Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Рокадата Дмитрий Рогозин и Юрий Борисов, която стигна до космоса

Едно от най-важните събития в сферата на Космоса остана незабелязано.

На 15 юли досегашният глава на могъщият "Роскосмос" Дмитрий Рогозин беше освободен от своя пост и на негово място беше назначен вицепремиерът Юрий Борисов, който беше заменен от Мантуров.

Това може би е най-важното персонално разместване в руското правителство през последните години, което ще се съпровожда от дълбоки и важни структурни промени в редица области, в т.ч. и в Космоса.

Рогозин вероятно ще отиде на работа в администрацията на Путин, откъдето ще продължи да наблюдава "Роскосмос". Така цяла ера в развитието на "Роскосмос" приключи и започва нова - фокусирането на руската космическа програма върху военните приложения.

При Рогозин "Роскомос" през последните години постигна дълга поредица от безаварийни изстрелвания, с което се доближи до съветските показатели в надеждността при изстрелване плюс довеждане на тежката "Ангара" до съвършенство.

Имаше и няколко аварийни ситуации в орбита, с които "Роскосмос" се справи, дългосрочни про-блеми със завършването на строителството на космодрума "Восточный", недостатъчно военни спътници в орбита и др.

Но голямото събитие е назначаването за глава на "Роскосмос" на Юрий Борисов.

Нека си припомним кой е Юрий Борисов. Той е една от основните движещи сили зад модернизацията и превъоръжаването на руските въоръжени сили, които преминаха бързо и драматично обновяване, което ги превърна в най-добрата бойна сила в света днес. Ролята на Юрий Борисов в това е голяма.

Борисов е от онези военно-технически, инженерни и организационни гении, които са "рядка порода" и рядко се появяват по високите етажи на политическата власт. Това е особено вярно за военно-промишлен комплекс на всяка суперсила, тъй като огромни части от тези комплекси всъщност са индустрии, произвеждащи двойни технологии. Борисов допринесе за превръщането на руския военно-промишлен комплекс в мощен център за научноизследователска и развойна дейност и производство.

Освен това Борисов е бивш кадрови военен, генерал - с военна академия зад гърба си. За него, пое-мането на командването на "Роскосмос" може да означава много неща. И всички те са добри за Русия. Именно под наблюдението на Борисов руските въоръжени сили започнаха да въвеждат изключително напреднали оръжейни системи, много от които нямат аналози на Запад и няма да имат. С други думи, Борисов е специалист по най-модерните военни технологии и технологии с двойна употреба и тяхното серийно производство.

Едни от резултатите от ръководството на Борисов са подводният апарат "Посейдон", подводницата "Белгород", най-новите бойни лазерни комплекси "Пересвет", да не говорим за ракетата "Сармат" или хиперзвуковият "Циркон". Всичко това се случи при Борисов, който напуска руския ВПК в топ форма.

Борисов е назначен в "Роскосмос", за да въведе в пълно производство революционни космически технологии, от които знаем само ядрения влекач "Зевс". Но какво друго?

Очаквайте големи новини скоро. Какви могат да бъдат?

Това могат да са слуховете за руския изтребител от 6-то поколение, способен да преминава от въздушен към космически полет и обратно.

Това може да е пълната гама "Ангара", разработването и въвеждането на тези свръхтежки носители също ще бъдат приоритет.

Ще има и по-нататъшно развитие на мерките за противодействие на военните космически програми на САЩ.

Назначаването на Борисов се вписва в програмата за пълна технологична независимост на Русия.

С една дума, бъдещетона руската космическа индустрия е в укрепването на военния "компонент (повече разузнавателни сателити) плюс укрепване на сътрудничеството с Китай, където вече е сключено споразумение за създаване на лунна станция след 2030 г. и където има предложение за съвместна работа на китайската космическа станция вместо МКС.

Остана незабелязано и друго съобщение от началото на юли, което може да има връзка с рокадата Борисов - Рогозин.

На 7 юли беше съобщено, че правителството на Русия е разработило нова оръжейна технология, базирана на нови физически принципи, която, ако бъде използвана, ще попречи на ядрените ракети на САЩ и НАТО да напуснат въобще силозите си за изстрелване.

Ще припомним, че през 2018 г. Путин заяви: "Русия се доближи до създаването на оръжия, базирани на нови физически принципи". Това не бяха празни думи, както САЩ се опитаха да убедят целия свят.

През 2022 г. Руската федерация показа тези лазерни системи - концептуално ново оръжие, базирано на нови физически принципи, за които само писателите на научна фантастика са мечтали. И комплексът"Алабуга" е високочестотен мощен електромагнитен генератор (ЕМГ), способен в истинския смисъл на думата да изгори цялата електроника в радиус от 4 километра.

В съвременната война печели този, който пръв ослепи и унищожи електронните очи на врага.

Всички данни за този комплекс са строго секретни. Но все пак има някои данни.

Руските конструктори успяха да създадат компактен ЕМ-генератор, който лесно може да бъде поставен в тялото на всяка руска ракета, на мястото на бойната глава ("Калибър", "Циркон", "Оникс", "Кинжал", "Искандер", "Буревестник" и други). Предполага се, че ракетата, намирайки се на правилната височина и над правилното място, предизвиква експлозия, образувайки електромагнитен импулс като ударна вълна, докато живата сила и сградите остават непокътнати.

"Алабуга" деактивира всяка вражеска електроника, танков взвод, летище със самолети и дори простите мобилни телефони, компютри и други домакински уреди. След това врагът просто няма друг избор, освен да се предаде и да даде цялото си оръжиена настъпващите части на руската армия като трофеи, но за високопоставен специалист от концерна "Ростех", пожелал анонимност.

И ако ЕМГ "Алабуга" се постави на ракетите "Буревестник", които имат безкраен обсег, и ако "кацне" тази ракета някъде в САЩ до силозите за изстрелване на ядрените балистични ракети, чиито координати са известни, тогава е възможно да се активира генератора в точното време, като по този начин дезактивира "атомния юмрук" на САЩ.

Самата идея за електромагнитно оръжие не е нова и възниква по време на първите ядрени опити, тъй като ЕМГ - вълната е един от увреждащите фактори. Например, през 1962 г., когато тестваха атомни оръжия, САЩ взривиха на надморска височина от 400 километра заряд с капацитет само 1,4 мегатона. Резултатът беше невероятен. Неочаквано те извадиха от строя 2 съветски сателита и 4 свои.

На 1 март 2018 г. Путин обяви ново руско оръжиечудо - вид мобилен лазерен комплекс.

Само две държави (Израел и Китай) запазиха мълчание на военно ниво. Те знаят, че Русия активно разработва няколко системи, базирани на физически принципи, които са нетрадиционни за военните оръжия.

Този условен "боен лазер" беше наречен "Пересвет".

През 2019 г. Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на Министерството на отбраната на Руската федерация спомена за "бойни лазери на бойно дежурство в позиционни зони на мобилни наземно-базирани ракетни системи със задачата да прикриват маневрените им действия".

Но особено любопитните, след като разровиха уебсайта на държавните поръчки на Министерството на отбраната, най-накрая откриха пълното наименование на продукта - мобилен комплекс а потискане на космически апарати за оптико-електронно разузнаване и дистанционно наблюдение на Земята с двойни цели".

Стана ясно, че "Пересвет" е предназначен за справяне с космически спътници. Най-новият противоракетен комплекс "Нудоль" вече беше в експлоатация, изстрелвайки ракети в безвъздушното пространство, използвайки така нареченото "огнено въздействие".Но "Пересвет" е противосателитно оръжие сфункционално поражение. Станаха ясни възможностите на "Пересвет", способен да унищожи космически апарати в близкото пространство, в границите на 500-550 километра от земната повърхност. Именно там са разположени почти всички разузнавателни спътници и динамични сензори на Земята, а след изстрелването на групировката StarLink на Илон Мъск там става пренаселено.

Лазерният комплекс е в състояние да работи и по други цели - атмосферни самолети. експертите зададоха въпроса: какво ще стане, ако лазерният лъч на "Пересвет" бъде насочен към разузнавателни самолети от типа Awacs или нискоскоростни разузнавателни дронове? Отговорът беше: изгаряне на апаратурата /като минимум/ или пълно фи-зическо унищожаване на апаратите.

Прави се оказаха японците, които още преди 2018 г. съобщиха за изпитания в Русия на определена нова система за борба с крилати ракети, способна буквално да "изгори" оборудване за електронно насочване.

През 2020 г. в интервю командирът на стратегическите ракетни войски генерал-полковник Сергей Каракаев отговори на въпрос за "Пересвет" - всичко е наред, лазерните системи вече са преминали три етапа на тестване, освен това прикриват всички пускови установки на мобилните наземни ракетни комплекси "Ярс" по маршрутите на бойното им патрулиране. За да разберем смисъла на събитието - в случай на настъпване на "горещата фаза" на последната световна война, когато се взе-мат екстремни решения…

"Пересвет" първо заслепява вражеската орбитална разузнавателна техника и привежда в пълна неизвестност руските мобилни "Ярс"-ракети, които са на бойно дежурство. Без техните точни координати ядрените им бойни глави не могат да бъдат унищожени. Концепцията за "неизбежен ответен удар" в целия си блясък. При това не с единични изстрелвания, а с пълноценни дивизионни залпове на формированията на ракетните войски със стратегическо предназначение. Те не могат да бъдат прихванати дори теоретично. Основният въпрос е на какви физически принципи работи "Пересвет", видът на лазера, източникът на енергия. Особено в мобилно изпълнение това е основният въпрос.

За да поразите (заслепите) цел, намираща се на стотици километри, не можете да включите акумулатор в "Пересвет", има нужда от много мощен, но компактен източник на енергия. Ядрен? Явно, да… тъй като те съобщиха за оръжия, "базирани на нови физически принципи", които най-вероятно се използват за подводния безпилотен "Посейдон" и крилата ракета с неограничен обсег на действия "Буревестник".

Тогава Юрий Борисов разкри някои от военните тайни: "Руските ядрени физици са се научили да концентрират за лазерни бойни системи енергията, необходима за унищожаване на съответните вражески оръжия за части от секундата."

Дешифрирайки цитата, можем да кажем: че говорим за пълноценни реактори - лазери, автономни, поставени на шаси, с оборудване, което директно преобразува ядрената енергия в лазерно излъчване.

Каква е силата на установката? Физиците изчислиха до няколко мегавата. Щом е декларирана "способността на комплекса да изчисти земната орбита от космически отпадъци", значи говорим за непрекъснато въздействие в течение на няколко секунди. И в края на 2019 г. Сергей Шойгу докладва - някои нови комплекси са поставени на бойно дежурство в пет дивизии на стратегическите ракетни сили. Китайците от своя страна говорят за някакъв мощен лазер от ново поколение, а руската военна експертна общност - за малки, по-компактни версии на комплекса и за летящ "Пересвет", базиран на военен самолет, който ще бъде на бойно дежурство.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 321, Sept. 2022
В Калининград - "Бастион“ и "Бал“
Русия разположи "ужасните близнаци" - "Бастион" и "Бал", в Калининград, в отговор на блокадата на анклава след като Литв...
    HIMARS и В61-12 - последната стъпка към голямата война
Американците тръгнаха ва-банк и доставиха на украинците "Хаймарс-и". На външен вид това са обикновени реактивни системи ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com