Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Защо САЩ така са се вкопчили в Тайпе и провокират война с КНР

Рязкото изостряне на ситуацията около Тайван изправи Китай и САЩ на ръба на война, а света - пред ядрен Армагедон.

За военните аспекти на този сблъсък пишем от години. Но има и други причини, които не се знаят и за които не се пише. И които може да са по-важни даже от военните и геополитическите.

Какви са те?

И така, Байдън каза, че в случай на китайска атака срещу Тайван, американците ще се застъпят за тайванците и тяхната тайванска демокрация и изпрати 82-годишната баба Петоси да лети в района на Тайван и да провокира Пекин.

От индийски източници пък бяха прехванати разговори между китайски служители, единият от които говори за офанзива в която ще участват 140 000 войници и 953 китайски кораба. И че всичко е подготвено. Ставаше дума за началото на август.

Нищо в света не се случва случайно. Ако нещо е подготвено, това означава, че това нещо ще се случи.

Така е и с Китай. Ако е готов, той със сигурност ще премине в атака. Ако Байдън провокира Пекин, въпросът е как САЩ могат да устоят на Китай.

Според военните експерти всяка държава е в състояние да създаде армия, която в максималната си численост е 11% от общото население. Останалите 89% трябва да работят, за да осигурят армията.

Ако се ръководим от тези цифри, тогава Китай е в състояние да изпрати не 140 000, а 160 милиона бойци близо до Тайван. А в САЩ цялото им мъжко население е толкова. Включително бебета и възрастните мъже. Дори ако американците тръгнат срещу Китай заедно с Англия, Япония, Австралия и местния Тайван, споменатите 11% едва ще достигнат 60 милиона.

И още трябва да бъдат доставени на другия край на света. Как? Ясно е, че никой не воюва с такива милионни армии. Това е само преувеличен пример, за да се покаже как китайската армия винаги ще има смазващо предимство, независимо кого американските адмирали вземат със себе си на турнето.

Но защо този Тайван е толкова важен за САЩ и за Китай? Защо са готови за световна конфронтация.

За да разберат реалните размери - Тайван е малко по-голям от Крим. Вярно е, че там живеят 23 милиона души. Това са три Беларус и малко повече от половината Украйна.

За Китай, с неговите 1,5 милиарда население, това изобщо не са числа. Десет милиона повече, десет милиона по-малко - няма разлика. Ще припомним, че през 1949 г. армията на Мао Цзедун победи войските на генералисимус Чан Кайши и той избяга в китайски Тайван със свитата си, като взе със себе си около 2 милиона емигранти. Оттам той обяви, че сега е главен върховен владетел на цял Китай с център за вземане на решения в Тайван и страната ще се нарича Република Китай.

Това е първата причина, поради която Тайван е важен за Китай. За Пекин това е въпрос на престиж, тъй като Тайван все още се позиционира като "правилен, Гоминданг и демократичен Китай", а големият континентален Китай минава за "грешен, комунистически и тоталитарен". Съответно фалшивият остров "Китай" трябва да бъде върнат в лоното на историческата родина, т.е. докато Тайван не стане част от Китай.

В крайна сметка товарните потоци от Япония към Африка, Азия и Европа минават покрай Тайван. Ширината на Тайванския проток, който разделя Китай от Тайван, достига 130 км в най-тясната си точка. Тъй като териториалните води заедно с прилежащата зона са 44 мили /или 75 км/, се оказва, че водите на двете страни се пресичат.

Това означава, че е невъзможно ясно да се определи кой притежава Тайванския пролив и кой контролира преминаването на корабите през него.

Тайван и Китай начертаха условна линия по средата и устно се договориха да не я пресичат.

Има и алтернативен коридор през който могат да преминават корабите на Япония, Южна Корея и цяла Югоизточна Азия, без да нажежават и без това сложните отношения между Тайван и Китай.

Трето, което е още по-важно, производството на полупроводниковите микросхеми в Тайван е около 40% от световното. Другите 50% от чиповете се произвеждат в континентален Китай. Можете ли да си представите каква ще бъде световната ситуация, ако стане обединение? Без тези чипове е невъзможно да се произвежда почти нищо в света. Без микросхеми няма микроелектроника, няма компютри, няма съвременни домакински уреди и луксозни автомобили, няма спътници в космоса, няма телекомуникации, включително мобилни комуникации и интернет, няма съвременни оръжейни системи - от самолетите до ракетите.

Още преди десет години, когато мнозинството все още сляпо вярваше в американското господство, китайските чипове вече бяха в американските ракети.

Четирите "най-големи американски производители на попупроводници" всъщност нямат собствени фабрики и използват услугите на компании от Тайван и Китай. Всичко което те имат в САЩ, са конструкторски офиси. Apple не може без китайски компоненти, както и не може да върне производството в САЩ. Стийв Джобс обясни защо това е невъзможно.

Ако Китай поеме контрола над Тайван, това може да върне САЩ в развитието им с няколко десетилетия назад, а и в Европейския съюз ситуацията няма да е по-добра.

Опитите за създаване на собствено заместващо производство в САЩ се сблъскват не само с недостиг на квалифициран персонал и оборудване, но и с липса на суровини, тъй като голямата част от добитите редкоземни елементи също се пада на Китай. По-специално на Синдзян-Уйгурския автономен регион, откъдето САЩ сами си забраниха доставките с неотдавнашни санкции.

Присъединяването на Тайван към Китай по същество ще започне формирането на икономическия център на света, чиято щаб-квартира ще бъде разположена в Китай. По покупателна способност на БНП Тайван е на 19-то място в света, изпреварвайки богатата Швейцария. Не изостава и от Саудитска Арабия, която е на 17-то място в тази класация.

Така че, ако БВП на Тайван се комбинира с МВП на Китай, ще се получи мощен икономически организъм, до който САЩ ще достигнат след десетилетия, а и това е малко вероятно. Ето защо САЩ държат Тайван в клещи. Защото загубата на Тайван ще върне САЩ назад в технологиите в 80-те години, докато Китай вече ще е в ХХII век.

Не случайно една от първите мерки на Пекин, наред с военните, беше пълното спиране на износа на естествен пясък за Тайван.

На пръв поглед ще кажете "Много важно, пясък". Но наистина е много важно.

Тайван произвежда компютърни чипове и силицият за направата на тези чипове идва от... пясъка.

Освен това, китайският производител на батерии CATL обяви, че "замразява" откриването на завод за акумулатори за 5 милиарда долара в САЩ. Заводът трябваше да произвежда акумулатори за Tesla и Ford.

Има и информации, че китайските доставчици на Apple са спрели всички доставки на продукти и части. Край на Apple.

Тези промени се случиха веднага, след като Нанси Пелоси наруши искането на Китай да не посещава Тайван.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 321, Sept. 2022
Китай-САЩ: Как ще завърши новата криза в Тайванския пролив
На 2 август председателят на Камарата на представителите на САЩ - 82-годишната Нанси Пелоси, се приземи привечер на кита...
    Дали щабквартирата на ЦРУ в Европа е CERN в Женева
Нещата около CERN - Големия адронен колайдер, стават все по-странни и страшни.Един от въпросите е възможно ли е ЦРУ да и...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com