Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Русия нанесе "златен нокаут“ на Запада

Битката "долар - злато" е на своя последен етап. А с това и "Изток - Запад".

САЩ хвърлиха трилиони кухи свежо напечатани долари срещу златото, стоварвайки тази колосална инфлационна тежест върху суровинните пазари, нефта, природния газ, урана и, укривайки ги във виртуалните криптовалути.

Но обреченият си е обречен. Става дума за колосалната битка "долар - злато", по-точно на финансовата война "Изток - Запад". Тя е и основата на рязката ескалация от страна на САЩ на международното положение с цел да се прикрие глобалният финансов колапс на "доларовата империя" и на несъстоятелността на САЩ не само като "единствен хегемон", но и като нормална държава.

Какво се случи в швейцарския град Базел на 29 март 2019 г.? "Златен преврат", наречен "Базел III" и извършен от прословутата Банка за международни разчети, носеща името на главата на световната еврейска банкерска мафия Бернард Барух.

Банката за международни разчети ръководи Международния валутен фонд, който, от своя страна, командва всички централни банки на всички страни. Органът на този контрол се нарича Базелски комитет за банков надзор. Той е шапката на всички банкерски шапки на планетата. С него не може да се сравнява даже частната Федерална резервна система на САЩ.

Епохата на долара, продължила от 1944 г. до 2019 г., завършва. Златото беше възстановено в своите права и не е борсов метал, а световни пари, наравно с долара, еврото, лирата, юана.

Но истинският "златен преврат" предстоеше. Войната "долар - злато" е на живот и смърт.

Количеството, местоположението и разположението на държавните златни резерви са по-секретни тайни и от количеството, и от местоположението на ядрените оръжия.

Всъщност, съгласно договорите за контрол на ядрените оръжия, правителствата на ядрените оръжия са длъжни да споделят този вид информация, даже враждебни държави. Но това не се отнася за златните резерви. Информацията за златото всъщност е дезинформация. Защо? Защото златото е по-мощно оръжие и от ядрените оръжия - валута, която не е под контрола на което и да е правителство, гаранция за суверенитета. При повечето централни банки действителният размер и местоположение на тези златни резерви са неизвестни или скрити от обществеността.

Руското министерство на финансите нарече златото "идеална алтернатива" на щатския долар.

От друга страна, Министерството на финансите на САЩ заплаши с "конфискация" на златото. Това се е случвало и преди в САЩ. Може ли това да се повтори? Може. САЩ са в безизходна ситуация.

Лондонската златна борса стигна до абсурда на наглостта. Забрани дейността на шест руски златни и сребърни рафинерии. Техните доставки за лондонския златен пазар бяха спрени.

Но какво става на пазара - пълна паника и недоверие в златните резерви на САЩ и Англия и бясно трупане от централните банки на злато.

Но сега става дума за нещо друго - за дисбаланса на златния пазар. Трендът е необратим. Държава след държава се сриват под дълговото бреме. Върху плещите на човечеството лежи неизплатим дълг от 2,5 квадрилиона долара, състоящи се от задължения, дългове, деривати и недофинансирани обещания.

Светът навлезе в продължителен спад и депресия, която ще засегне всеки от нас.

Неведнъж сме публикували графиката на федералния дълг на САЩ в стодоларови банкноти, който тежи 500 000 тона. Но проблемът е, че 500 000 тона ги няма. Цялото злато, добито и преработено в човешката история е 170 000 тона, от които половината са изчезнали някъде.

Ако си представим, че споменатите 2,5 квадрилиона дълг трябва да бъдат погасени със злато, ще са необходими 365 пъти повече злато, отколкото има на разположение на хората на планетата.

Но, ако вземем предвид, че има само 30 000 тона злато в резервите на глобалната банкова система, ще получим цена 2,6 милиона долара за една унция злато, вместо сегашните 1870 долара.

Схващате ли за какво говорим от много години?

Всъщност обикновено най-важните събития в глобалната икономика и финанси остават незабелязани.

На 29 юли Русия нанесе "златен" удар на Запада, който остана незабелязан.

Какво се случи?

Да свържем две новини:

1. Шефът на руското външно министерство Сергей Лавров посети Африка (Египет, Уганда, Конго, Етиопия) в трудни времена.

2. Русия предложи да се създаде нов международен стандарт за пазара на скъпоценни метали - Московският световен стандарт (MWS), който ще стане алтернатива на стандарта на Лондонската асоциация на участниците на пазара на благородни метали (London Billion Market Association, LBMA).

Необходима е нова независима международна инфраструктура, за да се нормализира функционирането на отрасъла за скъпоценните метали. Основата на новата структура ще се основава на "специализирана международна борса за ценни метали със седалище в Москва", използваща "новия международен стандарт MWS". Предлага е също да се създаде Комитет за определяне на цените. Той ще включва централните банки и най-големите банки от страните от Евразиатската икономическа общност, представени на пазара на скъпоценни метали.

Москва иска да направи членството в тази организация привлекателно за всички чуждестранни участници на пазара, особено за Китай, Индия, Венецуела, Перу и други страни от Южна Америка, както и Африка.

Подобен ход бързо ще разбие монопола на LBMA и ще осигури стабилно развитие на отрасъла.

Всъщност Русия предлага да се създаде пазар за злато и платина и т.н., който ще се регулира от държавите, притежаващи залежите от тези метали.

По същество това е световна революция и истински "златен преврат". И на базата на този пазар ще се развива глобалната финансова система на международни взаимни разплащания в национални валути, измествайки или изключвайки долара и еврото с лирата.

А сега няколко обяснителни цифри за световния пазар за добив на злато.

Общо злато в света добито годишно е 3534 тона (2019 г.).

Дял на производството на САЩ и други неприятелски на Русия страни - 22%.

Делът на производството на страните от ЕАЕС, БРИКС и очакващи включване (Турция, Иран, Египет, Аржентина) е 35%.

Африкански производствен дял - 22%.

Значи страните от БРИКС, ЕАЕС и Африка, ако се обединят, ще контролират 57% от световното производство на злато.

Контролен пакет плюс Перу и Венецуела - това вече е 57+5=62%.

А сега за посещението на Лавров в Африка.

Конго е на 21-во място в света по добив на злато, но е една от най-бедните страни в Африка.

Египет е на 37-мо място в света по златодобив.

На 8 юни 2022 г. новина облетя света за откриването на нови колосални златни залежи в Уганда с приблизителни добивни запаси от 320 000 тона.

Общо казано, Русия, с редица държави, възнамерява да изхвърли долара, еврото и лирата от системата за международни разплащания за скъпоценни и редки метали. Не навсякъде, но в значителна част от света - където са повечето находища на тези метали с нова златна борса в Москва.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 321, Sept. 2022
Ще оцелее ли ЕС през студената и гладна зима на 2022-2023 г.
Или иначе - защо САЩ унищожават Европа?Този въпрос не е преувеличение. Положението в Европа е ужасно - ако изкара още ед...
    77 години контрареволюции: 77 години "Гладио“ - Gladio. Сега и в Украйна /28/
Събитията в Украйна със сигурност не бяха изненада за онези, които следят ставащото в тази бивша република на СССР след ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com