Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Срещу Северен поток – мл. лейтенант Крис Бианки или подводница Los Angelis
Анализ на "Строго секретно"

На 26 септември бяха взривени двете нишки на газопровода Северен поток 1 и едната на Северен поток 2, в района на датския остров Борнхолм. На 22 октомври от втората нишка на Северен поток 2 откриха подводен дрон с невзривени експлозиви.

Инцидентът стана и в изключителната икономическа зона на Швеция, като шведската служба за сигурност пое разследването, но Русия не беше поканена да участва, въпреки че има най-голям икономически интерес в проекта.

И от самото начало беше ясно, че става дума за безпрецедентен международен терористически акт, част от войната на САЩ и НАТО срещу Русия.

Путин определи атаката, като акт на международен тероризъм, на "англосаксонците" – британците, и американците.

Байдън отхвърли руските твърдения. Атаката на тръбопровода "бе умишлен акт на саботаж и руснаците разпространяват дезинформация и лъжи", каза президентът на САЩ.

Но най-важното за САЩ беше, че Германия няма да има газ.

Експерти съобщиха, че ремонтът на двата тръбопровода може да отнеме до няколко години. Или въобще няма да може, ако тръбите са се напълнили с морска вода.

Експертите предположиха, че експлозивен товар от "няколкостотин килограма" е унищожил тръбопроводите на "Сверен поток", което е предизвикало четири теча на четири места – два във водите на Дания и два във водите на Швеция.

Почти месец по-късно нито лидерите на ЕС, нито западните разузнавателни агенции могат да кажат конкретно кой е взривил Северен поток 1 и Северен поток 2 в задния двор на НАТО.

Експлозиите бяха толкова мощни, че шведските и датските власти казаха, че сеизмичните устройства в региона на Балтийско море са регистрирали силата на тези експлозии около М2.3 и М2.1. това беше потвърдено и от първите изображения на взривения Северен поток, които разкриха липсващ 50-метров участък от тръбопровода.

Беше показан дълбок гроб в морското дъно, където е бил газопроводът. Ясно беше, че са използвани оръжия със сериозна мощ, за да се изпарят цели участъци от тръбопровода.

Става дума за сложна военна операция, която изисква изчерпателно планиране и включваща няколко участници. Тръбите са изградени от стоманобетон, способни да издържат сериозни експлозивни заряди. Стоманената тръба на тръбопроводите е с дебелина на стената 4,1 сантиметра и освен това е покрита с 11 сантиметра стоманобетон, за унищожаването й са използвани поне 500 кг тротил или друг еквивалент.

Експерти в Германия смятат, че поради сложността на изпълнението на тази терористична атака, тя е извършена изключително от "държавно образувание".

Не е нужно да сме с две висши образования, за да се досетим кое е това "образувание", т.е. отговора на въпроса кой печели е категоричен.

Европа остава без газ за зимата. Мисията е изпълнена. Има само един основен заподозрян – САЩ.

След саботажа на газопроводите "Северен поток 1 и 2 , даже бившият полски външен министър русофобът Радослав Шикорски изглежда знаеше самоличността на извършителя, когато написа в Туитър: "Благодарим ви, САЩ". Това не беше ирония, а искрена благодарност.

И така, големият въпрос е наистина ли САЩ са отговорни за унищожаването на Северен поток.

Малко хронология и фактология. Подготовката за взривовете е започнала през лятото.

На 1 юни полски активисти организираха протест срещу Северен поток, опитвайки се да доплуват до разклоненията на един от газопроводите.

На 5 юни в Балтийско море започна учението на НАТО Baltops 2022. 6-ти флот на ВМС на САЩ се обедини с изследователски и военни центрове на ВМС на САЩ, за да внедрят в Балтийско море най-новата технология за ловене и унищожение на мини с безпилотни подводни апарати.

На 2 юли президентът на САЩ Джо Байдън открито заяви, че Северен поток 2 "вече няма да го има, като обеща да сложи край на този проект".

На 23 август полският президент Анджей Дуда призова за демонтаж на Северен поток 2.

На 2 септември американски самолети и хеликоптери бяха забелязани над сега разрушените участъци от Северен поток 1 и Северен поток 2.

На 21 септември в Севастопол беше открит и взривен неизвестен подводен дрон.

На 22 септември беше съобщено, че ФСБ на Руската федерация е задържала диверсанти, които са планирали да взривят газопровода Турски поток, изпомпващ гориво за Европа през Турция. Известно е, че един от задържаните преди това е бил вербуван от СБУ.

На 24 и 25 септември голяма група от американския флот премина през морската зона на Борнхолм, където по-късно избухнаха експлозиите.

На 26 септември ВВС на САЩ патрулираха околностите на остров Борнхолм. В същия ден за първи път бяха регистрирани течове в тръбопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2.

Тези факти показват, че САЩ не само са замесени във взривовете на Северен поток 1 и Северен поток 2, но и че Вашингтон са основният извършител на този тероризъм с огромно икономическо и геополитическо ехо с основни бенефициенти САЩ, Англия и Полша и основни губещи – Русия и Германия.

Как е станал тероризмът.

Засега няма преки доказателства, но има много косвени фактори, които в комбинация с почти 100% вероятност позволяват да се прецени чии са "ръцете зад тероризма".

Да се върнем към датите и фактите.

14 юни. Sea Power – официалното издание на Националната асоциация на военноморската лига на САЩ, се похвали с експерименти в областта на подводните дронове, които са поставили на ученията BALTOPS 22 – точно около остров Борнхолм. Една от снимките с дата 10 юни гласеше, младши лейтенант Крис Бианки, назначен от Мобилната единица за обезвреждане на експлозиви (EODMU) 8, подготвя макет на експлозиви за тренировъчно събитие на кея по време на учение BALTOPS 22.

3 август. Германските медии пишеха за активността на американски военни кораби, включително на десантни кораби, точно в района, където станаха експлозиите на Северен поток. Нещо повече, след като американците преминаха остров Борнхолм, непосредствено на изток от него, изключиха своите автоматични системи за идентификация на кораби (AIS). Именно на тези места на 26 септември избухнаха експлозии.

2 и 13 септември. На 2-ри американски хеликоптер с позивна FFAB123 от въздушното крило на универсалния десантен кораб Kearsarge извърши интересни маневри, хеликоптерът или летеше по маршрута на Северен поток 2, или между точките, в които стана аварията, правейки няколко полети този ден. Поне един полет беше извършен и на 13-ти.

25 септември. Седмица по-рано UDC Kearsarge и DKD Gunston Hall посетиха Гдиня. А на 26-ти с кратък заход за няколко часа беше Paul Ignatius. Просто да оставят специалната група, вземат и изхвърлят всичко след изпълнение на задачата.

Този експедиционен отряд от кораби на ВМС на САЩ, воден от Kearsarge UDC след това внезапно се насочи към изхода от Балтийско море. Когато се заинтересуваха от този отряд кораби на ВМС, той се намираше на 30 км от мястото на експлозията на газопровода и бързо се отдалечаваше от него към изхода от Балтика. За справка: такива тежки плавателни съдове и кораби се използват за базиране на подводно специално оборудване, лесно е е да се скрие шлюз в тях за пускане на водолази на подводни носители.

26-27 септември. По "стечение на обстоятелствата" по същото време се провеждаха учения на НАТО в Балтйско море. В ученията бяха използвани сили на различни страни от НАТО. САЩ очевидно са използвали своите съюзници на тъмно, за да прикрият посоката, така че случаен руски кораб или военен самолет да не попречи на саботажа.

Подобен "експеримент" би изисквал дълбоководно оборудване, необходимо за достигане на дълбините, където са разположени тръбопроводите Северен поток.

И накрая, в деня след спирането на Северен поток 1 и 2 лидерите на Полша, Норвегия и Дания присъстваха на церемонията по откриването на новата балтийска тръба, Baltic pipe, която ще пренася природен газ от Норвегия през Дания и през Балтийско море до Полша, откъдето Шикорски благодари на САЩ.

Но и това не беше всичко.

На 18 октомври беше съобщено, че американска атакуваща подводница от клас "Лос Анджелис" е била в близост до експлозията на "Северен поток" на 26 септември и може да е имала роля във взривяването на подводния тръбопровод. Тази информация дойде от член на екипажа на американския Р-8 на ВМС Poseidon, който прелетя над повредения тръбопровод малко след експлозията.

За тази информация екипажът на Poseidon беше арестуван от спецподразделение на американската армия.

Пилотите на Poseidon са били подложени на няколко разпита, но са останали на първоначалната версия: те са били пренасочени към Северен поток след експлозията и им било казано да наблюдават акустично района за признаци на руска подводна дейност. Те са хвърлили сонарни буйове и са се "шляели" близо до тръбопровода и след като не са открили никакви доказателства за каквато и да било подводна дейност, са напуснали района към полуостров Камчатка, според заповедите.

Но един от сонарните оператори на Р-8 разказа съвсем различна история. Той пише в показания под клетва, че Р-8 е пуснал първата шамандура точно над мястото, където е станала експлозията. След това Poseidon започнал да кръжи общо шест пъти в разширяващ се радиус над тръбопровода, освобождавайки буй на всеки кръг. Последната шамандура е паднала на около 50 мили югоизточно от епицентъра.

"Последният сонарен буй почти веднага разкри бързо движещ се подземен преходен процес, насочен на югоизток към бреговата линия на Германия. Беше на 2500 ярда от точката на пускане и го записваше при 27 възела. Но не беше руска подводница. Класифицирах контакта както акустично, така и с цифров дисплей, който наричаме водопад. Това беше абсолютно американска подводница от класа Los Angelis, според базата данни", гласи част от показанията му.

Докато разследването продължава името на подводницата не се съобщава.

Ударната подводница от клас Los Angelis е опора на ВМС на САЩ от 1976 г. насам. 362-футовата ядрена подводница има екипаж 129 души за автономно плаване до 90 дни и носи впечатляващ арсенал от торпеда, противокорабни ракети Harpoon и ракети Tomahawk за наземно нападение. Двадесет и седем подводници остават на служба.

И така, младши лейтенант Крис Бианки с подводен дрон или подводница от клас Los Angelis.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 323, Nov. 2022
Западът престава да съществува
Цялата западна система е в епицентъра на епически колапс. Това не е рецесия. Това, което се случва в САЩ и Европа, е сис...
    От Кримския мост следите водят към SAS
На 8 октомври на Кримския мост беше взривен тежкотоварен камион. Появиха се версии за "терорист - смъртник", за предвари...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com