Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Рязка ескалация към глобален ядрен конфликт
Ще бъде ли взривена запорожската или друга АЕЦ
09.2022

От началото на август ситуацията в Украйна ескалира към регионален и глобален ядрен конфликт, за да достигне апогей около най-голямата в Европа атомна централа - Запорожската АЕЦ.

Украинските въоръжени сили започнаха нейния обстрел с дронове и далекобойни оръжия, получени предимно от САЩ.

След 10 август обстреляха и оръжейни складове и руски бази на територията на Крим и Севастопол.

Но целта беше преди всичко Запорожската АЕЦ. Защо?

Ще се опитаме да отговорим, като не е изключено в момента, в който четете тези редове в септември, ситуацията да се е влошила и ядреният конфликт или ядреното заразяване от Запорожската АЕЦ вече да са факт с непредвидими последици за целия свят.

... На 18 август украинците обстрелваха не толкова шестте блока на централата, колкото хранилищата за отработеното ядрено гориво и обслужваща охлаждаща инфраструктура. Предполага се, че блоковете на АЕЦ-а са защитени даже срещу удар със самолет, но от хранилищата на ядрените отпадъци от централата заразяването също може да покрие половин Европа.

Ситуацията рязко се изостри на 19 август с някои събития, дълбоко зад кулисите.

Споменах, че Запорожската АЕЦ е защитена в голяма степен, но не и срещу ядрен удар.

И така, на 18 август в САЩ търговският гигант WALMART отмени поръчки за милиарди долари. Отмени и 40% от маркетинговия бюджет, замразиха наемането и отмениха всички пътувания на служители.

Каква връзка имаше това, ще кажете.

Не бързайте, защото, ако тези твърдения се окажеха верни, това беше индикатор, че идват много лоши неща.

Защото AWS има активи в Китай, Тайван, Украйна и страните от Източна Европа. И по това време дълбоко в недрата на световния шпионаж се получи съобщение, че САЩ/НАТО са изпратили четири ядрени артилерийски снаряда в Украйна. Украинците щяха да използват тези снаряди, за да ударят атомната електроцентрала в Запорожие.

Ядрен артилерийски снаряд със сигурност би могъл да проникне в защитената сграда на херметичната камера на реактора и дори сравнително малък ядрен взрив би разрушил реактора, причинявайки катастрофа с изтичане на радиация. Ядреният артилерийски снаряд ще бъде маскиран като изтичане на радиация от реактора. Украйна ще обвини руснаците за "лошото боравене с реактора", което е довело до взривяването му, което в действителност Украйна го е причинила.

Ще припомня, че САЩ едностранно прекратиха производството на ядрена артилерия и демонтираха всичките си ядрени снаряди през 2004 г. Но явно не всички снаряди. И не всички страни от НАТО направиха същото.

Вероятно неслучайно на 18 август Русия беше съобщила на хората си в Запорожската атомна електроцентрала, че "утре няма да ходят на работа".

Ще припомня, че даже Хенри Кисинджър каза пред медия, че "нещата ще ескалират в средата на август". Хайде бе, как позна?

На 19 август операторите на Запорожската електроцентрала съобщиха за шест до осем експлозии много близо до централата.

Русия отново съобщи, че Украйна обстрелва централата и че този обстрел може да предизвика ядрена катастрофа. Руската противовъздушна отбрана беше задействана срещу атаките. и все повече експерти разбираха, че артилерийски снаряд, ударил определени зони на атомната електроцентрала, може да доведе до радиационна катастрофа за целия източноевропейски регион.

Ударите се нанасяха от позиции в Никопол. Министерството на отбраната на Русия предупреди как може да се развива извънредната ситуация на Запорожската АЕЦ:

 • при отказ на резервните дизел-генератори и мобилни помпи в случай на нещатна ситуация ще стане прегряване на активната зона и разрушение на реакторите на най-голямата в Европа АЕЦ и разпръскване на радиоактивни вещества в атмосферата и разнасянето им на стотици километри.
 • Крайна цел на провокацията е създаването около АЕЦ-а на ничия зона от 30 км, въвеждане на международни сили на територията на АЕЦ и обвинение на въоръжените сили на Русия в ядрен тероризъм. /Заради обстрелите, на 25 август Запорожската АЕЦ беше частично изключена от мрежата на Украйна./

Журналистите също така обърнаха внимание на изражението на лицето на украинския президент Зеленски на пресконференцията след срещата с Ердоган и генералният секретар на ООН Гутиереш на 19 август в Киев. Зеленски не можеше да се концентрира и да фокусира очите си, явно е под наркотици.

Психично болен начело на Украйна. Състоянието на Зеленски много напомня на състоянието на Адолф Хитлер през последните месеци от живота му.

Украински източници съобщиха, че Ердоган е донесъл съобщение от Путин, в което е поставено условието, че ако канцеларията на президента откаже да се върне към преговорите, Русия ще проведе референдуми в Херсонска и Запорожска област, след което ще ги включи в състава на Русия и ще бъде готова да използва ядрено оръжие за защита на своите територии.

Но Киев отказва да преговаря. Трябва да се помни, че всяко следващо предложение на Путин винаги е по-лошо за опонента от предишното.

Предупреждението на Москва се съпровождаше от действия. Три самолета МиГ-31 с хиперзвукови ракети "Кинжал" бяха предислоцирани на летище "Чкаловск" в Калининградска област. Дежурството им ще бъде денонощно. МиГ-овете с "Кинжал" отработваха въпроси за взаимодействие с изтребители от 6-та армия на ВВС и ПВО, както и с военноморската авиация на Балтийския флот. Хиперзвуковите ракети от Калининградска област могат да се използват за оперативни удари срещу центровете за вземане на решения, които координират действията на Киев. Като се има предвид обхватът на подобни ракети, почти вяска точка в Европа може да стане мишена. Появата на руските "Кинжали" на границата с НАТО е демонстрация от страна на Русия на намеренията й да спре всякакви неприятелски действия и заплахи.

"Кинжал" е с далечина 2000 км със скорост 10 пъти скоростта на звука. От Калининград до Лондон са 1417 км, до Брюксел - 1165 км, до Берлин - 527 км, до Варшава - 278 км.

Всъщност, още на 12 август Киев съобщи, че Украйна използва доставени от Америка оръжия, за да атакува АЕЦ-а. "Украинската армия използва произведени и доставени от Америка управляеми реактивни системи за залпов изстрел (GMLRS), за да обстрелва атомната електроцентрала Запорожие в Украйна" - се казваше в съобщението.

Руснаците показаха фрагмент от взрив от американски GMLRS снаряд "Actuator", открит след експлозията му на територията на атомната централа на 10 август. Английският език на етикета за производство на задвижващия механизъм показваше номера на частта, серийния номер, датата на производство и надписа "Actuator Module Assembly". Русия каза, че "ако Украйна причини ядрена катастрофа чрез обстрел на атомната електроцентрала, Русия ще счита подобен акт за "ядрен тероризъм" и, съгласно военната доктрина на Русия, такъв ядрен акт ще изисква руски ядрен отговор; Русия ще отговори на "ядрения тероризъм" на Украйна, като изстреля руски тактически ядрени оръжия срещу Украйна.

Ядреният аргумент е последният, който се хвърля на везните на историята при сегашното ниво на технологично развитие на човечеството.

По този начин обстрелът на Запорожската атомна електроцентрала е доказателство за три неща едновременно.

Първо: те са маркер за реалното състояние на нещата на фронтовете на специалната операция. Фронтът на въоръжените сили на Украйна в Донбас се разпадна, перспективите за пълно освобождаване на териториите на народните републики се приближават, а с това и началото на Харковската,

Николаевската и Одеската стратегически настъпателни операции на руската армия и силите на народната милиция на ЛДНР. Киевският режим е изправен пред пълно военно поражение и е готов с повторение на Чернобил.

Второ: обстрелът на АЕЦ-а е доказателство за паниката, в която са изпаднали западните куратори на Киев - Вашингтон и Лондон. Масовите доставки на оръжия за Украйна не дават резултат. Това което стига до Украйна, бързо се унищожава от руските сили. Или се продава от самата Украйна през фронтовата линия, както се случи с една от първите американски установки HIMARS. За западните стратези и военни щабове вече е ясно, че никакви нови доставки няма да решат тези проблеми.

Третото нещо, което показва масираният украински (т.е. западен) обстрел на АЕЦ, е принципната готовност на Запада за ядрена ескалация. 90% от действията за осъществяване на ескалацията се падат на Запада (останалите 10% се поемат от въоръжените сили на Украйна). С помощта на украинския обстрел Западът явно провокира Москва към мащабна ескалация на конфликта във всяка възможна посока. Каква точно - няма да гадаем. Много е вероятно битката между Запада и Русия в Украйна да стане "опънатата струна", която, ако "се натисне по-силно, ще се скъса" (както казваше фелдмаршалът на Хитлер - Манщайн, за операцията на Вермахта край Курск).

В АЕЦ в Запорожие има шест енергоблока. Тази атомна електроцентрала е най-голямата в Европа. На територията й има 156 контейнера, в които се съхраняват отработени радиоактивни елементи. Разположени са на открита площадка. Ако се взривят, тогава всичко живо в радиус от 130 км може да бъде унищожено. Ако взривят блоковете - нещата ще са по-страшни и от украинския Чернобил (1986 г.), и от японската Фукушима (2011 г.).

Ще припомня някои подробности от тези две трагедии.

На 26 април 1986 г. в четвърти енергоблок на Чернобилската атомна електроцентрала избухна мощна експлозия, в резултат на която в атмосферата бяха изхвърлени 190 тона радиоактивни вещества. Общото изпускане възлизаше на 50 милиона кюри, което е еквивалентно на последствията от експлозиите на 500 атомни бомби, хвърлени от американците през 1945 г. върху Хирошима. Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил беше най-голямата катастрофа в исторята на ядрената енергетика. Най-много пострадаха Русия, Беларус и Украйна. Почти 8,4 милиона жители на тези републики бяха изложени на радиация, стотици хиляди от тях бяха евакуирани от замърсените райони. Радиоактивният облак, възникнал в резултат на експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил, покри Европа до Италия и скандинавските страни. След аварията около бившата атомна електроцентрала в Чернобил беше създадена тридесеткилометрова забранена зона. Но дори и днес на места нивото на микрорентген е 20 пъти по-високо от допустимата санитарна норма. Град Припят, сателит на Чернобилската атомна електроцентрала, беше обявен за негоден за човешки живот през следващите 24 000 години!.

На 11 март 2011 г. и Япония потръпна от силно земетресение и след няколко часа цялата северна част на страната беше покрита от мощна вълна цунами. Последва авария в атомната електроцентрала Фукушима-1. За разлика от СССР, който хвърли огромни средства за ликвидиране на аварията в Чернобил и спаси милиони хора, японците не се напрягат особено. Те ще правят това 40 години. Междувременно радиоактивна вода тихо се натрупва в стоманени резервоари на територията на атомната електроцентрала, която се използва за охлаждане на ядрени реактори. Замърсената вода се насочва основно към Канада и САЩ, към плажовете на Калифорния. Засяга и Хаваите, островите на Полинезия. Например в Западна Канада нивата на радиацията се повишиха 300 пъти през годините. Известно време след инцидента от хрилете, устата и очите на местните риби течеше кръв. Рибната популация, включително севернотихоокеанската херинга, намаля с 10%. Още до 2014 г. радиацията по плажовете на Калифорния се увеличи с 500%. Освен това цезий-134, изхвърлен в атмосферата по време на аварията беше открит във водите на Северния ледовит океан, близо до Беринговия проток.

Аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1 стана третата голяма авария в историята на ядрената енергетика след атомната електроцентрала Three Mile Island (САЩ, Пенсилвания) през март 1979 г. и атомната електроцентрала Чернобил през април 1986 г.

Киевският режим готви катастрофа, по-страшна от всички предишни. Според Министерството на отбраната на Русия населението на Киевска, Запорожска, Харковска, Полтавска, Херсонска, Одеска, Николаевска, Кировоградска, Винишка области, Донецка и Луганска народни републики, граничните райони на Русия и Беларус, както и Молдова, България и Румъния ще бъдат засегнати.

Ситуацията може сериозно да се влоши от неблагоприятните метеорологични условия и от попадането в зоната на възможно замърсяване на Южноукраинската АЕЦ и хранилището за ядрено гориво в Чернобилската АЕЦ, както и водните артерии. Черно може и Босфора ще станат непригодни за корабоплаване за дълго време. Бреговете на Турция, Грузия, Абхазия, България и Румъния ще бъдат замърсени с високи нива на радиация.

От своя страна в началото на специалната военна операция Джо Байдън коментира, че НАТО няма да се намеси в ситуацията Русия - Украйна, "освен ако Русия не използва биологично, химическо или ядрено оръжие". Ако бъдат използвани такива оръжия, САЩ и НАТО ще влязат във война в Украйна.

И така, докато четете тези редове, единственото нещо, което стои на пътя на избухването на истинска ядрена световна война е някакъв пиян или дрогиран американец или украинец, който стреля с GMLRS по атомната електроцентрала.

Целта е ясна - атомната електроцентрала в Запорожие, трябва да стане детонатор на глобалния конфликт.

Още в началото на операцията беше ясно, че крайната цел на политиката на западните сили в Украйна е да ескалират военно-политическото напрежение и конфронтация в света до нивото на Карибска криза 2.0. Оттогава ядреният проблем не беше използван.

Но обстрелът на Запорожската атомна електроцентрала от въоръжените сили на Украйна, ни върна към този сценарий.

САЩ не са забравили опита от използването на атомни оръжия в Япония. И ако се съди по ядрената им доктрина, изглежда нямат нищо против да го повторят. Американските власти считат за възможно използването на ядрени оръжия в ограничен мащаб, за да се обърне хода на конфликтите с използването на конвенционални оръжия. Това следва от доктрината за ядрените операции на Пентагона. Говорим за концепцията от ескалация към деескалация - нанасяне на ограничен ядрен удар за деескалация или прекратяване на въоръжен конфликт, воден с конвенционални средства. Както следва от документа, САЩ са готови да нанесат ядрени удари по цели в театъра на военните действия, за да "създадат условия за постигане на пречупващи резултати и възстановяване на стратегическата стабилност".

И така, САЩ, Англия и Израел готвят ядрена есен на света.

Именно в този момент се намираме сега.

Но има и нещо друго важно. Запорожската АЕЦ беше център на секретната ядрена програма на Киев и САЩ. За какво става дума…

... На 4 март 2022 г. по време на атаката на украинските специални части срещу Запорожската атомна електроцентрала, която руската армия завзе за няколко дни, в резултат на обстрела избухна пожар в близката сграда. По това време не се знаеше каква е целта на украинската атака. Но още през 2016 г., когато САЩ започнаха да въоръжават Украйна, за да водят война срещу Русия, Министерството на отбраната на САЩ организира биологични изследвания в Украйна и наред с това огромно количество ядрено гориво беше тайно пренесено в страната. Получателят беше военната ядрена програма на Украйна.

Ще припомним, че след разпадането на СССР и придобиването на независимост Беларус, Казахстан и Украйна наследиха повечето от съветските ядрени оръжия.

Тези три нови държави подписаха Будапещенския меморандум през 1994 г. със САЩ, Русия и Англия. Големите три се задължиха да осигурят безопасността на границите си, докато малките три обещаха да прехвърлят цялото си ядрено оръжие на Русия и да спазват Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Този меморандум често се споменава от онези, които искат да обвинят Русия, че е двулична, и че го е нарушила, въпреки че го е подписала. Това не е истина, тъй като меморандумът предвижда, че всеки от "големите три" ще бъде освободен от обещанието си за ненамеса в случай на "самозащита или по друг начин, съобразен със съответните разпоредби на Устава на ООН".

Русия официално призна републиките на Донбас, след като украинската държава отказа да изпълни задълженията си по Минските споразумения, а армията й бомбардираше Донбас в продължение на 8 години.

Между 2014 г. и 2022 г. Украйна поиска четири ревизии на Будапещенския меморандум. Накрая президентът Владимир Зеленски каза на годишната среща на Мюнхенската конференция по сигурността на 19 февруари 2022 г.: "Аз като президент ще инициирам консултации в рамките на Будапещенския меморандум. Да ги свика е поръчано на министъра на външните работи. Ако и те не се състоят или ако в резултат на тях няма гаранции за сигурността на нашата държава, Украйна ще има пълното право да счита, че Будапещенският меморандум не работи и всички пакетни решения от 1994 г. са поставени под въпрос".

Да се поставят под въпрос "всички решения от пакета от 1994 г." не може да означава нищо друго освен връщането на ядрените оръжия в страната.

Следователно позицията на президента Зеленски може да се обобщи по следния начин: "или ще победим сепаратистите в Донбас, или ще възстановим нашата военна ядрена програма". Главните лидери на НАТО присъстваха или бяха представени в залата и никой не протестираше срещу обявяването нарушение на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Коментирайки тази реч, Владимир Путин каза: "На Киев му липсва само едно нещо, липсва му само система за обогатяване на урана, но това е технически въпрос, за Украйна това не е нерешим проблем, той се решава доста просто.

Руското разузнаване знаеше, че Украйна реализира ядрена военна програма. Но какво точно знаеха за тази програма не ни е известно. Аржентинецът Рафаел Гроси, който оглавява Международната агенция за атомна енергия, каза на форума в Давос на 25 май, че "30 тона плутоний и 40 тона обогатен уран са складирани в атомната електроцентрала в Запорожската АЕЦ в Украйна и че агенцията задава въпроса как тези материали се използват.

Запорожската АЕЦ обаче беше превзета от руската армия още на втория ден, от спецоперацията на 26 февруари. На 4 март, както споменахме по време на украинска атака, избухна пожар в сграда в съседство с атомната електроцентрала. По това време руската армия "беше критикувана за нейната безотговорност". Но както заяви Москва, въпросът е съвсем различен. Русия започна да извозва тези материали, а украинските специални части се опитаха да им пречат.

Плутоният се продава между 5000 и 11 000 долара за 1 (един) грам. 30 тона, закупени на себестойност, струват 150 милиарда долара.

Цената на урана зависи от степента на неговото обогатяване. При степен на обогатяване по-малко от 5%, той може да се използва само за граждански цели. За военно използване степента на обогатяване трябва да бъде най-малко 80%. Без да се знае степента на обогатяване, е невъзможно да се оцени цената. Изземването от Русия на тези недекларирани запаси вероятно ще изкупи всички санкции, наложени срещу нея.

Информацията повдига няколко въпроса:

 • откога Украйна, която трябваше да прехвърли всичките си запаси от съветската епоха в Русия, съхранява тези материали;
 • откъде са се взели и кой е платил за тях;
 • а също и каква е степента на обогатяване на уран и кой го е обогатявал;
 • и дали са за военната ядрена програма на САЩ и Израел.

Към тези въпроси се добавя още един - може ли да се вярва на Международната агенция за атомна енергия, която пазеше тази информация в тайна.

Както обикновено истината е далеч зад кулисите. Този път истината е ядрена.

Какъв ще е отговорът на Русия и как ще продължи да се развива спецоперацията? Никой не знае. Всичко е възможно. Предупрежденията бяха изпратени.

Какво може да се очаква:

 • Въоръжените сили на Украйна и Главното разузнавателно управление на Киев могат да бъдат официално признати за терористични организации. Членовете на тези организации и техните съучастници трябва да бъдат третирани по същия начин, като терористите и съучастниците на Ислямска държава;
 • като отговор могат да последват удари срещу централните и регионалните управления на украинските въоръжени сили, както и обектите на Главното разузнавателно управление, включително в Киев;
 • като отговор на атаките срещу Запорожската АЕЦ може да се наложи изключването на Украйна от нея;
 • тероризмът трябва да има цена, която Украйна или това, което е останало от нея, трябва да плати в дългосрочен план. Необходими са методични и системни удари срещу инфраструктурата на терора и неговата инфраструктурна и икономическа база, независимо от приоритетите на провеждането на военната операция, на които се спираме по-долу.

Украинските въоръжени сили вече почти не съществуват. Най-малко 200 000 военни са убити или ранени. Украинската бойна сила се унищожава толкова бързо, колкото е извеждана на фронта. Оръжието, прехвърлено от Запада, е на изчерпване, защото се унищожава бързо. Доставяните от Запада оръжейни системи се провалят, защото се управляват от аматьори.

От своя страна Обединените сили на НАТО повтарят маневрите на Вермахта на Хитлер от 1941 г., като бързо изграждат групировката близо до руските граници.

САЩ са готови да влязат в открит въоръжен сблъсък с Русия. Решението беше взето на неотдавнашната среща на върха на НАТО в Мадрид. Укрепването на общата групировка на пакта, концентрирана близо до границите на Русия, Украйна и Беларус до 300 000 души, е свързано с подготовката за голяма война. В момента покрай границите на Руската федерация са събрани 348 000 военнослужещи от страни от НАТО. Не отдавна там бяха прехвърлени още 68 000 войници от американския и британския корпус.

Общо до 2023 г., като се вземе предвид договореното на срещата на върха в Мадрид, група от 750 000 щика ще бъде разположена близо до границите на Русия. Задачата на Украйна е да изтощи Русия - икономически и военно. САЩ и Англия се надяват да повторят маневрата на нацистките войски през 1941 г., т.е. има риск времето да работи срещу Русия, която не бива да повтаря грешката от 2014 г., когато даде 8 години преднина на Украйна и НАТО, за да се окопаят и въоръжат до сегашното състояние на толкова трудна битка.

В годишно изражение цената на специалната операция може да варира от 3 до 4,5 трилиона рубли. Това е огромна сума!

От икономическа гледна точка една продължителна война е изключително неефективна. Тук се изпълнява планът на Rand corporation (САЩ) от 2019 г., където се обяви подготовката на конфликта в Украйна с цел "ограничаване на доходите и налагане на разходи".

На този фон Путин каза, че "като цяло ние все още не сме започнали нищо сериозно".

Какво имаше предвид?

Може би старата максима: че "една минута решава изхода на битката; един час - успеха на кампанията; един ден - съдбата на империята".

Не знам, защото всичко има други много по-важни измерения и колосален залог.

Неслучайно 24 февруари 2022 г. вече официално беше обявен от Москва за край на еднополюсния свят и начало на новия многополюсен свят.

Това е огромният залог - бъдещето на света и на цивилизацията.

Украйна даже не е увертюра към битката, която започна много по-рано. И от тази гледна точка Русия "наистина все още не е започнала нищо сериозно".

За първи път в историята наблюдаваме войната и резултатите й буквално онлайн. В този смисъл операции Z и V нямат аналози в историята на човечеството.

Това е същността на момента и на реалностите на Третата световна война.

Ситуацията е непредвидима, както на глобално стратегическо равнище /САЩ - НАТО - Европа срещу Русия/, така и на локално равнище /Донбас - Украйна/. И отива към ядрен конфликт.

Ясно е, че каквото и да последва оттук нататък, проектът Украйна, такъв какъвто го познаваме през последните 8 години, след Майдана в Киев през 2014 г., вече го няма.

Целта на САЩ в Украйна е ясна - Русия да бъде отслабена по същия начин, по който САЩ подкопаха СССР и Афганистан през 80-те години. Представяте ли си нов Афганистан в центъра на Европа?

Ясно е, че стратегическият пейзаж след Втората световна война никога не е бил по-опасен.

От една страна имаме принуждаване към мир - от Русия, от другата - принуждаване към война - от САЩ. На стиковката е Украйна.

Единият полюс са САЩ и НАТО, които Русия принуждава към зачитане на нейните жизнени интереси и международното право и връщане към 1997 г., когато започна разширяването на НАТО на Изток.

От другата е принуждаване към война от САЩ на Европа в Украйна, за да се спасят от неминуемия крах.

Русия начерта своите "червени линии" - никакво разширяване на НАТО в Украйна, ако САЩ и НАТО не дадат юридически гаранции за сигурността на Русия, отговорът ще е с военно-технически средства.

На това равнище търпението на Русия към САЩ и НАТО приключи.

Или - или.

Заради това Украйна е само върхът на големите проблеми на стратегическо равнище Русия - САЩ. Това е същността.

Русия тръгна към преразглеждане на европейската и глобална система за сигурност след Втората световна война. Русия ще промени статуквото, независимо от онова, което САЩ и НАТО ще направят. Отлагането не е опция.

Светът никога досега не е бил пред такива предизвикателства и пред такова тотално преустройство на всичко, навсякъде.

Това е цивилизационна революция на глобално равнище и на преразпределение на местата на държавите на световната арена и преди всичко на стратегическо равнище между Русия и САЩ. И, разбира се, Китай.

Противоречията в Русия - САЩ се превърнаха в непреодолима пропаст, от чието дъно се е вторачила в нас най-страшната война в историята на човечеството.

Новата сила на нова Русия са нейните нови оръжейни системи, въведени на бойно дежурство. Такъв момент се случва веднъж на 1000 години. Русия няма да го изпусне. Дойде време Западът да си плаща сметката.

Ще припомним, че сегашна Украйна се появи в резултат на кървавия държавен преврат на англо-американския ционизъм /това е съчетанието/, който оттогава се занимава с държавен тероризъм, което означава, че Зеленски и Порошенко ще бъдат арестувани за престъпления срещу човечеството, ако преди това не офейкат в Израел, Англия или САЩ.

Същото се отнася и за Източна Европа. Шерифът не се интересува от проблемите на "индианците" в Източна Европа. Те ще бъдат жертвани, за да се опитат САЩ да запазят господството си над Западна Европа. На САЩ не е нужна просто война на Украйна. На САЩ е нужна такава война, която ще им позволи да запазят своите позиции в Западна Европа. Най-добрият вариант за тях е да представят Русия като неадекватен агресор, който напада "беззащитната, миролюбива, тръгнала по пътя на демокрацията Украйна". След това и Европа.

От друга страна, целият набор от искания на Русия се свежда до това Западът да признае, че светът се е променил и че с това се промениха и правилата на играта. По принцип САЩ са готови да избягат от Източна Европа. Вече няма какво да крадат там. Но искат преди това да превърнат не само Източна, но и Западна Европа в пустиня за десетилетия.

И така, след 180 дни специална операция в Украйна загубите на режима в Киев са ужасяващи.

Ако в началото съотношението на безвъзвратните загуби беше 1 към 10 в руска полза, сега няма почти никакви загуби от руска страна, а украинските сили губят по няколкостотин или хиляди души на ден. Общите загуби на Киев за цялата специална операция досега са около 200 000 души, без да се броят ранените, които вече не могат да се върнат на фронта.

Руската страна намали загубите си чрез промяна на тактиката. Сега, преди да заемат някой район, първо има разузнаване, след това има мощно огнево потискане на вражески позиции и едва след това настъпление. Ако съпротивата все още остане, бойците спират, отново предизвикват потушаване на огъня и след това всичко се повтаря.

И така, през септември се навършват 180 дни от специалната операция в Украйна. Може ли да се каже, че тези 180 дни разтърсиха света? Да.

Може ли да се каже, че операцията върви по план? Да.

Може ли да се каже, че се очертават контурите на продължаване на операцията? Да.

Може ли да се каже, че се очертава краят на операцията? Засега не. Тази операция ще бъде дълга, много дълга.

Операцията беше и е с отворен край - според развитието на обстановката, т.е. не определяше сроковете и крайните цели. Плановете се променят динамично, според ситуацията.

Украйна е само част от започналата колосална битка за бъдещето на човечеството, битка, която няма да завърши бързо.

Ще припомним какви бяха и са някои от целите на операцията:

 • разоръжаване, т.е. демилитаризиране на Украйна, пълен отказ от настъпателно въоръжение;
 • денацификация, т.е. забрана на националистическите, нацистки и неонацистки партии и обществени организации, отмяна на действащите закони за героизиране на нацистите и неонацистите;
 • неутрален статут на Украйна. Никакъв НАТО;
 • руският език - втори държавен, отмяна на ограничаващите закони;
 • признаване от Украйна на руски Крим;
 • признаване от Украйна на независимостта на ДНР и ЛНР в административните граници на областите.

Тези цели не са отменяни.

Това, което се развива между САЩ и Русия, (чрез НАТО) и между САЩ и Китай,у геополитически ще промени баланса на света след края на Втората световна война.

Успехът в постигането на целите на Русия в Украйна ще осигури солидна основа за привличане на други страни в лоното на страните за "изграждането на нова система на международни отношения заедно с незападните страни и формирането в сътрудничество с тях на нов световен ред". Въпреки че Пекин не е официален военен съюзник на Москва, стратегическото партньорство между двете страни официално се характеризира като нещо повече от официален съюз.

Вашингтон знае това, поради което войната ще бъде продължителна и рискува да премине извън границите на Украйна в други европейски страни.

Вторият сценарий е ескалация на конфликта, който включва коалицията на "малката Европа" под егидата на Великобритания. Този сценарий включва влизането във войната на Полша и някои централноевропейски страни, главно Румъния. За Русия това е опасно развитие поради срива на фланговете - северният, поради избухването на военни действия в Беларус, и южният, заради агресията срещу Приднестровието и настъплението към Херсон и по-нататък Крим.

Тъй като геополитическата независимост на източноевропейските васали на САЩ е равна на нула, практически всичките им действия в антируската област се диктуват от Вашингтон по реда, предвиден в плановете на англосаксонците. Особено внимание привлича последната "колективна инициатива", която показва предстоящото активизиране на втория стратегически ешелон на източния фронт на НАТО. Полша очаква ракетни батерии Patriot, HIMARS, изтребители F-16 и бойни танкове Abrams.

Междувременно в Латвия министърът на отбраната каза, че страната му търси сложната далекобойна ракетна артилерия, която удря руските сили в източна Украйна, както и системите за въздушна и брегова отбрана, като правило недостъпни за страни със скромни бюджети.

Нашата хипотеза за трите предни ешелона на Западния фронт срещу Русия се потвърждава.

Първи ешелон - Украйна. Времето за внедряване е в момента. Задачата е да се води война с Руската федерация до пълното изчерпване на всички ресурси на тази територия. Целта е максималното военно-политическо отслабване на Русия и целия руски свят.

Второ ниво - Малка Европа, т.е. Източна Европа, начело с Полша. Време за изпълнение - едновременно с падането на Украйна, но след известно отслабване на Русия. Този ешелон също не е в състояние да реши окончателно "руския въпрос" и неминуемо ще бъде смлян в обозримо време.

Трети ешелон - Голяма Европа. Свръхзадачата на първите два ешелона е да спечелят максимално време за подготовка за стратегическо развръщане и за психологическа мобилизация на "европейските гиганти" - Германия, Франция, Италия. Всички тези държави в момента са на най-ниското ниво на военно-психологическа готовност за голяма европейска война и е необходимо време (от една до три години) за тяхната политическа консолидация и военно-промишлена мобилизация. Включително по най-болезнените начини, чак до отрязването на Европа от руските енергоносители и разпалването на тази основа на най-дивата и агресивна русофобия.

Според третия сценарий Великобритания трябва да събори цялата политическа структура в Европа, като доведе нивото на конфронтация до риск от пряк конфликт между Русия и САЩ. Този сценарий ще бъде реализиран чрез създаване на контролирана катастрофа в Украйна и катастрофата най-вероятно ще бъде взривяването на ядрен заряд в украинска АЕЦ или в голям украински град, след което виновна за всичко ще бъде Русия.

Заради това може да се предположи, че руските войски и войските на ДНР и ЛНР планират да поемат не само пълен контрол над териториите на ДНР и ЛНР в административните граници на съответните региони, но и на Харков, Херсон, Запорожска, Николаевска и Одеска области. Може би говорим и за територията на Днепропетровска област. Общо осем региона.

Естественият ход на събитията, нарастващата ескалация, както и геополитическите фактори предполагат, че зоната на действие на руската операция трябва постепенно да се разпространи в цяла Украйна.

Само установяването на военен контрол върху цялата украинска територия ще позволи напълно да бъде затворен западният проект "Украйна - АнтиРусия". Украйна като държава ще изчезне от политическата карта на света. Друг сценарий ще бъде само временно решение на този проблем.

Освен това на части от регионите, освободени от нацисткия режим в Киев, в крайна сметка трябва да се даде възможност да станат част от Русия чрез процедурите, установени от международното право. Останалата част от украинската територия, която също винаги е била изконно руска, трябва да бъде под протектората на Русия с всички произтичащи от това последици.

Когато Борел каза, че изходът от конфликта трябва да се решава на бойното поле, а британското правителство заяви, че Русия не може и не трябва да печели при никакви обстоятелства, те направиха тези изявления, знаейки предварително за 2-ра и 3-та вълна на настъплението.

И така, Западът разчита на следното: Украйна изтощава максимално руската армия. Според изчисленията на стратезите на НАТО през юли - август трябваше да настъпи повратен момент с Украйна в полза на въоръжените сили на РФ.

Веднага щом настъпи повратна точка в полза на Руската федерация, Полша влиза във войната, Приднестровието, може би и Румъния. Въоръжена с всички най-нови оръжия на НАТО - авиация, тежка техника и артилерия, както и пълна интеграция с информационното пространство на НАТО - Полша трябва да победи адекватно руската армия, силно отслабена от въоръжените сили на Украйна.

И едва тогава, когато армията на Русия бъде сериозно изтощена, армията на ЕС и САЩ може да влезе във войната. Или може да не се присъединят, ако съществува риск от ядрена война или ако състоянието на руската армия по това време удовлетворява тяхната стратегия и желания.

Печеливша стратегия? По брой оръжия и персонал НАТО значително превъзхожда Руската федерация и има всички шансове да спечели. Това внася логика във всички изказвания на европейски и украински функционери от различни нива и изказванията им престават да изглеждат идиотски.

И сега, какво трябва да направи Руската Федерация? Русия знае и разбира логиката на врага. И започва играта на шах, където противникът има три пъти повече фигури от вас. Но за това главнокомандващият на Русия се нарича гросмайстор.

Русия умишлено въведе ограничен контингент в Украйна, дори след като стана ясно, че в Украйна няма да посрещат с цветя руските военни. Но Генералният щаб на Руската федерация не увеличи радикално силите си. Русия остави ограничен контингент, просто го пренесе от голяма територия и го съсредоточи върху по-малка територия.

Според Американския институт за изследване на войната Русия е разположила около 10-12% от военния си потенциал в Украйна. Но възможно е Русия да е разгърнала и по-малък потенциал. Защо?

За решаване на 2 основни задачи: а) не обвързвайте основните сили на руската армия в битките в Украйна и дръжте войските в пълна готовност, ако 2-ра вълна започне по-рано от планираното, а може би 2-ра и 3-та вълна заедно. Могат ли да започнат 2-ра - 3-та вълна по време на активни битки в Украйна, като се знае, че Русия е приковала основните си сили там? Русия елиминира тази възможност. б) Ако НАТО пресметне силите Русия му демонстрира, че може да нанесе поражение с много по-малко съотношение на своите сили.

И ако от екстраполирането на сегашния баланс на въоръжените сили на РФ и въоръжените сили на Украйна се оказва, че цялата руска армия в това съотношение е напълно способна да победи войските на НАТО, без да използва ядрено оръжие.

Нека да разгледаме втория аспект от действията на Русия: сега Западът прокарва планини от своите оръжия в Украйна, които, така или иначе, ще стрелят по Русия - ако не сега, то при втората или третата вълна.

За Русия, от една страна, е важно да запази колкото е възможно повече своя персонал и, доколкото е възможно, да предотврати унищожаването на населението на Украйна. Но, от друга страна, Украйна, като театър на военните действия, е много по-предпочитана за Русия, отколкото за Европа.

Разузнавателната мрежа и способностите на руската служба за външно разузнаване в Украйна не могат да се сравнят с нито един друг театър на военните действия.

САЩ се надяват, че в този случай изчерпването на Русия ще настъпи преди икономическата и социална катастрофа на Запада, причинена от кризата със санкциите.

Кремъл в този сценарий няма да се откаже или да капитулира и предупреждава, че ще отвърне с "удар в центъра за вземане на решения". Тоест отново рязко ще повиши залозите, като предложи на САЩ и НАТО да изберат между ядрена война и компромисен мир.

Освен това Русия е принудена да вземе предвид опасността както от бавното затъване, така и от бързото срутване в ядрен конфликт. На Запад са готови да рискуват ядрен шантаж с първия тактически удар. И тогава последователността диктува размяна на стратегически ядрени удари.

На това се дължи и факта, че досега Русия се бие само с "една ръка".

От първите дни на операцията се води дебат защо Русия е ангажирала толкова малко сили на украинския театър на военните действия, въпреки че според познатите военни правила атакуващата страна трябва да има 3-кратно предимство, а руската армия беше наполовина по-малка.

Нещата не са толкова сложни. Москва трябва да има постоянно едно или две на ум.

И така, Украйна е в състояние на война с Русия. Военният потенциал на Русия и Украйна са несравними. Във всички международни класации руската армия винаги е заемала 2-ро място (между САЩ и Китай), а армията на Украйна - 26-то. Но тогава на какво разчитаха западните военни и експерти? Те далеч не са идиоти.

Изминаха 6 месеца и вече се води дискусия, че полските войски скоро ще влязат на територията на Украйна. Така че, казвайки, че е необходимо да издържат до края на юни, юли или август, украинските власти имаха предвид именно влизането във войната на втория ешелон - Полша или Румъния, като цялата армия на Украйна е поставена в първия ешелон, за сигурно клане, за да нанесе максимални щети на въоръжените сили на РФ и да умре "достойно".

Във втория ешелон са Полша, Румъния и Литва. Най-вероятно те ще претърпят същата съдба като въоръжените сили на Украйна.

Тогава третият ешелон ще бъде или обединената армия на Европа, или заедно със САЩ, когато всички основни сили и ресурси на Руската федерация бъдат изчерпани. Разбира се, тогава Руската федерация може да използва ядрени оръжия. Ето такава постепенна световна война срещу Русия.

И така, все повече хора разбират, че зад пъзела на войната в Украйна се крие нещо много по-голямо и страшно - Третата световна война. Вероятно ядрена.

Това е голямата картина.

С войната в Украйна светът излезе на възможно най-дълги "позиции". Изтокът и Западът дадоха заявки за Нов световен ред, всеки според своите виждания.

Това е залогът.

Путин направи това в края на 2021 г. с предложенията за нови гаранции за сигурност и връщане на света в рамките на международното право.

САЩ противопоставиха своя Нов световен ред, покриващ се с "голямото нулиране" на Шваб, Ротшилд и Франциск.

Украйна е само началното бойно поле на Третата световна.

САЩ и НАТО гледат на ситуацията като на средство за спасение от системната им криза.

Русия гледа на ситуацията като предупреждение за Трета световна война и край на света.

Москва предупреди, че само две ракети "Сармат" ще унищожат цялото Източно крайбрежие на САЩ. И още две - Западното. Четири ракети, и няма да остане нищо.

САЩ форсират разширяването на конфликта в Русия, защото не са сигурни, че украинската армия ще издържи до междинните избори за Конгреса. Американците спешно се нуждаят за фронта от 150 - 200 000 обучени и въоръжени войници. Румъния, Полша и балтийските страни имат подобен потенциал. С тях стратегическата дълбочина на театъра на военните действия ще получи допълнителни 1000 км и ще стигне до Германия, Австрия и Балканите. По този начин войната от украинска ще стане източноевропейска, а след това и европейска.

На новия фронт, дълъг вече 5000 км, Русия ще трябва да намали плътността на войските си, което ще направи по-нататъшното настъпление в Украйна временно невъзможно. А Западна Европа, чрез новата фронтова линия ще бъде напълно откъсната от Русия, всичките търговски и икономически връзки с Русия ще бъдат прекъснати, което ще доведе до изчерпване на ресурсната база на Европа и нейната катастрофа.

Това е целта на САЩ - да превърнат ограничената специална операция в голяма източноевропейска война, а след това и в общоевропейска.

Русия трябва да действа в Украйна по такъв начин, че идеята за фронт от Балтийско до Черно море да не бъде осъществена и САЩ да не могат да превърнат руско-украинския фронт в руско-европейски.

САЩ губят голямата война и колкото по-зле стават нещата на фронтовете, те са няколко - в Европа, Азия, Близкия Изток, Централна Америка, Африка - толкова по-важно за тях ще става разрушаването на руската стабилност, което е неразделна част от глобалната антируска стратегия на САЩ и Англия.

Споменавам "и Англия" постоянно неслучайно. Защото именно от Лондон и Тел Авив /т.е. хазарската мафия, която е основен задкулисен играч и в тази война срещу Русия/ трябва да се очаква безумна ядрена провокация в няколко варианта:

 • ядрен удар по украинското ръководство и Зеленски;
 • ядрен удар по важен украински военен обект или икономически обект;
 • ядрено разрушение на крупен украински град с масови жертви на гражданското население.

И в трите варианта вината ще бъде хвърлена от САЩ, Англия и Израел върху Русия за въвличането на света в ядрения етап на световната война по пътя към техния "нов световен ред".

Какъв е този "нов свят" на Запада:

 • това е свят на войни на територията на трети страни;
 • това е свят на воюващи военно-политически блокове;
 • това е свят на кризата на неолиберализма и ръст на радикализма от всякакъв вид;
 • това е свят на системен държавен тероризъм, маскиран като недържавен;
 • това е свят на перманентна държавна кибервойна, маскирана като недържавна;
 • това е свят на милитаризиране на Космоса;
 • това е свят, в който договорите нищо не значат и нищо няма значение освен силата;
 • това е свят на тотално следене и непряк държавен контрол на всеки;
 • това е свят на тотален контрол на цифровата среда, на цензура и фрагментизиране на интернет;
 • това е свят на маргинализиране на междудържавните институции, начело с ООН.

Това е свят, над който вече галопират четимата конници на Апокалипсиса.

А иначе, от военна гледна точка, ситуацията е класическа: "На война, като на война - или убиваш, или ще те убият".

Красимир Иванджийски, 24 август


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 321, Sept. 2022
Преди 500 години Сахара не е била пустиня
Един от най-мистериозните райони на Земята е пустинята Сахара, която е толкова огромна, че за удобство има много малки п...
    Спецоперацията се трансформира
На 25 август, в 3 часа през нощта, по улиците на Москва към Кремъл на висока скорост премина кортежа на президента Путин...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com