Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Отново за тунела в края на тунела
05.2023

Когато става дума за войната трябва да се гледа картата на географията, т.е. къде има планини, равнини, реки, мостове, пътища, проходи, морета, къде се водят или ще се водят сраженията и т.н.

Когато става дума за геополитиката, трябва да се гледа картата не само на географията, но и на политиката, преди всичко на икономиката. Геополитиката е преди всичко геоикономика.

Всяка такава карта обяснява много повече от 1000 думи, разбира се, за онзи, който може да я чете.

Успях да наложа гледането на картите през 40-те години на анализите ми на геополитиката, икономиката и войната. Защото най-добрите геополитици са преди всичко икономисти /а не дървените философи и лъжливите историци, всъщност философията и историята не са науки и там обикновено отиват най-големите тъпаци или лъжци, които не стават за нищо друго/.

В случая с войната в Украйна започвам това отстъпление и заради няколко други причини.

Като икономист станах един от основателите на геополитиката на Европа /дисциплина, която до 1990 г. беше считана за табу в Източна Европа и в СССР/, като имах възможност да изучавам на място географската и политическа карта на Европа.

Така се случи, че много преди сегашната война посетих тази карта в "терена", който съвпадаше с фронтовете на Втората световна война.

Това е и едно от моите предимства пред всички други анализатори – и на Изток и на Запад – че още преди години бях "на място" на сегашните и бъдещите сражения.

Още през 70-те и 80-те години на миналия век преминах по фронтовете на Втората световна война – от Изток на Запад – Сибир, Москва, Донбас, Курск, Минск, Киев, Чехословакия, Полша, Словакия, Югославия, Германия – и видях "в терена", че калта в района на сегашните сражения в Донбас през есенно-зимния-пролетния сезон е такава, че от нея не може да излезе даже и бивол. Какви контраофанзиви на Киев през зимата?

Като млад човек обиколих и Скандинавия – Швеция, Дания и Финландия, в която влизах с кола по пътя от Ленинград през Виборг, и още тогава видях, че в района, през който минава руско-финландската граница, са такива блата, че само идиот би могъл да си помисли, че оттам могат да минат танковете на НАТО и да представляват реална опасност за Русия.

Що се отнася до голямата геополитическа карта пред моите очи - в буквалния смисъл – се срина цялата система на социалистическия лагер. И тук наблюдавах всичко на място – в СССР, ЧССР, ПНР, ГДР, УНР, СФРЮ, освободена Африка, освободена Латинска Америка.

Къде са днес тези държави /и НР България/?

Правя този увод не заради някакъв авто пи-ар, а заради написаното в началото, че когато става дума за война и геополитика гледайте картите и четете онези, които разбират за какво става дума и знаят как да работят с информация, а не откровени глупаци.

Това в голяма степен е и отговор на въпроса който си задават всички – "кога и как ще завърши тази война". Ще ви кажа отговорът – никой по време на война не е по-добре осведомен от Генералния щаб.

Но все пак ще се опитам.

И така, малко хора си дават сметка колко лоша е в момента реалната ситуация в света. Украйна не е само начало на Третата световна война, но и начало на Последната световна война.

От тази война в крайна сметка ще зависи съдбата на целия свят.

Навлязохме в ерата на колосалното зло. Казват, че сме на прага на Третата световна война. Какъв праг? От 78 години тази война бушува над нас, не е спирала нито за миг и сега ще премине в пряк конфликт с ядрено оръжие.

Ако САЩ и Англия си мислят, че в някакъв момент на войната в Украйна са реализирали своите цели и ще си вдигнат куфарите, както от Афганистан, и ще се ометат зад Океана и Канала правят фатална грешка. Този път номерът няма да мине. САЩ и англосаксонският ционизъм този път ще си платят по пълната програма.

Започна тотално преустройство на света. Специалната военна операция от началото е с отворен край. На стратегическо равнище в Украйна горещата война между Русия и САЩ навлиза в заключителен етап. Ако НАТО и САЩ не капитулират, този етап ще надмине със своята жестокост всичко, което сме видели досега.

"Дългага украинска игра" на Путин, преминава в "дълга глобална игра на Русия".

Това дава и отговор на въпроса "кога и как ще завърши специалната операция". Операцията можа да завърши и до септември, но войната ще продължи 5, 10, 15, 20 години. Писал съм, че времевият хоризонт постоянно ще се променя заради отворения край на операцията, тъй като залогът е възможно най-висок от всички възможни – от тоталното преустройство на света до формирането на антизападния съюз, и на постзападния свят.

Ще припомня накратко основните етапи.

Първият беше Мюнхен 2007 г. Путин заяви, че изградената от Запада геополитическа система не устройва Русия и води до неизбежна конфронтация. Определи изчезването на СССР и на световното социалистическа система като най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век.

Вторият етап беше от август 2008 г. до февруари 2022 г. Русия започна да защитава своите интереси с въоръжени сили и да очертава зоната необходима за сигурност на руската държава, срещу агресивната политика на Запада.

Третият етап започна през февруари 2022 г. със Специалната военна операция в Украйна. Продължава и сега, и надхвърли всичко което е било – по ресурси и геополитически последици.

Изграден беше и руско-китайският съюз с антизападен характер.

На 24 април 2023 г. руската дипломация в ООН изкачи този етап на ново стъпало – предложи на света не антизападен съюз, а постзападен свят, т.е. руско-китайският съюз е готов да разшири своя модел върху цялата планета. На това бяха посветени и последните думи от китайския лидер Си Цзинпин на сбогуване с Путин в Москва – "Предстои ни да извършим колосални промени през този век".

Както виждате, хоризонтът може да е до края на века.

Паралелно върви другата война – във финансите и икономиката, чийто срив може да стане във всеки момент до средата на юни.

Крахът ще е ужасен. В резултат на кризата финансовият сектор на Запада ще се съкрати минимум 10 пъти, от сегашните 50 процента в икономиката до равновесните 5 процента от БНП. Но както знаем, в него 2/3 са колосален балон, което означава, че финансовият сектор може да се съкрати и 30 пъти, т.е. до отрицателни стойности. А това ще се отрази и на хоризонта на края на тази война. Или ще го измести в ядрения спектър, който ще я превърне в Последна световна война.

Предстоят още много етапи и изненади, според обстановката, която се променя с несрещана в историята на човечеството скорост. За да потвърди предупреждението, което отправих преди много години, че "има много начини да изкараш мечката от бърлогата, но няма нито един начин да я върнеш там".

А на въпроса "какво очаквам", ще повторя заглавието от предишен мой анализ "Виждам тунел в края на тунела. Може би в онзи ще се появи някаква светлина".

Все пак нещо оптимистично…


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 328, May-Jun 2023
Започна крахът на вашия живот Системата ще изгърми всеки момент
През последните 12 месеца от американските банки са изтеглени около 2 трилиона долара. Още около 7 трилиона долара Федер...
    Изчезването е правило. Оцеляването е изключение
Потреблението на петрол в световен мащаб достигна приблизително 94,1 милиона барела на ден през 2021 г. Това е увеличени...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com