Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Надявай се за доброто, готви се за лошото
11.2022

Обикновено пиша уводните статии в края на месеца, което ми дава възможност да обобщя "голямата картина". Тъй като от над 50 години следя световната политика, икономика, геополитика и война отдавна знам, че плановете обикновено се правят и решенията се взимат в едномесечна перспектива.

При "войната и оръжията" имам и друго предимство. В момента съм последният, все още жив, анализатор на военната и оръжейна тематика още от края на 60-те години, както на Изток, така и на Запад – на Изток, в това число в СССР/Русия, и на Запад – в това число САЩ.

Така е и с този анализ за войната и оръжията – по-точно за "мръсната ядрена бомба" в Украйна, която, когато четете тези редове вече може да е взривена или предстои да бъде взривена.

Така или иначе, темата отново е за ядрената война. И ако някой след години пише историята, ако има такава, ще напише, че с "ядрената криза от октомври 2022 г. започна Третата световна война".

Тук дължа едно обяснение. Много анализатори, които не разбират нещата, пишат, че сегашната ядрена криза е повторение на Карибската криза. Нищо подобно. Двете кризи нямат нищо общо.

По време на Карибската криза САЩ бяха в ядрено отношение много по-силни от СССР. "мечката" беше в ъгъла и принудена да се защитава. САЩ разположиха ядрени оръжия в Турция и в близост до СССР. Москва отговори с няколко ракети на територията на Куба. Последва изостряне. САЩ не издържаха и изтеглиха ракетите си от Турция. СССР изтегли своите от Куба.

Днес ситуацията е несравнима. Русия е много по-силна в ядрено отношение от САЩ. "Мечката" излезе от бърлогата и е разярена. Опитите на САЩ да разположат ядреното оръжие в Украйна бяха категорично отхвърлени от Москва: "Няма да стане, хайде обратно до границите на НАТО от 1997 г.". Русия няма да позволи и възраждането на нацизма и фашизма в Европа.

Има и други особености. В момента върви пълномащабна сухопътна война на САЩ и НАТО срещу Русия в Украйна, война, която е организирана, финансирана, въоръжавана и ръководена, на микро и макро равнище, от Вашингтон, Лондон и Тел Авив. Война, както срещу Ирак, Афганистан, Либия и т.н. Но този път противникът, т.е. Русия, не само може напълно да се защити, но и да превърне САЩ в димящи руини или напълно да ги заличи от картата.

Западът губи и придвижва към бойното поле "мръсна бомба".

САЩ правят всичко възможно да въвлекат НАТО и ЕС във войната. Единственият начин НАТО да влезе във войната е ако "Русия използва химическо, биологическо или ядрено оръжие".

Американците опитаха с химическото и биооръжието. Не стана. Остава им "мръсната бомба". Ако избухне някъде в Украйна радиозаразяването да покрие Полша, Германия, Румъния, България. Тогава НАТО ще може да задейства член 5 от своя договор.

Русия от своя страна заяви, че възприема такава бомба, независимо кой е нейният спонсор, като ядрен тероризъм. А това, според доктрината на Русия, е равносилно на пръв ядрен удар срещу Русия, която ще отговори на ядрения тероризъм с пълния си ядрен арсенал по пълната географска програма.

Бомбата може да бъде взривена в Каховското или друго водохранилище, в Запорожската или друга АЕЦ.

Никога не е имало толкова критична ситуация. Това е Карибска криза на ента-степен. Никой няма да оцелее, никой няма да оживее.

Заради това бяха и безпрецедентните и екстрени преговори на Сергей Шойгу с министрите на отбраната на САЩ, Англия, Франция и Турция. Знам какво става на такива телефонни обаждания, особено когато между Русия и САЩ от две години няма никаква алтернативни връзки – никакви червени или черни телефони на президентите, или в министрите на отбраната на двете страни.

Това не е никаква Карибска криза–2. Това е "Октомврийска ядрена криза – 2022 г."

Убеден съм, че от руска страна споменатите разговори са били водени в ултимативна форма "Опомнете се, или иначе…"

Това "иначе" е най-важно. Истинските ултиматуми не са да създават Casus Bellti, а да принудят противника към правилни действия. Това никога не се прави публично, за да не бъде заклещен онзи, към когото са адресирани, в ъгъла и да му се даде възможност да си спаси лицето. Заради това руската страна не съобщи за съдържанието на тези разговори.

С една дума Москва отново наложи на противника своя дневен ред, с предупреждение и изпреварване. Русия е длъжна да спре това безумие и да ликвидира онези, които са готови да покрият с ядрената радиация милиони хора.

През октомври се случиха и две други важни събития, отново свързани с Русия. и Китай.

Русия провъзгласи националната си идея в речта на Путин при връщането на Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон. Русия премина точката, от която няма връщане. Страната ще определя не само собственото си бъдеще, но и бъдещото на световната общност.

По същото време на ХХ конгрес на Китайската компартия Си Цзинпин предупреди китайците за "предстоящи свирепи бури" със Запада, за изграждането на общество с китайски характеристики, т.е. китайската идея, и за стратегическия свят с Русия срещу глобалния хегемонизъм.

Това означава, че Русия и Кита променят не само правилата на играта, променят самата игра. Шахматната дъска се преобърна.

Както се казва "надявай се за доброто, готви се за лошото". В случая ви съветвам да се готвите за второто.

P.S. И още нещо, за което май само аз помня: СССР/Русия никога не е подписвала договор за края на Втората световна война. Нито с нацизма на Хитлер. нито с Япония. Нито с никого.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 323, Nov. 2022
Къде изчезнаха "Белгород" и "Посейдон"
И през октомври най-голямата тема при най-големите оръжия бяха "Белгород" и "Посейдон", т.е. най-голямата атомна подводн...
    Западът престава да съществува
Цялата западна система е в епицентъра на епически колапс. Това не е рецесия. Това, което се случва в САЩ и Европа, е сис...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com