Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Циркон" вече стана game changer
Какво означава да се ударят неударени цели
Оръжеен анализ на "Строго секретно"

Продължаваме да се движим в оръжейната тематика. Във всяка война тя е най-важната. А в сегашната – още повече.

Вероятно ще се движим в тази тема още дълго време.

И така, най-важното за юни, което остана незабелязано.

На 5 юни. Путин заяви по телевизията "Ако западните доставки на оръжие (за Украйна) продължат, ние ще ударим…", т.е. Путин публично предупреди, че ако западните (т.е. САЩ и НАТО) страни продължат да изпращат оръжия в Украйна, Русия "ще направи подходящия извод и ще използва ново оръжие, с което раполагаме в изобилие, и ще поразяваме цели, които още не са били ударени".

Обърнете внимание, каква може да е разшифровката.

1. "Ново оръжие"

2. "…Да се ударят цели, които все още не са ударени"

В момента Русия вече е използвала в Украйна поне по едно от всяко конвенционално оръжие в своя арсенал – крилати ракети "Калибър", хиперзвукови ракети "Циркон" и термобалични "ТОС-2".

Какво остава в техния арсенал от "нови оръжия" за използване? Версии на "Калибър" и "Циркон" с ядрена глава? Може би.

Или има предвид цялата гама руско ядрено оръжие? Тактически ядрени оръжия на бойното поле? Междуконтинентални ядрени ракети? Страшният "Сармат"?

Отговорът на въпросите по-горе идва от втората ключова фраза – "…да се ударят цели, които все още не са били ударени".

Забележете, че Путин не каза "вътре в Украйна".

Сред целите, които "все още не са ударени" са държавите, които доставят оръжия за Украйна – САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Полша. От тях удрянето на САЩ е най-важно, защото след като САЩ са ударени, НАТО ще се разпадне. Така че, САЩ отново публично бяха предупредени да спрат да се намесват. Иначе…?

Няколко дни по-рано – на 1 юни САЩ бяха официално предупредени: за опасността от пряк конфликт между САЩ и Русия", след като САЩ обявиха, че изпращат още по-тежки оръжия – Himars, с по-дълъг обсег на Украйна /виж стр. …/

Предупреждението беше направено от зам.-министъра на външните работи на Русия – Сергей Рябков, който "наблюдава САЩ". Всякакви оръжейни доставки, които продължават и ескалират, увеличават риска от подобно развитие" – каза Рябков, визирайки възможността за пряка конфронтация между Русия и САЩ. Вашингтон "поддържа своя курс, който многократно характеризирахме като намерение да се води война до последния украинец, което отразява целта за нанасяне – както те самите казват – стратегическото поражение на Русия. Това е безпрецедентно. Това е опасно", каза Рябков.

Едновременно руските медии предупредиха, че отговорът на Русия към САЩ може да са новите хиперзвукови ракети "Циркон", които могат да ударят основни цели в САЩ само 5 минути след изстрелването им. А Руските експерти от своя страна запитаха не е ли време за разполагане на "Циркон" край бреговете на САЩ в отговор на американските Himars и Harpoon в Украйна.

В тази връзка командирът на руския Северен флот обяви, че изпитателният цикъл на хиперзвуковата ракета "Циркон" приключи, по време на изстрелвания от фрегатата "Адмирал Горшков", като беше потвърдена готовността както на самия носител, така и на новото оръжие.

С една дума, "Циркон" е напълно готов и внедрен.

Дали ще се появят руски кораби с "Циркон" до бреговете на САЩ? Като се вземат предвид характеристиките на тази ракета по отношение на скорост (8-9 Маха) и обхват (повече от 1000 км), и че времето за полет до центровете за вземане н решения в континенталната част на САЩ ще бъде само 5-10 минути, това е напълно възможно, ако вече не е станало.

Що се отнася до изпитанията на ракетата 3М22 на "Циркон", основният кораб, провеждащ всичките изпитания, е фрегатата "Адмирал Горшков". Въз основа на последните тестове тя може да се нарече най-мощният военен кораб във флота, по отношение на ударните възможности.

Да започнем с факта, че това бяха най-трудните тестове на "Циркон" от всички досегашни – "Циркон" удари цел, която имитира вражески кораб на разстояние от 1000 километра, като по този начин потвърди способността да неутрализира вражеските флоти на колосално разстояние с невероятна скорост за морска битка. Защо е толкова важно? Факт е, че имаше много спекулации около руските нови противокорабни ракети. Най-важното беше, че 3М22 има различен обхват за различните цели. Нейната противокорабна ракетна версия лети на 500 км, ударната – на 1600, и ядрената – на 2600 км.

А американските морски ракети Harpoon имат обхват 1000-1200 км.

Но сега "Циркон" удари цел не на 450 км, а на 1100 км със скорост 9 maha, докато Harpoon е дозвукова. Значи, пълно изпреварване и елиминиране.

Основните американски противокорабни ракети с голям обсег са дозвукови до целта летят за час и половина, докато полетът на руската хиперзвукова ракета лети около 10 минути.

Но най-интересното ще започне, когато се появи авиационната версия на "Циркон", с кято ще бъдат въоръжени изтребителите МиГ-29К и Су-33, които са в основата на авиогрупата на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов". Тогава обсегът на ракетата ще се увеличи до два пъти. Полетът на 3М22 се извършва на височина, недостъпна за системата за противовъздушна отбрана, самолеоносачната групировка, което съчетание със скоростта прави ракетата практически неразрушима. Скоро ще има и друг вариант хиперзвукови противокорабни ракети на малка височина.

Няколко месеца по-рано – на 4 октомври 2021 г. и от подводницата "Северодвинск" в потопено положение беше извършено изстрелване на хиперзвуковия "Циркон".

Може да се каже, че с подводното и надводно изстрелване на "Циркон" за първи път за последните 500 години западното военно господство беше окончателно и безвъзвратно ликвидирано.

Русия с "Циркон" ликвидира една епоха с превръщането на американските самолетоносачи, основната ударна сила на САЩ, в безполезно желязо и боклук. За САЩ целият им флот, подхранван от десетилетия, се превръща в потенциално гробище.

През всички следвоенни десетилетия САЩ имаха неоспоримо предимство пред СССР при самолетоносачите. Самолетоносачът дори не е кораб. Това е плаваща военна база, притежаваща огромно въздушно предимство далеч от крайбрежните летища и заобиколена от истинска глутница от надводни и подводни кораби.

Но това вече не е истина. "Циркон" стана основно оръжие срещу самолетоносачните групировки на САЩ.

Още през 2021 г. Русия изстреля десет ракети "Циркон" от надводни кораби. Ракетите 3М22 редовно удряха "в колчето", а през август разработчикът получи поръчка за първата голяма серийна партида. И на 4 октомври Руският флот изстреля "Циркон" от подводен носител в Баренцово море. Ядрената подводница "Северодвинск" е една от най-добрите многофункционални подводници в света.

"Циркон" се превърна в "черешката на тортата" на вече мощната и опасна подводница. Използването на хиперзвук от усъвършенствана и почти безшумна лодка от четвърто поколение дава неоспоримо предимство дори на един-единствен кораб.

Все още не е напълно ясно какво представлява "Циркон". Външният вид и другите му характеристики са класифицирани. Но някои изводи могат да се направят от фрагментарна информация. Например, индийският BrahMos Aerospace Limited е съвместно руско-индийско предприятие, което произвежда ракета на базата на противокорабната ракета "Оникс" и много пъти е демонстрирал своята хиперзвукова версия.

Има и косвена информация, разкриваща детайлите на "Циркон". Например се появи информация как може да изглежда двигателят – въздушно-реактивен. Според дизайнера, никой друг тип – течен, реактивен или твърдогоривен, няма да осигури дълъг хиперзвуков полет.

Твърдото гориво не е подходящо, защото може да ускори, но е невъзможно да се лети с него дълго време. Такива двигатели се използват за балистични ракети, като "Булава" и "Топол". Но при хиперзвуковите ракети това е неприемливо.

В този случай е необходимо и специално гориво.

Течногоривният реактивен двигател съдържа окислител и гориво в отделни резервоари, които се смесват в горивната камера. Реактивният двигател се задвижва от едно гориво – керосин: керосин, децилин или бицилин. Окислителят е входящият кислород. Бицилинът е гориво, получено от вакуумно газово масло с използване на процеси на хидриране. Това течно гориво има много висока плътност, което дава възможност да се направи резервоар с по-малък обем.

Тестът на "Циркон" беше извършен от борда на "Адмирал Горшков" по морска цел в много сложни условия. Средната скорост на полета на ракетата е била 9600 км/ч в секунда, максималната височина на полета е била 28 000 м. Унищожението на целта е отнело около 4,5 минути.

Ако вземем предвид обхвата на полета, който според различни източници е най-вероятно над 1000 км, тогава US-самолетоносачът просто няма да забележи приближаващата се заплаха. И ако само една ракета "Циркон" удари разрушител от клас Arleigh Burke, той буквално ще бъде разкъсан наполовина от огромната кинетична енергия на ракетата. Вместо да бъдат страховито възпиращо средство срещу Русия, американските ударни самолетоносачни групи ще бъдат принудени да стоят далеч от носителите на хиперзвуково оръжие.

А когато изстрелват "Циркон" от подводници, това ще изглежда като стрелба от близко разстояние.

Освен това повечето руски кораби и подводници вече ще могат да използват тези оръжия. Както малките корвети и фрегати, така и наземните и подводни крайцери с ядрено захранване са серийно оборудвани с универсални пускови установки за "Калибър", "Оникс" и "Циркон".

Балтийските и Черноморските флоти не се нуждаят от ракети с обсег 1000 км, тъй като просто нямат къде да летят в малките вътрешни морета. Но в Тихия океан свръхзвуковите и хиперзвуковите американски ракети имат много пространство. Така например "Калибър" е два пъти по-голям от обхвата на американския "харпун" (600 км срещу 280) и три пъти по скорост – 3 Маха срещу 0,85. Няма защита и срещу "Циркон" с неговите девет маха и обхват от 1000 километра.

Хиперзвуковата ракета "Циркон" ще се превърне в основното оръжие на руските фрегати, крайцери и подводници, които са оборудвани с универсални пускови установки и 3С-14.

Това означава, че проектирането на сила, за която САЩ създадоха цели 11 самолетоносачни групировки, приключи.

Но сега този хиперзвук ще може успешно:

  • да стартира от наземни инсталации;
  • да стреля по наземни цели.

По този начин е напълно възможно да се атакуват с "Циркон" вражески командни пунктове, фабрики, складове и летища. Дори във вътрешността на континента. Всичко зависи от обхвата на тази ракета, доста приличен (за ракети от този клас) – 1000 километра.

Това означава, че от Калининград може да стигне до по-голямата част от Централна и Източна Европа, да покрие напълно Полша балтийските държави, Чехия, половината от Украйна, почти цяла Германия и някои други страни.

От Севастопол, "Циркон" обхваща цяла Турция, цяла Украйна, Грузия, Румъния, Молдова и цяла България.

Дори до най-далечната точка от 1000 километра "Циркон" ще лети само за 6 минути. А например от Севастопол до Истанбул – само 190 секунди. До София, Варна и Бургас – още по-малко. Това са реалностите.

А колко до Вашингтон? Разбира се, такава ракета няма да лети директно до Вашингтон от Русия – разстоянието е твърде голямо. Но когато хиперзвукът бъде поставен на руските подводници разстоянието до САЩ ще е много малко.

Дори ако подводницата е в неутрални води (около 400 км от брега на САЩ), ракетата ще лети само около 600 км до Вашингтон. "Циркон" прелита тези 600 километра за 3 минути и 40 секунди, т.е. по-бързо от полета на най-добрите натовски ракети от Украйна до Москва (там разстоянието е 500 км, а ракетите са много по-бавни).

На 30 ноември 2021 г. Путин каза: "Ако на територията на Украйна се появят някакви ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде седем до десет минути, а в случай на поставяне на хиперзвукови оръжия – пет минути… Но какво да правим! Тогава ще трябва да създадем нещо подобно по отношение на тези, които ни заплашват така. И можем да го направим сега."

Говореше и за "Циркон".

Преведено на военен език, това означава следното: руските кораби, оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон" ще бъдат в бойна готовност край бреговете на САЩ. Именно на континенталната територия на САЩ са разположени основните центрове на политически и военен контрол – "тези, които дават заповеди", и те, ако е необходимо, могат да бъдат поразени от ракети "Циркон" в рамките на по-малко от пет минути.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 320, Jul-Aug 2022
Ядрената война върви отдавна
Операцията в Украйна е най-голямата военна операция в Европа след края на Втората световна война. Тя е и началото на т.н...
    За конниците на Апокалипсиса
Все повече хора разбират, че зад пъзела на войната в Украйна се крие нещо много по-голямо и страшно – Третата световна в...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com