Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Финландия в НАТО: още една крачка към войната в Европа
Геополитически преглед на „Строго секретно“

В средата на май 2022 г. Швеция и Финландия дадоха заявка за влизане в НАТО. Стана ясно, че новата желязна завеса ще премине от Баренцово до Черно море..

На първия етап се появи "факторът Турция", който блокира разглеждането на въпроса и започна търговия със САЩ и НАТО. Аргументите на Ердоган са, че Турция не може да подкрепи влизането на Финландия и Швеция в НТАО, защо те подкрепят кюрдската партия на труда, която, според Анкара е терористична организация.

Но приемането на Финландия беше набързо решено и на 4 април тя стана 31 страна-членка на пакта,

По подобен начин вероятно ще бъде приета и Швеция.

Добре дошли в НАТОстан, по-рано известна като Европа, написаха някои западни колеги. Но не написаха, че по този начин престава да съществува и основният договор за сигурност в Европа – Хелзинкският акт, който гарантираше нерушимостта на границите и мира в следвоенна Европа.

Унищожен е последният стълб на мирната структура на континента след Втората световна война. Европа се носи с висока скорост към пълномащабна гореща война. Финландия и Швеция скъсват със своите дългогодишни традиции на неутралитет /остават само Австрия и Швейцария/, което променя коренно картината в Европа.

Военният аспект е най-важен.

След присъединяването на Финландия към НАТО приближаването на пакта до границите на Русия става максимално. НАТО излиза директно на руската граница в непосредствена близост до Санкт Петербург и само на 1000 километра от Москва, и то от две посоки едновременно: разстоянието от финландската граница до Санкт Петербург е 150 километра;

  • - от Хелзинки до Санкт Петербург – 300 километра;
  • - от финландската граница до Виборг – само 25 километра;
  • - приблизително 300 километра от финландската граница до Мурманск.

В същото време Москва е на 1000 километра от няколко столици на страни от НАТО едновременно – от Хелзинки (900) Рига (850), Вилнюс (800) и Талин (900).

По-близо би било само до Харков, ако там се появи база на НАТО. От Москва до Харков са 650 километра – разликата с Хелзинки, Рига, Вилнюс и Талин не е толкова голяма. Времето за летене на ракета е приблизително същото.

По отношение на защитата срещу безпилотници ситуацията за Русия също става трудна, в някои отношения дори по-лоша, отколкото даже ако Украйна стане член на НАТО.

Дължината на границите на Русия със страните от НАТО, включително Финландия, се увеличава веднага до 2500 километра. Това е около два пъти повече от дължината на фронтовата линия в Украйна. Специалната операция показа, че е невъзможно надеждно да се защити такава дълга линия на контакт нито от ракети, нито от дронове.

По отношение на сигурността от дронове, които се превръщат в едно от основните средства за водене на съвременна война, както показаха боевете в Украйна, Москва става особено уязвима, тъй като се намира на по-малко от 1000 километра от няколко страни от НАТО едновременно – трите балтийски страни и Финландия.

Освен това обсегът на Москва и Санкт Петербург за вражески дронове от две посоки едновременно – от Финландия и от Балтика – отваря огромно поле за провокации, тъй като всяка от страните може да прехвърли вината на другата, а ръководството на НАТО ще заяви, че нищо не е знаело за подобни изстрелвания и няма нищо общо с тях.

Особена опасност от близостта на НАТО с Русия е разработването на биологични оръжия от САЩ в района 2500 километра граници със страните от НАТО, включитело 1300 с Финландия, на разстояние 300 километра от Санкт Петербург и 800 километра от Москва, градове и региони с общо население от почти 30 милиона – това е готов отговор на въпроса къде и как може да се приложи.

Невъзможно е надеждно да се покрият 2500 километра от границата, която означава, че НАТО може да достави на територията на Русия, включително Московска област и дори самата Москва, всяка инфекция.

По отношение на разузнаването с помощта на дронове от Финландия се отваря специален обхват до Санкт Петербург и до самата Москва.

И ако се стигне до открита война с НАТО, веднага имаме 4 държави от Алианса почти на същото разстояние от Москва, на което е Украйна.

Това означава, че НАТО вече не е само на границите на Русия, но и на историческата територия на Русия. И той воюва с Русия. Това е агресия, нашествие и война.

Много подробности за това как точно Финландия ще бъде интегрирана в пакта все още предстои да бъдат изяснени. Един от неотложните въпроси, на които новото финландско правителство ще трябва да отговори, е дали да допусне чужди войници на своя територия или чужда база с ядрено оръжие. Но Финландия въвежда някои от най-мощните военни сили в Европа в НАТО, заедно със способности за разузнаване и наблюдение в Балтийско море и в Арктика. Финландия има 1500 единици артилерийски системи, включително 700 гаубици, 700 минохвъргачки и 100 ракетни установки. Финландия е една от малкото страни в Европа, числеността на армията на която съответства на нивото на военно време – 200 000, като още има и 900 000 резервисти, т.е. Германия, Норвегия и Швеция взети заедно.

Присъединяването на Финландия към НАТО ще доближи пакта до една от най-важните във военно отношение географски точки на Русия – полуостров Кола, база на руския Северен флот, включително повечето атомни подводници. Полуостровът контролира достъпа до Баренцово и Северно море.

След Втората световна война до 90-те години Финландия беше най-изостаналата от всички скандинавски държави. Причината беше участието й във войната срещу СССР. Но нещата започнаха да се променят, благодарение на СССР, който издигна статута на Финландия като неутрална държава и преговорна площадка Изток – Запад, което завърши с подписването на Хелзинкския акт за нерушимостта на границите в Европа.

Ситуацията се промени през 1991 г. след разпадането на СССР, когато трите неутрални държави – Швеция, Финландия и Австрия се присъединиха към Европейския съюз. ЕС и НАТО са едно и също образование. ЕС още от първоначалната си форма през 1957 г. беше клонинг на военния пакт НАТО, създаден през 1947 г., за да възпира СССР и соцстраните. И от самото начало атлантическата военна и икономическата западно-европейска интеграция беше американски проект в Студената война. Според Договора за ЕС той е едно и също образование с НАТО, независимо дали неговите членове са членове на НАТО. Де факто Швеция и Финландия вече не бяха неутрални след присъединяването им към ЕС.

Преди 70-80 години Финландия се държеше по същия начин. През периода 1918 – 1944 г. границата между Русия и Суоми беше бойно поле на четири открити или саботажни войни. Особено след съюзяването с Хитлер.

Същото се отнася и за Швеция, която, въпреки своя над 2-вековен неутралитет, никога не е била приятел или доброжелател на Русия. Травмата от пораженията от Русия по време на руския имперски разцвет продължаваше да влияе върху начина, по който шведският елит възприемаше света. По време на Студената война, въпреки неутралитета, Швеция беше широко известна с шпионската мания срещу Русия.

Малко хора си дават сметка, че влизането на Финландия в НАТО е ревизия на резултатите от Втората световна война, т.е. на границите в Европа, въпреки че актът за тяхната нерушимост беше приети именно в Хелзинки.

Влизането на Финландия в НАТО и преструктурирането на въоръжените й сили според стандартите на НАТО означава фактическо оттегляне на Хелзинки от Парижкия договор от 1947 г. Раздел трети на този документ предвижда демилитаризация на Финландия след Втората световна война и разполагане само на такива въоръжени сили, които отговарят на задачите с вътрешен характер и местна защита на границите.

През 1991 г., след сключването на Договора за окончателното споразумение за Германия – "4+2", Финландия едностранно декларира , че военните ограничения на Парижкия договор вече не са актуални и валидни. Но малко вероятно е страната, която е участвала във Втората световна война на страната на Хитлер да има право едностранно да преразглежда постигнатите в резултат на войната споразумения.

Освен това разпоредбите на Парижкия договор могат да бъдат отменени само със споразумение между Съвета за сигурност на ООН и Финландия, което, както е известно не е сключено. Това означава, че след присъединяването на Финландия към НАТО, ако тази държава наруши постигнатите споразумения, Русия има право да счита военните съоръжения на територията на Финландия разположени извън условията на Парижкия договор, за цели за легитимни удари.

Друг опасен момент е, че Финландия и Швеция ще бъдат използвани срещу Русия по арктическото направление и Северния морски път, което ще усложни картината.

Споменатите мерки на Москва вече са в действия. Русия спря доставките на газ и електричество за Финландия и може да прекрати договора за Сайменския канал, което ще направи Сайменското езеро несъдоходно. Сайма е ключова транспортна артерия за Финландия и изход във Финския залив.

Цялата икономическо база на Финландия днес беше издигната само благодарение на неутралитета на страната и договорите със СССР. В началото на 50-те години на миналия век Финландия нямаше нищо друго освен гори и дребно частно земеделие. Тогавашният президент Урхо Кеконен подписа договор със СССР и руски ресурси потекоха към страната: метал, дървен материал, нефт оборудване. Финландците нямаха индустрия и тя започна да расте и да се развива с руски доста евтини суровини. Финландската хартия се произвежда в 90% от руски суровини.

Nokia се роди от преработката на руски петрол.

Електричеството за финландците идваше от Ленинградската АЕЦ.

Машиностроителите използваха руски метал, доставен от руски находища.

Финландската дърводобивна индустрия се разви от руска дървесина.

И сега, 60 години спокойствие и неутралитет на Финландия изчезнаха.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 328, May-Jun 2023
Каква е реалната картина в световната икономикa
2022 – 2023 г. поставиха нови "червени линии" в световната икономика.Досегашният световен икономически ред, доминиран от...
    Нацистките „скелети“ още са в гардероба на Финландия – 31-ят член на НАТО
На 4 април 2023 г. се състоя деветото разширение на НАТО. В състава на пакта влезе Финландия. На опашката чака и "неутра...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com