Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Енергетика
Измамата на века – електрическите коли
Анализ на "Строго секретно"

Прегледахме архива си и отново се убедихме, че глупостта е по-унищожителна и от ядрената бомба.

В случая не става дума за мафията, превзела и унищожила България със своя идиотизъм, а за глупостта на "стара Европа" и преди всичко на нейния локомотив – Германия, която, като най-напреднала технически с технологиите нация, не би трябвало да допусне това по никакъв начин.

Но го допусна и подписа присъдата си, която е изпълнявана пред очите ни – унищожението на Европа и Германия от САЩ.

Конкретният повод са електрическите коли, а в по-голямата картина – глобалната енергетика.

И така, още през 2018 г. предупредихме, че електрическите коли на Елон Мъск са присъда за немското автомобилостроене, и че налаганите от САЩ структурни промени в европейската енергетика ще имат фатални последици.

Да тръгнем подред, т.е. от електрическите коли, които трябва да са нова гигантска крачка в развитието на света, неговата екология и зелена програма, но ще бъдат измамата на века.

В интерес на истината, развитието и нарастващата популярност на електрическите превозни средства от самото начало изглеждаше някак си неизказано и съмнително - имаше твърде много "но" и "обаче". и изведнъж сцената се срути с трясък.

При това се случи в най-технологична част на Европа - в Швейцария, която започва да забранява електрическите превозни средства. Не да предупреждава, а именно да забранява.

В Швейцария, най-богатата и скъпа за живот страна на Европа, обмислят възможността да забранят електрическите автомобили тази зима.

Предвидено е "екологичният транспорт" да се използва само за най-необходими пътувания - посещения на лекар, пътувания до съда на повикване и т.н. Няма да ви пуснат да отидете даже на работа. На нарушителите - прекъсване на електрозахранването.

Поне от десетилетие слушаме, че в бъдещия свят – поне в неговата "правилна" част - ще има място само за Tesla и подобните й електрически превозни средства. Без двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Да живее околната среда: не - на парниковите газове; да - на литиевите батерии. Грета – одобрява. Но никой не задаваше въпросите как се произвеждат тези батерии, как ще се рециклират, как ще се произвежда самата електроенергия за зареждането на електрическата кола, колко ще струва, как всичко това ще влияе върху околната среда в сравнение с отписаните вече двигатели с вътрешно горене и т.н.

Тези въпроси се възприемаха като второстепенни, които вече са решени в полза на електрическите превозни средства.

Заради това в началото на юни 2022 г. Европарламентът одобри предложението за забрана на продажбата на нови леки коли и леки търговски автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

Новите строги стандарти за отделяне на вредни емисии - С02, трябва да принудят производителите на автомобили да се откажат от двигателите с вътрешно горене и да се съсредоточат върху електромобилите.

Но още тогава отзивите бяха унищожителни за това решение - електрическите коли са по-скъпи от двигателите с вътрешно горене и няма тенденция да станат по-евтини, стойността на литиевите акумулатори и на други метали за тяхното производство е много висока и т.н.

Не се отчиташе и най-новият фактор - рязкото поскъпване на електроенергията заради енергийната криза в ЕС, нямаляващото производство на електроенергия в Германия, която никога няма да може да произведе електроенергия за 30 милиона електромобили нито с "вятърни мелници", нито със слънчеви системи, нито с останалите две атомни електроцентрали. За да се справи с новата ситуация на Германия са нужни 40 нови АЕЦ.

Същото се отнася и за Франция и за проблемите с нейните атомни централи.

Ако Германия бъде принудена да преструктурира своето производство на леки коли към електрически, това ще е съкрушителен удар върху цялата немска икономика в която около 40 на сто от трудово ангажираните, по един или друг начин, са свързани с автомобилостроенето.

По този начин сме свидетели на икономическо саморазрушение на ЕС, каквато е целта на САЩ. До 2035 г. Европа ще се превърне във второстепенна територия в процес на стремително обединяване, в която хората няма да имат пари да си купят нова електрическа кола.

Всичко се дължи на новите европейски норми за емисия на С02.

От 1 януари 2020 г. 95 процента от колите, продавани от всеки производител на територията на ЕС, трябваше да отговарят на новия лимит за максимална емисия на С02 - 95 грама на 1 километър, а от 2021 г. - всички!

Според европейската агенция за околната среда, транспортът в ЕС отговаря за около 20 процента от общата емисия на С02 и като единствен сектор на икономиката го произвежда все повече, докато другите /енергетиката, селското стопанство, промишлеността/ - все по-малко.

Пътният транспорт "произвежда" най-много С02 - 75 процента през 2016 г. Заради това властите на ЕС се захванаха за леките коли по най-радикален начин.

Пред производителите сега стои задачата да намалят средната емисия с над 25 грама С02 на 1 км. Но това е само началото. До 2025 г. ще трябва да ги намалят с нови 15 процента, а до 2030 г. - с 37,5 процента в сравнение с новите лимити.

Но най-новите проучвания потвърждават, че електромобилите са значително по-лоши за климата, отколкото например дизеловите автомобили.

За какво става дума?

Според последни данни електрическите превозни средства няма да намалят емисиите на С02 в Европа през следващите години, тъй като въвеждането им няма да намали емисиите на С02 от магистралния трафик.

Според проучването, публикувано от Института IFO в Мюнхен, електрическите превозни средства имат "значително по-високи емисии на С02 от дизеловите автомобили". Това се дължи на значителното количество енергия, използвана за добива и преработката на литий, кобалт и манган, които са критични суровини за производството на акумулаторите за електрически автомобили.

Така например батерията за Tesla Model 3 замърсява климата с 11 до 15 тона С02. Всеки пакет батерии има живот приблизително 10 години и общ пробег от 94 000 км, което означава 73 до 98 грама С02 на километър (116 до 156 грама С02 на миля).

Към това добавете С02-емисиите за електроенергията от електроцентралите, които захранват тези превозни средства. И реалните емисии на Tesla могат да бъдат между 156 до 180 грама С02 на километър (249 и 289 грама С02 на миля).

Германските изследователи критикуват факта, че законодателството на ЕС класифицира електрическите автомобили като коли с нулеви емисии. Наричат го измама, защото електрическите автомобили, като Model 3, с включени всички фактори, произвеждат повече емисии от дизеловите автомобили на "Мерцедес".

Реалността е, че в допълнение към емисиите на С02, генерирани при добива на суровините за производство на електрически превозни средства, всички държави от ЕС генерират големи емисии на С02 при зареждането на акумулаторите на превозните средства, използвайки мръсни електроцентрали.

Така че може да се окаже, че планът на Елон Мъск да спаси света с електромобили е не само фикция, но и най-голямата измама в автомобилостроенето. Което се случи много бързо.

Още от есента на 2022 г. се оказа, че привилегия за западния човек сега е не само бензинът и дизелът, но и електричеството.

Стигнаха до тук благодарение на собствената си глупост, като затвориха старите и "мръсни - на въглища и мазут – електроцентрали, а след това и ядрените. Което им беше наложено от САЩ и тяхната цел да контролират енергетиката на Европа, като елиминират Русия от този пазар и наложат американски ресурси по 4 пъти по-скъпи цени. Също наложиха и ограничаване на газа, като се фокусираха върху възобновяемите енергийни източници - вятър и слънце.

Но планът с вятърните мелници не се получи отново заради европейска глупост - вятърните мелници отказват да се въртят в студа и не могат да организират стабилно напрежение в мрежата. и със слънчевите батерии не е много добре през зимата, снегът бързо покрива слънчевите панели, принуждавайки ги да се обърнат към енергийно неблагоприятен ъгъл, а потреблението на електроенергия през зимата е високо, хората трябва да се греят, а и да си зареждат електромобилите.

Ето защо европейците сега трябва постоянно да "връщат" старите ТЕЦ-ове, което е много неизгодно за техните собственици - енергетиката в Европа е частна, държавата няма много възможности за влияние.

А и с какво да се зареждат старите централи? Газ по 1800 и повече евро за 1000 "кубика"? Въглищните мини вече са затворени, а френският атом – някога силен и независим - отдавна се нуждае от ремонт и реконструкция. Планираха да го затворят, след като откриха масивна радиационна корозия на тръбите, с която французите не знаят как да се справят, така че никой вече не иска да инвестира в него.

Днес е твърде късно – централите работят на половината от капацитета при постоянни аварии.

И така богатата и суверенна Швейцария, флагманът на спокойствието и увереността в бъдещето, се озова между два пожара – електричеството си купуваше във Франция, на която то вече не достига, и от Германия, където днес затварят фабриките, за да имат ток за хората. За да не замръзнат намалиха нормите в жилищата до 19 градуса. Неочаквано се сетиха, че и електрическата кола има нужда от електричество. Много. Tesla Model S изгаря 30 kWh на всеки 100 км. А ако са стотици хиляди, както си мечтаят европейските управници, за домовете и болниците токът няма да стигне, за училищата и детските градини – също.

Значи, изкарайте си старите дизелови таратайки и ги заредете с вредното за околната среда дизелово гориво. Пушекът от ауспуха е пропускът. Скъпо и вредно, но по-евтино от тока. Кой каза, че животът ви в "резервата" ще бъде лесен?

А електрически автомобили могат да съществуват само в две европейски страни: в Норвегия, която отдавна има поне по една водна турбина на всяка планинска река, и в Русия, чиито предшественици построиха множество водноелектрически централи и разработиха усъвършенстван "мирен атом" с пълен цикъл – от добива до производството на електроенергия.

Но всъщност и в Норвегия, и в Русия електрическите превозни средства могат да съществуват само през лятото. Защото там е доста студено през зимата. Литиево-йонните акумулатори не обичат студа – дори при 0 градуса капацитетът им може да намалее наполовина.

В същото време има познат парадокс – зареждате топли батерии до 100% капацитет, но след това те изстиват. Къде ще отиде половината от енергията, съхранявана в тях, ако капацитетът бъде намален наполовина? Точно така - енергията ще се отделя под формата на топлина вътре в акумулатора. Акумулаторът сам ще се затопли, лапайки вашите киловатчасове за това. В същото време това "затопляне" всъщност е много вредно за батериите, то ги унищожава. Заради това батериите на електрическите превозни средства се нагряват превантивно, консумирайки електричество затова.

Постояла заредената електрическа кола на паркинга на студа няколко дни и бам - вече няма ток.

От там до повредата на акумулатора вече е близо. Но никой не ви казва за това. Глупакът трябва да си купи "Тесла" и да се радва. Рекламата за електрически коли е или техническа глупост, или заинтересована хитрост. Или и двете заедно.

С една дума, всички опити да се представи електрическата кола като по-икономична и по-изгодна от бензиновата, са измама. Всички те се основават на факта, че не се взема предвид ресурса на батерията (а тя струва колкото половин кола), както и че не се взема предвид първоначалната разлика в цената на автомобилите. Всъщност, само от разликата в цената между електрическа кола и обикновена кола от подобен клас.

Но глупаците не разбират.

Този път това се отнася за немците и французите. Видимо и те вече не отговарят на мнението за тях, че са технически нации и мислят с десетилетия напред.

Всъщност за това ги предупреждавахме още преди 10 години, когато САЩ взривиха АЕЦ Фукушима и под този флаг наложиха затварянето на атомната енергетика в Германия и започнаха подготовката на войната в Украйна.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 325, Jan-Feb 2023
Маркус Волф е работил за Моссад
След падането на Стената някогашният дългогодишен шеф на разузнаването на ГДР Маркус Волф, заяви, че "еврейските му коре...
    Как "богатите стават все по-богати и бедните – все по-бедни"
На върха на световната върхушка "нищо ново", но все пак има някои промени.През декември беше публикуван списъка на най-б...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com