Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Как укрофюрерът Зеленски не успя да започне Третата световна война. Засега

През 70-те години на ХХ век имаше една симпатична комедия на Полша "Как започнах Втората световна война".

На 15 ноември 2022 г. човечеството беше на косъм от повторението й от украинския комик Владимир Зеленски, но в нова по-стра шна версия "Как започнах "Третата световна война".

За късмет така нареченият кокаинисимус Зеленски този път не успя. Но наркоманията и глупостта са по-опасни и от ядрената бомба, а тяхното съчетание ни гарантира и ядрена война в близко време.

Какво се случи.

Вечерта на 15 ноември, след началото на масираната ракетна атака на руските въоръжени сили срещу украински инфраструктурни обекти, редица полски и украински медии съобщиха, че една /или две/ руски ракети са ударили Полша в района на Люблинското воеводство, по-точно в село Пшеводув.

Ракетата е ударила зърносушилня, един трактор и е убила двама души. Показани бяха и снимки на щетите и ямата от нападението на "руската ракета".

Започна ескалация във Варшава и Киев към Casus Belli срещу Русия.

Цяла нощ Варшава провеждаше извънредни консултации в страната и с НАТО във връзка с ракетата. Веднага бяха направени изявления, че ракетата е "руска" и че ще има военен отговор от НАТО, ако инцидентът е бил умишлен.

Посланиците на НАТО трябваше да се срещнат на 16 ноември по искане на Полша въз основа на член 4 на пакта /член 4 е, когато който и да е член на НАТО поиска "консултации" с другите членове на НАТО оносно дадена ситуация…"/. Това не е член 5, който е "колективна самоотбрана".

Според официалните документи на НАТО член 4 означава, че "страните ще се консултират заедно", ако се установи, че тяхната "териториална цялост, политическа независимост или сигурност" е застрашена.

Премиерът Моравецки свика спешно заседание на комисията по сигурността в сътрудничество с президента Дуда. Бяха направени изявления, че ако ракетата се окаже руска, тогава във Варшава теоретично ще могат да разпознаят епизода като нападение и да говорят за 5-ти член от договора за колективна отбрана на НАТО. Според него атака срещу един от членовете на алианса е равносилна на атака срещу целия блок.

Министерството на отбраната на Русия отговори, че изявленията на полските медии и официални лица за предполагаемото падане на "руски" ракети в района на селището Пшеводув е умишлена провокация с цел ескалиране на ситуацията.

Появи се и Зеленски, който зовеше за въвеждане на член 5-ти и за война с Русия.

Междувременно провокацията на Киев започна да проличава. Появи се и въпросът дали е съгласувана с Варшава и САЩ, чиито президент "спящият Байдън" по същото време беше в Бали, Индонезия, където съчиняваше със своите марионетки поредна антируска резолюция на Г-20.

Но ситуацията започна да се променя. До сутринта на 16 ноември започна да се променя и тона на Варшава и НАТО. Явно бяха стигнали до други заключения. Вместо "удар с руска ракета" започнаха да използват формулировката "ракета руско производство", което означаваше, че може и да е на въоръжение на Украйна, например ракетно-зенитната установка С-300, която била изстреляна срещу руски ракети, но се е отклонила и е паднала в Полша.

Анализът на снимките показваше, че версията за ракети, пристигнали от руска територия не издържат елементарна проверка. По-специално, версията за пристигането на два "Калибър" в полското село, които направиха една малка дупка и не можаха да унищожат и трактора, изобщо не трябва да се разглежда. Бойната глава на "Калибър" е 450 кг. А на противовъздушна управляема ракета бойната глава е 133 кг.

Според снимките можеше да се установи, че това е ракета от зенитно-ракетната система С-300ПТ с индекс 5V55R.

Системите С-300 са на въоръжение в украинските сили за противовъздушна отбрана. Най-вероятно падналата в Полша ракета С-300 принадлежеше на 540-ти зенитно-ракетен полк на ВВС на Украйна. Полкът е дислоциран в Каменска-Бугская, Лвовска област и е въоръжен със системи С-300П.

Приложената инфографика показваше, че удар с руска крилата ракета е невъзможен и че това е била украинска, която е била изстреляна по посока на Полша.

Противовъздушната отбрана на Украйна се подпомага от американски самолети Е-3 Sentry AWACS и терминали Starlink.

От политическа гледна точка провокацията с украинската ракета, паднала в Полша, можеше да доведе до Трета световна война. Резултатът можеше да бъде ядрен апокалипсис. Това можеше да бъде Casus Belli.

Дали този обстрел е предварително договорен с поляците не е ясно. Най-вероятно не беше. Реакцията им беше дежурна (за всичко е виновна Русия), но недостатъчно, за да се задейства член 4 от НАТО. Може би ги сърбяха ръцете да предизвикат голяма война. Casus Belli беше съчинен набързо, днес можете да обвинявате Русия във всичко и без доказателства.

Дали обстрелът беше координиран със САЩ или не? Едва ли. Байдън дръпна назад онези, които искаха да си играят на война, защото още е рано и опасно. Но не е рано за Украйна, пред която се появи призракът на пълно инфраструктурно поражение с всички последствия.

Украинското ръководство беше наясно със случилото се, но реши да разпространи най-опасната теория на конспирацията в историята в опит да предизвика Трета световна война. Зеленски излъга света, като описа бомбардировката на Полша от неговите сили като "руски ракетен удар срещу колективната сигурност" и каза на НАТО, че "трябва да действаме".

Но трима американски служители набързо казаха, че "предварителните оценки предполагат, че ракетата е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета". Ако някой имаше достоверна причина да подозира, че Русия е бомбардирала съюзника на НАТО Полша, независимо дали случайно или не, тогава щяха да реагират много по-различно поради ангажиментите си за колективна сигурност съгласно член 5.

Казано просто, украинското ръководство би предпочело да рискува ядрен апокалипсис, провокиран от тяхната конспирация, отколкото да бъде свалено от власт.

Озадачаваше и нещо друго, като се има предвид, че Полша се превърна в основния разузнавателен център на НАТО на границите на Украйна и Беларус и от нейна територия се следят отблизо всички военни събития, протичащи в Украйна. Поляците биха могли по всяко време да получат пълна картина откъде е излетяла ракетата, как е летяла и къде е паднала. Но полските лидери предпочетоха да изискат НАТО да действа в съответствие с член 4 от Вашингтонския договор и да започнат да въвеждат полските въоръжени сили в бойна готовност.

Правеше впечатление и нещо друго.

Един ден по-рано – на 14 ноември, Полша национализира частта на газопровода Ямал – Европа на своя територия, собственост на "Газпром".

По-рано Берлин национализира дъщерната фирма на "Газпром" в Германия.

Украйна от своя страна на 14 ноември спря нефтопровода "Дружба", което засегна Полша, Чехия, Унгария и Словакия, за които доставките бяха временно прекратени.

На 12 ноември бяха публикувани снимки с транспортиране с влакове на оръжие на НАТО през Полша по посока на Гдиня, т.е. към руския анклав Калининград.

На 16 ноември се проведе нова среща на НАТО в US-базата Рамщайн в Германия.

На 10 ноември външният министър на ЕС Жозеп Борел направи изявление относно плановете за увеличаване на мобилността на европейските въоръжени сили чрез възстановяване на железопътната инфраструктура, включително мостове, железопътни линии и тунели, т.е. те планират да включат страните от Балканския полуостров, Молдова и Украйна. Има какво да се транспортира: само в Гърция пристанищата в Александруполис и Солун, превърнали се в основни логистични центрове за НАТО, непрекъснато получават американско оборудване и го транспортират по посока на Украйна.

Войнстващи речи се чуват и от бреговете на Сена – френският президент Макрон изрази виждането си за европейското бъдеще и реши да се подготви за война в голям мащаб, обявявайки нова френска стратегия за национална сигурност, която включва от ядрени оръжия до реформа на военно-промишления комплекс.

Южна Корея планира да прехвърли 100 000 артилерийски снаряда на САЩ, а в Тихия океан ще се проведат съвместни военноморски маневри "Малабар" с участието на Индия, САЩ, Япония и Австралия, насочена към сдържане на Китай. Си Цзинпин на свой ред призова китайската армия да "концентрира всички усилия върху подготовката за война".

В САЩ конгресменът Майкъл Маккол призова ракетите ATACMS да бъдат прехвърлени в Киев, докато Пентагонът предлага да се увеличат поръчките за военно-промишления комплекс и да се доведат до нивата от Студената война.

Това означава, че опитите на комика-наркоман Зеленски да разпали Трета световна война ще продължат. Следващият път може да успее.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 324, Dec. 2022
55 години контрареволюции. Краят на Горбачов не е край на тази епоха /3/
На 30 август, на 92 години почина Михаил Горбачов.За мъртвите или добро, или истината.Но, тъй като Горбачов /в бившия СС...
    "Циркон" - хипероръжието на военно-морската и сухопътна доктрина на Русия
На ядрените стратегически учения "Гром-2022" Русия отново изпрати предупреждение към Запада – показа необичаен "Циркон" ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com