Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Циркон" - хипероръжието на военно-морската и сухопътна доктрина на Русия

На ядрените стратегически учения "Гром-2022" Русия отново изпрати предупреждение към Запада – показа необичаен "Циркон" в действие.

Показана беше атомна подводница тип "Ясен-М" от проект 885М, вероятно "Казан". На борда на подводницата има от 32 до 40 ракети, някои от които, ако не всички, могат да бъдат оборудвани с "Циркони", така че само една подводница може да играе колосална роля на европейския театър на военните действия.

Този път, вероятно на Запада, беше показана ядрена версия на ракетата "Циркон". Разбира се, не е тайна, че подобна хиперзвукова вариация е съвсем реална.

Но тук беше важно и нещо друго – времето на показването. На фона на концепцията на запада за ограничен конфликт, с използване на ядрено оръжие.

За това говори следният факт – американците непрекъснато намаляват мощността на своите заряди, като същевременно увеличават точността, което сваля летвата за тяхното използване.

Това се вижда в две посоки – при тактическото ядрено оръжие модернизирането на В-61-12 /виж. стр. 18-19/ и новото оборудване за ракети Trident-2. От другата страна на океана приемат, че ако се използват ядрени оръжия с ниска мощност на условно неутрална територия, това няма да бъде последвано от размяна на стратегически арсенал. Това се нарича контролирана ядрена ескалация.

В отговор същността на руските учения "Гром-2022" беше да се нанесе "масиран ядрен удар в отговор на ядрена атака", както със стратегически ракети "Булава", така и с тактически.

Русия разполага с мощен арсенал от тактически заряди, от които според САЩ може да има до 4000.

И тук на сцената излиза ядреният "Циркон", който беше условно тестван по време на ученията "Гром-2022". Същността му е проста – да съчетае тактическото ядрено оръжие с едно от най-добрите средства за доставката му и всичко това е хиперзвуков "Циркон" с доста високата мобилност на флота и способността да поразява цели навсякъде в Европа.

Първоначално ракетата беше създадена като част от т.нар. неядрено възпиране.

За по-добро разбиране на същността на случващото се, трябва да се разгледат отново характеристиките на "Циркон", който става game-changer на съвременната и бъдещата война.

На 31 юли 2022 г. Путин обяви новата военно-морска доктрина на Русия. С ключови точки:

  • увеличаване на инвестициите в развитието на военно-морския флот;
  • развитие на инфраструктурата на крайния север;
  • укрепване на военно-морското присъствие в Арктика;
  • защита на интересите на Русия навсякъде в световния океан, т.е. глобална военно-морска сила.

Едновременно на 31 юли Путин съобщи за успешното приключване на тестовете на най-новата руска хиперзвукова ракета "Циркон".

Съчетанието на новата доктрина с "Циркон" дава оръжието на руския флот, което коренно ще промени баланса на силите в океаните.

Ще припомним, че по-рано, на 5 юни, Путин заяви: "Ако западните доставки на оръжие (за Украйна) продължат, ние ще ударим…", т.е. Путин публично предупреди, че ако западните (т.е. САЩ и НАТО) страни продължат да изпращат оръжия в Украйна, Русия "ще направи подходящия извод и ще използва ново оръжие, с което разполагаме в изобилие, и ще поразяваме цели, които още не са били ударени".

Обърнете внимание, каква може да е разшифровката.

1. "Ново оръжие"

2. "…Да се ударят цели, които все още не са ударени".

В онзи момент Русия вече беше използвала в Украйна поне по едно от всяко конвенционално оръжие в своя арсенал – крилати ракети "Калибър", хиперзвукови конвенционални ракети "Циркон" и термобалистични "ТОС-2".

Какво остава в техния арсенал от "нови оръжия" за използване - версии на "Калибър" и "Циркон" с ядрена глава?

Или се имаше предвид цялата гама руско ядрено оръжие? Тактически ядрени оръжия на бойното поле?

Отговорът на въпросите по-горе идваше от втората ключова фраза – "…да се ударят цели, които все още не са били ударени".

Забележете, че Путин не каза "вътре в Украйна".

Сред целите, които "все още не са ударени" са държавите, които доставят оръжия за Украйна – САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Полша. От тях удрянето на САЩ е най-важно, защото след като САЩ са ударени, НАТО ще се разпадне. Така че, САЩ отново публично бяха предупредени да спрат да се намесват. Иначе…?

Няколко дни по-рано – на 1 юни, САЩ бяха официално предупредени: за опасността от пряк конфликт между САЩ и Русия, след като САЩ обявиха, че изпращат още по-тежки оръжия – Himars, с по-дълъг обсег, на Украйна, чиято доставка продължава.

Едновременно руските медии предупредиха, че отговорът на Русия към САЩ може да са именно новите хиперзвукови ракети "Циркон", които могат да ударят основни цели в САЩ само 5 минути след изстрелването им. А руските експерти от своя страна запитаха не е ли време за разполагане на "Циркон" край бреговете на САЩ в отговор на американските Himars и Harpoon в Украйна.

В тази връзка командирът на руския Северен флот обяви, че изпитателният цикъл на хиперзвуковата ракета "Циркон" приключи, по време на изстрелвания от фрегатата "Адмирал Горшков". С една дума, "Циркон" е напълно готов и внедрен.

Дали ще се появят руски кораби с "Циркон" до бреговете на САЩ? Като се вземат предвид характеристиките на тази ракета по отношение на скорост (8-9 Маха) и обхват (1500 км), и че времето за полет до центровете за вземане н решения в континенталната част на САЩ ще бъде само 5-10 минути, това е напълно възможно, ако вече не е станало.

Що се отнася до изпитанията на ракетата 3М22 на "Циркон", основният кораб, провеждащ всичките изпитания, е фрегатата "Адмирал Горшков". Въз основа на последните тестове тя може да се нарече най-мощният военен кораб във флота, по отношение на ударните възможности.

Факт е, че имаше много спекулации около руските нови противокорабни ракети. Най-важното беше, че 3М22 има различен обхват за различните цели. Нейната противокорабна ракетна версия лети на 500 км, ударната – на 1600, и ядрената – на 2600 км.

А американските морски ракети Harpoon имат обхват 1000 - 1200 км.

Но "Циркон" удари цел не на 450 км, а на 1100 км със скорост 9 Маха, докато Harpoon е дозвукова. Значи, пълно изпреварване и елиминиране.

Основните американски противокорабни ракети с голям обсег са дозвукови до целта летят за част и половина, докато полетът на руската хиперзвукова ракета лети около 10 минути.

Но най-интересното ще започне, когато се появи авиационната версия на "Циркон", с която ще бъдат въоръжени изтребителите МиГ-29К и Су-33, които са в основата на авиогрупата на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов". Тогава обсегът на ракетата ще се увеличи до два пъти. Полетът на 3М22 се извършва на височина, недостъпна за системата за противовъздушна отбрана, самолеоносачната групировка, което съчетание със скоростта прави ракетата практически неразрушима. Скоро ще има и друг вариант хиперзвукови противокорабни ракети на малка височина.

Няколко месеца по-рано – на 4 октомври 2021 г., и от подводницата "Северодвинск" в потопено положение беше извършено изстрелване на хиперзвуковия "Циркон".

Може да се каже, че с подводното и надводно изстрелване на "Циркон" за първи път за последните 500 години западното военно господство беше окончателно и безвъзвратно ликвидирано.

Русия с "Циркон" ликвидира една епоха с превръщането на американските самолетоносачи, основната ударна сила на САЩ, в безполезно желязо и боклук. За САЩ целият им флот, подхранван от десетилетия, се превръща в потенциално гробище.

"Циркон" стана основно оръжие срещу самолетоносачните групировки на САЩ.

Използването на хиперзвук от усъвършенствана и почти безшумна лодка от четвърто поколение дава неоспоримо предимство дори на един-единствен кораб.

Тестът на "Циркон" беше извършен от борда на "Адмирал Горшков" по морска цел в много сложни условия. Средната скорост на полета на ракетата е била 9600 км/ч в секунда, максималната височина на полета е била 28 000 м. Унищожението на целта е отнело около 4,5 минути.

Ако вземем предвид обхвата на полета, който според различни източници е най-вероятно над 1000 км, тогава US-самолетоносачът просто няма да забележи приближаващата се заплаха. И ако само една ракета "Циркон" удари разрушител от клас Arleigh Burke, той буквално ще бъде разкъсан наполовина от огромната кинетична енергия на ракетата. Вместо да бъдат страховито възпиращо средство срещу Русия, американските ударни самолетоносачни групи ще бъдат принудени да стоят далеч от носителите на хиперзвуково оръжие.

Това означава, че проектирането на сила, за която САЩ създадоха цели 11 самолетоносачни групировки, приключи.

Сега този хиперзвук ще може успешно:

  • да стартира и от наземни инсталации;
  • да стреля по наземни цели.

По този начин е напълно възможно да се атакуват с "Циркон" вражески командни пунктове, фабрики, складове и летища. Дори във вътрешността на континента. Всичко зависи от обхвата на тази ракета, доста приличен (за ракети от този клас) – 1000 километра.

Това означава, че от Калининград може да стигне до по-голямата част от Централна и Източна Европа, да покрие напълно Полша балтийските държави, Чехия, половината от Украйна, почти цяла Германия и някои други страни.

От Севастопол, "Циркон" обхваща цяла Турция, цяла Украйна, Грузия, Румъния, Молдова и цяла България.

Дори до най-далечната точка от 1000 километра "Циркон" ще лети само за 6 минути. А например от Севастопол до Истанбул – само 190 секунди. До София, Варна и Бургас – още по-малко. Това са реалностите.

А колко до Вашингтон? Разбира се, такава ракета няма да лети директно до Вашингтон от Русия – разстоянието е твърде голямо. Но когато хиперзвукът бъде поставен на руските подводници разстоянието до САЩ ще е много малко.

Дори ако подводницата е в неутрални води (около 400 км от брега на САЩ), ракетата ще лети само около 600 км до Вашингтон. "Циркон" прелита тези 600 километра за 3 минути и 40 секунди, т.е. по-бързо от полета на най-добрите натовски ракети от Украйна до Москва (там разстоянието е 500 км, а ракетите са много по-бавни).

На 30 ноември 2021 г. Путин каза: "Ако на територията на Украйна се появят някакви ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде седем до десет минути, а в случай на поставяне на хиперзвукови оръжия – пет минути… Но какво да правим! Тогава ще трябва да създадем нещо подобно по отношение на тези, които ни заплашват така. И можем да го направим сега."

Говореше и за "Циркон".

Преведено на военен език, това означава следното: руските кораби, оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон" ще бъдат в бойна готовност край бреговете на САЩ. Именно на континенталната територия на САЩ са разположени основните центрове на политически и военен контрол – "тези, които дават заповеди", и те, ако е необходимо, могат да бъдат поразени от ракети "Циркон" в рамките на по-малко от пет минути, т.е. от оръжието на новата руска глобална военно-морска доктрина.

Сега целият Световен океан е зона на интересите на Русия.

Обсегът на ракетата "Циркон" е 1000 км. С този обхват той е в състояние да удари цел, например самолетоносач.

Мислено очертаваме кръг с радиус 1000 км.

Площта му ще бъде приблизително 3 милиона квадратни километра. Просто гигантска водна площ, сравнима с площта на Индия. Или например с две Монголии, три Египета или десет Германии.

И сега, например в центъра на този гигантски кръг е вражески самолетоносач. И някъде около него, на площ от 3 милиона квадратни километра на дълбочина 200-300 метра, руската подводница "се разхожда" с "Циркони" на борда. Колко лесно е да намерите подводница в Индия? По-лесно е да намериш игла в купа сено. В същото време, след като изплува за няколко минути и изстреля 3-5 "Циркона", лодката ще отиде в дълбините безнаказано, но на самолетоносача ще му "призлее" от 3-5 "Циркона". И ако "Циркон" е ядрен, тогава само един от тях ще бъде достатъчен. Така военната мощ и прословутата непотопяемост на самолетоносачите просто се нулират.

Сега Русия за броени часове може да елиминира целия флот на самолетоносачите на САЩ (и целия НАТО), без които САЩ се превръщат в джафкащ мопс отвъд океана.

Неслучайно именно с приемането на "Циркон" Путин подписа новата военноморска доктрина. Русия се връща в Световния океан. Сега това е и руска зона на влияние.

От новата морска доктрина на страната следва, че националните интереси на Руската федерация се простират върху целия Световен океан. Националните интереси на Руската федерация, като велика морска сила, обхващат целия Световен океан и Каспийско море.

Какво ще се случи в Европа? Обхватът на "Циркон" надхвърля 1000 километра, най-вероятно границата му е около 1500, максимум 2000. Обявената скорост от почти 10 000 км/час позволява на ракетата да прелети това разстояние само за 9 минути, т.е. през това време нито един самолет на НАТО няма да има време да излети, дори и да е зареден с гориво и с окачено въоръжение.

И благодарение на морското базиране на "Циркон" се получава следната ситуация – цяла Европа е под прицел на групировките в Средиземно, Черно и Балтийско море, в това число и базите в Европа с ядрено оръжие на САЩ, като американските стратегически бомбардировачи няма да могат въобще да излетят.

И, за да бъде затворен цикълът, с "Циркон" беше съобщено и за разработката на сухопътна мобилна пускова установка на брегови ракетен комплекс с хиперзвукова ракета "Циркон".

Досега носителите бяха морски. Сега ще има и наземни с радиус от 1000 до 1500 км.

С една дума – пълна неотразимост на удара с хиперзвуково ядрено оръжие "Циркон" в радиус 1500 км, покриващ от всички страни цяла Европа, и пълна защитеност на всички морски граници на Русия.

Само с едно тактическо оръжие – "Циркон".


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 324, Dec. 2022
Как укрофюрерът Зеленски не успя да започне Третата световна война. Засега
През 70-те години на ХХ век имаше една симпатична комедия на Полша "Как започнах Втората световна война".На 15 ноември 2...
    "Геран-2", Shahed-136 и Arash-2 променят "играта"
Дроновете Shahed-2 и "Геран-2" бяха загрявка. Новите дронове ще покриват цялата територия на Украйна.От първите дни на с...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com