Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Дали и кога Финландия и Швеция ще влязат в НАТО

В средата на май Швеция и Финландия дадоха заявка за влизане в НАТО. Новата желязна завеса ще премине от Баренцово до Черно море. Операцията в Украйна ще определи къде именно ще е на юг.

Обаче още на първия етап се появи "факторът Турция", който блокира разглеждането на въпроса и започна търговия със САЩ и НАТО /в момента се появява и факторът Полша/.

Аргументите на Ердоган са, че Турция не може да се откаже от Русия и руския газ, че Анкара и Москва имат проект за АЕЦ "Аккую", която ще бъде завършена догодина, че Турция няма да подкрепи влизането на Финландия и Швеция в НАТО, защото те подкрепят кюрдската партия на труда, която, според Анкара, е терористична организация.

Но въпросът за влизането на Швеция и Финландия в НАТО организационно вероятно ще бъде решен до края на годината, въпреки опозицията на Ердоган. По този начин тези две държави скъсват със своите дългогодишни традиции на неутралитет /остават само Австрия и Швейцария/, което променя картината в Европа.

Швеция още при социалдемокрацията на Олаф Палме беше оазис на спокойствия и възход на фона на съвземащата се все още след войната Европа. Причината беше, че Швеция от 200 години не беше участвала във война, поне официално, въпреки че по време на Втората световна война помагаше на Хитлер.

Финландия пък до 80-те години на ХХ век беше в следвоенна криза и най-изостанала от всички скандинавски държави. Причината беше участието й във войната срещу СССР. Но нещата започнаха да се променят именно благодар ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 319, June 2022
Сега и "Маймунската шарка" идва по план
Като първи в света, още преди 5 години предупредихме, че COVID-19 е биооръжие, произведено в биолаборатория на САЩ.Не ни...
    Балканите пред ново изостряне
Ръководството на частично признатата държава Косово подаде заявка за влизане в Съвета на Европа.Балканите са пред ново и...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com