничено и няма да представляват сериозен ядрен противник даже за КНДР.

И така, 450 бройки междуконтинентални балистични ракети LGM-30 Minuteman III ще бъдат нарязани на метал.

336 единици Trident II на застаряващите ядрени подводници от клас Охайо /последната беше въведена в експлоатация през 1997 г./ трябваше да се преработят в Trident II /D5/ за новите подводници от клас "Колумбия", които въобще още ги няма и може да се появят чак към 2031 г., но за тях може да няма пък оръжеен плутоний. САЩ няма да могат да противопоставят на Русия нищо, което руската ПРО и ПВО няма да може да свали.

САЩ и техните съюзници се намират в изключително опасен момент на ядреното противостоене с реална опасност от пълното им унищожение в хаоса, който преднамерено създават.

Въпросът за състоянието или въобще за наличността на американските стратегически ядрени сили се поставя все по-често. Въз основа на състоянието им за последните 20 години може да се направи извод за тяхното дълбоко деградиране, което има необратим и неуправляем характер. Под неуправляемост на процеса се разбира, че той вече не се контролира от военно-политическото ръководство на САЩ и не може да бъде спрян.

Така например, както споменахме, последният ядрен боен заряд беше изготвен в САЩ през 1991 г. Средната възраст на американската ядрена бойна глава е над 30 години. Къде е сигурността на тези бойни глави и дали въобще ще са в състояние да се взривят?

Става дума за това, че в ядрения заряд постоянно върви разпадане на ядрените материали, в резултат на което съдържанието на активния материал се снижава. Още по-лошо – радиацията от този процес оказва негативно влияние върху останалите компоненти на системата – от взривателите до електрониката.

Върви и друга деградация. Американските ядрени специалисти остаряват и излизат в пенсия с тревожна скорост. Още през 2008 г. повече от половината ядрени специалисти в ядрените национални лаборатории на САЩ бяха над 50-годишни, като немного от тях имаха съответните знания. И откъде да ги вземат щом като ядрени заряди не са създавани от над 20 години, а нови не се проектират.

Сега безстопанствеността в националните лаборатории на САЩ е достигнала такова равнище, че правителството беше принудено да извади от лабораторията в Лос Аламос всички ядрени материали, тъй като там ги крадяха и продаваха неизвестно на кого.

Да погледнем отново какво става с ядрените сили.

Да се върнем към междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране.

САЩ имат само от един тип. Това е Minuteman-3 на въоръжение от 1962 г. Той е остарял технически и морално. Опитите на САЩ да създадат ракета от тип Peace Keeper се провалиха. Ракетният комплекс, за който бяха похарчени над 1 трилион долара просъществува по-малко от 20 години и беше свален от бойно дежурство без замяна.

С пълен провал завърши и кампанията за създаване на 5000 леки междуконтинентални балистични ракети Minuteman, аналог на руския "Топол". Бяха извършени само два изпитателни пуска. Първата ракета беше унищожена със сигнал от центъра заради излизането й извън контрол. Вторият пуск беше частично успешен. След това всички работи по този проект бяха замразени и прекратени.

В резултат, на въоръжение в стратегическите ядрени сили на САЩ в техния наземен компонент остават 450 напълно остарели ракети, които нямат никакви средства за преодоляване на противоракетната отбрана на Русия и не се знае дали ще се взривят въобще.

Сега разбирате ли защо Путин може да си позволи да говори със САЩ от позиция на силата и за какво всъщност става дума за стратегическо равнище Русия – САЩ.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 318, May 2022
Тежките огнеметни системи - от "Буратино" до "Солнцепек"
Това оръжие за кратко време се превърна в една от най-смъртоносните неядрени системи в бързо разширяващия се руски арсен...
    Първи пуск на Сармат /Сатана-2/
На 20 април Русия извърши първия пуск на най-новата си междуконтинентална ракета "Сармат", която е най-мощната, с най-го...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com