Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Морският „Циркон“ тръгна на лов на борда на „Адмирал Горшков“

На 4 октомври носителят на морските хиперзвукови ракети "Циркон" – многоцелевата фрегата "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков", служеща в Северния флот, като първи в историята на руския и световния военен флот кораб с хиперзвуково оръжие на борда, тръгна на военна кампания и се насочи към Северния Атлантически океан.

Корабът премина през пълен цикъл на подготовка. Освен "Циркони" на борда са натоварени боеприпаси: различни видове ракети, системи за противовъздушна отбрана, артилерийски и торпедни боеприпаси.

Ще припомним, че през февруари 2019 г. американците преустановиха участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Русия отговори по необичаен начин – с околосветска обиколка на най-новата тогава фрегата проект "Адмирал Горшков" с крилати ракети на борда. Тогава бяха само "Калибър" и "Оникс", но посланието беше ясно – имаме възможност да достигнем врага навсякъде, възстановяването на руския флот върви по план.

На 4 януари "Горшков" тръгна отново на дълъг път. Но този път на борда има хиперзвукови ракети "Циркон", и то не една или две, а пълен комплект.

Така "Циркон" излезе окончателно на сцената.

Същността му е проста – да съчетае тактическото ядрено оръжие с едно от най-добрите средства за доставката му. и всичко това е хиперзвуков "Циркон" с доста високата мобилност на флота и способността да поразява цели навсякъде в Европа и дълбоко в територията на САЩ.

За по-добро разбиране на същността на случващото се трябва да се разгледат отново характеристиките на "Циркон", който става game-changer на съвременната и бъдещата война, и коренно променя баланса на силите в океаните.

Ще припомним, че по-рано, на 5 юни 2022 г. Путин заяви: "Ако западните доставки на оръжие (за Украйна) продължат, ние ще ударим…", т.е. Путин публично предупреди, че, ако западните (т.е. САЩ и НАТО) страни продължат да изпращат оръжия в Украйна, Русия "ще направи подходящия извод и ще използва ново оръжие, с което разполагаме в изобилие, и ще поразяваме цели, които още не са били ударени".

Обърнете внимание, каква може да е разшифровката.

1. "Ново оръжие"

2. "…Да се ударят цели, които все още не са ударени"

В онзи момент Русия вече беше използвала в Украйна поне по едно от всяко конвенционално оръжие в своя арсенал – крилати ракети "Калибър", хиперзвукови конвенционални ракети "Циркон" и термобалични "ТОС-2".

Какво остава в техния арсенал от "нови оръжия" за използване - версии на "Калибър" и "Циркон" с ядрена глава?

Или имаше предвид цялата гама руско ядрено оръжие? Тактически ядрени оръжия на бойното поле?

Отговорът на въпросите по-горе идва от втората ключова фраза – "…да се ударят цели, които все още не са били ударени".

Забележете, че Путин не каза "вътре в Украйна".

Сред целите, които "все още не са ударени" са държавите, които доставят оръжия за Украйна – САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Полша.

От тях удрянето на САЩ е най-важно, защото след като САЩ са ударени, НАТО ще се разпадне. Така че САЩ отново публично бяха предупредени да спрат да се намесват. Иначе…?

Няколко дни по-рано – на 1 юни 2022 г. САЩ бяха официално предупредени: за опасността от пряк конфликт между САЩ и Русия, след като САЩ обявиха, че изпращат още по-тежки оръжия от Himars, с по-дълъг обсег на Украйна, чиято доставка продължава.

Едновременно руските медии предупредиха, че отговорът на Русия към САЩ може да са именно новите хиперзвукови ракети "Циркон", които могат да ударят основни цели в САЩ само 5 минути след изстрелването им. А руските експерти от своя страна запитаха не е ли време за разполагане на "Циркон" край бреговете на САЩ в отговор на американските Himars и Harpoon в Украйна.

Дали ще се появят руски кораби с "Циркон" до бреговете на САЩ? Като се вземат предвид характеристиките на тази ракета по отношение на скорост (8-9 Маха) и обхват (повече от 1000 км), и че времето за полет до центровете за вземане на решения в континенталната част на САЩ ще бъде само 5-10 минути, това е напълно възможно.

Основният кораб, провеждащ всичките изпитания на 3М22 "Циркон",, е фрегатата "Адмирал Горшков". Въз основа на последните тестове тя може да се нарече най-мощният военен кораб във флота, по отношение на ударните възможности.

Има много спекулации около руските нови противокорабни ракети. Най-важното беше, че "Циркон" има различен обхват на различните си версии за различните цели. Нейната противокорабна ракетна версия лети на 500 км, ударната – на 1600, и ядрената – на 2600 км.

А американските морски ракети Harpoon имат обхват 1000-1200 км.

Но "Циркон" удари цел не на 450 км, а на 1100 км със скорост 9 Маха, докато Harpoon е дозвукова. Значи, пълно изпреварване и елиминиране.

Основните американски противокорабни ракети с голям обсег – до 1200 км, са дозвукови и до целта летят за час и половина, докато полетът на руската хиперзвукова ракета лети около 10 минути.

Няколко месеца по-рано – на 4 октомври 2021 г., и от подводницата "Северодвинск" в потопено положение беше извършено изстрелване на хиперзвуковия "Циркон".

Може да се каже, че с подводното и сега – надводно, разполагане на "Циркон" за първи път за последните 500 години западното военно господство беше окончателно и безвъзвратно ликвидирано.

Русия с "Циркон" ликвидира една епоха с превръщането на американските самолетоносачи, основната ударна сила на САЩ, в безполезно желязо и боклук. За САЩ целият им флот, подхранван от десетилетия, се превръща в потенциално гробище.

Ако вземем предвид обхвата на полета, който според различни източници е най-вероятно над 1000 км, тогава US-самолетоносачът просто няма да забележи приближаващата се заплаха. И ако само една ракета "Циркон" удари разрушител от клас Arleigh Burke, той буквално ще бъде разкъсан наполовина от огромната кинетична енергия на ракетата. Вместо да бъдат страховито възпиращо средство срещу Русия, американските ударни самолетоносачни групи ще бъдат принудени да стоят далеч от носителите на хиперзвуково оръжие.

Това означава, че проектирането на сила, за която САЩ създадоха цели 11 самолетоносачни групировки, приключи.

Сега "Циркон" ще може успешно да стреля по наземни цели.

По този начин е възможно да се атакуват с "Циркон" вражески командни пунктове, фабрики, складове и летища дори във вътрешността на континента. Всичко зависи от обхвата на тази ракета – 1000 километра.

Това означава, че от Калининград може да стигне до по-голямата част от Централна и Източна Европа, да покрие напълно Полша, балтийските държави, Чехия, половината от Украйна, почти цяла Германия и някои други страни.

От Севастопол, "Циркон" обхваща цяла Турция, цяла Украйна, Грузия, Румъния, Молдова и цяла България.

Дори до най-далечната точка от 1000 километра "Циркон" ще лети само за 6 минути. А например от Севастопол до Истанбул – само 190 секунди. До София, Варна и Бургас – още по-малко. Това са реалностите.

А колко до Вашингтон? Разбира се, такава ракета няма да лети директно до Вашингтон от Русия – разстоянието е твърде голямо. Но когато хиперзвукът е поставен на руските подводници и на "Адмирал Горшков", разстоянието до САЩ ще е много малко.

Дори ако "Горшков" или подводницата е в неутрални води (около 400 км от брега на САЩ), ракетата ще лети само около 600 км до Вашингтон. "Циркон" прелита тези 600 километра за 3 минути и 40 секунди, т.е. по-бързо от полета на най-добрите натовски ракети от Украйна до Москва (там разстоянието е 500 км, а ракетите са много по-бавни).

Това означава, че "Циркон" ще стане важна част от военно-техническия отговор на Русия срещу напредването на САЩ и НАТО към руските граници.

На 30 ноември 2021 г. Путин каза: "Ако на територията на Украйна се появят някакви ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде седем до десет минути, а в случай на поставяне на хиперзвукови оръжия – пет минути… Но какво да правим! Тогава ще трябва да създадем нещо подобно по отношение на тези, които ни заплашват така. И можем да го направим сега."

Говореше и за "Циркон".

Преведено на военен език, това означава следното: руските кораби, оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон" ще бъдат в бойна готовност край бреговете на САЩ. Именно на континенталната територия на САЩ са разположени основните центрове на политически и военен контрол – "тези, които дават заповеди", и те, ако е необходимо, могат да бъдат поразени от ракети "Циркон" в рамките на по-малко от пет минути, т.е. от оръжието на новата руска глобална военно-морска доктрина.

Сега целият Световен океан е зона на интересите на Русия.

Сега Русия за броени часове може да елиминира целия флот на самолетоносачите на САЩ (и целия НАТО), без които САЩ се превръщат в джафкащ мопс отвъд океана и всички основни политически, икономически и военни цели на територията на САЩ.

Неслучайно именно с приемането на "Циркон" Путин подписа новата военноморска доктрина. Русия се връща в Световния океан. Сега това е и руска зона на влияние.

От новата морска доктрина на страната следва, че националните интереси на Руската федерация се простират върху целия Световен океан. Националните интереси на Руската федерация, като велика морска сила, обхващат целия Световен океан и Каспийско море.

На този фон ще се опитаме да обясним думите на заместник-председателя на Съвета за национална сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който след изплуването на 4 януари на "Горшков" в океана, каза, че хиперзвукови "Циркони" са били изпратени до река Потомак.

Медведев каза следното: "Основният подарък за Нова година с боеприпасите на ракетите "Циркон" тръгна вчера към бреговете на страните от НАТО. 1000 км обхват на тяхното използване с хиперзвукови 9 Маха и възможността да се използва всякакъв заряд, с гаранция преодолява всяка противоракетна отбрана. Нека стои някъде на 100 мили от брега, по-близо до река Потомак. Така че радвайте се."

Каква е тази река и защо е толкова важна?

Красивото име на Потомак идва от езика на аборигените и означава "място за търговия". Реката всъщност е малка. Дълга е само 590 километра. По световни стандарти – дреболия. Разход на вода – 300 куб.м/сек., ширина – 200-300 м, понякога до 1,5 км, понякога – под 100 метра.

Накратко, реката не е някаква значима географска величина. Но политическият план е по-важен, тъй като на нея се намира столицата на световния хегемон град Вашингтон.

Така Медведев твърди, че руски кораб с "Циркони" може да се намира само на 100 морски мили (185 км) от Потомак. По-точно в международни води край бреговете на САЩ, близо до тяхната столица (общото разстояние до Вашингтон от международните води е около 360-370 км). И в тази столица е Пентагонът, президентът, Държавният департамент. Скоростта на полета на "Циркон" е 9 Маха, тоест почти 11 000 километра в час (3 километра в секунда). Ракетата ще преодолее 370 км за няколко минути.

Нека ви напомним, че Кубинската ракетна криза избухна, защото САЩ ужасно се страхуваха от съветските ракети в Куба. Куба е на 1800 км от Вашингтон (5 пъти повече).

А и старите съветски ракети летяха много по-бавно от Циркон. Тоест заплахата, която Русия сега може да създаде, е с порядък по-голяма от заплахата от Карибската криза. И надхвърля заплахите, които новите членове на НАТО (Финландия и други) могат да създадат за Русия.

Заради това Русия няма нужда да разполага стратегическа авиация във Венецуела или Куба, или подводници някъде в Никарагуа. Достатъчно е "Горшков" с "Циркони" или някоя подводница със същите ракети да се намира близо до САЩ.

В момента Руският флот тренира именно този елемент. "Циркон" влезе на пълно въоръжение – на сушата, под водата, над водата и във въздуха.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 326, March 2023
НАТО: Само ядреният Армагедон засега върви по разписание
В края на януари Москва съобщи, че "все още няма никакви дати за преговорите за последния оцелял договор за контрол на я...
    „Царят на войната“ – „Посейдон“, получи ядрената си бойна глава
Светът е във война. Войната се води преди всичко с оръжия. Таймингът /времето/, в което Русия въвежда най-новите си оръж...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com