Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Битката "долар – злато" в последен етап. Присъдата само се отлага
07.2022

Битката "долар – злато" е в своя последен етап. А с това и "Изток – Запад".

САЩ хвърлиха трилиони кухи и свежо напечатани долари срещу златото, стоварвайки тази колосална инфлационна тежест върху суровинните пазари, нефта, природния газ, урана и, укривайки ги във виртуалните криптовалути.

Но обреченият си е обречен. Присъдата само се отлага.

Да припомним някои важни неща.

На 22 юни 2014 г. в ЕС влезе в сила така наречената "Регулация Базел – 3" /от 1 януари 2022 г. влезе в сила и в Англия и другаде/. Тогава написахме, че "златният" трилионен въпрос за златните инвеститори би трябвало да е в отговора "златото започва да расте". Но се случи обратното.

Златото, въпреки очакванията започна да пада. Нищо чудно. Става дума за колосалната битка "долар – злато", по-точно на финансовата война Изток – Запад.

Изходът и в сегашния момент не е предрешен и може да носи много изненади. Той е и основата на рязката ескалация от страна на САЩ на международното положение с цел да се прикрие глобалния финансов колапс на "доларовата империя" и на несъстоятелността на САЩ не само като "единствен хегемон", но и като нормална държава.

Всъщност обикновено най-важните събития в глобалната икономика и финанси остават незабелязани.

Какво се случи тогава в швейцарския град Базел на 29 март 2019 г.

"Златният преврат" беше наречен "Базел III" и беше извършен от… прословутата Банка за международни разчети, носеща името на главата на световната еврейска банкерска мафия Бернард Барух.

Банката за международни разчети ръководи Международния валутен фонд, който, от своя страна, командва всички централни банки на всички страни. Органът на този контрол се нарича Базелски комитет за банков надзор. Той е шапката на всички банкерски шапки на планетата. С него не може да се сравнява даже частната Федерална резервна система на САЩ.

Базелският комитет е най-голямата шапка и правителството на всички подправителства. Това е онова, което се нарича задкулисно правителство "дълбока държава", за която се говори само на ухо.

Базелският комитет за банков надзор е "политбюро" на всички централни банки по света и е напълно засекретен. Наричат ги "базелските гноми", т.е. намиращите се в малкия швейцарски Базел невзрачни мъже, които обаче не посмя да пипне даже Хитлер и предпочете цялата война да запази неутралитета на Швейцария, за да има къде да укрива златото на Райха.

Въпреки това приетите на 29 март 2019 г. препоръки от Базелския комитет започнаха да изпълняват всички централни банки по света, в това число на Китай и Русия.

Каква е същността.

След 1976 г. златото беше считано за резерв трета категория, като всички банки – от централните до търговските, държаха резервите си преди всичко в долари и облигации на САЩ. Новите норми на Базел III изискват увеличение преди всичко на паричните резерви, което блокира големи обеми от парични ресурси на банките, с които те правеха експанзия. Сега са принудени да запазват устойчивост на световната банкова система.

Преди Базел III на балансите на банките по света златото, като резерва от трета категория, се оценяваше в 50 процента от неговата стойност. Освен това всички собственици на световните пари търгуваха златото не в натура, а на хартия, без да местят реалния метал, чийто обем в света не е достатъчен на реалните сделки. Заради това беше наречено хартиено злато или виртуално.

Това се правеше, за да бъде държана цената на златото н максимално ниско равнище за сметка на долара, като периодично централните банки бяха принуждавани от САЩ да продават част от своите златни резерви, за да не расте цената на златото заради недостатъчното му предлагане. Доларът продължаваше да е обвързан с нефта, който трябваше да струва не по-ниско от цената на един грам злато за един барел нефт.

Но в Базел III решиха да качат златото от трета в първа категория. Значи, сега може да бъде оценено не в 50, а в 100 процента от неговата стойност. По отношение на основните притежатели на златни резерви, сред които са и Русия, и Китай, това означава, че сега на напълно "законни основания" ще могат да налеят в своята икономика само заради операцията с повишената цена на златото нови трилиони рубли или юани.

В САЩ официалният резерв е 8113 тона, /но, както неведнъж сме писали, май ги няма и никой не знае къде са, или дали не са фалшиви кюлчета, пълни с волфрам/.

Освен това действа така нареченият финансов мултипликатор /умножител/. За един златен долар банките печатат 20-30 хартиени, т.е. САЩ могат в най-добрия случай да получат 170 милиарда, а с мултипликатора – 4,5 трилиона долара, което не е малко, но е капка в морето на фона на техния дълг, който е от 23 до 230 трилиона долара. А тъй като никой не е видял златото на САЩ, те могат да ни пробутват поредна шашма за печатане на пари от въздуха.

Но златните резерви на другите държави са истински. Наред с Китай и Русия това са Германия, Италия, франция, Швейцария, като всяка от тях има над 1000 тона злато.

Забележете, в този списък няма Англия, чиито запаси са по-малко от 1000 тона. Неслучайно съвпаднаха датите на излизането на Лондон от ЕС – Брекзит, и появата на Базел III. Защото Германия и Франция в новите "златни условия" ще довършат разгрома на Англия на европейския континент.

Основното е, че епохата на долара продължила от 1944 г. до 2019 г. завършва. Сега златото е възстановено в своите права и не е борсов метал, а световни пари, наравно с долара, еврото, лирата, юана.

Но войната "долар – злато" става на живот и смърт.

Количеството, местоположението и разположението на държавните златни резерви са по-секретни тайни и от количеството, и местоположението на ядрените оръжия.

Всъщност, съгласно договорите за контрол на ядрените оръжия, правителствата на ядрените оръжия са длъжни да споделят този вид информация, даже враждебни държави. Но това не се отнася за златните резерви.

Информацията за златото всъщност е дезинформация. Защо? Защото златото е по-мощно оръжие и от ядрените оръжия – валута, която не е под контрола на което и да е правителство, гаранция за суверенитета.

Според МВФ Русия има около 132,26 милиарда долара злато в резервите си, като е увеличила драстично своите запаси, тъй като се дедоларизира от щатския долар. Но, както при повечето централни банки, действителният размер и местоположение на тези златни резерви са неизвестни или скрити от обществеността.

Руското министерство на финансите нарече златото "идеална алтернатива" на щатския долар.

От друга страна, Министерството на финансите на САЩ заплаши с "конфискация" на златото. Това се е случвало и преди в САЩ. Може ли това да се повтори? Може. САЩ са в безизходна ситуация.

Лондонската златна борса стигна до абсурда на наглостта. Забрани дейността на шест руски златни и сребърни рафинерии. Техните доставки за лондонския златен пазар бяха спрени.

Но какво става на пазара – пълна паника и недоверие в златните резерви на САЩ и Англия и бясно трупане от централните банки на злато.

От държавите в Централна Европа Чехия съобщи, че увеличава златните си резерви от 11 на повече от 100 тона.

Преди това – през октомври 2018 г., и Унгария увеличи златните си резерви от 3,1 на 32 тона.

През юли 2019 г. Полша хвърли в шок златния пазар и репатрира 125 тона злато от Лондон до равнище 230 тона. Същото се отнася и за Словакия.

Заедно тези държави оформиха централноевропейска златна треска.

Австрия обаче, която има 280 тона златни резерви, безуспешно се опитва от 2015 г. да си върне от Лондон 50 тона злато, т.е. златото може и да го няма.

Едновременно се съобщава /и не се съобщава/ за убийството или странната смърт на десетки банкери и топ мениджъри в Германия, Белгия, Англия, франция, Лихтенщайн, Бангкок, Швейцария, САЩ, Нидерландия, Япония и т.н. Списъкът надминава 200 позиции.

Каква е тази смъртоносна епидемия?

Вероятно става дума за най-голямата банкерска тайна, която не трябва да бъде разгласена, а именно липсата на парите и златото. Парите и златото ги няма. Няма ги. Целият Запад е в дългове. Всеки момент ще започне серия от фалити. Заради това бързат да започнат голямата война, която всичко ще отпише.

Върви и спешно елиминиране на свидетелите на колосалната кражба и измама. Всичко не може да се оправдае с войната.

Едновременно гърми и колосалната златна афера, при която въпросът е един – дали цената на златото ще достигне от сегашните 1900 долара за унция до 150 000? или 2,6 милиона? Да, няма грешка, 2,6 милиона долара за унция.

За това пишем отдавна, както и за аферата с фалшифицирането на хиляди тонове злато, пълни с волфрам по времето на Клинтън и Буш.

Но сега става дума за нещо друго – за дисбаланса на златния пазар. Трендът е необратим. Държава след държава се сриват под дълговото бреме. Върху плещите на човечеството лежи неизплатим дълг от 2,5 квадрилиона долара, състоящи се от задължения, дългове, деривати и недофинансирани обещания.

От другата страна на престъплението е микрогрупа супер богати, по-малко от 1 процент от населението на планетата, на който принадлежи над 50 процента от световното богатство.

Политиката на САЩ е фарс и лудница. Сложно е да се разбере какво наистина става там. Но може да се направи изводът, че светът го очаква икономическа катастрофа.

Тъй като споменатите 2,5 квадрилиона дълг не могат да бъдат изплатени или опростени, през следващите няколко години ни очаква разпределението на тези дългове, което ще е губителен процес.

Светът навлезе в продължителен спад и депресия, която ще засегне всеки от нас.

Неведнъж сме публикували графиката на федералния дълг на САЩ в стодоларови банкноти, който тежи 500 000 тона. Но проблемът е, че 500 000 тона ги няма. Цялото злато, добито и преработено в човешката история е 170 000 тона, от които половината са изчезнали някъде.

Ако си представим, че споменатите 2,5 квадрилиона дълг трябва да бъдат погасени със злато, ще са необходими 365 пъти повече злато, отколкото има на разположение на хората на планетата. И ако искаме да се освободим от дървените долари, евра и други ментета трябва да се върнем към златния стандарт.

Но, ако вземем предвид, че има само 30 000 тона злато в резервите на глобалната банкова система, ще получим цена 2,6 милиона долара за една унция злато, вместо сегашните 1870 долара.

Схващате ли за какво говорим от много години?


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 320, Jul-Aug 2022
Красимир Иванджийски - 75 години, 50 години - журналист, "Строго секретно" - 30 години
По принцип юбилеите след 70 години не се отбелязват. Това е суета. Но в случая ще си позволя поне заради съчетанието в з...
    "Златната афера" – колосалната измама с фалшивите волфрамови кюлчета
"Златната афера" продължава да тежи над глобалния златен пазар и да внася огромна сигурност с основния въпрос – колко зл...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com