Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Бахмут падна. Артьомовск е освободен Какво по-нататък
Военен анализ на „Строго секретно“

На 20 май 2023 г., по обяд, беше съобщено за края на операцията за освобождаване на град Бахмут. За това съобщи Евгений Пригожин, представителят на Частната военна компания "Вагнер".

"Бахмутската касапница", както беше наречена операцията, продължи 224 дни. Започна още на 8 октомври 2022 г.

Операцията стана един от най-продължителните и жестоки епизоди на войната и може да измени обстановката в целия район.

Освобождаването на Артьомовск беше най-голямата битка на нашето време не само в историята на Русия, но и във всички войни след Втората световна.

Само в Бахмут Киев претърпя загуби, които напълно надвишиха загубите в някои други войни.

Загубите на афганистанските муджахидини по време на войната на СССР в Афганистан от 1979 г. до 1989 г. се оценяваха на 75 - 100 000. Това беше за 10 години война. Загубите на въоръжените сили на Украйна в Бахмут възлизат на повече от 55 000, т.е. ЧВК "Вагнер" за 224 дни унищожи приблизително същия брой вражески войски, колкото съветските войски в Афганистан за 5 години.

И ефективността, която бойците на "Вагнер" демонстрираха в тази битка е ниво, което само Суворов беше демонстрирал преди това, побеждавайки врага "не с численост, а с умения", като беше в малцинството но постигна феноменален успех.

И така, 20 май територията на Бахмут беше освободена. Законовото преименуване на града – на Артьомовск, в съответствие с указа на Денис Пушилин за връщане на всички украински преименувания до състоянието от май 2014 г., влезе в сила.

От 20 май на картата се върна руския град Артьомовск – де юре и де факто.

По време на битката за Бахмут беше регистрирано участие във военните действия на 221 украински части и подразделения. Безвъзвратните загуби на Въоръжените сили на Украйна в района на Бахмут след 22 февруари 2022 г. възлизат на 55 000 убити. Това е около 1/5 от всички загуби на въоръжените сили на Украйна от 22 февруари насам.

Според някои данни до 18 май въоръжените сили на Украйна са загубили общо 264 432 убити, според други – 315 000 и 11 000 пленени, от тях чуждестранни – 8000.

Загубите на Русия по отношение на загиналите се оценяват на 25 – 30 000 души, т.е. 3-4 пъти по-малко.

Според тези оценки Русия е унищожила за една година 23 вражески армии, което се равнява на четири фронта или четири групи армии на Вермахта на Хитлер.

Освен това общият размер на загубите на въоръжените сили на Украйна е около 500 000 души, съпоставими с цялата съвременна групировка на НАТО в Европа.

Тези резултати надминават дори времето на Великата отечествена война и на всички други войни. Ако при такива загуби нямаше колективна помощ от Запад, всяка държава в света вече щеше да е победена.

Освобождаването на Артьомовск е много сериозен успех за руските военни – щурмовите отряди на "Вагнер" и руските въоръжени сили. Освен всичко това има и изключително голям психологически ефект. Реално това беше най-голямата битка след Великата отечествена война. Операцията продължи повече от шест месеца, в непрекъснат укрепен район и наподобяваше битката за Сталинград.

Ще припомним, че преди една година, 20 май 2022 г. остана в историята като денят, в който приключи битката за Мариупол. Точно година по-късно, на 20 май 2023 г., над целия Артьомовск се развяха руски знамена, а командирите на частите на "Вагнер" съобщиха, че градът е преминал под руски контрол.

И ако падането на Мариупол беше очевидно, тъй като градът по време на превземането му вече беше заобиколен дълбоко в тила на руската армия, което изключваше прехвърлянето на подкрепления, загубата на Бахмут беше катастрофа за въоръжените сили на Украйна и за репутацията на съвременна Украйна.

Бахмут беше своеобразен капан, в който Зеленски и командването на въоръжените сили на Украйна бяха подмамени. Идеята да се превърне едно малко селище в непревземаема крепост, символ на смелостта на "украинските войници", доведе до факта, че по улиците на Бахмут войниците и наемниците на най-обучените военни части, националистически формирования и не на последно място чужденците, които се бяха събрали в Украйна от всички краища, бяха оставени да лежат мъртви в колата.

Първоначално значението на Бахмут като логистичен център беше ниско, но с продължаването на боевете неговата символична стойност се увеличи. В резултат на това ситуацията се превърна в "месомелачката Бахмут", където украинската армия губеше все повече хора, а поражението ставаше все по-голямо с времето.

Става дума за най-кръвопролитната война в Европа след Втората световна. Досега средно загубите на украинска страна са около 8000 убити на месец, като само през трите месеца (февруари-април 2023 г.) средно загубите на Въоръжените сили на Украйна бяха 12 000 убити на месец.

Както споменахме, планът за привличане на въоръените сили на Украйна в капан беше разработен от главнокомандващия на руските въздушно-космически сили Сергей Суровикин. Същят Суровикин, който получи прозвището "генерал Армагедон".

Нека да разгледаме по-отблизо плана. На 8 октомври 2022 г. беше решено да започне операцията "Бахмутска месомелачка". Идеята е проста: да се въвлече врагът в кървава, но стратегически безсмислена офанзива. Това позволява да се сковат и унищожат силите на въоръжените сили на Украйна, които могат да бъдат използвани в друга посока. Всъщност битката при Бахмут повтори плана на битката при Вердюн от Първата световна война – тук и там се оказа "месомелачка".

Целта на операцията "Бахмутска месомелачка" беше да даде възможност на частите на руската армия да заемат изгодни отбранителни линии, да мобилизират, превъоръжат, обучават персонал и да увеличат своя боен потенциал.

Периодът на операцията беше 6 месеца (условно до 8 април 2023 г.).

По-голямо стратегическо значение за напредването на руската армия ще е овладяването на селищата Краматорск, Славянск, Дружковка, Константиновка – "Донбаският пръстен", на запад от който се отварят равнинни територии, на които е трудно за въоръжените сили на Украйна да поддържат отбраната в случай на настъпление от превъзхождащите сили на руската армия.

"Месомелачката Бахмут" изпълни задачата си.

Срещу ЧВК "Вагнер" имаше враг в размер на около 80 000 души. А директно в агломерацията на Бахмут имаше около 35 000 души.

При нападение съотношението на силите според стандартите трябва да бъде 3:1. Тоест за всеки защитник да има трима нападатели.

При противникова групировка от 35 000 души, ЧВК "Вагнер" трябваше да бъде 105 000 души. Но бойният потенциал на ЧВК "Вагнер" беше 1,2 – 2 пъти по-малък от бойния потенциал на противника (т.е. 3,6 – 6 пъти по-малко от необходимото за настъпателни операции).

Въпреки липсата на части, въоръжение и боеприпаси, "Вагнер" компенсира тази липса със сериозно превъзходство в нивото на организация, взаимодействие и подготовка. Тези качества позволиха на "Вагнер" да смели около 50 000 войници на Украйна и да предотврати контранастъплението на врага по цялата фронтова линия.

Освобождаването на Артьомовск стана на фона на слуховете за планирано "голямо контранастъпление на въоръжените сили на Украйна" по посока Крим. Това решение дори не е на Зеленски, то е цел и залог на САЩ и НАТО в конфликта. Преди месец те говореха за това с полунамеци, но сега говорят открито, защото криенето на подготовка за настъпление е просто глупаво – танковете, например, не са необходими за други цели.

Целта на контранастъплението е да се нанесе локално поражение на руските въоръжени сили и по този начин да се докаже, че многомилиардната подкрепа на Киев носи резултати. Ако Украйна успее да окупира Крим, Западът няма да възрази. Това също се заявява открито. Но това е пряка и непосредствена заплаха за сигурността и териториалната цялост на Русия с използването на модерни оръжия на НАТО.

Отговорът ще се определя от руското командване. Но вече е необходимо да се изхожда от факта, че мирен диалог с Киев и неговите съюзници е невъзможен.

Докато не се изиграе залогът за нападението на територията на Русия, в САЩ и НАТО няма да се успокоят. Сега те свързват всички надежди с този залог, като комарджия, затънал в дългове.

Реалността обаче се различава от казината по това, че всички участници трябва да си дадат отговор на въпроса "ами, ако не стане?". Какво ще направите, ако и тази игра бъде загубена от Украйна, ако украинската армия бъде разгромена и Киев загуби контрол над следващи територии? Реално засега нищо не говори в полза на това, че предстоящото контранастъпление на въоръжените сили на Украйна наистина ще е "последен опит".

Следващият кръг, ще е нов шанс, и още една колекция от оръжия от НАТО. Само че акцентът най-вероятно ще бъде поставен върху бойната авиация (F-16) и още повече ракети с голям обсег. Вероятно ще се организира нова ужасна провокация а ла Буча. Ако има ядрена бомба в ръцете на режима в Киев, тя също ще бъде взривена. Зеленски вече има нов покровител – BlackRock, на който е продал досега половин Украйна. Само че продава нещо, което е присъщо за този етнос, което не е негово.

Отговорът на Русия ще бъде адекватен на заплахата.

Дали Киев ще започне офанзивата? Отговорът е, че да се откаже от настъпление Зеленски не може и да иска.

Особено сега, когато Киев загуби Артьомовск и трябва да се предприемат действия, така че западните покровители да не загубят надежда в способността на Украйна да продължи войната. Но да се премине в настъпление и да се провали за Киев е още по-опасно – това ще означава пълен крах, край на шоуто, завеса и финал. А след това и на целия проект Украйна. Защото заради невъзможността да продължи войната с Русия, Украйна става ненужна и САЩ ще я изоставят, както изоставиха Афганистан. Намирайки се в ситуация на опасност от провал, въоръжените сили на Украйна са принудени да се активизират и да се опитат да постигнат поне някой местен успех през следващите седмици.

От военна гледна точка контранастъпление на въоръжените сили на Украйна е голяма загадка. за провеждането на успешна настъпателна операция е необходимо да се създаде значителна двуешелонна групировка, където ще има ешелон за пробив и ешелон за развитие на успеха. Въоръжените сили на Украйна не могат да създадат голяма групировка. Могат само малки мобилни групи, които ще преминат в настъпление. Те ще атакуват защитата по границата и ще се опитат да намерят слаби места. Но да постигнат забележим успех със сили до батальон и с десетина танка да прекъснат сухопътния коридор към Крим, както планират такива мобилни групи няма да могат.

В допълнение, въоръжените сили на Украйна нямат предимство във въздуха – и това е един от решаващите актьори във всяко настъпление.

Нямат предимства и в бронираната техника, и в цевната артилерия. А за успешна офанзива е необходимо предимство поне 3:1.

Същото важи и за персонала.

Има данни, че украинците имат или 200 000, или 400 000 души под оръжие. Но в действителност въоръжените сили на Украйна са обучили и въоръжили само 12 бригади. Това са максимум 40 000 – 60 000 души. Руската група е значително по-голяма. Така че дори аритметично, плановете за контранастъпление противоречат на реалността.

Ако има такава операция, тя ще продължи максимум три седмици. Въоръжените сили на Украйна няма да пробият руската отбрана, особено на юг, където зоната е открита.

Руското ръководство постави задачата да достигне границите на Донецка и Луганска области. Невъзможно е да се изпълни тази задача, без да се вземе Бахмут (което стана), а след това Краматорск и Славянск.

След това руските войски ще могат да навлязат в оперативното пространство и да се доближат до последните основни отбранителни точки на въоръжените сили на Украйна в района на Донецк.

Използването от Русия на тактически ядрени оръжия в Украйна няма военен или политически смисъл. Разглеждането на използването на такива оръжия има смисъл само ако САЩ директно започнат да воюват срещу Русия. Дали САЩ ще са достатъчно умни, за да не го правят? Не сме много сигурни.

Сега американците трябва да решат дали са готови да започнат Третата световна война. Това ще е моментът на истината за тях.

Със специалната операция Русия се опитва да спре войната.

Сега е започнала битката за предотвратяване на ядрения етап на Третата световна. Шансовете не са много големи, но все пак трябва да остана оптимист…


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 329, June 2023
Ядрената война започна с обеднен уран В Хмелницки изгърмя нещо „много по-голямо“
На 13 май западно от украинския град Хмелницки избухна мощна експлозия, след което се образува огромна "ядрена гъба". Вс...
    Започна горещото лято на 2023
Започна страшното лято на 2023 г. Как ще завърши никой не знае, въпреки че ситуацията става все по-ясно, както на регион...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com