Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

За Запорожската АЕЦ и за някои други причини за войната в Украйна

И през септември ситуацията в Украйна продължи да ескалира към регионален и глобален ядрен конфликт, с епицентър около най-голямата в Европа атомна централа - Запорожската АЕЦ.

Украинските въоръжени сили продължиха нейния обстрел с дронове и далекобойни оръжия, получени предимно от САЩ.

Москва продължава да предупреждава, че Украйна обстрелва централата и че този обстрел може да предизвика ядрена катастрофа.

Крайна цел на провокацията е създаването около АЕЦ-а на ничия зона от 30 км, въвеждане на международни сили на територията на АЕЦ и обвинение на въоръжените сили на Русия в ядрен тероризъм. /Заради обстрелите на 25 август Запорожската АЕЦ беше изключена от мрежата на Украйна./

Всъщност, още на 12 август Киев съобщи, че Украйна използва доставени от САЩ оръжия, за да атакува АЕЦ-а.

Руснаците показаха фрагмент от взрив от американски GMLRS снаряд "Actuator", открит след експлозията му на територията на атомната централа. Русия каза, че "ако Украйна причини ядрена катастрофа чрез обстрел на атомната електроцентрала, Русия ще счита подобен акт за "ядрен тероризъм" и, съгласно военната доктрина на Русия, такъв ядрен акт ще изисква руски ядрен отговор; Русия ще отговори на "ядрения тероризъм" на Украйна, като изстреля руски тактически ядрени оръжия срещу Украйна.

В АЕЦ в Запорожие има шест енергоблока. Тази атомна електроцентрала е най-голямата в Европа. На територията й има 156 контейнера, в които се съхраняват отработени радиоактивни елементи. Разположени са на открита площадка. Ако се взривят, тогава всичко живо в радиус от 130 км може да бъде унищожено. Ако взривят блоковете – нещата ще са по-страшни и от украинския Чернобил (1986 г.), и от японската Фукушима (2011 г.).

Според Министерството на отбраната на Русия населението на Киевска, Запорожска, Харковска, Полтавска, Херсонска, Одеска, Николаевска, Кировоградска, Винишка области, Донецка и Луганска народни републики, граничните райони на Русия и Беларус, както и Молдова, България и Румъния ще бъдат засегнати.

Ситуацията може сериозно да се влоши от неблагоприятните метеорологични условия и от попадането в зоната на възможно замърсяване на Южноукраинската АЕЦ и хранилището за ядрено гориво в Чернобилската АЕЦ, както и водните артерии. Черно море и Босфора ще ще станат непригодни за корабоплаване за дълго време. Бреговете на Турция, Грузия, Абхазия, България и Румъния ще бъдат замърсени с високи нива на радиация.

Целта е ясна – атомната електроцентрала в Запорожие, трябва да стане детонатор на глобалния конфликт.

И така, САЩ, Англия и Израел готвят "ядрена" есен на света.

Но има и нещо друго важно. Запорожската АЕЦ беше център на секретната ядрена програма на Киев и САЩ. За какво става дума…

...На 4 март 2022 г. по време на атаката на украинските специални части срещу Запорожската атомна електроцентрала, която руската армия завзе за няколко дни, в резултат на обстрела избухна пожар в близката сграда. По това време не се знаеше каква е целта на украинската атака. Но още през 2016 г., когато САЩ започнаха да въоръжават Украйна, за да водят война срещу Русия, Министерството на отбраната на САЩ организира пренасянето на огромно количество ядрено гориво в страната. Получателят беше военната ядрена програма на Украйна.

Ще припомним, че след разпадането на СССР и придобиването на независимост Беларус, Казахстан и Украйна наследиха повечето от съветските ядрени оръжия.

Тези три нови държави подписаха Будапещенския меморандум през 1994 г. със САЩ, Русия и Англия. Големите три се задължиха да осигурят безопасността на границите си, докато малките три обещаха да прехвърлят цялото си ядрено оръжие на Русия и да спазват Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Този меморандум често се споменава от онези, които искат да обвинят Русия, че го е нарушила, въпреки че го е подписала. Това не е истина, тъй като меморандумът предвижда, че всеки от "големите три" ще бъде освободен от обещанието си за ненамеса в случай на "самозащита или по друг начин, съобразен със съответните разпоредби на Устава на ООН".

Русия официално призна републиките на Донбас, след като украинската държава отказа да изпълни задълженията си по Минските споразумения, а армията й бомбардираше Донбас в продължение на 8 години.

Между 2014 г. и 2022 г. Украйна поиска четири ревизии на Будапещенския меморандум. Накрая президентът Владимир Зеленски каза на годишната среща на Мюнхенската конференция по сигурността на 19 февруари 2022 г.: "Аз като президент ще инициирам консултации в рамките на Будапещенския меморандум. Да ги свика е поръчано на министъра на външните работи. Ако и те не се състоят или ако в резултат на тях няма гаранции за сигурността на нашата държава, Украйна ще има пълното право да счита, че Будапещенският меморандум не работи и всички пакетни решения от 1994 г. са поставени под въпрос".

Да се поставят под въпрос "всички решения от пакета от 1994 г." не може да означава нищо друго освен връщането на ядрените оръжия в Украйна.

Коментирайки тази реч, Владимир Путин каза: "На Киев му липсва само едно нещо, липсва му само система за обогатяване на урана, но това е технически въпрос, за Украйна това не е нерешим проблем, той се решава доста просто.

Руското разузнаване знаеше, че Украйна реализира ядрена военна програма. Но какво точно знаеха за тази програма не ни е известно.

Аржентинецът Рафаел Гроси, който оглавява Международната агенция за атомна енергия, каза на форума в Давос на 25 май, че "30 тона плутоний и 40 тона обогатен уран са складирани в атомната електроцентрала в Запорожската АЕЦ в Украйна и че агенцията задава въпроса как тези материали се използват".

Запорожската АЕЦ обаче беше превзета от руската армия още на втория ден от спецоперацията на 26 февруари. На 4 март, както споменахме, по време на украинска атака избухна пожар в сграда в съседство с атомната електроцентрала. По това време руската армия "беше критикувана за нейната безотговорност".

Но, както заяви Москва, въпросът е съвсем различен. Русия, според някои източници, започна да извозва тези материали, а украинските специални части се опитаха да им пречат.

Плутоният се продава между 5000 и 11 000 долара за 1 (един) грам. 30 тона, закупени на себестойност, струват 150 милиарда долара.

Цената на урана зависи от степента на неговото обогатяване. При степен на обогатяване по-малко от 5%, той може да се използва само за граждански цели. За военно използване степента на обогатяване трябва да бъде най-малко 80%. Без да се знае степента на обогатяване, е невъзможно да се оцени цената.

Изземването от Русия на тези недекларирани запаси вероятно ще изкупи всички санкции, наложени срещу нея.

Информацията повдига няколко въпроса:

  • от кога Украйна, която трябваше да прехвърли всичките си запаси от съветската епоха в Русия, съхранява тези материали;
  • откъде са се взели и кой е платил за тях;
  • а също и каква е степента на обогатяване на уран и кой го е обогатявал;
  • и дали са за военната ядрена програма на САЩ и Израел.

Както обикновено истината е далеч зад кулисите. Този път истината е ядрена.

Какъв ще е отговорът на Русия и как ще продължи да се развива спецоперацията? Никой не знае. Всичко е възможно. Предупрежденията бяха изпратени.

На този фон е ясно и защо саботажните групи на Киев се опитаха да превземат Запорожската атомна електроцентрала по време на мисията на МАГАТЕ на място в края на август и началото на септември.

Разбира се, Киев не беше заинтересован от присъствието на чуждестранни специалисти на територията на атомната електроцентрала, които да могат да записват кой стреля в близост и директно по самата станция. Неслучайно руската страна настоя в мисията да участват експерти по балистика, които могат да различат терористичните атаки от другата страна на Днепър (която все още е под контрола на Киев).

На място експертите биха могли да идентифицират и масивните нарушения в технологичната верига на атомните електроцентрали, които се появиха много преди навлизането на руснаците. По-конкретно в момента, когато Киев реши да се откаже от руското гориво в полза на "продукта" на американската Westinghouse Electric.

Щеше да има и големи въпроси относно модернизацията на станцията с тази "надстройка". Както и за съхранението на отработено ядрено гориво. И тогава щяха да бъдат разкрити плановете за създаване на някаква "мръсна бомба" в Запорожската АЕЦ.

Заради това Киев трябваше или да превземе атомната централа, или да осуети посещението на специалистите от МАГАТЕ. Провали се и в двете.

По същ ото време се появи и нова версия на причините за случващото се и връзката между обстрела на Запорожската АЕЦ с обиска на ФБР на имението на Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго на 8 август.

Каква е тази връзка и защо, според нас, може да е достоверна. Защо?

Защото Байдън, по време на периода на вицепрезидентство и надзора на Украйна при Барак Обама, се е договорил с Украйна да улесни получаването на атомна бомба от тях. За целта в хранилищата на територията на атомната централа се е събирал уран, обогатен значително над нормите. При Тръмп планът може да е бил разкрит, документите са изчезнали от Белия дом, което сериозно е разтревожило Байдън и го е принудило да извърши обиски на своя предшественик след като Русия освободи атомната централа в Запорожие.

По време на операцията руската армия е откривала контейнери, запечатани от Westinghouse в Запорожие с високообогатен уран.

Администрацията на Байдън се страхуваше да не се разкрие истината за хранилището в атомната електроцентрала на Westinghouse, затова блокираше пътуването там на експертите от МААЕ и се опитва да изтрие обекта от лицето на земята с ръцете на украинците. Ако това се потвърди Байдън няма да бъде спасен от импийчмънт.

Още по-интересно е, че когато горната версия започна да се обсъжда от някои източници, в това число и от нас, в САЩ "Вашингтон Пост" съобщи, че в Мар-а-Лаго ФБР са намерили строго секретни документи за "ядрените възможности на една държава и за Top-secret операции, които не са били известни даже на висшите лица за национална сигурност".

Документите са от времето, когато Байдън беше вицепрезидент на Обама, а страната може да е Украйна.

Някъде Тръмп може да има тези документи, докато информацията за този уран не стане широко достъпна. Ако се окаже, че Байдън е нарушил Договора за неразпространение на ядрено оръжие, дори демократите ще гласуват за импийчмънт.

И накрая нещо важно за икономическия аспект. Не само за Запорожската АЕЦ.

Украйна претърпя икономическо фиаско. Русия установява мирен живот в Херсонска и Запорожска област. Икономическият ефект от включването на новите региони е очевиден и огромен.

Атомните електроцентрали, пристанища и десетки заводи ще бъдат добавени към "руското семейство".

Херсонска област вече е изцяло под контрола на Москва, а Запорожска област е под контрол в две трети. Засега украинците контролират само регионалната столица Запорожие.

Запорожската област е основен енергиен център, само в Енергодар (това е южният бряг на Каховското водохранилище) има две едноименни електроцентрали – топлинна и атомна.

В миналото Енергодар осигуряваше почти една четвърт от цялата електроенергия в украинската енергийна система. Сега Запорожската АЕЦ, която беше освободена от съюзническите сили в началото на март, може да работи в полза на Русия след възстановяването на разрушената инфраструктура.

Запорожската атомна електроцентрала е най-голямата не само в Европа, но и в света. Тя има инсталирана мощност от почти 6000 MW, което е почти един и половина пъти повече от мощността на най-близката станция – Ростов.

Станцията беше построена още през 80-те години, и след 2030 г. в атомната електроцентрала трябва да започне изтеглянето на старите енергоблокове.

Американската Westinghouse неслучайно се натиска да направи това и да доставя свое гориво.

В района има и други големи обекти. Най-голямото украинско локомотивно депо и легендарният ЗАЗ се намират в Мелитопол (тук се произвеждат търговски камиони), фабриките за кабели и каучук са разположени в Бердянск, петролна рафинерия се намира в Херсон, фабриката за агрегати за водноелектрически централи се намира в Новая Каховка.

Това е само част от съществуващите предприятия. Запорожска област е индустриално по-развита от Херсонска, която е предимно аграрна. Но общо икономическата мощ на новите територии е много голяма. И ще се използва в полза на Русия.

Русия получи и контрол над няколко големи пристанища – освен Мариупол, това са и по-малко известните Бердянск и Скадовск.

И така, отново се връщаме към основните причини за войната в Украйна.

Заради това Русия наистина освобождава своите територии и своето руско /и украинско/ население в Крим, Донбас и в цяла Украйна от нацизма и ционизма.

Ще припомним, че сегашната война в Украйна започна с кървавия преврат от 2014 г., когато беше свален Янукович, избрал проевропейската и проруска ориентация, която не отговаряше на плановете на "хазарската мафия" за кражба на Крим и Украйна от глобалния еврейски капитал, зад който се крие Ротшилд и американският глобален еврейски капитал, който иска да купи на безценица цяла Украйна с нейните богатства с напечатаните през последните 10 години над 30 трилиона от Федералния резерв на САЩ кухи долари.

Целта е не само Крим, към който американският еврейски капитал има апетит още от времето на Втората световна война, но и най-богатият район на СССР/Русия – Донбас, който разполага с богатства и ресурс за десетки трилиони долари.

Русия никога няма да позволи да й бъде открадната не само нейната историческа част – Киевска Рус, но и богатствата и ресурсите на нейния народ.

Това е същността. Това се крие и зад последните изявления на Путин, че "няма да даде нищо на никого, което е руско". Нещата са ясни.

След началото на специалната военна операция се оказа, че Зеленски е продал 28 процента от цялата украинска земеделска земя на три американски транснационални корпорации – 17 милиона хектара обработваема земя. За сравнение, Италия има 16,7 милиона хектара селскостопанска земя. Значи, само три американски компании са получили от Зеленски в Украйна повече селскостопанска земя, отколкото има цяла Италия.

Цялата площ на Украйна е 600 000 кв. км, "изкупени" са 170 000 кв. км. По-точно Зеленски е продал на американците нещо, което не е било никога негово. Нещо типично за етноса.

Кои са тези компании – Cargile, Dupont и Monsanto, които пък се контролират от BlackRock, Vanguard и BlackStone.

BlackRock притежава активи за над 10 трилиона долара, Vanguard – за 6 трилиона, BlackStone – за 2 трилиона. Съберете ги и ще получите 20 трилиона, т.е. толкова, колкото Федералният резерв на САЩ напечата през последните 5 години за изкупуването на Украйна и за взривяването на световните пазари.

Досещате ли се за какво става дума?

И защо големите боеве са съсредоточени в Донбас, който се покрива, според представите на "хазарската мафия" с "Нова Хазария".

Защото именно в Донбас има богатства и ресурси на стойност десетки трилиони долари.

Както неведнъж сме писали, дълбоко в недрата на глобалната икономическа война, която определя параметрите на новия свят, световното задкулисие /мафия/, извършват най-голямата си маневра в историята на капитализма – суперконцентрацията на капитала през супершапката над западните корпорации, а именно BlackRock и Vanguard.

Русия нямаше друг изход, освен да влезе в тази война.

След близо шест месеца битки Москва си върна контрола върху някои от най-богатите на минерални ресурси земи в Европа.

В Украйна са едни от най-големите в света запаси от титан и желязна руда, находища на литий и огромни находища на въглища. Заедно те струват десетки трилиони долари.

Големият дял от находищата на въглища, които захранваха стоманодобивната индустрия на СССР от десетилетия, са концентрирани в източната част на страната, т.е. в Донбас. Въглищата се изчисляват на около 30 милиарда тона, които имат търговска стойност от 11,9 трилиона долара. Те имат и символична стойност, тъй като областните градове Донецк и Луганск са построени от руските миньори и стоманодобивници.

В допълнение към 63 процента от находищата на въглища в страната, Русия си върна 11 процента от находищата на петрол, 20 процента от находищата на природен газ, 42 процента от металите и 33 процента от находищата на редкоземни и други важни минерали, включително литий.

Делът на природния газ, който Русия вече притежава, е по-висок, тъй като има няколко подводни газови находища около Крим и край източното крайбрежие.

Ако руските сили също превземат и Кривой Рог и Днепър, те ще имат около 75-80% от предвоенния БВП на Украйна под свой контрол.

Останалата част от Украйна ще бъде предимно земеделска държава, обезоръжена, за да бъде нова заплаха за Русия в скоро време. Политически тя ще бъде доминирана от нацистите от Галиция, което ще се превърне в основен проблем за САЩ и Европейския съюз.

Югът и изтокът включват и повечето от известните черни почви, които се състоят от метър дълбок хумусен слой, който позволява добри земеделски резултати без използване на много торове.

Това са само някои начални щрихи за истинските причини за войната в Украйна.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 322, October 2022
Войната за стратегическа дълбочина. Как и кога ще приключи спецоперацията
На 18 август се случи събитие, което много военни наблюдатели не разбраха, а повечето не го забелязаха.Какво се случи на...
    Швейцария вече няма неутрален статут. Край на охолния живот
Русия косвено уведоми Швейцария за отнемането на правото да бъде неутрална страна. Светът чака пълно преформатиране. Нещ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com