Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Геран-2", Shahed-136 и Arash-2 променят "играта"

Дроновете Shahed-2 и "Геран-2" бяха загрявка. Новите дронове ще покриват цялата територия на Украйна.

От първите дни на септември руските въоръжени сили атакуват украинските военни и тилови цели с безпилотните самолети "Геран-2", известни като ирански Shahed-136.

Малките, сравнително евтини дронове – камикадзе се оказаха изключително ефективни оръжия. Тяхната малка отразяваща повърхност ги прави практически невидими за системите за ПВО, а поради ниската температура на отработените газове на двигателите с вътрешно горене, преносимите противооръжия (MANPADS) не са много ефективни срещу тях. Ефективността на техните термични глави за самонасочване намалява няколко пъти. С "Герани" се нанасят удари по украински топлоелектрически централи, подстанции, военни складове и командни пунктове, което дава принос за демилитаризацията на Укрорайха.

В близко бъдеще Русия ще започне да използва още по-мощни оръжия, които също са с ирански произход.

Става дума за тежкия дрон камикадзе Arash-2 и балистичните ракети с обсег 300 и 700 км.

По своята конструкция Arash-2 е по-близо до класическите крилати ракети, отколкото до летящото крило Shahed-136. Между крилата е разположено цилиндрично тяло, двигател с вътрешно горене с тласкащо витло, характерен за иранските дронове, изстрелвани от "етажерката" на автомобилно шаси.

Витлото на Shahed-136 е направено от дърво. Вероятно това решение не е свързано с недостиг на алуминий в Иран, а с желанието да се изключат елементи от дизайна, които ще бъдат видими за радарите на ПВО.

Може да се предположи, че Arash-2 е направен по подобни материали. Той обаче е значително по-голям от своите предшественици и има по-мощна бойна глава: 260 кг срещу 50 кг за Shahed-136 /"Геран-2"/. Съответно Arash-2 няма само да повреди, а ще разруши три-четири етажна сграда до основата.

Израелски експерти смятат, че дронът е създаден, за да унищожава радарни станции и да атакува израелските градове Хайфа и Тел Авив, защитени от ешелонирана ПВО.

Следователно дронът има много интересна характеристика на поведение: ако по време на полет открие, че е облъчен от радар за противовъздушна отбрана, той автоматично отменя полетната мисия и атакува източника на радиация. Благодарение на това стадото Arash-2 е в състояние да си проправи път към защитена цел без никакви допълнителни усилия от страна на използващата страна, като едновременно с това унищожава противовъздушните системи, срещнати по пътя.

В настоящия конфликт това ще позволи на руските части да унищожат западните системи за противовъздушна отбрана, поставени на бойно дежурство около украинските военни съоръжения.

Далечината на Arash-2 не е точно известна. Предполага се, че е 1000 до 2000 километра. Дължината на Украйна от запад на изток в границите от 1991 г. е около 1200 км, а от север на юг варира от 450 до 850 км. В същото време разстоянието от границата между Иран и Ирак до израелската Хайфа е около 950 км. С други думи, в Украйна няма райони, където дроновете, създадени за голямата война в Близкия Изток, да не достигат.

Ако приемем, че разузнаването на САЩ е право и Техеран наистина се е съгласил да предостави на Русия своите ракети, възниква въпросът какво всъщност ще получат руските военни? И защо иранските ракети са толкова добри?

Ракетите от семейството Fateh-110 (в превод от фарси – "Завоевател") се произвеждат от началото на 2000-та години. Сега Иран експлоатира тяхното четвърто поколение.

Тези ракети спадат към класа, който Русия не можеше да развива заради Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Условията му забраняваха на САЩ и СССР (Русия) да създават тестване на ракети с малък обсег (от 500 до 1000 км) и среден (1000 – 5500 км).

Иран обаче нямаше такива ограничения и затова постигна значителни успехи в тази посока и официално предлага тези ракети за износ.

"Зулфакар" е интересен с това, че е балистична ракета с малък обсег. Обхватът й е 700 км, което е повече от този на руските оперативно-тактически комплекси, които бяха ограничени от Договора за РСМД.

Ракетата има много добра точност, в което американците се убедиха сами през 2020 г., когато иранците бомбардираха американската военновъздушна база в Ирак "Ейн ал-Асад". Установките за изстрелване на тези ракети имат висока мобилност, а самите ракети са много трудни за сваляне: първо, поради тяхната висока и стръмна траектория, и второ, защото самите боеприпаси са достатъчно здрави, за да издържат на удари от анти авиационни ракети. Освен това в "Зулфакар" иранските инженери внедриха прогресивна идея за бойна глава, която се отделя на последния етап от полета. В резултат на това атакуващият елемент на ракетата се оказва малък и се ускорява до много висока скорост, а отделеният блок с двигатели и резервоари за гориво започва да играе ролята на фалшива цел, имайки значителна по-голяма отразяваща повърхност и по-ниска скорост на полета.

Предимство на иранските ракети са техните двигатели на твърдо гориво, които не изискват периодично подновяване на горивото, поради което ракетите са постоянно във висока бойна готовност. Придобиването от Русия на ирански тежки безпилотни летателни апарати-камикадзе и оперативно-тактически ракети поставя въоръжените сили на Украйна в много неприятна ситуация. Перспективите за защита срещу руски удари с тези системи изглеждат като научна фантастика. Като цяло използването на безпилотните самолети Arash-2 и ракети Fateh-110 и Zolfaghar ще се превърне в сериозно предизвикателство за Украйна и САЩ.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 324, Dec. 2022
"Циркон" - хипероръжието на военно-морската и сухопътна доктрина на Русия
На ядрените стратегически учения "Гром-2022" Русия отново изпрати предупреждение към Запада – показа необичаен "Циркон" ...
    Начало на подводната война
Прекъсването на "северен поток" стана сигнал, че "вече и подводната война е възможна".Така и стана – "неизвестни" преряз...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com