Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Неизбежно ли е използването на ядрено оръжие и защо

Ситуацията в Украйна се влошава всеки ден, защото САЩ и НАТО продължават да ескалират доставките на оръжия.

В един момент Русия ще трябва да каже на САЩ да спрат или ще бъдат накарани да спрат. САЩ няма да отстъпят и тогава ракетите ще полетят.

Може ли Западът да провокира Русия да използва ядрено оръжие в Украйна, преди всичко тактическо, в това число и с постоянните внушения именно в тази посока, създавайки информационен фон за такава "неизбежност". но в същото време именно Западът е този, който продължава да играе руска рулетка, този път в ядрен вариант, тъй като разбира, че Русия никога няма да се съгласи с "атлантизацията" на Украйна и е готова да понесе много по-големи разходи от своите противници.

В края на декември Москва отговори на поредното безумие от репертоара на САЩ, за нанасяне на обезглавяващ удар за убийство на Путин в сърцето на Кремъл.

Откъде и в какъв контекст дойде такова изявление?

През септември списание Newsweek публикува статия, чиято същност беше, че САЩ обмислят два варианта за отговор на предполагаем "планиран от Русия" ядрен удар срещу Украйна. "Има два възможни отговора: първият предполага използване на американския ядрен потенциал, вторият – само конвенционални оръжия."

В статията всички или почти всички разсъждения са вложени в устата на анонимни офицери от Пентагона, офицери от разузнаването, служители на администрацията и други подобни, повечето фантоми, чието съществуване не може да бъде проверено. И все пак те предлагат "ограничен ядрен удар" срещу Русия с ядрени бойни глави с ниска мощност от изстрелвани от подводници ракети Trident, гръбнакът на ядрената триада на Америка. На това, според тях, ядрената ескалация ще приключи.

Разбира се, повод за такава атака може да е и организирана от САЩ, Англия или Израел "операция на фалшивия флаг", т.е. взривяване на тяхна ядрена бомба в Украйна.

Друга гледна точка, изразена в статията на Newsweek е използването на конвенционални оръжия, тоест същите балистични и/или крилати ракети, но без ядрен пълнеж.

Това не е нов план, преди няколко години той беше съчинен от Пентагона и свързаните с него рускоезични "военни експерти". Бяха начертани карти на същия този "конвенционален удар" срещу "центрове за вземане на решения", включително тези, дълбоко в Русия.

Сега към това са добавени няколко съществени детайла: операции на място от специални части, кибер и космически атаки и – внимание – "обезглавяващ удар в самото сърце на Кремъл".

Руското посолство във Вашингтон на 30 септември отговори: "В Министерството на отбраната на САЩ не трябва да има съмнение относно решимостта ни да защитаваме държавния суверенитет, териториалната цялост и хората с всички налични средства. Така че един рискован мисловен експеримент от американски военни плановици може да струва скъпо на Съединените щати. На всяка атака, каквато и да е тя срещу Русия, ще последва унищожителен ответен удар".

Експертите знаят, че Русия може да унищожи САЩ като военна сила с ядрен удар само по 5 цели, защото наземната ядрена триада на САЩ се базира само в 5 щата и няма да има нужда от унищожение на Ню Йорк, Лос Анжелис, Сан Франциско и т.н.

И тези 5 американски цели в ядрена война ще бъдат изпарени от руските хиперзвукови ракети "Циркон" и "Кинжал" за по-малко от 5 минути след изстрелването им от подходящи райони около САЩ – в морето или на сушата.

Кои са вероятните цели в САЩ.

На първо място това са силозите на междуконтиненталните американски ракети Minuteman III в щатите Северна Дакота, Монтана, Колорадо, Небраска и Уайоминг.

Тези райони са известни като "ядрената гъба", т.е. петте "гъбени щати" са най-вероятните мишени с най-висок приоритет на руска ядрена атака. Те са очевиден избор за по-умната ядрена атака за противодействието на ядрените сили на врага. В Колорадо е и ядрената цел с висок приоритет – Северноамериканска аерокосмическа отбрана – NORAD, В БАЗАТА НА КОСМИЧЕСКИТЕ СИЛИ Питерсън в Колорадо Спрингс.

Сигурни цели за руските хиперзвукови ракети с ядрена способност ще са и Пентагонът, Кемп Дейвид, военноморската радиостанция Джим Крийк във Вашингтон, Форт Ричи в Мериленд и базата на военновъздушните сили Макклелан в Калифорния.

На 23 февруари Путин предупреди, че предупреждението продължава да е актуално, че ако Западът се намеси в Украйна, "последствията ще бъдат такива, каквито никога не сте виждали в цялата си история".

Трябва да разберете за какви конкретни ядрени оръжия става въпрос.

Съществуват 3 основни вида ядрени оръжия: стратегически, оперативно-тактически и тактически. Разликата между последните две е малка и рядко се разглеждат отделно. Следователно те могат да бъдат обединени в една група – тактически.

Основната разлика е в обхвата (тактическите – до 500 км, за стратегическите – повече от 5500 км; тактическите – локални, стратегическите – междуконтинентални).

Както и при мощността (тактическите – от по-малко от 1 килотон (kt) до ~10 kt; за стратегическите - може да надвишава 1000 kt).

И съответно радиусът на поразяване: ако за стратегическите е десетки километри (10 – 20), то за тактическите е много по-малък (не повече от километър, обикновено около 500 метра).

От това следва, че предназначението на стратегическото оръжие е унищожаване на географски отдалечени и големи стратегически цели (например цял град или няколко населени места, които са административни, политически, икономически или военно-промишлени центрове, заедно със стратегически обекти, разположени на тяхна територия държавни органи и администрация, авиационни и военноморски бази, летища и пристанища, транспортна и енергийна инфраструктура, ядрени оръжия и др., дълбоко в тила на врага.

Целта на тактическите ядрени оръжия е да победят военен контингент, оръжия и военна техника на фронта и в непосредствения тил на противника. Тоест тактическото е малко компактно ядрено оръжие за точково използване с боеприпаси с нисък капацитет.

Когато се говори за възможността за използване на ядрено оръжие на бойното поле (в случая по време на конфликта на територията на Украйна), тогава говорим именно за тактическо.

По отношение на стратегическото – основната му цел е ядреното възпиране. Нито една от страните няма да бъде първата, която ще го използва и всеки разбира това. За Запада е ясно, че Русия няма да направи това, тъй като целта на Русия не е да унищожи целия свят, а да гарантира собствената си сигурност.

Но и за ръководството на Руската федерация е ясно, че западната управляваща класа и нейните слуги също няма да направят това, тъй като целта им не е да превърнат планетата (включително себе си) в радиоактивна пепел, а да запазят господстващата си позиция.

С една дума, всичко е ясно за всички при стратегическите оръжия.

С тактическите ядрени оръжия ситуацията е различна. За онези на запад, които призовават ръководството на Руската федерация да използва тактическо ядрено оръжие по време на конфликта в Украйна, задачата е следната: да представят Русия като "чудовище". И тук всички средства са добри. Но това е безумна пропаганда. Първо, това е невъзможно и безсмислено. Във всеки случай никой от Русия няма да хвърля ядрени заряди върху градовете в Украйна, за да се избегнат ненужните жертви сред цивилните и разрушаването на гражданската инфраструктура.

Това означава, че единственото място, където в хода на настоящите военни действия има възможност за използване на тактически ядрени оръжия, са големите празни територии (радиусът на поразяване на тактическите ядрени оръжия обикновено не надвишава 500 метра). Но украинските войски (било то въоръжените сили на Украйна и националните батальони или западните наемници) не са базирани в пусти места. Те се крият точно в градовете сред жилищни сгради (дворове, училища, детски градини, болници, къщи, дори родилни домове и т.н.), зад гражданското население, като жив щит. За отделни военни формирования извън града (в гори, полета и т.н.) и поразяването им с ядрено оръжие е твърде скъпо и опасно, и отрицателните (политически, екологични и информационни), надвишават потенциалния тактически успех на фронта и е непрактично (унищожаването на такива единични отряди може да се постигне с други видове неядрени оръжия, които Русия притежава.

Освен това Русия разполага с неядрени оръжия, сравними по мощност с ядрените.

Трето, земите и населението на днешна Украйна са руски територии, незаконно завзети и временно окупирани, а хората, много от тях - с промити мозъци. Защо да ги унищожават?

Целите на атаките срещу енергийната инфраструктура в Украйна също са ясни – отслабване както на Европейския съюз (в енергиен план), така и на режима в Киев – възмездие за терористичните атаки и другите престъпления, извършени от киевския режим; удар срещу украинските олигарси (удрят точно върху тяхната собственост); принуждаване на киевските власти да изразходват ресурси (пари, време, усилия) за възстановяване на разрушените съоръжения (не всичко може да бъде възстановено), което от своя страна води до отслабване на отбранителния потенциал и намаляване на боеспособността на въоръжените сили на Украйна; подклаждане на протестни настроения срещу властите на Бандера в самата Украйна; принуждаване на най-русофобското население на Украйна да мигрира от страната.

Но провокациите към Русия "първа да използва ядрено оръжие" продължават. Точно това е планът на Запада. Именно за Запада е изгодно това, за да демонизира Русия, като "главното световно зло" и "враг на човечеството", да привлече на своя страна някои от страните на "незапада", които в момента заемат неутрална позиция, и в крайна сметка да ударят Русия не с тактическо, а със стратегическо ядрено оръжие под претекст, че имат "пълно морално право да го направят", т.е. удар с тактически ядрени оръжия от Русия дава на Запада правото да използва "законно" стратегически ядрени оръжия срещу Русия.

Така стигаме до въпроса дали демонстрацията на ядрена сила от Русия е неизбежна.

Какво каза Дмитрий Медведев преди Рамщайн: "Утре в базата на НАТО в Рамщайн големите военни лидери ще обсъдят нови тактики и стратегии, както и доставката на нови тежки оръжия и ударни системи за Украйна. И това е точно след форума в Давос, където присъстващите повтаряха като мантра: "За да се постигне мир, Русия трябва да загуби".

И на никого не му хрумва да направи следния елементарен извод от това: загубата на ядрена сила в конвенционална война може да провокира избухването на ядрена война. Ядрените сили не загубиха големи конфликти, от които зависи съдбата им."

Защо тази демонстрация е неизбежна?

Русия воюва в Украйна по нетрадиционен начин, основаващ се на целенасоченото връщане не само на историческата руска земя, но и на частта от руския народ – малорусите, измамени от украинизма и укронацизма. В същото време - запазвайки живота на руските войници, доколкото е възможно.

Задачата, разбира се, е най-трудна. Срещу тях са абсолютни сатанисти, които се борят с терористични и нацистки методи. Украинците за тях са жив щит.

Ето защо целенасоченото използване на тактическо ядрено оръжие, например някъде в района на Лвов, за унищожаване на каналите за доставка на новите оръжия от Запада в Украйна, може да отговаря на поставените задачи и спомага за минимизиране на загубите и от двете страни.

Това е първата причина за евентуална употреба на тактически ядрени оръжия.

Втората причина е лудостта на Запада. Днес те казват, че поражението на Запада в Украйна ще доведе до ядрена война. Това е лъжа. Загубата на Запада в Украйна само ще премести назад тяхната линия на заплаха към Москва. И нищо повече. Но загубата на Русия в Украйна наистина ще доведе до ядрена война. Тоест всичко е точно обратното.

Освен това те вече вярват, че Русия никога няма да използва ядрено оръжие. Те са стигнали до извода, че ако Русия почувства риск от загуба на контрол над Крим, това ще "укрепи позицията на Киев във всякакви бъдещи преговори", т.е. че Русия е парализирана от страха да използва тактически ядрени оръжия. Това е следващата провокация.

Третата причина, поради което вероятността от тактическа демонстрация е висока, е грешката на Запада, че Русия няма да воюва с тях никъде освен в Украйна и не може да им отговори извън нея. Но САЩ и Англия взривиха нишките на "Северен поток 2" в Балтика. Този акт на международен тероризъм остана без отговор. Засега.

Великобритания и САЩ с цялата си мощ на спецслужби и спецтехника вече се бият с всички сили срещу Русия. Наистина, руснаците не са нанесли засега осезаеми щети на Запада извън Украйна. САЩ взривяват Кримския мост, бомбардират Запорожката АЕЦ, доставят супермодерно тежко оръжие, удрят руска територия с Haimars. И ще го правят безкрайно, защото не се страхуват от руския отговор извън Украйна. Те са готови да доставят на Украйна безкрайно количество от своите оръжия. Единственият начин да бъде вразумен Западът е да се вдигнат залозите до краен предел. В този смисъл тактическият ядрен удар изпълнява тази задача. Някъде до западната граница на Украйна, а още по-добре – във Великобритания.

Западна Украйна, превърнала се в гнездо на украинския нацизъм, е уверена, че след всичко което направи, ще може да се скрие под защитата на САЩ и НАТО. Но случаят не е този.

Русия е в свят, в който искат да я унищожат. Единственият начин да оцелееш в него е да бъдеш силен. ядрените оръжия са сила, а не слабост. Използването им също е сила. Правят го, защото могат да си го позволят.

И, уверяваме ви, никой дори няма да помисли за отговора. Всички ще млъкнат и ще започнат да си мърдат ушите от страх, че ще бъдат следващата цел.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 326, March 2023
„Сармат“ и „Авангард“ – хипероръжията, които промениха съвременната война
Военните среди на САЩ и "колективния запад" едва сега започнаха да осъзнават точно каква роля ще играе новата стратегиче...
    Войната на Хазарската мафия срещу Русия. Кой стои зад „украинския проект“. /3/
Продължаваме нашата апокалиптична поредица "Кой стои зад войната в Украйна".Въпросът го зададохме преди много години, ко...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com