Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Генералите на бъдещата победа. Кой командва специалната операция

Армейският генерал Александър Дворников, който беше един от главните реализатори на успешните действия на руската групировка в Сирия, беше назначен за командващ специална военна операция в Украйна.

Веднага след назначаването му се отбелязва рязко увеличаване на интензивността на въздействието на руската армия върху позициите на укронацистите.

Генерал Дворников има уникален боен опит, тъй като ръководеше сирийската групировка на руските въоръжени сили от септември 2015 г. до юни 2016 г. По време на сирийската командировка на Дворников руската авиация извърши повече от 9000 излитания. С нейно участие беше възможно да се освободят около 400 населени места.

Сега Александър Дворников е командващ войските в специалната операция в Украйна.

Дворников е на 60 години. Може да се каже, че цял живот е бил в армията: учил е в Усурийското суворовско училище, след това в Московското общовойсково командно училище. След като получава лейтенантски звезди, служи като командир на взвод, командир на рота и началник на щаба на батальон. Завършил и Военната академия. Фрунзе и Академията на Генералния щаб. Участва във втората чеченска кампания, командва мотострелкови формирования.

Заема командни длъжности в почти всички военни окръзи на Русия – в Северен Кавказ, Сибир, Далечния Изток, Източен, Централен, след това отново в Южния (бивш Севернокавказки) военен окръг.

От септември 2015 г. до юни 2016 г. Александър Дворников беше командир на руските въоръжени сили в Сирия. При него се случиха събитията, които предопределиха успеха на руските оръжия в Сирия.

Именно Дворников (в координация с Генералния щаб) нареди редовна работа на военната авиация върху позициите на екстремистите. През десетте месеца на престоя му в Сирия самолетите на въздушно-космическите сили извършиха почти 10 000 полета – средно повече от тридесет на ден. По време на неговото командване бяха освободени стотици населени места, включително Палмира, хиляди квадратни километри територия, извършени най-важните операции (Латакия, Дейр ез-Зор и др.).

Под негово ръководство за първи път масово, в реални бойни условия, бяха използвани "Калибър", чиито изстрелвания бяха извършени от корабите на Черноморския флот и Каспийската флотилия. След назначаването му на поста командващ войските на Южния военен окръг Александър Дворников сериозно се зае с въвеждането на "сирийския" опит във формированията. Сега в Украйна Дворников тръгна по сирийския сценарий.

САЩ, Киев и техните западни съюзници са сериозно загрижени, че специалната военна операция на Русия в Украйна се ръководи от опитен боен генерал. Те очакват, че командващият Южния военен окръг бързо ще въведе собствената си визия, основана на опита от военните действия, в тактика на планираните операции. Очевидно унищожаването на източната групировка на въоръжените сили на Украйна, освобождението на Донбас и други източни региони на Украйна се превръща в основна задача на руската групировка и части на съюзническите сили на ДНР и ЛНР.

Кои са другите генерали, командващи спец-операцията.

Сергей Кобилаш – генерал-лейтенант, командир на далечната авиация на руските въздушно-космически сили.

Родом от Одеса, завършил е Висшето военно авиационно училище в Ейск и Военновъздушната академия "Гагарин", както и Академията на Генералния щаб. Квалифициран като "пилот снайперист" с общо летателно време над 1500 часа.

Служи в Западната група войски в Германия като пилот на изтребител-бомбардировач Су-17М4 в 16-та Червенознаменна въздушна армия.

Участва и в двете компании за борба с тероризма в Чечения, както и в операцията за принуждаване на Грузия към мир през 2008 г.

На 9 август 2008 г. Сергей Кобилаш изпълнява бойни задачи на кормилото на Су-25 см над Южна Осетия. Су на два пъти получи повреда от противовъздушна отбрана в района на Цхинвал, самолетът пада, но той успя да го отведе далеч от жилищния район, след което се катапултира. За това той е удостоен със званието Герой на Русия.

Още на длъжността командир на далечната авиация той ръководи действията на стратегически Ту-160, Ту-95МС, който нанася високоточни удари от голямо разстояние (няколко хиляди км) в Сирия – за унищожаване на командвани постове на бойци, оръжейни складове, гориво и боеприпаси, както и модернизирани Ту-22М3, които извършваха бомбардировки от голяма височина.

В момента в Украйна стратегическата авиация изпълнява задачите по ликвидиране на военноинфраструктурни съоръжения под негово командване. "Стратезите" атакуваха цели на укронацистите в Азовстал, в областите на Днепропетровск, Кировоград, Лвов, Виница, Киев и закарпатско – освен това електрически подстанции, осигуряващи захранването на железопътните линии, бяха подложени на масирана атака.

Владимир Кравченко – генерал-лейтенант, командир на 11-та армия на ВВС и ПВО на Източния военен окръг.

Родом от Невиномиск, завършил Ставрополското висше военно авиационно училище за пилоти и навигатори и Военнокомандната академия за противовъздушна отбрана. Жуков с повече от тридесет години в изтребителната авиация. От 2006 г. – на командни длъжности в структурите на ВВС и ПВО. Смятан е за един от най-добрите специалисти в своята област в Русия.

В момента ръководи работата на части от своята 11-та армия на ВВС и ПВО в Украйна по източните и северните направления. Бойната авиация унищожава обекти на военната инфраструктура на територията на Киевска и Черниговска области.

Андрей Мордвичев – генерал-лейтенант, командир на 8-ма общовойскова армия на Южния военен окръг.

Завършил академия "Фрунзе" и Академията на Генералния щаб. Командва 28-ма мотострелкова бригада, която участва в мироопазващи мисии по време на грузино-абхазкия конфликт и в Чечения. По това време (2014 г.) Александър Дворников беше началник-щаб на Централния военен окръг.

Сега, под командването на Мордвичев, се извършва превземането на Мариупол.

Сергей Чубарикин – генерал-майор, командир на 76-та десантна дивизия на въздушно-десантните войски. Един от най-младите генерали, участващи в специалната операция само на 41 години.

Започва като командир на парашутен взвод. През 2010 г. става командир на 137-и парашутен полк от 106-та въздушно-десантна дивизия, след което е повишен в началник-щаб на това поделение – в ранг първи заместник-командир.

През 2018 – 2020 г. – началник на Центъра за управление и заместник-началник на щаба на въздушно-десантните войски.

Зад Чубарикин са командировки в Сирия, където неговите парашутисти изпълняваха най-важните бойни задачи в борбата с терористите.

76-та десантно-щурмова дивизия, ръководена от него, участва в блокирането на бойците от въоръжените формирования на Украйна край Киев – от западна посока.

Александър Чайко – генерал-полковник, командващ на Източния военен окръг.

Генерал Чайко е потомствен военен, баща му, генерал-майор Юрий Чайко, е ръководил щаба на Таманската дивизия. Завършил е Московското суворовско училище, след това – Московското висше общовойсково командно училище, Академията "Фрунзе", Академия на Генералния щаб.

Служи в Западната групировка в Германия, след завръщането си е изпратен в Московския военен окръг. Командва мотострелков полк, 27-а мотострелкова бригада и 2-ра Таманска мотострелкова дивизия.

През 2012-2013 г. служи в Централния военен окръг отново при Дворников. След това командва 20-та армия на Западния военен окръг, Първа гвардейска танкова армия.

Бойните им пътища с Александър Дворников отново се пресичат в Сирия, където Алексанъдр Чайко е началник-щаб на групата войски. През 2017 г. е преместен в началник-щаб с ранг първи заместник-командир в Източния военен окръг. През 2019 г. Чайко е заместник-началник на Генералния щаб. След това два пъти, от септември 2019 г. до ноември 2020 г. и от февруари до юни 2021 г., самият ръководи групировката на войските в Сирия.

Пое Източния военен окръг в края на миналата година. Командваше силите по направлението Киев. Под ръководството на Чайко действат и командирите на 35-та и 36-та армии (съответно) на Източния военен окръг генерал-лейтенант Александър Санчик и Валерий Солодчук – и двамата преминали през Сирия.

Владимир Алексеев – генерал-лейтенант, първи заместник-началник на Главното управление на Генералния щаб.

Родом от Виницка област, завършил Рязанската школа на въздушно-десантните войски.

Служи в разузнавателните управления на Московския и Далекоизточния военни окръзи, ръководи 14-то управление на ГРУ на Генералния щаб, през 2011 г. той е назначен за първи заместник-началник на Главното управление на Генералния щаб на Русия.

Именно Алексеев командваше действията на офицерите от военното разузнаване в Сирия. Там служи известно време под командването на Дворников.

Сега Владимир Алексеев изпълнява същите задачи в Украйна. По "негово" целенасочване продължават да работят "Калибър" и стратегическа авиация.

Андрей Сердюков – генерал-полковник, командващ въздушно-десантните войски.

Друг възпитаник на Рязанската школа за ВДВ, който е служил през целия си живот във въздушно-десантните войски. Завършил е и военната академия "Фрунзе" и Академията на Генералния щаб.

Сердюков има богат опит във военни конфликти. Участник е в двете чеченски войни, през 1999-2000 г. е заместник-командир на бригадата на мироопазващите сили на руските въоръжени сили в Югославия, участва в известния форсиран марш с превземането на летището в Прищина. През 2014 г., като началник-щаб и първи заместник-командир на Южния военен окръг, ръководи специална операция на "учтивите хора" в Крим.

От април до септември 2019 г. е командващ групировката на руските войски в Сирия. За шест месеца под неговото командване са разбити терористични формирования в южните райони на провинция Идлиб и поеха контрола над значителна част от територията на североизток от Сирия.

През януари Сердюков ръководеше Колективните мироопазващи сили на ОДКБ по време на вълненията в Казахстан, когато всъщност беше предотвратен преврат.

Сега командва операциите на десантните формирования в операцията в Украйна.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 319, June 2022
Пророчеството на Достоевски от 1877 г.
Ето какво написа Ф. Достоевски за славяните на Европа през декември 1877 г., т.е. преди 150 години:"... Според моето вът...
    Как "Калибър" стана основен калибър на съвременната война, държащ под прицел половината свят
Основните високоточни оръжия, с които се провежда руската специална операция в Украйна, са крилатата ракета "Калибър" и ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com