Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Добре дошли в ада на кризата
Финансовото бесило на дериватите
Икономически анализ на „Строго секретно“

Само преди месец написахме "Добре дошли в ада на края на капитализма. САЩ са на бесилото на финансовия "Страшен съд", дериватите са 2,5 квадрилиона долара".

Потвърждението настъпи в началото на март в още по-лош вариант – вратите на ада се отвориха.

Сривът започна с колапса на Silicon Valley Bank – основната банка на технологичните стартиращи фирми в Силициевата долина.

Преди колапса си Silicon Valley Bank беше 16-ата по големина банка по активи, като данните на Федералния резерв на САЩ показват, че банката е имала активи 209 милиарда долара към 31 декември 2022 г.

Но се оказа, че на 8 март банката обяви загуба от 1,8 милиарда долара от продажба на държавни облигации на САЩ и обезпечени с ипотека ценни книжа. Инвеститорите и вложителите реагираха, като започнаха тегления на 42 милиарда долара депозити от банката, причинявайки бягство от банката. Към края на работата на 9 март - четвъртък, банката имаше отрицателен паричен баланс от приблизително 958 милиона долара. До 10 март - петък, банката беше мъртва.

Финансовите регулатори затвориха Silicon Valley Bank и поеха контрола върху нейните депозити, което е най-големият фалит на банка в САЩ след световната финансова криза през 2008 г.

Silicon Valley Bank е основана през 1983 г. и беше фокусирана върху проекти в Силициевата долина не само на големи, но и на стартиращи фирми. Банката се смяташе в IT-бизнес средата за надеждно място за съхранение на средства и компаниите доброволно влагаха приходите си в нейните сметки.

Сривът на SVB беше резултат от верижна реакция, причинена от Федералния резерв. По време на пандемията, когато високотехнологичната индустрия беше в своя пик, SVB инвестира 91 милиарда долара в американски държавни облигации и сигурни ипотечни ценни книжа. Всички те бяха смятани за "най-надеждните ценни книжа в света". През 2022 г. обаче ФЕД-а започна да повишава основната лихва, за да спре галопиращата инфлация. Това пряко се отрази на стойността на облигациите в активите на SVB.

И тъй като доходността на тези ценни книжа в сравнение с новоемитираните намаля, тяхната стойност също падна. В случая със SVB те загубиха стойност от 15 милиарда долара, както самата банка отчете в отчетите си.

Такова намаление на стойността на активите по принцип не е проблем, тъй като се отразява само на хартия. Когато обаче трябва да се продадат облигации, това наистина носи загуби. А това е, което SVB направи през последните месеци. Банката трябваше да продаде ценни книжа на стойност 21 милиарда долара, тъй като имаше нужда от средства, за да върне депозитите на клиентите.

Това беше следствие и от повишаването на основната лихва на ФЕД-а. Разходите за стартиращите компании се увеличиха и те започнаха да теглят депозити от "родната си банка" SVB, т.е. бягство от банката, което предизвика паника.

SVB не е единствената банка, чиито облигации в резултат на повишаването на основния лихвен процент от ФЕД загубиха стойност само за няколко месеца. Като цяло загубите на американските банки в резултат на обезценяване на облигации достигнаха 630 милиарда долара през декември 2022 г. През декември 2021 г. тези загуби бяха оценени само на 8 милиарда долара.

От 8 до 9 март четирите най-големи американски банки загубиха 47 милиарда капитализация. А предстоеше "черният понеделник" - 13 март, като ситуацията се развиваше в рамките на сценария на кризата 2007-2008 г.

Сега обаче макроикономическата ситуация в САЩ е много по-лоша. Публичният дълг е по-висок, инфлацията е по-висока, бюджетният дефицит е по-висок, банковият мултипликатор е под ръба. И има много зомби корпорации, не само в IT-сектора.

Стигна се до "балона на всичко".

Първият балон, dot-com балонът, беше свързан с преоценката на високотехнологичните компании. Той се спука, когато Enron изгърмя.

Вторият балон – ипотечният, беше свързан с преоценката на недвижими имоти. Той се спука, когато Lehman изгърмя.

Третият балон, "балонът на всичко", е сега, когато всички борсови активи са силно надценени поради наливането на необезпечени кухи трилиони долари в икономиката. Сега и той изгърмя.

Сегашните непокрити загуби на четирите най-големи американски банки, включително JP Morgan, възлизат от 300 милиарда до 1 трилион долара. Това е около 15–35% от общите им активи. Ако има въобще такива, т.е. ако не са фалирали.

Ситуацията при регионалните и малки банки е трагична. Някои от тях загубиха 60-75% капитализация.

Липсваше само Байдън. Но и той се появи и каза, че банковата система е "по-силна от всякога и няма да има криза. Гарантирам го." След това фондовият пазар изпадна в истерия.

Както споменах, официално обявеният общ обем на "непокритите загуби" на банковата система на САЩ е от 300 милиарда долара до 1 трилион.

И така, какво е "непокрити загуби" – това е, когато банката има някакви "ценни книжа" в баланса си, които струват да речем 100 долара по номинална стойност, но в действителност има токсични боклуци, за които дори 5 долара няма да дадат. Но в баланса виси като "актив", т.е. фалшива отчетност.

Това вече се случи през 2007-2008 г. с всякакви деривати (предимно ипотеките). Последва февруарската криза от 2020 г., след това пандемията, когато почти цялото производство в САЩ беше затворено и инвеститорите се втурнаха в търсене на убежище за печатаните от ФЕД-а долари. Мнозина ги прикрепиха към криптото.

Много пари също бяха заровени в инвестиции на рисков капитал, във всякакви "обещаващи стартиращи фирми". На презентациите пред акционерите бяха показвани красиви картинки. И когато започнаха ликвидните кризи, се оказа, че е невъзможно да се продадат тези "ценни книжа", защото са боклук и никой не ги купува.

Като цяло американските банки трябва да отпишат 800-900 милиарда "активи" като безнадежден боклук.

В ерата на "Голямата рецесия" (след 2008 г.) основният процент на ФЕД-а за стимулиране на американската икономика беше намален до 0,25-0,5%. И този ФЕД раздаде пари на банките срещу тези смешни лихви в трилиони. Най-простата схема за печелене на пари в такива сценарии беше: вземете заем от ФЕД-а при 0,5%, купувате десетгодишни държавни ценни книжа при 2% годишно – и получавате вашите годишни $ 1.5 за всеки 100 долара. Няма проблем. Но графикът се промени.

Заради необузданата инфлация в САЩ, причинена от именно неконтролираното печатане на трилиони долари, ФЕД-а започна да обръща нещата и да повишава основния лихвен процент. Текущата основна ставка е 5,5%. А тези, които са инвестирали в "ценни книжа" с 2% доходност, вече не печелят $3.5 на сто на година.

Освен това доходността на новите трежъри вече е по-висока и никой не вижда смисъл да купува стари, които се търгуват със силна отстъпка. А те не могат да бъдат върнати в държавната хазна, докато не са "узрели", т.е. до края на срока – за облигации, закупени през 2019 г., това е съответно 2029 г. Значи този актив е неликвиден (невъзможно е бързо да се превърне в пари без значителни загуби).

Поради това възниква ликвидна криза. Цялата система е на загуба. И сега само пълен идиот може да държи пари в долари. По-добре е да купите всичко – злато, сребро, всякакви физически активи. Купете си тухли. Даже инвестирането в тухли е по-добро от инвестирането в долари (тухлите поне няма да изгорят).

И ФЕД-а го подкара както си знае – да печата долари. Увеличете печатането на пари незабавно - печатайте, печатайте, печатайте, печатайте безплатни трилиони.

Защо?

Ако за отпечатването на един долар е нужна 1 секунда, за да се отпечатат един милион трябват 12 дни, 31.7 години – за да се отпечатат един милиард долари; и 31 709 години – за да се отпечата един трилион долара.

JP Morgan Chase Bank има деривати за 55,387,209,000,000 долари – 55 трилиона.

Goldman Sachs Bank има деривати за 51,794,949,000,000 – 51 трилиона.

Двете най-големи банки на САЩ имат 106 трилиона в деривати. Значи, за да се отпечатат са нужни 31 709,8 години х 106 = 3 361 260 години.

Това е под 3 милиона години.

Схващате ли вече мащаба на голямата измама?

И Федералният резерв не изчака и пусна паричната печатница. но тъй като за тези обеми долари няма да има достатъчно зелено мастило на цялата планета, "печатането" е цъкане на нулички на компютърчетата на ФЕД-а.

Последва най-мощният кредитен импулс в историята на ФЕД-а – повече от 300 милиарда долара на седмица бяха отпускани на банки по различни кредитни програми. Това е безпрецедентен обем, тъй като по време на кризата с COVID максималната седмична инжекция по кредитни програми беше малко повече от 80 милиарда, а по време на кризата от 2008 г., през втората седмица след фалита на Lehman, ФЕД-а издаде на банките 146 милиарда. А сега само за 1 седмица – над 300 милиарда. И това е само началото.

Така че банките и правителството са хванати в капана, създаден от тях самите. Те са изправени пред избор – да спасят банките или да спасят долара. Не могат и двете.

И те направиха своя избор – спасяват банките с печатане на долари. А това е галопираща инфлация по време на рецесия. Край. От сега нататък никой няма да се притеснява, че банката му ще фалира, а ФЕД-а реши напълно да прекрати войната срещу инфлацията. Идва следващият кръг от масивни инжекции на ликвидност. Това е финалният удар на долара. Великата депресия № 2 на САЩ поглъща целия свят.

Всъщност още на 19 януари правителството на САЩ достигна законово установения лимит на дълга си от 31,4 трилиона долара.

По-просто казано – на 19 януари 2023 г. САЩ съобщиха, че са една фалирала държава, доколкото терминът "държава" въобще може да се отнася за тях, тъй като САЩ са само обвивката на конгломерат от корпорации.

Но не съобщиха нищо за националния си дълг, който е над 300 трилиона долара, или за дериватния си дълг, който е 2,5 квадрилиона долара.

САЩ са в безизходна ситуация. Заради това от няколко години наблюдаваме бясна надпревара между кризата и войната. Досега се движеха успоредно и еднопосочно от началото на 2023 г. се пренесоха в точката, в която сме сега, на финансово-военния Армагедон.

Винаги съм сочил, че новата финансова криза на Запада няма да се случи в ситуация на политическо затишие или вакуум, и че западната финансова банкерска върхушка, която създаде сегашната криза, няма да позволи крахът на западната икономика на долара и на глобалните пазари да стане без събитие -прикритие, което да скрие тяхната вина. На тях им беше нужно нещо наистина голямо. На глобалния елит е необходим Апокалипсис.

Светът стигна до реалната опасност от термоядрена война. Но тъй като тя ще унищожи и Запада, избраха вирусният вариант.

Но и без вируса САЩ и Европа са смъртно болни. Болна е и американо-англо-холандската монетарна система, наложена на целия свят. Заради това САЩ и Англия провеждат политика към съкращаване на населението на земята до 1 милиард.

Целта е кардинална трансформация на света според англо-американско-ционисткия диктат, създаване на глобален концлагер, пълен със страх, който ще бъде използван като капитал на онова, което глобалистите наричат „нов световен ред".

Но много бързо САЩ стигнаха до момента, в който фигурите им на дъската започнаха да падат.

Пред нашите очи завършва една ера. Това е ерата на либералния капитализъм и на капиталистическата цивилизация, базираща на единния емисионен център и частното присвояване на печалбата от банковите лихви.

Сегашната капиталистическа теория и практика рухнаха.

Западният елит е в паника. Всички технологии за управление на обществото са изчерпани. Необходимо е нещо да се направи, народът да се изплаши от нещо. Необходим е ужас, а най-големият ужас за обикновения човек е бедността и войната.

Така стигаме до същността на нещата - че става дума за криза на системата, т.е. на системна криза на капитализма.

Капитализмът умира, по-точно вече е умрял.

САЩ от няколко десетилетия живеят на кредит, благодарение на измисления от тях потребителски, кредитен капитализъм.

Неведнъж сме се спирали на този макро показател, който обяснява всичко. САЩ произвеждат по-малко от 18 процента от световния брутен продукт, но потребяват 40 на сто от него. Заради това общият дълг на САЩ е между 370 и 700 трилиона долара (никой не знае колко са и по каква методология ги изчисляват).

Но даже в минималния вариант дългът надминава годишния световен брутен продукт 5 пъти. Това означава, че парите за икономическия ръст на целия свят са изядени и няма откъде да се вземат. Така САЩ въвлякоха в пропастта и другите страни.

Така в една точка се сляха две огромни кризи - на предишната система на световна хегемония, и на изчерпването на възможностите за експанзия на капитала.

Днес по-голямата част от американската икономика е виртуална и може просто да изчезне. Тя не съществува.

САЩ са една фалирала държава, тъй като основният източник за покриване на този дефицит са заемите и кредитите, и новите заеми и кредити са за покриване на предишните. Това означава, че изход от кризата за САЩ вече е невъзможен.

Изхождайки от това американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. САЩ са в ситуация, която в шахмата се нарича цугцванг. Всеки следващ ход само влошава ситуацията. Заедно с нея все по-отчетлива е неизбежността от техен банкрут.

А ето и някои от най-страшните факти за държавния дълг на САЩ. Кутията на Пандора се отваря.

Колко е един милиард?

  • Преди един милиард секунди беше 1959 години.
  • Преди един милиард минути Христос е бил още жив.
  • Преди един милиард часа човечеството е живеело в каменния век.
  • Преди един милиард дни никой не е ходил по Земята.

Колко е дългът на САЩ?

1. В момента националният дълг на САЩ е 300 трилиона долара, но според неофициални източници сумарният дълг на САЩ е над 700 трилиона долара.

2. Ако се подели този дълг, на всеки американец се падат повече от 150 000 долара.

З. В момента САЩ трябва да плащат като дълг около 61 цента от всеки долар, който изразходват.

4. През 2023 г. за изплащането на лихвите по националния дълг отиват 96 цента от всеки долар държавни разходи.

5. Според МВФ до 2060 г. държавният дълг на САЩ ще нарасне до 400 процента от техния брутен продукт.

6. Ако държавният дълг на САЩ се постави в пирамида от 5-доларови банкноти ще измине разстоянието до Луната.

7. Ако харчите по един милион долара от деня на раждането на Христос, пак няма да можете да изразходвате 1 трилион до днес.

8. Ако се харчи по 1 долар на секунда, за да похарчите 1 трилион ще са ви необходими 31 000 години.

9. Ако САЩ сега започнат да връщат дълга си със скорост по 1 долар на 1 секунда, ще им трябват 40 000 години, за да платят целия си дълг.

Както писа един известен финансов експерт, "САЩ не са в задника на света, а много по-дълбоко".

Нещата наистина са страшни. В момента гърми балонът на всички балони не само в САЩ.

Паралелно с фалита на американските банки вървеше и фалитът на швейцарската Credit Suisse. Тази 166-годишна швейцарска банка беше ликвидирана мигновено, въпреки че става дума за най-крупната ликвидация на банка в историята на Швейцария, най-крупния банкрут по активи в света след американската Lehman Brothers, и най-крупното падане въобще на банка в Европа.

Credit Suisse, банката с най-високия коефициент на покритие на депозитите и ликвидни средства – 50 процента, потъна само за една седмица след паническо бягство на клиентите /инвеститорите.

Писах няколко пъти през последните месеци за проблемите пред Credit Suisse – глобалната инвестиционна банка и фирма за финансови услуги, базирана в Цюрих, един от "централните центрове на цялата международна банкова система".

Credit Suisse имаше общи активи в края на 2022 г. от 600 милиарда долара и контролираше активи за 1,7 трилиона долара. Но въпреки това Credit Suisse фалира. Опитаха се да я спасят през сливане с швейцарския финансов холдинг UBS, т.е. частично национализиране. Но май се отказаха. Пълен цирк.

В момента, в който пиша тези редове на 26 март сривът продължава:

Другите "твърде големи, за да паднат" са наред: JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Wеlls, Fargo и т.н.

Фалити по хоризонта и вертикала. Банките, т.е. системата, сами се изядоха. Край. Сега ще стоят отново Нов световен ред, но не на Хитлер а на Клаус Шваб. Всъщност книжката на Шваб е по-зловеща от "майн кампф" на Хитлер. Хитлер искаше да създаде нов световен ред като "чиста политическа вещ". Шваб рекламира своя нов световен ред като изменение на природата на човека, като постчовешко общество, което няма да има нито собственост, нито частност, нито "лично". А какво ще има – стадо зомбирани малоумници и добитък. И разбирасе на върха на неговия нов световен ред ще има една банка и един глобофашизъм.

Това е скритият геноцид, осъществяван от Запада в мащабите на цялата планета.

Геноцидната програма е глобална по своето същество, както и използването на генното, бактериологичното, биологичното, химическото, информационното, климатичното, електромагнитното, ядреното и всички други видове оръжия и специални средства, като ръкотворните катастрофи и бедствия се планират и реализират на наддържавно, на планетарно равнище.

Глобалната програма за редуциране на населението на Земята от 9,8 на 1 милиард не е измислица, а резултат от действието на самия либерален капитализъм и неговата имплозия. Оттук нататък той само ще се свива, а заедно с него и възможностите за живот на хората, населяващи планетата.

Така нареченото "казино на края на вселената" е пред катастрофа. Какъв е поредният номер на световната война няма никакво значение, нито пък дали се определя като Армагедон или Апокалипсис.

Всички сме участници в трилъра "безкрайният ужас на ужасния край".

Фалитът на това казино е започнал. Пациентът е в кома. Смъртта е неизбежна. Само 30 години неограничено всевластие на капитализма бяха достатъчни, за да бъде унищожен самият капитализъм.

Само за 30 години той успя да набута целия свят в дългова, производствена и демографска безизходица, да превърне милиони хора в стадо от постиндустриални аборигени, да задуши научно-техническия прогрес, да криминализира "елитите", за да стигнем до момента, в който Западът с нова голяма война иска да нулира своите дългове и да разпространи хаоса, за да може да елиминира геополитическите си противници.

Светът е пред нов "нулев час". Оттук-нататък всичко е възможно.

Сегашната криза е безпрецедентна и ще доведе до безпрецедентен социален взрив. Неравенството е чудовищно. Днес 359 милиардера имат доход, надвишаващ съвкупния доход на 50 на сто от човечеството. Върхът на тази пирамида е глобалният мафиотско-олигархичен синдикат, на чийто връх са най-богатите крезове, които определят хода на световните процеси. Те контролират основните планетарни ресурси, купуват парламенти и правителства. И само сривът на системата може да ги унищожи.

Но те нямат намерение да се предадат. Тяхната глобална доктрина е, че следите на предишно престъпление се изтриват с още по-голямо престъпление.

Такава криза не е имало в историята на капитализма. Това е системна криза.

Това е страшната истина за нашите дни.

Агонията на либералния звяр е опасна, заради което бъдещето е взривоопасно. В това е опасността на момента.

САЩ дължат на човечеството над 300 трилиона долара. Повтарям - става дума за 300 трилиона долара /с дериватите -2,5 квадрилиона долара/.

От тази яма излизане няма. Заради това опитват глобална война. Но тя ще бъде и самоубийство на Запада.

Въпреки това САЩ, Англия и Израел се качиха на влака на войната в Украйна.

Европа я хвърлят отново във война срещу Русия. Планът е в действие.

Това е голямата им картина. Доста примитивна. Но не очаквайте във Вашингтон, Лондон и Тел Авив да има гении. Напротив. Там е оранжерия за идиоти, които доведоха света до задънена улица и превърнаха обикновения човек в животно.

Над човечеството виси призракът на глобофашизма с унищожението на 7 милиарда души. Процесът върви отдавна.

Глобалната криза разкри и нещо друго -неработоспособността на досегашния еднополюсен модел на световното устройство. Ето защо последиците от кризата ще бъдат мащабни и дълговременни.

Империята на транснационалния глобален капитал трябва да бъде разрушена.

Не можем да ви обясним какво представлява 1 квадрилион, тъй като и ние не знаем.

И никой не знае как ще изгърми балонът и кога ще се случи това. Знае се обаче, че това е неизбежно.

Само 9-те най-големи банки имат деривати за 350 трилиона долара, около три пъти повече от цялата световна икономика. Нито едно правителство на нито една държава или икономическа групировка няма тези пари.

Ако пак не сте разбрали за какво става дума, ще обясним, че дериватите се използват от банките за колосални спекулации, заради което бяха наречени "финансово оръжие за масово поразяване".

Никой не знае каква реално е стойността на тези деривати. Едни говорят за 300 трилиона долара други - за 700 трилиона, трети - за повече от 1 квадрилион или за повече от 2,5 квадрилиона.

Американските банки висят на бесилото, на което пише "повече от 2 квадрилиона долара деривати".

Това е финансовото бесило на Страшния съд.

Това е голямата картина. Това не е краят.

Даже не е "краят на началото". Това е само началото на края. Това е "Фукушима на целия капитализъм". Всички ужаси на света, който не иска да знае за нищо друго освен за капитали и печалби, се концентрират в сегашната колосална икономическа и финансова криза, която поразява всичко живо със смъртоносна радиация. "Фукушима" на капитала.

Такава криза не е имало в историята на капитализма. Това е същността. Всичко друго е второстепенно.

Последствията ще продължат десетилетия. Обречени сме на преход през нощта.

Ако не направим това ще бъде свършено с нас, т.е. това ще е краят на цялата планета.

Реално сега нямаме повторение на Великата депресия от 30-те години. Имаме пълен отказ на цялата система в мащабите на цялата планета.

Крахът беше предизвестен и той се случва пред нашите очи. Пресичането на двата вектора на Голямата криза и на Голямата война, ни гарантира най-голямата катастрофа в историята.

Добре дошли в ада на края на капитализма.

Красимир Иванджийски

26 март


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 327, April 2023
Войната в Украйна - година втора. Лондон и Берлин изпращат снаряди с обеднен уран
Завърши първата година на войната в Украйна. Започва втората.Това дава възможност за анализ как, кога и защо започна, ка...
    Отново идват преломни времена
Събитията от месец март 2023 г. ще определят цялото 21-во столетие. Завършва един етап, стартирал през 70-те години на Х...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com