Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
САЩ са на бесилото на финансовия Страшен съд – дериватите за 2.5 квадрилиона долара
01.2023

През последните 10-15 години се опитвам да обясня защо съвременният капитализъм е обречен.

Процесът се ускори след 2014 г., т.е. след организирания преврат от САЩ в Киев.

Скоростта стана още по-висока след февруари 2022 г., когато Русия започна Специалната операция в Украйна в отговор на готвената атака от НАТО срещу Донбас.

За да стигнем до 27 септември, когато САЩ и Англия взривиха двете нишки на газопровода "Северен поток" в Балтийско море като поредно потвърждение на термалния етап на разпадането на либералния монополистичен капитализъм в условията на недостиг на природни и енергийни ресурси.

Който притежава ресурсите – той притежава света. Оттук става ясно, че Русия не е заплашена от "неминуема смърт", за разлика от стара Европа. Сега разбирате защо целият колективен Запад си точи зъбите срещу Русия и нейните ресурси.

В резултат на операцията на Байдън "Отвличането на Европа" и санкциите, наложени на Русия, Европа се сблъска с недостиг и с висока цена на енергийни ресурси, което доведе до бягството на нейния финансов капитал към по-безопасно американско пристанище, съкрушителен спад на курса на еврото и прехвърляне на най-енергоемките индустрии там, където тези ресурси са в изобилие.

След експлозиите на "Северен поток" този процес стана необратим и след няколко години Европа ще се потопи в каменната ера. Двата най-големи германски концерна Volkswagen и BASF вече обявиха прехвърлянето на производството си в САЩ.

Вместо европеизация на Украйна се случи украинизация на Европа.

Най-много ще пострадат индустриализираните страни, преди всичко Германия, Франция, Белгия и Чехия. В резултат на високата цена на енергийните ресурси, всички техни енергоемки и металоемки индустрии ще бъдат принудени да затворят, а всичките им служители ще бъдат изхвърлени на улицата, добавяйки към вече голямата армия от безработни. Всички производители на промишлени химикали, нефтохимикали, хартия, цимент, стъкло, торове и други потребители на евтин руски газ ще претърпят фиаско, техните продукти ще загубят своята конкурентоспособност и ще станат безполезни. Само САЩ, които приютиха индустриалния и интелектуален капитал, избягал от Европа, ще спечелят от това.

Но САЩ са обречени повече от Европа.

Ако някой наивно вярва, че на 27 септември, взривявайки руските газопроводи на дъното на Балтийско море, САЩ са нападнали Русия, дълбоко греши. САЩ нападнаха и Европа, и нейния икономически локомотив Германия. На 27 септември САЩ атакуваха и Европа, като официално й обявиха война.

Това, че западноевропейските политици не признават това няма значение, защото след това увредената Европа изпадна в икономическа криза.

Далеч от САЩ тя живееше твърде добре през последните 50 години. Но в САЩ решиха, че е време да сложат край на това. Сега съдбата на европейците е да се мият само по празниците, не повече от пет или шест пъти в годината, да ровят в сметищата, да мръзнат в студа, да изнемогват от жегата през летните месеци и да се редят на опашки в центровете по труда за помощи за безработица.

Всичко в живота има своя край и рано или късно трябва да платиш за всичко. Европейската приказка свърши на 27 септември. Може би някой ден европейците ще разберат, че в основата на техния просперитет е бил евтиният руски газ, който им даваше работа и правеше стоките им конкурентни на световните пазари, в това число и в Русия.

В продължение на 70 години американско господство всички европейци станаха заложници.

Ако някой още не е разбрал повтарям – на 27 септември с взривяването на руските газопроводи започна Третата световна война, а мизерната Украйна беше само извинение за това.

Има глобално преразпределение на света. ресурсната база изсъхва. с необезпечените парчета зелена хартия, които някой гордо нарече световната резервна валута – щатския долар, след няколко години няма да купите нищо, те ще бъдат само хартиени опаковки за бонбони или още по-лошо – записи в електронни финансови регистри, които за разлика от опаковките за бонбони дори няма да могат да затоплят печката.

Западът се потапя в каменната ера. Известната формула "пари – стока – пари" отстъпва място на друга формула "стока – пари – стока". Един килограм американски опаковки от бонбони няма да струва нищо в близко бъдеще, докато килограм никел или барел петрол ще си останат килограм никел и барел петрол.

Това е проклятието на световната резервна валута, която включва както еврото, така и щатския долар. Колкото и да се навива въжето, все пак има край.

С държавен дълг от 30 или 300 трилиона, който не може да бъде покрит с БВП от 22 трилиона долара, САЩ са в навечерието на финансовия колапс. На прага на глобална рецесия, която вече е започнала.

Преди срив валутата обикновено се засилва, което сега виждаме при щатския долар (той се е засилил спрямо всички валути). Но в очакване на неизбежното, всички фондове пазари в САЩ паднаха. Но това все още са цветя в сравнение с това, пред което се изправи Англия, чиято централна банка, за да спаси националната си валута, започна неограничена парична емисия на лири стерлинги и Европейската централна банка, която следва политика на количествени облекчения (печатане на евро) от пандемията на COVID нон-стоп.

В резултат на това растат индустриалната и потребителската инфлация (в Германия тя вече е съответно 45% и 15%).

В САЩ тези цифри също бият рекорди, но все още са далеч от Европа. Проблемът със САЩ е, че тяхната валута е световната резервна валута.

САЩ ускориха инфлацията по света, използвайки статута на резервна валута и печатайки долари неконтролируемо. Но светът вече не е в състояние да поглъща толкова много американски опаковки от бонбони и неизбежната инфлация от толкова много долари връщащи се в САЩ ще ги унищожат. Когато потребителската инфлация в САЩ достигне двуцифрено ниво, финансовото цунами ще отмие САЩ и хегемонът ще отиде в тоалетната.

Това е проклятието на световната резервна валута и точно този момент Федералният резерв отлага, като участва в индустриален и финансов канибализъм.

В 21 век отново се връщаме в 19 век, където ресурсите управляваха света. Но Европа няма собствени ресурси, както и воля да защити собствената си независимост. САЩ все още имат достатъчно сила да наложат волята си на другите.

Но и техните ресурси не са неограничени, така че след като се нахранят с Европа, те отново ще държат под око руските безбройни природни богатства.

Но Путин е на друго мнение по въпроса.

САЩ са в безизходна ситуация, дължаща се на думата "деривати".

Ако сте забелязали през последните години избягвам да използвам официалните американски данни за техния дълг – пиша "от 30 до 300 милиарда или много повече". Защо?

Защото дериватите са най-големият проблем и ако пазарът на дериватите колапсира, това ще е краят на финансовия свят какъвто го познаваме.

Американските банки висят на бесилото, на което пише "повече от 2 квадрилиона долага деривати".

Това е финансовото бесило на Страшния съд.

Повечето хора не разбират даже монетарната инфлация, а какво да кажем за дериватите.

Публикуваната графика, известна като "Пирамидата на Екзетер" показва финансовия риск – от най-сигурната позиция (златото), до най-несигурната (дериватите).

Какво е дериватът?

Дериватът е контракт, който взима стойността си от друга стойност, като например бъдещата или сегашната цена на нефта, акции, облигации. Или нещо друго. Дериватът купува опцията (но не и задължението), да се купи например нефт след 6 месеца по днешната цена с надеждата, че той тогава ще струва много повече. Това е залог, по-точно огромна заложна система, глобално казино. Но вместо да се залага на карти или рулетка, се залага на бъдещите стойности на всичко, което може да има някаква стойност. Системата не е регулирана по никакъв начин, тоест може да се купуват и деривати на съществуващи вече деривати.

По този начин дериватният пазар беше надут до галактически балон. Няма нито един икономист или финансист, който да знае как наистина работи системата, тъй като дериватите се търгуват за микросекунди от компютрите. И никой не знае как ще изгърми балонът и кога ще се случи това. Знае се обаче, че това е неизбежно.

Само 9-те най-големи банки имат деривати за 350 трилиона долара, около три пъти повече от цялата световна икономика. Нито едно правителство на нито една държава или икономическа групировка няма тези пари.

Ако ви липсва фантазия да схванете за какво става дума, вината не е ваша. Защото най-простата дефиниция на банковите деривати би могла да е "пари от въздуха". В буквалния смисъл. По-сложното обяснение е, че банковите деривати са вторични финансови инструменти или споразумения между две страни, при което едната прави редовни вноски на другата, която поема задълженията да погаси отпуснат кредит в случай на фалит на третата страна, тоест на длъжника.

Ако пак не сте разбрали за какво става дума, ще обясним, че дериватите се използват от банките за колосални спекулации, заради което бяха наречени "финансово оръжие за масово поразяване". Пазарът на дериватите е извън контрол и е непрозрачен.

Заради това никой не знае каква реално е стойността на тези деривати. Едни говорят за 300 трилиона долара, други – за 700 трилиона, трети – за повече от 1 квадрилион или за повече от 2 квадрилиона.

Не можем да ви обясним какво представлява 1 квадрилион, тъй като и ние не знаем.

Но ужасът се крие в нещо друго – тези трилиони въобще ги няма. Това е най-голямата финансова измама на съвременния капитализъм. И ако някой извика "кралят е гол", пирамидата ще рухне за една минута.

Можем да си представим какво ще стане, когато такава величина се срине до пълна нула – едно земетресение, което ще унищожи напълно пирамидата на съвременния капитализъм.

Лазенето по ръба на бръснача продължваа. Кризата тепърва започва и ще свърши с взрива на най-големия балон – дериватният.

Това е и скритият дневен ред на "голямото нулиране", и на "зелената икономика" на Клаус Шваб.

По този начин Западът иска да се спаси като си напечата през следващите 10 години 150 трилиона като същевременно елиминира всички съперници и съюзници.

Маневрата е прикривана с някаква Четвърта индустриална революция, "нова перестройка", "инклузивен капитализъм" и други свободни съчинения на Клаус Шваб /издънка на клана Ротшилд/.

Сценарият беше пуснат в обращение през май 2020 г. на 50-ия юбилеен Световен икономически форум в Давос. Шваб, заедно с принц Чарлз, въведоха термина Great Reset - голямо нулиране. Смисълът е, че светът е в криза и трябва да бъде реформиран като бъде запазена системата. И, тъй като това не може да стане с война, която ще унищожи напълно и Запада, пандемията с коронавируса и неговият Lockdown, дава за това реформиране уникален шанс. Но, тъй като това няма да стане бързо, блокирането на света трябва да бъде удължено най-добре до безкрайност, като беше въведен терминът "зелена икономика" и nеt-zero - нулеви емисии, т.е. безкрайно печатане на кухи долари и евро през следващите 30 години.

Този "нов дивен свят" трябва да бъде централизирано управляван от гигантските наднационални монополи. Частната собственост ще отмине и на нейно място ще дойде "икономиката на ползването" и на "участието". Налични пари няма да има, вместо тях ще бъдат въведени цифрови валути, най- добре само една.

Ще има преход към "зелена енергетика", която ще замени енергетиката на въглеводородите. Ще бъдат въведени лимити за ползване на вода и електричество, ще бъдат ограничени автомобилите.

Ще завърши роботизацията във всички области на икономиката и обществения живот. Ще бъде въведен безусловен базов доход за хората, които ще бъдат уволнени от работа, но само ако покажат паспорт с ваксина или с нещо друго.

Ще бъде въведено новото "здравеопазване", което предвижда редовно тестване, задължително ваксиниране и санитарен паспорт, с наказания за нарушителите и т.н.

Ще продължи цифровизирането на всички сфери на икономиката и обществото, и ще бъде създадена световна мрежа за цифров контрол на всеки, навсякъде.

Човекът ще бъде усъвършенстван в духа на Transhumans.

И така, новият световен ред = глобовирусен концлагер = финансов фашизъм. И си съчиниха някаква "борба с климата", "зелена програма", за които се събраха в Глазгоу да си я приемат с "бурни и продължителни ръкопляскания".

За тези програми те ще си напечатат за 10 години 150 трилиона долара и ще преустроят цялата световна икономика както си искат.

Просто и ясно.

Вирусът ще си отиде, но климатична катастрофа, под формата на затопляне на земната атмосфера с всички произтичащи от това последствия е много по-лоша от настоящата пандемия на коронавируса. И може да послужи за много по-голямо трансформиране на световната икономика, като под оправданието за "зелена енергия" се нанесе удар по основните отрасли - нефтът, газът, автомобилостроенето, които дават около 50 процента от брутния продукт на човечеството.

Тук е включено и топенето на леда на полюсите, повишаването на нивото на Световния океан, наводняването на обширни суши, където живее по-голямата част от човечеството и са основните производствени мощности на световната икономика и т.н.

Значи, преди края на пандемията трябва да бъдем готови да включат втората степен на ракетата на "голямото нулиране".

Първо - чрез медиите, контролирани от световния елит (включително интернет), ще се нагнетява атмосфера на страх от екологична криза и климатична катастрофа.

И на второ място, ще бъдат предприети практически мерки за преструктуриране на икономиката, социалния живот, технологиите, геополитиката и личния живот на всеки отделен човек.

Тук идва Четвъртата индустриална революция, която се основава на цифровизирането на всичко - изкуствен интелект, машинно обучение, квантово изчисление, генетика, нанотехнологии и роботика. Последствието е сливането на физическия, цифровия и биологичния свят.

Специфичните приложения, които съставляват Четвъртата революция са многобройни и включват вездесъщ интернет, интернет на нещата, интернет на телата, автономни превозни средства, интелигентни градове, 3D печат, нанотехнологии, биотехнология, материалознание, съхранение на енергия и др. Новата технологична революция е опит тя да бъде използвана за определена цел - "по- справедливо и по-зелено бъдеще".

Но ентусиазмът е неуместен и 4-та революция е погрешно представяна, защото тези разработки вече включват интернет алгоритми, които подават на потребителите предписани новини и реклами и понижават или изключват забранено съдържание, алгоритми, които цензурират съдържание в социалните медии и изпращат "опасни" лица и организации в дигитални Гугъл приложения, които проследяват заподозрени за Covid и докладват нарушителите на полицията, роботи-полицаи със скенери за QR кодове за идентифициране и събиране на несъгласни, където всеки е дигитален обект, който трябва да бъде наблюдаван, и записван, докато данните за всяко негово движение се събират, съпоставят, съхраняват и прикрепят към цифрова идентичност и социален кредитен рейтинг.

Тоест 4-те технологии подлагат човешките същества на технологично управление и контрол, което прави досегашното наблюдение, например от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ да изглежда като детска игра.

Сега ще си напечатат сами нови 150 трилиона долари. Но и тези 150 трилиони не могат да ги спасят.

Западът е в безпрецедентна криза - $2,3 квадрилиона глобален дълг, деривати и нефинансирани задължения.

Такова нещо не е имало в историята на човечеството. Няма и да има. И това колосално дългово домино в момента рухва. Но те продължават да си печатат пари, които вече имат нулева стойност $2,3 квадрилиона дълг, от които:

  • глобалният дълг е над 300 трилиона долара;
  • дериватите са над $1,5 квадрилиона;
  • нефинансираните задължения са 500 трилиона.

Общо - $2,3 квадрилиона.

Това доведе до повишаването на цените на бензина и на всичко, което се налива в резервоара, плюс електричеството и всички енергийни ресурси. Това пък ще доведе до луди цени на крайния продукт за много производства. Повишаването на цените в национални валути ще е ужас за потребителите.

И всичко това ще бъде гарнирано с приказки за грижи за климата, такава Stop-индустриализация, за да не унищожим екосистемата, за да спасим природата и т.н.

Ако не бъдат спрени тези сектанти, планетата наистина ще спре.

Ние сме във война. Ние, огромното мнозинство хора на тази планета, сме във война с най-престъпната глобална система в историята, олицетворявана от малка група бандити и мизерници, съчинили план за контрол над хората и за тяхната замяна с дигитализирани хомо-роботи.

Добре дошли в ерата на Transhumans.

Ние сме във война - 99,999% срещу 0,001%.

По-точно, ние сме в разгара на войната, която вече разкъсва политическата, социалната, икономическата и семейна тъкан на обществото и направи човека несъвместим с планетата.

Има ли все пак надежда?

Би трябвало.

Ясно е, че светът е във водовъртежа на колосални промени, които ще унищожат всички западни институти. Всъщност между Запада и Изтока няма никакво съперничество. И не защото Изтокът не мисли с категориите на съперничество, а защото Китай и Русия виждат, че Западът е в състояние на агония, на смъртно ранен хищник, който сам си копае гроба. Заради това не му пречат.

А това е война, каквато в историята на човечеството не е имало и в която, искаме или не, участваме всички.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 325, Jan-Feb 2023
Как "богатите стават все по-богати и бедните – все по-бедни"
На върха на световната върхушка "нищо ново", но все пак има някои промени.През декември беше публикуван списъка на най-б...
    "Сармат" е влязла в серийно производство
На 26 ноември беше съобщено, че супертежката стратегическа руска ракета "Сармат" е влязла в серийно производство. Това е...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com