Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Близкият Изток пред нова война

Картината в Близкия Изток започна да се променя от 19 юли, когато руският президент Путин, иранският президент Раиси и турският президент Ердоган се срещнаха в Техеран. САЩ и Израел се разтревожиха - новото геополитическо подреждане в региона възниква без тяхно участие.

Преди това на 13-16 юли президентът на САЩ Байдън беше на посещение в Близкия Изток. И въпреки че накрая каза, че "Америка ще продължи да води активна политика в региона", това посещение беше почти провал. Саудитците реагираха доста хладно на предложението на Вашингтон за създаване на общ антиирански съюз с Израел.

От своя страна Путин пристигна в Техеран, за да участва в срещата на върха на "тройката" на страни-гаранти на сирийското уреждане в рамките на така наречения формат "Астана". Разговорите се водеха с участието на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президента на Иран Ибрахим Раиси.

Официално основните теми на срещата бяха износът на украинското зърно и ситуацията в Сирия. Но съдейки по представителния характер на разговорите, това беше само върхът на айсберга. Защото тристранните преговори в Техеран могат да се превърнат в отправна точка за формирането на принципно нова геополитическа реалност в региона.

Доста хора са склонни да възприемат Ислямската република Иран като замръзнала във феодализма, с воали за жени и брадати аятоласи в тюрбани и роби. Това обаче не е вярно. Например, само през последното десетилетие по отношение на нивото на развитие на нанотехнологиите (и това е в режима на санкции) Иран се издигна в световната класация с 19 позиции, изпреварвайки не само всички мюсюлмански страни, но също Германия, франция и Великобритания.

Роботиката се развива с бързи темпове. Също така днес Иран е една от петте водещи страни в областта на биотехнологиите. И, разбира се, Космосът.

През 2005 г. Ислямската република изстреля първия си сателит от руския Плесецк на ракета-носител Космос-3М, а четири години по-късно спътника Omid на своята ракета-носител и от своя космодрум.

И наскоро Камал Харази, съветник на върховния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей, каза, че Иран е "технически способен да произведе ядрена бомба", но все още не е решил дали има нужда от нея. В същото време Техеран непрекъснато тества нови балистични ракети.

Техеран подаде молба за приемане в БРИКС, готов е да се присъедини към ШОС и ЕАЕС, а съвместните военноморски маневри с Русия станаха рутинни. Освен това Иран масово произвежда безпилотни самолети (включително атакуващи). Говори се, че ги е доставил и на Русия.

Става дума и за най-ефективния досега ирански осемметров боен дрон Shahed 129, сглобен от композитни материали, който е способен да носи до 400 кг боен товар на разстояние до 1700 км и да патрулира във въздуха 24 часа.

В същото време, след като исторически се е сблъсквал с Турция в региона в в продължение на векове, Иран е обективно заинтересован от сътрудничество с Русия, тъй като колективният Запад е враг и за него. Русия в тази тройка има много изгодна роля на арбитър. По този начин сключването на руско-иранско споразумение за стратегическо сътрудничество, което Иран и Китай вече имат за следващите 25 години, може постепенно да оформи съюзът на Русия, Иран и Китай. Турция ще трябва да се съобразява с този фактор.

От своя страна САЩ и Израел продължават да планират война с Иран.

По време на посещението си в Израел Байдън увери премиера Яир Лапид, че САЩ са "готови да използват всички елементи на националната си мощ", включително военна сила, за да спрат Иран да създаде ядрено оръжие.

На 7 юли Иран информира Международната агенция за атомна енергия (MAAE), че използва модифицирани центрофуги IR-6. Декларираната цел на процеса на обогатяване в подземното съоръжение във Ордоу е да се създаде изотоп на уран, обогатен до 20 процента - много под нивата на обогатяване от 90 процента, необходими за създаване на оръжеен уран. Съгласно споразумението JCPOA нивата обогатяване бяха ограничени до 3,67 процента.

Израел през първата седмица на юни проведе широкомащабни военни учения, включително над Средиземно море и Червено море, в подготовка за атака срещу ирански ядрени обекти, използвайки десетки изтребители, включително изтребители Lockheed Martin F-35.

Подготовката за война отразява израелския натиск върху САЩ да нахлуят в Иран, едно от най-лошите стратегически решения в историята на САЩ.

Войната с Иран би била катастрофа с невъобразими размери. Ще се разпространи бързо в целия регион. Шиитите в Близкия изток ще видят в атаката срещу Иран религиозна война срещу шиизма. Двата милиона шиити в Саудитска Арабия, съсредоточени в богатата на петрол Източна провинция, шиитското мнозинство в Ирак, и шиитските общности в Бахрейн, Пакистан и Турция ще се присъединят към битката срещу САЩ и Израел.

Иранският петрол, който представлява 13 процента от световните енергийни доставки, ще бъде изваден от пазара. Петролът ще скочи до над 500 долара за барел и може би, докато конфликтът се проточи, до над 750 долара за барел.

Израел ще бъде ударен от иранските балистични ракети Шахаб-3. Складовете на Хизбула с доставените от Иран ракети, които могат да достигнат всяка част на Израел, включително израелската ядрена централа в Димона, също ще бъдат отворени. Ударите на Иран и неговите съюзници срещу Израел, както и срещу американски военни съоръжения в региона, ще оставят хиляди жертви.

САЩ, заедно с Израел, водят война срещу мюсюлманите, които с приблизително 1,5 милиарда последователи съставляват близо 25 процента от световното население. САЩ превърнаха мюсюлманския свят в свои врагове.

Байдън отиде в Саудитска Арабия като просяк, умолявайки саудитците да увеличат добива, молба, която принц Салман отхвърли.

На 22 юли Израел нанесе ракетен удар срещу иранската фабрика за безпилотници в Сирия, близо до Дамаск беше унищожен склад с готова продукция. Според западните разузнавателни служби именно от това предприятие са били планирани доставките на ударни дронове за Русия, за които Путин и Хаменей са се договорили в Техеран. По този начин Израел открито влезе във войната срещу Русия.

На дневен ред отново е и газовият проблем в Източното Средиземноморие и колко близо е Ливан до войната.

Лидерът на Хизбула Насрала каза, че всичко зависи от това дали на Ливан ще бъде позволено да добива собствените си енергийни ресурси не в далечното бъдеще, а сега.

В реч на 13 юли в деня, в който Байдън пристигна в окупирана Палестина, генералният секретар на Хизбула Хасан Насрала най-вероятно посочи времето за неизбежната война срещу Израел. "Ливанците имат два месеца да използват златната възможност за добив на газ и нефт в Средиземно море, след което цената ще бъде изключително висока".

Това беше един от малкото случаи, когато Насрала даде да се разбере, че съпротивата е готова да освободи ливанския петрол и газ. Речта му беше две седмици след като Хизбула изпрати три дрона над израелска газова платформа в газовия залеж Кариш - срещу морската граница между Ливан и Палестина - които предадоха снимка на платформата до команден пункт някъде в Южен Ливан.

Това наистина е "златна" възможност за освобождаване на ливанското богатство, скрито в дълбините на Средиземно море, и за използване на силата на съпротивата за постигане на тази цел. Ливан не просто върви по пътя на упадъка, а той вече се разпада като държава. Ливанците вече не могат да си набавят хляб и са загубили надежда за ток, лекарства и стоки от първа необходимост, децата им са заплашени от глад, болести и блокада.

Междувременно запасите от нефт и газ край бреговете на Ливан се оценяват на 600 милиарда - достатъчно, за да победи всички кризи, да изплати всички дългове и да превърне Бейрут в по-проспериращ град от столиците на петролните арабски държави в Персийския залив.

В речта си Насрала подчерта, че не изключва нищо в противопоставянето на израелския враг по суша, море и въздух и разкри, че Хизбула наблюдава всички нефтени и газови платформи край бреговете на окупираната Палестина.

Без съмнение ливанската съпротива може да попречи на израелския добив на петрол в газ в Средиземно море, докато светът и особено Европа са изправени пред сериозна криза на енергийните доставки. Хизбула също може да удари дълбоко в Израел и да унищожи по-голямата част от инфраструктурата - вода, електричество, летища, както и критични военни цели. По време на израелската агресия срещу Ливан през юли 2006 г. Насрала използва формулировката: да се бомбардира "Хайфа и отвъд Хайфа". Този израз е запомнящ се и всъщност означава, че Хизбула е в състояние да бомбардира цели, които Израел дори не може да си представи. От 2006 г. към тях бяха добавени Димона и Ейлат. Новата формулировка в речта на Насрала, заплашваща да "удари Кариш и отвъд Кариш" засилва нервността на Израел, докато ракети и дронове в Ливан чакат зелена светлина, за да започнат регионална война.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 321, Sept. 2022
HIMARS и В61-12 - последната стъпка към голямата война
Американците тръгнаха ва-банк и доставиха на украинците "Хаймарс-и". На външен вид това са обикновени реактивни системи ...
    Дали спецназът на КНДР ще се появи в Донбас, за да помага за възстановяването му
В средата на юли КНДР призна независимостта на ДНР и ЛНР.В отговор Киев обяви, че прекъсва дипломатическите отношения с ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com