Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
В какво "евро" сте тръгнали да влизате, бе

Напъните на предишната и сегашна политическа мафия да се набутат в Еврозоната и по този начин да си узаконят откраднатите от българите стотици милиарди евро бяха охладени в началото на юни от докладите на Европейската комисия и на Европейската централна банка – България не е готова за членство в евро зоната. Тя не изпълнява изисквания относно законодателната рамка, като е необходимо по-нататъшно хармонизиране. България не изпълнява дори модифицирания критерий за стабилност на цените. Средногодишният темп до края на април 2022 г. в страната е 5,9% (при критерий 4,9%). Нещо повече – в докладите се посочва, че този критерий устойчиво не се изпълнява и би представлявал проблем занапред.

Обяснението за това е в недостатъчното сближаване на българската икономика с тази на ЕС. Равнището на цените в България е около 55% от средното за ЕС към края на 2020 г., докато реалните доходи според паритета на покупателната способност са 55% от средните за ЕС през 2021 г.

Критерият за бюджетния дефицит също не се изпълнява – към края на 2021 г. той е 4,1% от БВП при праг от 3% от БВП. Тези два доклада показват, че българската икономика не е достатъчно добре подготвена за членство в еврозоната и датата 1 януари 2024 г. е твърде ранна за предприемането на тази стъпка. Освен това икономическите и финансовите аргументи не предполагат някаква спешност или неотложност това да се случи.

Продължава поредната и присъща на българската политическа и икономическа сцена дискусия – дали да се излиза от валутния борд и да се влиза "в еврото", т.е. от лошо – към по-лошо.

В момента въпросът увисна в безтегловност.

Ще припомним какво писахме за валутния борд в средата на 90-те години. За съжаление написаното се сбъдна.

България, след 1990 г. няма собствена финансова икономическа и валутна политика, както и банка, която да регулира икономическото развитие на страната, неговите темпове и вътрешното потребление чрез независима и автономна емисия на пари и други инструменти. Така България беше хвърлена в клещите на либералния капитализъм, в който държавата, вместо да защитава правата на собствеността, поддържа обирджийските действия на банкерите. По този начин малка и бедна България беше поставена в ролята на донор на богатия Запад. Заедно с други такива донори от Източна Европа трябваше да даваме "кръв" на умиращия западен свят.

И така, имаме от една страна басейн, в който вода не се налива, а от другата – сифон, от който изтича налятото досега. В момента сме в ситуация, в която басейнът е почти пресъхнал, което обрича България и българите на криза, безпаричие, липса на инструменти за стимулиране на каквото и да било производство и т.н.

Валутният борд е режим на външно валутно управление. България е финансово и валутно колонизирана държава.

Това писахме в средата на 90-те години. Нещо да кажете?

Сега са се втурнали да ни вкарват "в еврото", което ще е пълна загуба на национален суверенитет и тотално обезценяване и ограбване на България и българите.

От тази яма няма да излезем никога.

Изключително лош е и външният момент, в който се случва това. А той е, че окончателният финансов апокалипсис започна. САЩ напечатаха над 200 трилиона "кухи долари" с надеждата да отложат апокалипсиса, който обаче ще затъмни Великата депресия от 1929 г.

Светът е в окото на урагана, който е много по-силен и от 2008 г. Ураганът ще ликвидира и еврото.

В какво евро сте тръгнали да влизате. Ако една държава няма собствени пари, значи тя не е държава, а колония.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 320, Jul-Aug 2022
Електрическите коли – голямата измама
Тази новина е най-важната за ЕС за годината в областта на икономиката.В началото на юни Европарламентът одобри предложен...
    Красимир Иванджийски - 75 години, 50 години - журналист, "Строго секретно" - 30 години
По принцип юбилеите след 70 години не се отбелязват. Това е суета. Но в случая ще си позволя поне заради съчетанието в з...

 



 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com