Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

В Калининград - "Бастион“ и "Бал“

Русия разположи "ужасните близнаци" - "Бастион" и "Бал", в Калининград, в отговор на блокадата на анклава след като Литва блокира сухопътните доставки на стоки в руския регион, отделен от останалата част на страната.

Бреговите ракетни комплекси "Бал" от няколко години се намират на въоръжение на военноморския флот.

"Бал" е мобилна система, осигуряваща ефективна защита на брега от кораби от различен клас, денонощно, при всякакви атмосферни условия и радиоелектронно противодействие.

В състава на комплекса влизат 4 пускови установки, команден пункт за управление и връзка, и транспортна машина. Последните дават възможност за половин час напълно да бъдат презаредени пусковите системи и да се извърши повторен пуск.

С един залп "Бал" може да изстреля 32 ракети в интервал 3 секунди. По шосе комплексът развива скорост до 60 км/час и без дозареждане може да измине до 850 км. Стартовите позиции могат да се избират до 10 км от бреговата линия, като подготовката за действие е само 10 минути.

Бреговият ракетен комплекс "Бастион" е руска мобилна ракетна система за брегова отбрана.

Основната роля на "Бастион" е да унищожава надводни кораби, включително бойни групи, конвои и десантни кораби.

Типичната батарея се състои от 1-2 командни и контролни превозни средства, базирани на камиона "Камаз 43101" 6 х 6, едно превозно средство за поддръжка, 4 ракети-носители на базата на шаси МЗКГ-7930 8 х 8, всяка от които се управлява от екипаж от 3 души и носи 2 ракети и 4 товарачи. Ракетите могат да бъдат подготвени за изстрел в рамките на 5 минути, като и двете се изстрелват на интервали от 2-5 секунди.

Мобилната пускова установка може да остане в активна готовност за период от 3-5 дни или до 30 дни, когато е придружена от превозно средство за бойно дежурство.

Ракетата, използвана от "Бастион" е З-800 "Оникс", свръхзвукова противокорабна ракета с бойна глава 200-250 кг.

Те се изстрелват вертикално от пусковите установки, като се използва ракетен ускорител на твърдо гориво за първоначално ускорение, след което се използва течно гориво за продължителен полет при 2,5 Маха.

Максималният обхват на "Оникс"/"Яхонт" е 120-300 км, като се използва ниска-ниска или високо-ниска траектория на полета.

Използвайки ГЛОНАСС в началния етап на полета и активно радарно насочване при приближаване до целта, ракетата може да лети до височина от 14 000 м преди да се пусне до надморска височина от 5 м на последния етап.

Тези комплекси са в състояние да унищожават както морски, така и наземни цели на разстояние от 350 км в морето и почти 450 км над сушата.

"Яхонт" е с превъзходни технически характеристики, изпреварващо въоръжението от подобен клас в САЩ и Европа с 10-12 години. Срещу него САЩ и НАТО нямат средства, които могат да го неутрализират по пътя до целта.

Скоростта на "Яхонт" е свръхзвукова - 2,9 Маха. Ракетата не може да бъде открита от радарите американско производство от последно поколение, както Aegis. А когато "Яхонт" е открита, както казват експертите, няма време и за една молитва.

За да бъде намалено откриването на "Яхонт" от спътниковото разузнаване, термичната работа на двигателите беше намалена до минимум.

Огромната скорост на "Яхонт" и нейното тегло произвеждат колосална кинетична енергия с ужасяващо разрушение на удара. Само една от тези ракети и може да потопи голям военен кораб.

Някои от особеностите на "Яхонт" са следните:

  • отвъдхоризонтна далечина на стрелбата до 300 км;
  • пълна автономност (изстреляй и забрави);
  • набор на гъвкави (ниска и висока-ниска) траектории;
  • високи свръхзвукови скорости на всички участъци на полета;
  • пълна унификация за много носители (надводни кораби от всички класове, подводници и наземни пускови установки);
  • ниска забележимост за радарите.

Програмата за насочване към целите позволява да се действа срещу един кораб с една ракета или пък в "стадо" срещу корабна група. Именно в залпа се разкриват всички възможности на комплекса. Ракетите сами разпределят и определят по важност целите, избират тактиката на атаката и планът за нейното провеждане. След като унищожат главната цел в корабната група, останалите ракети атакуват другите кораби от групата, като изключват възможността от поразяване с две ракети на една и съща цел. За да се избегнат грешките в бордовия компютър, на "Яхонт" са заложени електронните портрети на всички съвременни класове кораби, както и сведения, които й дават възможност да определя дали пред нея е конвой, самолетоносач или десантна група.

През януари беше съобщено, че Русия е започнала да въоръжава и Курилските острови с противокорабните ракети "Бастион" и вероятно с "Бал".


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 321, Sept. 2022
Какви са трите "супер армии“ на Герасимов
В момента в който четете тези редове "трите армии" на Герасимов вече може да са задвижени или да изчакват още своя час.А...
    Рокадата Дмитрий Рогозин и Юрий Борисов, която стигна до космоса
Едно от най-важните събития в сферата на Космоса остана незабелязано.На 15 юли досегашният глава на могъщият "Роск...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com