Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Специалната военна операция – една година след началото
Анализ на „Строго секретно“

На 24 февруари се навършва една година от началото на Специалната военна операция на Русия в Украйна.

Това дава възможност за преглед на онова, което се случи през тези 12 месеца и за отговори на въпросите "какво и как по-нататък".

Отминалата година може да се раздели на няколко етапа.

Първият – от 24 февруари 2022 г. до края на март 2022 г., когато руските въоръжени сили ликвидираха почти напълно въоръжените сили на укронацистите.

Вторият – след 26 април 2022 г., когато се състоя първата среща на НАТО във ВВС-базата "Рамщайн" в Германия, на която беше взето решението за укрепване на отбранителния потенциал на режима в Киев. Именно още тогава започна войната на НАТО срещу Русия. Беше събрано всичкото оръжие от бившите соцстрани и нови членки на НАТО и беше изпратено в Украйна, за да бъде постигнат прелом, но който не беше постигнат.

За да се стигне до осмата среща на НАТО в "Рамщайн" на 20 януари, когато беше взето решението за изпращане на тежко въоръжение в Украйна – танкове и БТР-и, както и до решението на САЩ от 24 февруари за доставка на далекобойни тактически ракети ATACMS и тактически безпилотници.

Официалната цел вече не се укрива – да бъде унищожена Русия.

Москва отговори: "срещу нас се води тотална война на унищожение" и "операцията ще продължи до изпълнение на поставените цели".

Всички решения са взети. Няма да има никакви преговори. Всичко ще се реши с "огън и желязо".

И така, каква беше ситуацията преди началото на Специалната операция, колко военно оборудване имаше в Украйна, колко беше унищожено и колко доставено.

Въпросът е много труден, но да се опитаме да го разберем.

През 1991 г. Украйна наследи от СССР четвъртата по численост армия в света. Въоръжените сили, дислоцирани на територията на Украйна, наброяваха 980 000 войници и офицери, от 6500 до 9200 танка, от 7000 до 11 300 бойни бронирани машини, над 2800 бойни самолета, повече от 18 000 артилерийски системи. По обща военна мощ въоръжените сили на Украйна бяха на четвърто място след САЩ, Русия и Китай. Повтаряме – на четвърто място.

Реално, в навечерието на 24 февруари 2022 г. Украйна разполагаше с класическо превъзходство, поне 8:1, в района на Донбас. Но Русия ги изпревари с 24 чеса.

Какво се случи с украинската армия през отминалата година – огромни загуби, които могат да се сравнят само със загубите на Вермахта на Хитлер през Втората световна война:

 • 372 свалени самолета от въоръжените сили на Украйна са унищожена цяла въздушна армия;
 • 200 унищожени хеликоптера са въздушна армия;
 • 7537 танка и БТР са унищожени две танкови армии и пет комбинирани армии;
 • 983 пехотни машини – ударна армия;
 • 401 зенитни ракетни комплекси са армия за противовъздушна отбрана;
 • 3841 оръдия са четири артилерийски армии;
 • 8066 превозни средства са осем армии.

Общо, според тези оценки, Русия е унищожила за една година 23 вражески армии, което се равнява на четири фронта или четири групи армии на Вермахта.

Освен това общият размер на загубите на въоръжените сили на Украйна е около 400 000 души, съпоставими с цялата съвременна групировка на НАТО в Европа. Ако при такива загуби нямаше колективна помощ от Запад, всяка държава в света вече щеше да е победена.

За 12 месеца руската армия успя да унищожи над 50 % от предвоенните запаси от украинска бронирана техника или по 746 единици на месец.

Много малко армии в света могат да демонстрират такъв успех. Руската армия успя да постигне такива резултати благодарение на масираните ракетни и въздушни удари срещу струпването на техника в складове, възлови станции и в транспортни колони.

Тогава, след първата среща в "Рамщайн" НАТО взе решение за доставки на оръжие за Киев:

 • 410 танка от съветската епоха;
 • около 300 бойни машини на пехотата;
 • 1100 бронетранспортьора;
 • около 925 защитени от мини превозни средства;
 • повече от 1540 пехотни мобилни машини.

На 20 януари в "Рамщайн" САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна, в който:

 • допълнителни боеприпаси за HIMARS (включително GLSDB);
 • 50 бойни машини на пехотата Bradley с 500 противотанкови ракети TOW и 250 000 изстрела с калибър 25 мм;
 • 100 бронетранспортьора М113;
 • 55 MRAP;
 • 18 броя 155-милиметрови самоходни гаубици и 18 камиона;
 • 70 000 броя 155-милиметрови артилерийски снаряда;
 • 500 броя 155-милиметрови снаряди Excalibur и т. н.;

Общо до април включително ще бъдат доставени около 500-600 бронирани машини.

През декември загубите на украинските войници възлизаха на над 350 единици бронирана техника, така че тези доставки дори няма да покрият месечните загуби на Украйна.

Лавров каза: "Това което се случва в момента в Украйна е резултат от дългогодишна подготовка на САЩ и техните сателити за глобална хибридна война срещу Руската федерация: САЩ смятаха, че Украйна има достатъчно сили да удържи линията Въгледар – Бахмут – Северск – Кулянск до пролетното размразяване. До май те очакваха да доставят стотици нови танкове, леки бронирани машини, бронирани камиони, артилерийски оръдия, десетки хиляди снаряди, да обучат с помощта на чуждестранни инструктори нова 200 000 армия, да я подсилят с 30-40 000 наемници и да я хвърли в нова офанзива срещу руските позиции, с надеждата да си върне още част от територията и голям град (Лисичанск или Мелитопол), до създаване на заплаха за северния или южния фланг на руската групировка и по този начин да убедят Русия, че победата е недостижима за нея и продължаването на военните действия ще бъде твърде скъпо.

До средата на януари обаче този план се провали напълно под Бахмут. Там украинските войски претърпяха огромни загуби. ЧВК "Вагнер" твърди за 25 000 войници от Въоръжените сили на Украйна, че са загинали в боевете в Бахмутското направление. Може да се очаква, че при тези условия Киев ще се опита да засили обстрела на градове, включително на територията на Руската федерация (в границите на бившата РСФСР), особено ако САЩ предоставят на Украйна високоточни ракети с голям обсег.

Полският президент Анджей Дуда каза, че "следващите няколко седмици ще покажат дали Украйна ще оцелее". Именно те, според него, ще бъдат решаващи и ще определят не само ситуацията в Украйна, но и "нашето" (т.е. европейско) бъдеще и като цяло "какво ще се случи през 2023 г."

Така САЩ се подготвят за два потенциални сценария.

- През следващите седмици, дори преди настъпването на пролетното размразяване, украинският фронт се срива, руските войски настъпват на стотици километри навътре в територията, достигат Днепър, заемат предмостия на десния бряг. Украинската армия се разпада, частите, които са запазили своята боеспособност, са в отбрана в Харков, Днепропетровск, Запорожие, Киев, Николаев, Одеса.

След това започват да действат два подсценария: Полша изпраща войски в Западна Украйна и на украинско-беларуската граница, за да освободи остатъците от боеспособни украински войски, за да защити Киев и да прикрие комуникациите със Запада. В този случай САЩ ще се опитат да провокират военен сблъсък между Русия и Полша. Ако успеят, тогава Полша ще получи помощ с оръжие и пари, а също така ще изпълнява функцията на Украйна – официално да представлява Запада на фронта на горещата война, която е един от елементите на войната на изтощение с Русия.

Ако Полша избегне "честта" да се бие с Русия, събитията ще се развият според втория подсценарий, описан по-долу.

- Полша не изпраща войски в Украйна в опит да избегне всяка възможност за открита конфронтация с Русия. В този случай САЩ оставят Украйна на Русия, като същевременно се опитват отново да организират военна провокация и да въвлекат Москва във война с някой от съюзниците си.

- Украйна успява да стабилизира фронта до пролетта. В този случай повече или по-малко масирани доставки на тежко оръжие започват през март-април. По-малко от миналата година, но достатъчно за укрепване на мобилната отбрана на въоръжените сили на Украйна със задачата да изтощават руските войски, доколкото е възможно, за да се защитават от май до септември, бавно отстъпвайки към Днепър, оставяйки след себе си изгорена земя. В същото време САЩ засилват натиска върху Полша и се опитват да я принудят да влезе в конфликта на страната на Украйна.

Както можете да видите, основните сценарии за развитие на събитията предполагат, че срещу Русия ще остане повече или по-малко стабилен фронт, който САЩ ще захранват с оръжие и ще се опитат да направят полско-украински, или Вашингтон ще бъде принуден да измести основната тежест на конфронтацията в информационната и дипломатическата сфера, с надеждата след известно време да се намери друга самоубийствена страна за войната с Русия.

И така, временното затишие на фронтовете приключва и напомня затишието в навечерието на Курската битка или на двете операции "Барбароса" и "Багратион".

Да припомним.

"Барбароса" беше прекрасният план на Хитлер за светкавична война срещу СССР (започнала на 22 юни 1941 г. и завършила през януари 1942 г.), като най-голямата военна операция в човешката история по численост на войските и на жертвите.

Операцията "Багратион" беше кодовото име на Беларуската стратегическа настъпателна операция на Червената армия в периода 22 юни – 19 август 1944 г. Това беше една от най-големите военни операции в историята на човечеството, немските войски бяха изтласкани от Беларус с почти разгромена немска група армии "Център".

В същите или подобни позиции, но през зимата, в момента в Русия, и в натъпканата с американско оръжие Украйна, завършва концентрацията на силите по направлението на главния удар.

Поредицата от мерки показаха, че Кремъл повече няма да търси компромиси със Запада. Всичко ще се реши с "огън и желязо".

Изявленията на Путин и Шойгу на колегията на Министерството на отбраната, ударите по инфраструктурата на Украйна, мобилизацията и социалната подкрепа на участниците в операцията, срещата на Путин с Лукашенко, създаването на два нови военни окръга – Московски и Ленингградски, и на нова групировка войски в северозападната част на Русия, увеличаването на числеността на армията до 1 500 000 души, от които 670 000 по договор, доставките на хиперзвуково оръжие, новата стратегия за външна политика и ядрена доктрина и др., означават, че Русия залага на военния успех. Другите варианти на отношенията й със Запада отпадат.

Други алтернативи няма, освен победна война.

Това означава пълно освобождаване на територията на Украйна и украинския народ от окупацията на САЩ, НАТО и хазарската мафия.

В момента има около 600 000 руски войници, разположени около Украйна, готови за зимна офанзива с 1000 реактивни артилерийски системи, 5000 бойни бронирани машини, най-малко 15 000 танка, стотици тактически балистични ракети…

Това е огнева мощ, надвишаваща всички битки на втората световна война и даже на операцията за превземането на Берлин през 1945 г.

Струпването на сили на НАТО в Прибалтика и срещу Калининград, заедно със засиленото присъствие на ударни платформи на САЩ в района означава подготовка за горещия сценарий в случай, че САЩ са сигурни, че това няма да доведе до обмен на ядрени удари.

Започна и съсредоточаване на войски и техника в Беларус – 400 танка, 600 бронирани машини, десетки ударни хеликоптери и бойни самолети, С-400, Тор-М2, "Искандер". Общата численост на въоръжените сили на Русия и Беларус може да стане 170 – 200 000 души.

В Калининград бяха разположени прехващачи Миг-31К с хиперзвуковите ракети "Кинжал", които покриват цяла Европа.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 326, March 2023
Този брой на "Строго секретно" е извънреден
Този брой на "Строго секретно" е извънреден в извънредната ситуация, която едва ли би могла да бъде по-извънредна.Всъщно...
    Дали България участва във войната
На въпроса "Дали България участва във войната на НАТО срещу Русия" отговорът е – да, участва най-активно и много отдавна...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com