Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Балканската сцена на Третата световна пред взривяване

На 1 август Балканите бяха на ръба на нова война. До 1 септември тя може все пак да е започнала.

Ще припомним, че властите на самопровъзгласилото се Косово обявиха, че от 1 август сръбските документи престават да важат на територията под техен контрол, вместо които на влизане в региона ще се издава временно удостоверение. В същото време започва задължителна пререгистрация на автомобилите със сръбски номера на "Република Косово".

Сръбският президент Вучич предупреди, че полицията на самопровъзгласилото се Косово ще започне операция в северната част на региона в полунощ и ще блокира входа: "Моля албанците да се вразумят, моля сърбите да не се поддават на провокации и да не правят нищо, което може да доведе до конфликт.

В последния момент САЩ поискаха от косовските албанци да отложат кризата с един месец, до 1 септември. Подготвяха провокациите в Тайван и Украйна.

Така балканската криза отново влезе в глобалната координатна система на войната. Ако САЩ и НАТО искаха уреждане на кризата и признаване на новата реалност в Косово от всички страни, те трябваше да използват влиянието си в Прищина и Белград, което преди десетина години беше абсолютно и да убедят и двете страни да направят компромис.

Но САЩ не само че не направиха нищо, за да намерят компромисен вариант, а многократно задушаваха всякакви опити на ЕС да постигне приемливо и за двете страни решение на проблема.

САЩ принудиха и Македония предварително да заложи конфликт в политическата си система.

Действат по подобен начин в Косово и Босна.

Сърбия се превръща в заложник на тези конфликти, имайки ограничени възможности да подкрепя своите сънародници в Босна, а в Косово практически няма такива.

САЩ знаят, че в определена ситуация Сърбия няма да стои настрана и ще бъде принудена да защитава косовските сърби от поредно етническо прочистване.

Настоящата криза в Косово очевидно има за цел да накаже Сърбия за отказа й да се присъедини към антируските санкции. Тя беше планирана предварително много преди настоящата ескалация, но Вучич просто намекна за възможността от влизане на сръбската армия в Косово, ако албанците пресякоха червената линия. И веднага Вашингтон и албанците се съгласиха да отложат въвеждането на ограничителните мерки с един месец.

По това време американците готвеха тайванската криза и провокациите срещу Запорожската АЕЦ, т.е. че Русия ще бъде вързана в Украйна и няма да може да окаже подкрепа на Сърбия.

САЩ очакват Украйна да издържи още шест месеца или година, но превратностите на военните действия са непредвидими, качеството на украинските войски се влошава постоянно, а напредването на руските въоръжени сили се ускорява.

Големият въпрос е дали Украйна ще успее да стабилизира новата фронтова линия до Днепър или ще започне ефектът на доминото.

Освен това в Средиземно море има увеличаваща се формация на руския флот, базирани на бази в Сирия.

След победа на Русия в Украйна НАТО няма да посмее да воюва с Белград за Косово. Ударът върху САЩ ще бъде по-силен, отколкото от загуба на Тайван. Американците ще трябва да бягат и от най-голямата си военна база в света в Косово, както избягаха от Афганистан.

На фона на украинския конфликт ескалацията в Косово ще бъде безусловно отваряне на втори фронт, еквивалентен на Карабах или Приднестровието.

За ЕС това ще бъде нов силен икономически удар, който може да доведе до дълбок нокаут. За Русия сценарият също ще е негативен, тъй като от петте фронта на евентуалната война на САЩ и НАТО срещу Русия, които почти се покриват с плана "Барбароса" на Хитлер. Три от направленията срещу Русия минават през Унгария, Западните Балкани и Средиземно море.

Унгарското направление беше блокирано от премиера Виктор Орбан.

Продължава обаче разработването на направлението Западни Балкани през Италия, Албания, Косово, Северна Македония и България /чрез инсталирания режим с недоразумението Кирил Петков/. По това направление се намира и най-голямата база на САЩ в света - "Бондстийл" в Косово.

Цялата дължина на фронта от Норвегия до Средиземно и Черно море трябва да се покрива от самолетоносачна групировка на САЩ, стационираща в Средиземно и Адриатическо море.

От януари САЩ започнаха прехвърляне на допълнителни сили към Шести флот, който беше допълнен от самолетоносача "Хари Труман", екскортиран от няколко многоцелеви миненосци и крайцери.

В края на януари 2022 г. за подсилване на тази американска група беше изпратена атомна подводница от клас "Охайо", носеща 154 крилати ракети "Томахаук". Намиращият се в Адриатическо море самолетоносач "Нимиц" от Източното Средиземноморие, неговата палубна авиация и крилати ракети могат да нанасят удари по Източна Украйна и Донбас.

Освен това НАТО разполага с френския самолетоносач "Шарл де Гол", няколко френски и испански фрегати. А Италия участва с нейната самолетоносачна групировка.

Накратко, САЩ започнаха изостряне на оперативно-стратегическата обстановка на Балканите, Украйна и от Балтика до Черно море, като резервен военен театър.

САЩ се пренасочват към Балканите, за да сеят нестабилност между регионалните държави. В момента Балканите, заедно с Украйна, за тях са най-подходящият кандидат за войни заради своята геополитическа структура, исторически, етнически и религиозни проблеми.

В миналото Балканите бяха минно поле, подклаждано предимно от Великобритания. Днес нейната роля е заета от САЩ и Израел.

За какво става дума?

САЩ използват етническите и религиозни противоречия като средство за провокиране на нестабилност.

Така е и сега. Всички страни на Балканите имат проблеми с малцинствата - унгарците, живеещи в Трансилвания /в Румъния/ са 7 процента от румънското население, в България мюсюлманите са 600 000, в Гърция има 250 000 македонци, 370 000 албанци и 200 000 турци. Албанците са 35 процента от населението на Македония, а 1,8 милиона албанци живеят в Косово. Черна гора се състои от 45 процента черногорци, 29 процента сърби, 12 процента босненци и 5 процента албанци. В Сърбия живеят 250 000 унгарци. Босна и Херцеговина е слаба конфедерация.

Общо населението на Балканите намалява драстично не само заради ниската раждаемост, в която България е на първо място, но и заради високата емиграция. Днес населението на Турция е 80 милиона срещу 63 милиона общо на всички балкански държави.

Икономическият ръст също е в полза на Турция. Сблъсъкът на Турция с ЕС и САЩ вероятно ще се разиграе именно на Балканите по примера с Украйна. За САЩ е важно да се предизвика руска или турска военна намеса, която ще се използва в големия геополитически сблъсък Изток - Запад.

С последните покупки на F-16 от мафията в София, най-бедната страна в ЕС - България, стана втора в НАТО по разходи за въоръжаване /след самите САЩ/.

На този фон идва и поредното изостряне по линията Сърбия - Косово и заобикалянето от САЩ на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, според която завладеният от албанците сепаратистки район е част от Сърбия и не може да получи независимост без съгласието на Сърбия.

Сърбия е ключовата страна на така наречените Западни Балкани.

Друг потенциален конфликт може да бъде в Босна и Херцеговина, най-слабата конфедерация според договорите от Дайтон.

Черна гора предлага на НАТО база в залива Валданос на Адриатика.

Всичко предстои, Балканите са пред голяма заплаха, която беше отложена до 1 септември.

Моментът, в който пишем тези редове е 24 август.

21 август


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 321, Sept. 2022
Базите на САЩ в България са нелегални, извън контрол и ни "гарантират“ пълно унищожение
Въпросът с базите на САЩ в Източна Европа, в това число и в България се появи още през 2006 г. Не ставаше дума само за и...
    Дали САЩ имат/ще имат ядрено оръжие в България
В края на 2021 г. се появиха отново "непотвърдените слухове", че САЩ могат да разположат ядрено оръжие на бази на терито...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com