Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

„Сармат“ и „Авангард“ – хипероръжията, които промениха съвременната война
Оръжеен анализ на „Строго секретно“

Военните среди на САЩ и "колективния запад" едва сега започнаха да осъзнават точно каква роля ще играе новата стратегическа ракета "Сармат" в руската ядрена триада. Новината, че Русия ще оборудва със "Сармат" два полка от ракетните си стратегически сили в Красноярск и Оренбург още през 2023 г. се превърна в "новина номер едно" в аналитичните материали за военната мощ на Русия в края на 2022 г. Сигнал за цяла вълна от публикации в западната преса беше изявлението на Путин на военната колегия на Министерството на отбраната на 21 декември 2022 г., че превъоръжаването със "Сармат" на редица единици от руската ядрена триада през 2023 г. изглежда решен въпрос. Същото се отнася и за версията на "Сармат", носеща хиперзвуковия апарат "Авангард"".

"Сармат" въвежда целия световен ядрен арсенал в нова тегловна категория. Скъпата система за противоракетна отбрана на САЩ, която е изграждана повече от двадесет години, вече не дава дори илюзията за някаква стратегическа сигурност. Така че през следващите няколко години именно "Сармат" ще бъде звездата от първа величина в ядрено-ракетния хоризонт. "Сармат" вероятно е разделен на две модификации.

Едната, с конвенционални ядрени бойни глави, е предназначена за изстрелвания по традиционните маршрути към САЩ през Северния полюс.

Вторият вариант е предназначен за т.нар. "орбитална бомбардировка" с помощта на хиперзвуковите апарати "Авангард", способни да нанасят точни удари с мощност до 750 килотона, по главните възли на системата за стратегическа отбрана на САЩ и техния промишлен потенциал.

На 26 ноември 2022 г. беше съобщено, че супертежката стратегическа руска ракета "Сармат" е влязла в серийно производство. Тази най-мощна междуконтинентална балистична ракета в света, превъзхожда американските във всички аспекти.

Първо:

 • по обхват 1,5 пъти;
 • по брой на бойните глави – 3 пъти;
 • по стартова маса – 6,5 пъти;
 • по обща мощ на бойните глави – 7 пъти;
 • по бойни зареди – 9 пъти.

Второ:

 • "Сармат" може да носи хиперзвукови капсули "Авангард", които са неуловими за всяка известна противоракетна система, докато американските "Минитмън III" нямат никакви хиперзвукови капсули и могат лесно да бъдат унищожени от руската ПРО.

Трето:

 • "Сармат" може да нанася и високоточни неядрени удари, с които кинетичната енергия създава унищожения, подобни на ядрена експлозия, но без радиация.

Четвърто:

 • "Сармат" е с мобилен вариант – на шаси, и със силозен вариант, докато американската "Минитмънт III" е само в силози.

Пето:

 • "Сармат" беше последната руска ракета, която влиза на въоръжение само през 2022 г., докато американските "Минитмън III" влязоха на служба преди 50 години.

"Сармат" има много бърз старт, който я прави почти неоткриваема за спътниците на противника и за прехващане.

Има и още две характеристики – с обхвата си от 18 000 км тя може да нанесе удар по САЩ не над Северния, а над Южния полюс, където САЩ нямат никаква защита.

Първият тест на "Сармат" беше на 20 април 2022 г., като тогава правителството съобщи, че до края на годината тя ще влезе на бойно дежурство.

Западът няма какво да противопостави на "Сармат". И едва ли ще има още 50 години, т. е. "Сармат" ще е супероръжието на ХХI век.

На 28 април 2022 г. беше съобщено, че Русия възнамерява да въведе на въоръжение най-малко 46 тежки МБР "Сармат". Общият капацитет на 46 тежки МБР "Сармат" е такъв, че е в състояние да унищожи площ от около 18,5 милиона квадратни километра, т. е. общата площ на САЩ и Канада.

На 30 април се появи инфографика, че ще са необходими 2 минути и 2 секунди за "Сармат" да унищожи Лондон, до Берлин "Сармат" ще долети само за 1 минути и 46 секунди, до Париж – за 2 минути, и че с един удар "Сармат" гарантирано ще унищожи площ от 400 000 квадратни километра.

Едновременно беше съобщено, че вторият полк хиперзвукови капсули "Авангард", вероятно носени от "Сармат" е влязъл на бойно дежурство.

Първият полк "Авангард" влезе на бойно дежурство през 2021 г.

Хиперзвуковият боен блок може да развива скорост 27 пъти повече от звука и 27 Maha, т. е. около 33 000 км/час, с което Русия изпреварва всички държави с няколко "обиколки".

Опциите са, че всяка РС-28 може да носи 10 големи бойни глави (по 800 килотона всяка), плюс 16 по-малки, или до 24 хиперзвукови "Авангард".

Малко математика – три ракети с по 24 хиперзвукови бойни глави "Авангард" прави 72 ядрени бойни глави.

Това е достатъчно, за да бъде унищожен всеки голям град с население над 1 милион в САЩ, както и всяка военна база, която има значение в страната.

В момента нито една държава не разполага с хиперзвуково оръжие, камо ли с хиперзвуково оръжие с междуконтинентален обсег.

Това означава, че от декември 2019 г. САЩ са тотално уязвими от руски изпреварващ насрещен или ответен удар и нямат никаква отбрана срещу тази/тези технологии.

На 27 декември 2018 г. Путин каза: "В Русия се появи нов вид стратегическо оръжие". За онези, които разбираха какво се случваше, беше ясно, че Путин можеше да направи и друго изявление, а именно, че "Авангард" сложи край на Третата световна война с победа на Русия.

Защо?

Защото "Сармат" и "Авангард", и останалите нови хиперзвукови оръжия на Русия поставиха началото на ерата на новата хиперзвукова геополитика, в която:

 • хиперзвуковите оръжия елиминират веднъж завинаги англосаксонско-ционистката "класическа" геополитика;
 • това е краят на американската военна доктрина за така наречения "бърз глобален удар", който от 27 декември 2018 г. официално вече не може да бъде нито бърз, нито глобален, нито удар;
 • направо е нулирана американската противоракетна отбрана в САЩ и Европа и нейния потенциал за изпреварващ обезглавяващ удар;
 • дава възможност именно на Русия да нанесе бърз глобален и обезглавяващ удар не само срещу САЩ и НАТО, но във всяка точка на планетата;
 • внася напълно нови и тепърва изяснявани драматични промени в глобалното позициониране на силите и неговите центрове със затихващи функции на САЩ и НАТО. И Китай вече въведе няколко хиперзвукови вида оръжие и др.

Това беше отговорът на Русия на излизането на САЩ през 2001 г. от Договора за противоракетната отбрана от 1972 г., който беше основата на ядреното стратегическо равновесие на планетата, и на излизането на САЩ от Договора за съкращаване на средните и малки ракети от 1987 г., с което Пентагонът искаше да излезе на ударни позиции на границите на Русия и да превърне Европа в бойно поле на новата голяма война.

Тъй като от няколко десетилетия следим военната тематика въобще, и ракетно-ядрената в частност, ще ви издадем една тайна – в Русия никога не се съобщава за предстоящо въвеждане на ново оръжие на въоръжение, ако то вече не е било въведено, и никога не се извършва изпитателен опит с това оръжие, особено с такова хиперзвуково чудовище, ако преди това не са били извършени успешно няколко такива опити.

И ще припомним, че няколко дни преди 27 декември 2019 г. някъде в Хабаровския край "някаква бомба" или "метеорит", или "друго нещо", отнесе върха на един местен вулкан, като, извън практиката на руските медии бяха показани снимки от този затънтен край, унищожените няколко квадратни километра и огромните маси свлечени в руслото на местната река и т.н. За всеки случай беше изпратена и група за "радиационна проверка", която съобщи, че "няма… радиация".

С една дума – дали унищожението на този вулкан в Хабаровския край беше първи опит с "Авангард", като даже в Генералния щаб бяха изненадани от онова, което тази нова хиперзвукова бойна част може да извърши.

А какво може?

Да поразсъждаваме защо именно "Авангард" и "Сармат" са сигналите за края на Третата световна война, не само защото нищо не може да ги спре, но и защото всяка противоракетна отбрана става ненужна и напълно безпомощна. Какво представляват днешните междуконтинентални балистични ракети "Топол", "Ярс", "Булава", "Сармат", "Минитмън", "Трайдън" и т.н.? Всичките летят по балистична траектория, чиято висша точка е примерно 1000-1500 км изминават разстояние от 7000-15 000 км.

Към целта лети така нареченият "автобус" или платформата, на която се намират бойните блокове. В нужния момент "автобусът" ги изстрелва и те летят вече по своя полет като бойните блокове падат към целта със скорост 5-7 км/сек. През атмосферата преминават за около 20 секунди, като забавят скоростта и се нагряват. Нагряват се силно. Защитата на атомната бомба, намираща се вътре в бойния блок е приоритет.

Но какво става при "Авангард"? Той е доста различен в сравнение с обикновените бойни блокове. Има собствена система за управление и лети не в Космоса, а в атмосферата в голяма част от полета си.

Това означава, че той е изстрелван на старта в обикновена балистична междуконтинентална ракета – "Топол", "Сармат", само че на борда например на "Сармат", вместо 10 бойни блока по 500 – 800 килотона има 14 планиращи бойни блока "Авангард".

Носещата ракета се издига на 1300 км на висшата точка. "Авангардите" се отделят от нейния "автобус" и с рязка маневра падат надолу в атмосферата до височина от около 40-50 км. И там – в атмосферата, вече летят до целта 3000 или 10 000 км не 20 секунди, а примерно 5 или 10 минути, и силно се нагряват, евентуално до 2000 градуса.

Защо в атмосферата? Защото заради евентуалните лазерни оръжия на САЩ руските бойни блокове ще летят в атмосферата, където лазерите няма да ги спрат или унищожат.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 326, March 2023
„Царят на войната“ – „Посейдон“, получи ядрената си бойна глава
Светът е във война. Войната се води преди всичко с оръжия. Таймингът /времето/, в което Русия въвежда най-новите си оръж...
    Неизбежно ли е използването на ядрено оръжие и защо
Ситуацията в Украйна се влошава всеки ден, защото САЩ и НАТО продължават да ескалират доставките на оръжия.В един момент...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com