Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Русия може да унищожи САЩ като военна сила с удар само по 5 цели

Джо Байдън достави на Украйна ракетни системи с голям обсег HIMARS. Украинските националисти планират да ги разположат в град Шостка, Сумска област.

HIMARS при изстрелване на неуправляеми ракети имат обхват от 70 км, тоест териториите на районите Курск и Брянск са обект на атака.

Освен това тези системи могат да използват управляеми ракети като MGM-140 ATACMS и перспективната PrSM (Precision Strike Missile) с обсег на действие от 500 км.

Москва заяви, че ако НАТО достави на Украйна оръжия с по-голям обсег, това ще накара Русия да изтласка украинските войски още по-далеч от границите си.

"С колкото по-голям обсег бъдат доставяните оръжейни системи, толкова по-надалеч ще изтласкаме нацистите от линията, от която нататък те представляват заплаха за рускоезичното население и Русия", каза Сергей Лавров.

Вашингтон снабдява Украйна с М142 "Хаймарс" (HIMARS, High Mobility Artillery Rocket Systems), а Лондон ще ? осигури системи за залпов огън М270.

Заради това Владимир Путин предупреди Вашингтон, че ако Западът "предостави на Киев за тези високоточни ракетни комплекси боеприпаси с по-голям обсег, Русия ще нанесе удари по цели, каквито досега не е атакувала".

По начало обсегът на даден ракетен комплекс зависи от боеприпасите, с които стреля. Комплексите "Хаймарс" са с максимален обсег от над 300 км.

В случай на дислокация на комплекса в Шостка, комплексът достига до административните граници на Москва и изцяло покрива Минск. Разгръщането в Прядовка, близо до Днепър, позволява да стигне например до Кримския мост.

От своя страна Полша е подписала предварителен договор за незабавно закупуване на 500 системи М142 HIMARS. Тази сделка струва най-малко 12 милиарда долара и включва пълния набор от боеприпаси, налични за HIMARS, включително ракетите ATACMS Block 1A. Според уверенията на разработчиците на Lockheed Martin, те са способни да поразяват цели на разстояние до 500 км.

Ракетата ATACMS Block 1A често се нарича конкурент на руския Искандер. Но това е неправилно сравнение. И по обсег, и по скорост на ракетата, и по способността за преодоляване на ПРО, руският комплекс е с глава, или дори с две, по-висок от американския. Нивото на HIMARS е старата "Точка-У" с подобрени възможности и най-добро отклонение (най-малко 100 метра, срещу 5 метра за "Искандер").

Единственото използване на "Хаймарс" в Афганистан през 2010 г. предизвика скандал поради факта, че "изгубена" двойка "високо прецизни" снаряди поразиха жилищни сгради в град Марджа, провинция Хелманд, където в този момент нямаше забранени талибани.

Но САЩ продължават да ги возят насам-натам и да плашат сега и Русия. В Москва трябва да се съобразяват със заявените им характеристики. И да противодействат.

През 2020 г. и 2021 г. САЩ репетираха скрита атака срещу Русия с HIMARS, от територията на Румъния. Изненадващите учения на НАТО с модерните ракетни системи за залпов огън изостриха рязко ситуацията в Черно море, но според повечето експерти целта на тези маневри не беше Крим.

Основната им особеност не беше масовостта, а отработването на тактика за нанасяне на бързи огневи удари.

Според легендата на ученята, две ракетни системи за многократно изстрелване М142 High Mobility Artillery Rocket (HIMARS), доставени на територията на Румъния от Германия с военен транспортен самолет С-130 Hercules до авиобазата "Михал Когелчану". Системата беше бързо разгърната на позиции на полигона Капу Миди в крайбрежния квартал Констанца. От там те успешно стреляха след което се свиха и бързо се върнаха на мястото на основното им разполагане в Германия. Според Forbes цялата операция по прехвърлянето, изстрелването и връщането е "отнела няколко часа".

HIMARS, които могат бързо да бъдат преместени не само към Румъния, но и към всяка друга източноевропейска държава от НАТО, граничеща с Руската федерация, "представляват сериозна и непредсказуема заплаха за руските войски в региона".

Действията на Вашингтон бяха "послание към Москва", демонстриращо "възстановяване на огневата мощ" на американската армия, коментираше Forbes.

Каква е опасността от тези американски системи?

От румънската Констанца до руския Севастопол разстоянието по права линия (през Черно море) е 392 километра. Системата HIMARS, като опростена и лека версия на системата MLRS, използва подобни боеприпаси, които са реактивни снаряди. Всички те имат калибър 227 мм и дължина 3,94 метра, но са с различно тегло, бойно натоварване и обхват на полета. За различните модификации той варира от 32 до 84 километра, т.е. определено няма да достигне до Крим от Румъния. Но особеност на HIMARS е, че нейната пускова установка, проектирана за шест ракети в контейнер, може да използва и други боеприпаси. Например една от разработките – ракетата MHM-140B ATACMS Block 1A, която удря на разстояние до 300.

И сега в Украйна могат да стигнат до Москва. От Естония на прицел са Псков и дори Санкт Петербург.

И все пак основната цел на тези американски системи е Калининградска област. Този руски анклав на брега на Балтийско море, граничещ с Полша и Литва, е като кост в гърлото на НАТО. Концентрацията на войските на страните от НАТО около Калининград няколко пъти надвишава въоръженията и военнослужещите от отбранителната групировка на руската армия, разположена в Калининградска област.

Полша и Литва са идеалният трамплин на НАТО за атака срещу Калининград. И първият удар по руската военна групировка, както се предполага, най-вероятно няма да бъде нанесен с бомбардировачи B-52 или с крилати ракети, а с ракетна артилерия, в това число HIMARS.

Според някои информации ракетните комплекси HIMARS бяха доставени в Украйна още през април. Повечето от тях бяха изпратени в района на Харков и бяха нарочно поставени в градски райони под прикритието на жилищни сгради. Някои от тях бяха унищожени от точни удари на руските въздушно-космически сили.

Тогава дойде и предупреждението от страна на Москва, че ако Западът, т.е. САЩ, предостави на Киев за HIMARS боеприпаси с по-голям обсег, Русия ще нанесе удари по цели, каквито досега не е атакувала". Най-вероятно и по територията на САЩ и центъра за решенията – Пентагона.

Дойдоха и изявленията от двете страни, че "ядрената война отново е в сферата на възможностите".

Архивът за национална сигурност на САЩ наскоро публикува разсекретен списък с ядрени цели на САЩ от 1956 г., който обхваща 1100 обекта в Източна Европа, Русия, Китай и Северна Корея. Публикували сме и картата на САЩ със стотици потенциални цели на ядрения отговор на Русия, Китай, КНДР и т.н.

Но експертите знаят, че Русия може да унищожи САЩ като военна сила с ядрен удар само по 5 цели, защото наземната ядрена триада на САЩ се базира само в 5 щата и няма да има нужда от унищожение на Ню Йорк, Лос Анжелис, Сан Франциско и т.н.

И тези 5 американски цели в ядрена война ще бъдат изпарени от руските хиперзвукови ракети "Циркон" и "Кинжал" за по-малко от 5 минути след изстрелването им от подходящи райони около САЩ – в морето или на сушата.

Кои са вероятните цели в САЩ.

На първо място това са силозите на междуконтиненталните американски ракети Minuteman III в щатите Северна Дакота, Монтана, Колорадо, Небраска и Уайоминг.

Тези райони са известни като "ядрената гъба", т.е. петте "гъбени щати" са най-вероятните мишени с най-висок приоритет на руска ядрена атака. Те са очевиден избор за по-умната ядрена атака за противодействието на ядрените сили на врага. В Колорадо е и ядрената цел с висок приоритет – Северноамериканска аерокосмическа отбрана – NORAD, в базата на космическите сили Питърсън в Колорадо Спрингс.

Сигурни цели за руските хиперзвукови ракети с ядрена способност ще са и Пентагонът, Кемп Дейвид, военноморската радиостанция Джим Крийк във Вашингтон, Форт Ричи в Мериленд и базата на военновъздушните сили Макклелан в Калифорния.

Ето защо предупреждението на Путин е особено изнервящо за жителите на тези щати. На 23 февруари Путин предупреди, че ако Западът се намеси в Украйна, "последствията ще бъдат такива, каквито никога не сте виждали в цялата си история", а през април, че ако САЩ разположат HIMARS в Украйна, Русия ще отговори по цели, каквито досега не е атакувала. Със сигурност тези предупреждения не бяха блъф.

Много хора в САЩ са на мнение, че ситуацията между Русия и САЩ "никога няма да стане ядрена". Това не е вярно. В ядрена симулация американските ракети дори няма да успеят да излязат от шахтите си. Важното е, ч тази симулация беше направена още през… 1971 г., т.е. 40 години преди появата на новите руски хиперзвукови ракети.

И още тогава ракетите на САЩ бяха твърде бавни, за да излязат от силозите си след заповедта за изстрелване. А ракетите на СССР, изстрелвани от подводници, можеха да дойдат или от Тихия океан, или от Северния ледовит океан и да покрият толкова много територия на САЩ и толкова бързо, че американските ракети щяха да бъдат унищожени или в земята, или на земята.

Всичко това беше преди създаването на руските хиперзвукови ракети. САЩ губеха за по-малко от 34 минути всичко. Сега ще бъдат унищожени напълно за по-малко от 10 минути.

Ситуацията е направо трагична за САЩ и Запада, които всъщност обявиха война на Русия. Де юре това все още не е изразено, но де факто - е истина.

Да предположим, че това се е случило. Каква е прогнозата?

Първо. Според официалните данни броят на ядрените оръжия, с които разполагат САЩ и Русия е приблизително еднакъв. При война с ядрени оръжия според приетите стратегии, се очаква на противника да бъдат нанесени неприемливи щети. Колко неприемливи?

Ето най-ужасното изчисление за цялото съществуване на човечеството. Западът има три ядрени сили – САЩ, Великобритания и Франция. Израел няма да посмее да мръдне. Иначе ще бъде унищожен само с един ядрен удар. Азиатските страни – Китай, Индия и Пакистан, също ще останат извън играта.

Има и европейски държави, на чиито територии има "тактически" американски ядрени бомби – Италия, Германия, Белгия, Холандия. Турция отпада, ще гледа отстрани какво става.

Но, така или иначе, държавите, в които са разположени чужди ядрени оръжия в рамките на северноатлантическото "единство", са легитимни мишени за руските нестратегически и стратегически ядрени сили (СЯС).

Общо остават шест западни държави – две англосаксонски и четири европейски. Тук е необходимо да се вземе предвид, че всяка от изброените страни в Европа е доста гъсто населена. Особено тези, които се намират на север – Белгия и Холандия. Там гъстотата на населението е максимална. Както и Великобритания. В САЩ, т.нар. Северноатлантическа зона и Западното крайбрежие са най-населени.

В Русия доста гъсто населена и само европейската част на страната. Русия има население от около 140 милиона, а САЩ и Европа имат 600 милиона. Русия има и повече територия.

Да предположим, че има размяна на ядрени удари. Даже ако силите са равни, загубите ще бъдат несравними. Западът може да загуби 75% от населението. Тоест 400 милиона души и повече. Това се дължи на високата гъстота на населението.

Русия може да загуби половината, около 70 милиона. Територията й е повече.

Руснаците с предварителна подготовка за война могат да се разпръснат по-добре. Не им е за първи път. Но Западът не може.

Ако се случи ядрена война, Русия има повече шансове да се възстанови по-бързо – огромна територия и отново огромни природни ресурси.

Европа буквално ще е убита от радиоактивното замърсяване. Европейската индустрия ще бъде унищожена завинаги, с какво ще се възстановяват? Как ще нахранят оцелелите?

Европейски страни, в които има ядрени оръжия на САЩ сами си затегнаха примката.

Същото е валидно и за Япония. Имайки предвид нейната тектоника, тази страна може въобще да изчезне. Сеизмичната устойчивост на Русия е много стабилна. Което не може да се каже за САЩ – "Посейдон" или Йелоустоун. САЩ ще изчезнат.

Направихме уговорката за равнопоставеността на ядрените оръжия на САЩ с Русия. Но въпросът е дали САЩ наистина са равностоен противник и дали въобще имат ядрено оръжие.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 320, Jul-Aug 2022
5 тайни на руските танкове, които озадачиха САЩ и НАТО
Някои руски танкове се оказаха толкова добри, че САЩ и НАТО скоро ще бъдат принудени да преразгледат правилата за бой и ...
    Билдербергите атакуват Китай
Когато момчетата на повикване от Давос и Билдерберг гледат Голямата шахматна дъска, вече разбират, че тяхната ера на пос...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com