Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НАТО: Само ядреният Армагедон засега върви по разписание

В края на януари Москва съобщи, че "все още няма никакви дати за преговорите за последния оцелял договор за контрол на ядреното оръжие между двете суперсили, т.е. Договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения – СНВ-3 /START/ (виж бр. 325 на "Строго секретно"), който изтича през 2026 г.

Напротив, САЩ използват конфликта в Украйна, за да придвижат ядрени оръжия и бомбардировачи на ВВС и НАТО все по-близо до Източна Европа за евентуален удар по руска територия според американската ядрена доктрина.

Осем холандски изтребителя F-35 ще бъдат изпратени в Полша, за да участват в две различни мисии на НАТО. Четири изтребителя ще бъдат на разположение, за да патрулират въздушното пространство на НАТО над Източна Европа. Два от тях ще бъдат постоянно готови, за да могат да прехванат в рамките на няколко минути, другите два ще бъдат в резерв. Допълнителни четири самолета ще бъдат разгърнати в съвместна програма за обучение с партньори.

Какво означава това?

F-35 е стандартният ударен самолет на НАТО, сертифициран от САЩ преди година да носи термоядрените бомби В-61.

Холандия е страна от НАТО, която редовно участва в т. нар. "съвместни мисии", по време на които се практикува използването на ядрено оръжие. Включително и самолетите на т. нар. „неядрени страни". Самолетите на такива страни непременно са оборудвани за бойно използване на ядрени бомби, т.е. холандските F-35 носят такова оборудване и са интегрирани в системата за ядрена война на НАТО в европейския театър на военни действия.

Това се потвърждава и от факта, че едно от местата за съхранение на американски термоядрени бомби в Европа е холандската военновъздушна база Волкел.

В авиобазата Волкел се намира 313-а ескадрила на ВВС на Холандия, която е въоръжена с ударни самолети F-35 Lightning II.

Същите които сега са изпратени в Полша за патрулиране на въздушното пространство над Източна Европа.

Това означава, че нова група ядрени бомбардировачи на НАТО, способни да доставят термоядрени бомби на значителна дълбочина в територията на Руската федерация, е предислоцирана на предни позиции в Източна Европа.

Една термоядрена въздушна бомба с максимална мощност 300 килотона, което е 20 пъти повече от мощността на бомбата, хвърлена от американците над Хирошима, е достатъчна, за да унищожи средно голям град.

И тъй като носителите на ядрено оръжие в остра военно-политическа ситуация не могат да бъдат далеч от самите бойни глави, може да се предполага, че американските термоядрени бомби В-61 също се съхраняват на едно от летищата в Полша. Най-вероятно това е летище Ласк, където вече се работи по оборудването му за базиране на полски F-35.

По този начин Ласк е военновъздушна предна база за ядрени бомбардировачи от страните от НАТО, което потвърждава високата вероятност за разполагане на ядрени сили за първи удар в непосредствена близост до Русия и Беларус.

Това означава, че този военен обект на територията на Полша може да се счита за легитимна цел за превантивен удар от Русия.

На 14 ноември 2021 г. за първи път след Студената война в Германия беше възстановена американската ядрена артилерийска система, която ще бъде въоръжена с нови хиперзвукови оръжия с голям обсег - Dark Eagle.

Армията на САЩ официално върна 56-то артилерийско командване в Германия в Майнц-Кастел.

Командването ще управлява както хиперзвуковото оръжие Dark Eagle, което може да ускори до 4000 мили в час, така и системата за изстрелване и управление Typhon. И двете системи в момента са в процес на тестване и разработка.

Полетното време до целите на такива средни ракети възлиза само на 6-10 минути, което, отчитайки тяхната висока точност, не оставя време на руското ръководство да вземе адекватни ответни мерки.

Основата на комплекса Dark Eagle е двустепенна ракета с твърдо гориво ускорител и хиперзвуков планиращ блок C-HGB Common Hypersonic Glide Body. Тази единица е способна да маневрира на хиперзвукова скорост (официално "повече от М=5", т.е. повече от 5 Мах по непредвидима траектория за противоракетната отбрана на противника.

Обхватът на комплекса Dark Eagle ще бъде повече от 3000 км, което надвишава обсега на Pershing II (около 1800 км) от кризата през 80-те години.

Това означава, че дори да се намира в западната част на Европа – някъде в района на Лондон, комплексът ще може да поразява цели в Русия до Москва.

Dark Eagle ще се използва срещу критични и трудни цели като укрепени командни бункери.

Новите американски ракети, за разлика от ракетите на Студената война, са създадени и с неядрено оборудване. Но за поставянето на ядрени бойни глави върху тях, няма никакви технически затруднения. Това е само въпрос на политическо решение.

Второ, предвид високата точност на новите ракети, ядрените бойни глави може да не са необходими. По този начин Dark Eagle става и стратегическо оръжие.

Заради това появата на такива комплекси като руските "Искандер-М" и "Искандер-К" повишават възпиращото значение на руското ядрено оръжие.

Продължава и ядрената ескалация от САЩ към Европа с прехвърлянето на най-напредналите американски атакуващи F-22 Raptor от базата Тиндал /във Флорида/ на базата Лейкенхелт/в Англия/, откъдето ще летят на други изнесени ракети и летищата на стратегическата авиация.

От друга страна, наземната версия на американските пускови установки МК-41 в страните от Източна Европа за противоракетите S-3 на ПРО на театъра на военните действия, могат да бъдат използвани и за крилати ракети Tomahawk, както с ядрена, така и с обикновена бойна глава.

Това ще позволи на САЩ да разположат в Европа групировка от ядрени сили със среден радиус, позволяващ да се нанесе по Русия така нареченият обезглавяващ удар с унищожение на основните центрове на частите с междуконтиненталните ракети и на други позиции с новите US-ядрени бомби В61-12.

Според Пентагона В61-12 трябваше да влезе на въоръжение през 2018 г.

В61-12 е пореден вариант на базовата В61, която се окачва към корпуса на американските щурмови самолети А-10, многофункционалните изтребители F-16, изтребителите от пето поколение F-22 и F-35, както и европейското Tornado. Средно тежи 320 кг, но може да варира в зависимост от модификацията на боеприпаса, който има едно уникално качество - времето на взрива му може да се управлява в зависимост от това къде трябва да стигне - над земята, на земята или дълбоко под земята.

САЩ, според различни източници, имат 700 бомби от серията В-61. Половината от тях се намират в Европа в пет страни -Германия /на базите на ВВС на САЩ Рамщайн в Райнфелд Пфалц и на базата в Бюхел/, Италия, Белгия, Холандия и на базата Инджирлик в Турция. По този начин и тези пет държави са ядрени, но за това не се говори.

Новата бомба В61-12 ще се насочва. Вероятно ще използва термоядреният заряд от бомбата В61-4, отличаващ се с най-малка мощност в цялото семейство -50 кг.

В края на ноември 2016 г. Държавният департамент на САЩ одобри предоставянето на 70 крилати ракети AGM-158 JASSM-ER с разширен обхват за Полша.

Така Полша стана първата държава извън САЩ, която ще получи тези нови американски крилати ракети въздух -земя.

През 2014 г. Полша подписа и договор за приспособяване на своите изтребители F-16 към версията HASSM-AGM 158, които са предназначени за унищожение на големи и важни наземни цели на разстояние до 370 км. 370 км е твърде голяма далечина за самозащита. Но Полша явно иска капацитет за стратегически конвенционален първи удар.

В обсега им е и Москва, и цялата Беларус.

На 10 януари 2022 г. Русия заяви, че може да бъде принудена да разположи ядрени ракети със среден обсег в Калининград в отговор на агресивните ядрени планове на НАТО спрямо Русия.

Това би поставило ядрените ракети в рамките на само 5-10 минути полетно време до почти всички европейски столици.

Балистична ракета със среден обсег е балистична ракета с обсег на действия 500 - 5500 км. Ако Русия разположи такива ракети в Калининград, всяка европейска столица и всички най-големи населени центрове във всяка европейска страна биха били в обсега на това ново разполагане.

В отговор президентът на Беларус Лукашенко заяви, че може да поиска от Русия комплексите "Искандер-М" не само за прикриване на западната посока от агресията на НАТО, но и южната.

Но защо Западът се страхува от "Искандер"?

"Искандер" е оперативно-тактически комплекс, въоръжен с ракети Р-500, които практически са невъзможни за прихващане.

Основната цел на "Искандер" е да обезвреди основните сили на противника още в първите минути на войната чрез удари по летища, системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, мостове, струпвания на техника и други важни обекти.

"Искандерите" създават така наречената "зона без достъп". Те ще действат срещу споменатите американски ракети в Германия и от Калининград.

"Искандер" в Беларус обезсмисля и влизането на Украйна в НАТО. Сега, от територията на Беларус, Украйна е изцяло под обстрел от "Искандер", чак до Карпатите. От границата на Беларус до Киев са само 50 км.

Ако към това добавим и "Искандерите" в Крим и на територията на самата Русия, тогава тяхното действие обхваща изцяло цяла Украйна от всички посоки. Всичко това означава, че всички бази, летища, техника и войници на НАТО, ще бъдат унищожени за броени минути от "Искандерите".

Що се отнася до външната политика, Беларус се сближава с Русия, което доведе до създаването на Съюзната държава, а след това и до присъединяването на Беларус към Евразийския икономически съюз.

Беларус е важен военен съюзник на Русия. Там се намират важни военни съоръжения на руските въоръжени сили. Радарът "Волга" и комуникационният център "Антей" са от голямо значение за руската стратегия за ядрена отбрана. Радарът фиксира старта на американски ракети, а комуникационният център се използва за връзка с руските подводници в световния океан.

През Беларус минават важни военни артерии Изток - Запад още от времето на СССР, както и газопроводът към Европа.

На 30 ноември 2021 г. Александър Лукашенко обяви възможността за разполагане на руско ядрено оръжие в Беларус и, че ще направи съответното предложение на Владимир Путин. Но това - уточни ръководителят на Беларус - ще стане при условие, че подобни системи на НАТО са в Полша, т.е. обединената регионална групировка на въоръжените сили на РФ и РБ ще премине към разработване на съвместно използване на тактическо ядрено оръжие в отговор на агресията на НАТО.

"Искандер-М" може да носи и ядрена бойна глава.

Освен това Въздушно-космическите сили на Русия и ВВС на Република Беларус ще извършват редовно съвместни въздушни патрули по западните граници на съюзната държава. За целта ще бъдат използвани стратегически ракетоносачи Ту-160 "Бял лебед", както и далечни бомбардировачи Ту-22МЗ, способни да носят съответно ракети с въздушно изстрелване Х-22 и Х-55. Като носители на ядрено оръжие могат да се използват и многоцелеви изтребители от поколението 4+ Су-ЗОСМ, които се доставят от Русия на Беларус.

Такива дейности ще изискват отварянето на специални складове за тактически ядрени оръжия в Беларус, което де факто ще превърне Беларус в "ядрена сила".

И така, Dark Eagle на САЩ, които са в разработка и могат да се появят до 5 години. Или "Искандер-М" в Беларус, които вече са на въоръжение?

Уравнението не е сложно за решение.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 326, March 2023
Войната в Украйна: Добре дошли в ада на края на капитализма
Само преди месец написахме, че "САЩ са на бесилото на финансовия Страшен съд – дериватите са 2,5 квадрилиона долара."Пот...
    Морският „Циркон“ тръгна на лов на борда на „Адмирал Горшков“
На 4 октомври носителят на морските хиперзвукови ракети "Циркон" – многоцелевата фрегата "Адмирал на флота на Съветския ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com