Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Машините на апокалипсиса "Сармат" и "Ярс" - готови за командата "Пуск"

От началото на юни най-голямата и мощна руска междуконтинентална ракета "Сармат" беше често споменавана от руските военни експерти и в руската "Дума".

Всъщност, всичко е готово за командата "пуск".

Депутати казаха, че "четири ракети "Сармат" могат да унищожат напълно САЩ. Две ракети ще унищожат цялото Източно крайбрежие на САЩ и две ракети – западния бряг". "Четири ракети и няма да остане нищо".

Командващият руските войски със стратегическо назначение Сергей Каракаев обясни името на ракетата "Сармат". Според него тя произхожда от войните на древния народ на сарматите, които са се биели с прав меч, който е станал символ на неминуемо отмъщение за всички, които са нападали. С придобиването на "Сармат" Русия има не само най-мощната ядрена ракета, но и най-силния щит в света.

На 1 юни руското Министерство на отбраната обяви, че провежда учения на ядрените сили в Ивановска област. В маневрите участваха Тейковската дивизия на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) и около 1000 военнослужещи и повече от 100 единици техника.

Провеждани са "интензивни маневри" по маршрутите за бойно патрулиране на автономните пускови установки на стратегическите комплекси "Ярс".

В началото на май Москва съобщи, че армията й е извършила в руския анклав Калининград електронно симулирани пускове на ракети, способни да носят ядрен заряд.

Картата показваше, че една руска междуконтинентална балистична ракета "Сармат", когато бъде изстреляна от Калининград, ще изпари Берлин /Германия/ за 106 секунди, Париж /Франция/ - за 200 секунди, и Лондон /Англия/ - за 202 секунди след изстрелването. И трите града ще бъдат ударени само с едно изстрелване на една ракета "Сармат", всяка от които носи до 15 ядрени бойни глави.

От изстрелването до удара дори в най-далечния град – Лондон, ще има само около 3,5 минути радарно предупреждение, със сигурност недостатъчно, за да предупредят хората дори да се скрият.

Населението на тези градове е както следва:

  • Берлин /Германия/ - 3,645 милиона (2019);
  • Париж /Франция/ - 2,161 милиона (2019);
  • Лондон /Англия/ - 8,982 милиона (2019).

Почти никой в тези градове няма да оцелее.

Преди това, на 21 април, Русия извърши първия пуск на "Сармат", която е най-мощната машина на апокалипсиса.

Това беше поредно и може би последно предупреждение към САЩ и Англия на стратегическо равнище, заради намесата на Вашингтон и Лондон във войната в Украйна и доставките на ново оръжие за Киев.

"Сармат" – РС-28 /наричана "новият Сатана/ може да носи 10-15 тежки ядрени бойни глави, 15 най-нови хиперзвукови планиращи апарати "Авангард" или комбинация от бойни глави и средства срещу ракети.

Представете си "устройство", тежащо 208 тона, което носи 10 термоядрени бойни глави с автономна ускорителна мощност, по 750 килотона всяка или 15 блока по 150 килотона.

Сега си представете, че цялото това "чудовище" ще достави за 35 минути на разстояние от 18 000 км (диаметърът на планетата е 12 742 км) своя товар до която и да било точка на планетата, даже през Южния полюс.

Знаем, че не можете да си представите каква е тази машина за апокалипсис. Ще се опитаме да обясним.

Това е новата руска междуконтинентална балистична ракета РС-28 "Сармат" (по класификация на НАТО – SS-X-30), чийто изпитателен пуск беше извършен на 21 април. И беше успешен.

Няколко дни по-късно, на 28 април, беше съобщено, че Русия възнамерява да въведе на въоръжение най-малко 46 тежки МБР "Сармат". Общият капацитет на 46 тежки МБ "Сармат" е такъв, че е в състояние да унищожи площ от около 18,5 милиона квадратни километра, т.е. общата площ на САЩ и Канада.

На 30 април се появи инфографика, че ще са необходими 2 минути и 2 секунди за "Сармат" да унищожи Лондон. Преди това Борис Джонсън заплаши, че Англия може да използва ядрените си оръжия /срещу Русия/ без консултации с НАТО. Така че руското предупреждение беше и за него. Както и че до Берлин "Сармат" ще долети само за 1 мин. и 46 секунди, и до Париж – за 2 минути, и че с един удар "Сармат" гарантирано ще унищожи площ от 400 000 кв.км.

"Сармат" има много бърз старт, който я прави почти неоткриваема за спътниците на противника и за прехващане.

Има и още две характеристики – с обхвата си от 18 000 км тя може да нанесе удар по САЩ не над Северния, а над Южния полюс, където САЩ нямат никаква защита.

Всяка "Сармат" може да носи и хиперзвукови планери "Авангард", предназначени да избегнат всички противоракетни защити на противника, т.е. на САЩ.

С една дума, в момента "Сармат" е най-мощната ядрена ракета в света. И ще бъде такава още няколко десетилетия.

Ракетите могат да са "изстреляни" към Южния полюс, където САЩ нямат никакви радари. САЩ не разполагат с никакъв радар за ранно предупреждение, обърнат на Юг. И няма да знаят, че тези бойни глави или "Авангарди" са на път, докато не се покажат над Мексиканския залив и не започнат да се взривяват от Юг на Север, унищожавайки САЩ.

Да не забравяме, че всяка "Сармат" може да носи по 24 хиперзвукови средства "Авангард" с ядрена бойна глава или без – кинетична.

Малко математика – три ракети с по 24 хиперзвукови бойни глави прави 72 ядрени бойни глави.

Това е достатъчно, за да бъдат унищожени всички големи градове с население над 1 милион в САЩ, както и всяка военна база, която има значение в страната. С един удар само с три ракети "Сармат" САЩ ще бъдат унищожени.

И така, "Сармат" – господарят на съвременната война вече е на сцената, готов за използване.

Каква е основната характеристика на "Сармат". Тя е невероятната далечина и "Сармат" може да долети до САЩ през Южния полюс.

Тоест, ако по-рано ракетите се насочваха по посока на САЩ по най-късата траектория над Северния полюс, сега те се насочват по посока на САЩ по най-дъгата траектория – над Южния полюс. Земята е кръгла.

Така Русия сякаш заобиколи САЩ отзад и направи цялата американска система за противоракетна отбрана безполезна.

Да, САЩ могат да започнат изграждането на нова система за противоракетна отбрана, но трябва да се знае колко е скъпа и колко време ще отнеме. Американците все още не са завършили сегашната си (северна) система за противоракетна отбрана.

Още един плюс на "Сармат" – освен дълъг обхват има и висока скорост на старта.

Това означава, че отива в Космоса много по-бързо от всички свои предшественици.

Споменахме и за ученията на мобилните наземни ракетни комплекси РС-4 "Ярс", които замениха междуконтиненталните "Топол-М". "Ярс" може да носи до шест термоядрени бойни глави и индивидуално насочване с мощност 150-500 килотона.

"Ярс" беше разработена като пътно-мобилна или наземна и базирана в силоз система, които използват една и съща бойна глава. За първи път беше приета от руските стратегически ракетни войски през 2010 г. Тя замени предишната "Топол-М". Към 2016 г. руските стратегически ракетни войски разполагаха с 63 мобилни и 10 силозни "Ярс". Именно "Ярс" ще се превърне в основата на наземния компонент на руската ядрена триада.

"Ярс" е тристепенна ракета с 12 000 км. Основната разлика от "Топол-М" е, че "Ярс" може да носи поне 6 независимо насочвани бойни глави с мощ 100-300 кТ. Други източници съобщават, че "Ярс" може да носи до 10 маневриращи повторно влизащи бойни глави. Това е огромно подобрение в сравнение с "Топол-М", която носи единична бойна глава от 550 кТ.

"Ярс" е по-точен от "Топол-М". Попада в радиус 150-200 м.

Мобилните междуконтинентални балистични ракети са по-трудни за откриване и имат голяма вероятност да оцелеят при първи удар. При повишена готовност "Ярс" напускат своите бази и оперират в отдалечени горски райони.

Подготовката на ракетата за изстрелване отнема само 7 минути. Тя може да бъде изстреляна от подготвена площадка, от специален хангар с плъзгащ се покрив или от неподготвена позиция в района.

Ще припомним, че още на 27 февруари Путин даде заповед за въвеждане на руските сили за сдържане в специален режим на бойно дежурство. Заповедта дойде в отговор на изпращането от САЩ, Англия и Полша на смъртоносни оръжия в Украйна и най-вероятно в секретната в онези дни информация, че киевският режим е разработвал с помощта на САЩ на Чернобилската АЕЦ ядрена програма за производство и използване на мръсно ядрено оръжие и на биооръжие, което е военно престъпление.

Заповедта на Путин е заповедта, преди да се даде окончателната заповед "Пуск" на ракетите.

Тя беше и отговор на ситуацията, която се развиваше в света между Москва и Вашингтон, и между Русия и НАТО.

Да обясним за какво става дума.

Стратегическите ядрени сили съществуват в Русия от много време. Но чак по време на неотдавнашните учения по изстрелване на ракети започна да звучи нов термин – стратегически сили за възпиране. Каква е разликата?

За обикновения човек тези два подобни термина могат да предизвикат объркване. Въпреки че има разлика.

Стратегическите ядрени сили е обобщеното име за руските войски, чието основно оръжие е ядрено. Компонентите са три – ракетните стратегически сили, военно-морските сили и стратегическата авиация. Те се наричат "ядрена триада".

От своя страна стратегическите сили за сдържане са предназначени да победят противниците на Русия с използването на различни видове оръжия, включително ядрени. Подчертаваме – различни видове оръжия, не само ядрени. Ето къде се крие разликата.

Това означава, че стратегическите сили за възпиране, за които говори Путин, са най-силното оръжие на Русия, както в ядрената, така и в неядрената техника.

Стратегическите сили за възпиране са изключително опасно устройство, последният аргумент.

Те са разделени на стратегически настъпателни сили – СНС, и стратегически отбранителни сили – СОС.

Първите включват наземни, морски и въздушни ядрени системи с междуконтинентален обсег, авиацията на далечни разстояния и ВМС, плюс всички войски, които пътуват, летят и ходят по моретата, включително тези с конвенционални високопрецизни оръжия.

СОС са силите за въздушно-космическа отбрана, системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана.

Привеждат се в предпоследен специален режим на "бойно дежурство".

Това означава най-висока степен на бойна готовност. Следва само "пълна бойна готовност", когато "червеният бутон" може да бъде активиран по всяко време.

Москва може да използва и ядрени оръжия в отговор на атака срещу нея или нейните съюзници с използване на ядрени оръжия или на други оръжия за масово унищожение, или в случай на агресия с конвенционални оръжия, ако самото съществуване на държавата е застрашено.

Заповедта на Путин беше и последно предупреждение срещу плановете на НАТО да се намесят в Украйна.

Тя означава, че наред с другите ядрени и неядрени оръжия, в специално бойно дежурство са въведени и руските хиперзвукови оръжия "Циркон" и "Кинжал", които станаха game-changer.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 320, Jul-Aug 2022
Предишният световен ред няма да се върне. Идва новата Г-8
Речта на Путин на 17 юни на икономическия форум в Петербург постави нова "червена линия" и в световната икономика."Преди...
    С "Калибър" може да бъде обстрелван половината свят
На 2 юни крилати ракети "Калибър" унищожиха железопътния тунел в Бескидите – до Лвов, Украйна.Тунелът е много важна логи...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com