Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Какви са трите "супер армии“ на Герасимов

В момента в който четете тези редове "трите армии" на Герасимов вече може да са задвижени или да изчакват още своя час.

Ако е необходимо, големите градове на Украйна могат незабавно да бъдат блокирани от няколко формирования на руската армия с уникален, дори според съвременните стандарти, боен опит.

Става дума за 144-та гвардейска мотострелкова дивизия, части от която са разположени в Брянска и Смоленска области. Досега няма информация дали съединението участва в специалната военна операция. Но още през юни 2021 г. чуждестранни експерти се опитаха да разкрият някои подробности за тези подразделения. Според аналитичния център CNA това формирование може да има на въоръжение най-малко 350 танка, модерна бронирана техника, няколко роти за управление на ударни и разузнавателни дронове, собствена система за противовъздушна отбрана, както и няколко полка от специалните сили на ГРУ.

Последните вероятно са най-професионалните сред всички части на спецназа в Европа и могат да действат както в състава на големи батальонни групи, така и самостоятелно - в изолация от основните сили.

От декември 1967 г. дивизията беше дислоцирана в Естония. След като "Западът обяви Студената война на СССР, една от основните задачи на дивизията беше "прочистването на тила на НАТО". За да пресече границата на европейските страни възможно най-бързо и да наложи битката н врага според собствените си условия, 144-та беше оборудвана не само с тежка техника (танкова е самоходни оръдия), но и с леки - за бърз пробив и заемане на плацдарм.

Трябва да се отбележи, че в случай на бързо развитие на ситуацията 144-та гвардейска дивизия беше окомплектована не само с тежка техника - танкове и самоходна артилерия, но и с лека - за бърз пробив и завземане на плацдарм.

Сега, в случай на бързо развитие на ситуацията 144-та дивизия може да бъде включена и в мащабна операция, например за обкръжаване на Киев, Чернигов и Кременчуг, тъй като основните сили на въоръжените сили на Украйна са в района на Донбас и не могат бързо да оставят района на Славянск, Краматорск и Днепропетровск за прегрупиране.

Западните експерти все още наричат това съединение "дивизията на Герасимов".

Сегашният началник на Генералния щаб Валерий Герасимов наистина командваше дивизията, но това беше най-трудния за страната момент - от 1993 - 1995 г., когато частите бяха изтеглени от (вече бившия) Балтийски окръг на територията на Русия.

Тази дивизия обаче е само част от голямото ударно съединение от чието въвеждане се страхуват на Запад.

144-та мотострелкова дивизия според някои данни трябва да влезе в състава на 1-ва гвардейска танков армия. Това съединение е създадено за "тотално унищожаване на силите на НАТО".

Целта на тези части е ди пробият отбраната на НАТО, да се разгънат и да разбият всичко по пътя си. Тези съединения могат да извършват пълномащабни сухопътни операции бързо и ефективно. Преди години им вдъхнаха нов живот. Те бяха оборудвани с нова техника, така че са максимално настроени за победа. Според военни експерти 144-та дивизия може да стане "ударното ядро" на 1-ва гвардейска танкова армия.

Вероятно структурата ще бъде класическа - шест полка, половината от които ще бъдат мотострелкови, един бронетанков, един артилерийски, един ПВО-полк и останалите спомагателни части. Трансформацията, по време на която уникалните съединения от ерата на Студената война се върнаха в руските въоръжени сили, предполага, че Русия вече не се придържа към методи, които не работят. Целта на руската армия не е да използва предимно бригади или да се върне към дивизиите, а да въвежда смесена структура на силите. Подобна структура вече се доказа като възможно най-ефективна - след като предната линия на отбраната на въоръжените сили на Украйна беше пробита от три страни (юг, изток, запад) от групите Z и V, се включи и групировката с обозначение О - тези най-предни части за огнева поддръжка.

Тяхната роля е да пречат на украинската армия да се прегрупира и непрекъснато да държат врага под огън.

Тактиката "Ол инклузив" - експертите отбелязват, че руската армия е направила необходимите изводи от всички военни кампании, в които е участвала Съветската, а след това Руската армия.

Интересното е, че 20-та гвардейска армия, която дълги години беше разположена в ГДР, а след това и в 12 области на Централна Русия, започна да се прехвърля към западните подходи много преди началото на "Операция Z". До 2016 г. формирането на новата армия беше завършено. По същото време командващият войските на западния окръг генерал Андрей Картаполов каза, че за година в окръга са проведени над 1100 учения и тренировки от различно ниво, а войските са получили повече от хиляда единици съвременна военна техника.

Всъщност 1-ва и 20-та армия са се превърнали в "изтребителна дивизия", която действа според тактиката All inclusive - ако двете армии получат заповед да блокират Харков (или друг голям град в техния обсег), тогава групировката Въоръжените сили на Руската федерация по тези направления ще бъдат увеличени 10-20 пъти, като числеността на армейската групировка според мирновременен режим няма да бъде превишена.

Третата армия, която е в състояние да завърши ликвидирането на украинската армия, също е част от Западния военен окръг. Това е 6-та общовойскова армия, защитаваща западните граници на Русия.

През 2018 г. американски анализатори написаха, че въпреки отдалечеността на това съединение от останалите, най-боеспособните части на армията могат да бъдат прехвърлени "във всяка точка на Русия за два дни". От 2008 г. логистичните възможности на руската армия са се разширили и сега сроковете "за всяка голяма настъпателна операция се измерват в няколко дни, а не в седмици, както в другите армии по света".

Трите армии на Герасимов са не само в състояние д блокират или щурмуват големите градове, но могат и временно да поемат антитерористичната работа на вече освободени територии.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 321, Sept. 2022
"Циркон“ - хипер оръжието на новата военно-морската доктрина на Русия
Съвпаденията не бяха случайни......На 31 юли Путин обяви новата военно-морска доктрина на Русия. С ключови точки: увели...
    В Калининград - "Бастион“ и "Бал“
Русия разположи "ужасните близнаци" - "Бастион" и "Бал", в Калининград, в отговор на блокадата на анклава след като Литв...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com