Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Предстои най-големият крах в историята. Какво идва след това
06.2022

Най-доброто време за подготовка за катастрофа е преди катастрофата.

Предстои най-голямата катастрофа в световната история.

Добрата новина е, че най-доброто време за забогатяване е по време на катастрофа. Лошата новина е, че забогатяват онези, които са виновни за катастрофата. Още по-лошата е, че започналата катастрофа ще бъде дълга, много дълга.

От 30 години разработваме макроикономическите и микроикономическите параметри на големия крах, т.е. на Великата депресия № 2. И винаги сме стигали до тайминга, т.е. времето,когато ще се случи катастрофата.

Сега е същото. Предстои най-големият крах в историята, който се дължи на най-голямата финансова пирамида в историята на финансовите пазари и на най-голямата инфлация, причинена от трилионите кухи долари на Федералната система на САЩ.

През последните 500 години имаше спекулативни балони, включващи всичко – от луковиците на лалета, до железниците, недвижимите имоти до технологиите, нововъзникващи пазари до биткойните и т.н.

Но във всеки финансов балон, независимо от основните му двигатели, имаше нещо общо – системата, през последните десетилетия изродила се в системата на либералния капитализъм, т.е. печатането на огромни количества фалшиви долари и евро.

Конкретно всеки път сривовете изискваха събитие, което променя психологията на инвеститора от "алчност да не пропуснеш" към "начина да не загубиш всичко".

Какво може да е причината за такава промяна в психологията.

Исторически погледнато, катастрофите винаги са били резултат от няколко фактора:

  • неочаквано събитие, което променя икономическите перспективи (геополитическа криза, война, пандемия);
  • бързо нарастване на лихвените проценти;
  • внезапен скок на инфлацията;
  • свързани с кредитите събития, които оказват влияние върху финансовата система (фалити, банкрути);
  • валутни кризи.

Почти всяка финансова криза в историята в крайна сметка се свежда до един от тези пет фактора и че събитието винаги е неочаквано. Това е причината за бързата промяна в настроенията от "алчност" към "паника".

В момента обаче за пръв път в историята има комбинирано и кумулативно действие на тези фактори, които заедно дават най-голямата историческа заплаха за Запада – дълг, инфлация, крах на долара.

Кога ще се случи? Това вече се случва пред нашите очи.

Заради операцията в Украйна, макроикономическите рискове се повишиха още повече. Резкият скок на цените на енергията и храните ще наложи жесток данък върху европейския потребител. Втората половина на годината ще е много по-лоша за Европа и еврозоната от първата.

В Европа, тепърва предстои да видим удара върху потребителските разходи от скока на цените на храните и енергията. Освен това лихвите по ипотечните кредити надхвърлиха 5% за първи път от 12 години, с недостиг на нови жилища, които водят към все по-високи цени. Достъпността на жилищата е най-лошата от десетилетия.

Европейското ембарго върху руския петрол ще бъде самоубийство, с което целият внос на енергия от Русия, включително на природен газ, може да бъде прекъснат.

Сривовете набират инерция. Инерцията ги превръща във верижна реакция, която води до каскадна вълна от паника.

Критичната точка е достигната.

Големият срив – Черният понеделник от 1987 г. беше такова събитие. Всеки основен пазар се срина между 20-40%. Спусъкът беше нарастващият търговски дефицит в САЩ. Внезапно всички поискаха парите си – предизвиквайки блъсканица на изхода. И чак тогава разбраха, че Нюйоркската фондова борса има 27 врати, маркирани като "вход" и само една – като "изход".

От 2011 г. се опитват да се измъкнат с т.нар. криптовалути. От тогава "широките маси" научиха новите модни думи като "биткойн" и "криптовалута". започна странен бум за тези системи и днес криптовалутите са 10 000 или повече. Това още веднъж доказва тезата, че цивилизацията като цяло е цивилизация на слабоумните.

Защо бяха необходими тези хиляди криптовалути? Кога ще свърши този цирк?

Няма отговори на тези въпроси. Но на 11 май 2022 г. цялата крипто–барака, като цяло, потъна с 25%. Някои паднаха с 10-20%, някои дори с 80-95%, 25% е средната цифра. И така, не е ясно какво се случи.

Междувременно "цунами от фалити" вече залива Европа.

"Цунамито от фалити" е причинено от санкциите на ЕС срещу Русия.

Логистичните вериги се сриват, индустриалната инфлация достигна цели 31% - най-високата от Ваймарската република.

Пълният отказ от енергията от Русия ще срине германската икономика с ней-малко 6%, ще доведе до щети от 230 милиарда евро и ще направи милиони германци безработни.

Икономическият шок за Европа ще бъде сравним с Голямата депресия номер едно.

Но елитът на Европа отказва да нерече нещата с истинските им имена – че европейската икономика вече е потънала в бездната на стагфлацията.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 319, June 2022
България: от идиотизъм към кретенизъм
За 30 години България се превърна в държава на идиоти, управлявани от кретени с основен износен продукт дебилизмът. Това...
    Възходът на рублата – до какви параметри
Някои експерти обявиха руската рубла за най-добрата в света в последно време. Може и да е пресилено, но рублата все пак ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com