Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Все пак ни четат
И този брой на "Строго секретно" е извънреден
06.2023

Както предишни броеве на "Строго секретно" и този е извънреден. Не само заради извънредната ситуация, която едва ли би могла да бъде по-извънредна, и заради извънредния режим, в който работим през последните 12 месеца.

Извънреден е и заради още един важен момент, а именно, че Русия се изтегли и от Договора за ограничаване на въоръжените сили в Европа – ДОВСЕ.

Месец по-рано Русия направи това и с Договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения /СНВ-3/.

Тези събития определят в голяма степен и извънредността на този брой на вестника. Може би като първи в света правим открит анализ на "всичко за оръжията" на всички военни театри и участници.

По-важна тема от тази няма и едва ли ще има в обозримо бъдеще. Защото войните се водят преди всичко с оръжия. и именно при тях стана големия прелом на ХХI век.

Това е голямата промяна на шахматната дъска на войната.

Русия е ядрената сила № 1 на планетата.

Китай е новата икономическа сила № 1 на планетата.

Тези два полюса ще очертават контурите на новия многополюсен свят в сигурността и икономиката. Разбира се, възможни са и изненади, но те едва ли ще променят вектора на процеса.

Западът е в системна криза, т.е. либералният капитализъм вече не подлежи на ремонт.

Досега кризата и войната се движеха успоредно и се надпреварваха към финала на апокалипсиса. Сега обаче се пресякоха в точката, в която се намираме.

Такива са реалностите. Знаем, че не са добри. Не са добри и прогнозите, т.е. опитите да погледнем отвъд хоризонта, още повече, че "най-трудно се правят прогнози, особено когато става дума за бъдещето".

Шахматната дъска става все по-сложна. Както с фигурите върху нея, така и с фигурите около нея.

Това усложнява и прогнозата за формата на победата в Третата световна война, за създаването на новия световен постзападен свят, за новата система на международни отношения и на новия кодекс на международното право. Пътят ще е много дълъг.

Хоризонтът може да е до края на века. Тогава дано има някой, който да провери нашите прогнози. Защото предстоят още много изненади и обстановката ще продължи да се променя с несрещана в историята на човечеството скорост. Твърде много противоречия и процеси бяха компресирани през последните два века. Сега, откатът може да е по-силен и от най-лошите очаквания. Такъв залог не е имало досега.

Заради това на въпроса "какво очаквам" ще продължавам да отговарям, че "виждам тунел в края на тунела. Може би в онзи тунел ще се появи някаква светлина".

Все пак нещо оптимистично.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 329, June 2023
Започна горещото лято на 2023
Започна страшното лято на 2023 г. Как ще завърши никой не знае, въпреки че ситуацията става все по-ясно, както на регион...
    Прозорецът на войната ще е отворен през цялата 2023 г.
През април 2023 г. започна най-опасният етап за цялото човечество след Втората световна война.Планетата е в клещите на г...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com