Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Прозорецът на войната ще е отворен през цялата 2023 г.
Военен анализ на „Строго секретно“

През април 2023 г. започна най-опасният етап за цялото човечество след Втората световна война.

Планетата е в клещите на грандиозна схватка.

Целият инструментариум на Запада и НАТО срещу Русия ще бъде използван през този период по всички направления.

Така наречената "контраофанзива" на Киев срещу Донбас е само част от голямата картина.

Това дава и отговор на въпроса за тактиката и позиционирането на Специалната операция на Русия в Украйна, която често не се разбира. Те са насочени и ще бъдат насочени до края на 2023 г. не само срещу режима в Киев, но преди всичко срещу НАТО и САЩ.

Войната отдавна се води на равнище Русия срещу САЩ и НАТО, който на 21 април започна серия от най-големите си маневри не само в Европа, но и в Атлантическия и Тихия океан срещу Русия и Китай.

Военните маневри в Европа са най-големите от създаването на НАТО през 1949 г. след поражението на нацистка Германия.

Такива са и военните учения на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион. Те потвърждават, че и Китай е на прицела на НАТО заедно с Русия.

Бойните учения Defender 2023 на НАТО в Европа започнаха и ще преминат в други широкомащабни маневри на пакта.

Тази година се наблюдава и най-голямото разполагане на войски и самолети на САЩ в Европа от 1949 г. насам.

Операциите на НАТО се простират от Исландия в Северно море, до Германия и Балтийско море, и до Румъния и Черно море. Мобилизацията включва всички членки на 31-членния блок плюс страните - партньори.

Целта е "симулация на офанзива" и формиране на "съюз за водене на война".

Членовете на НАТО са обединени под военното командване на САЩ с цели за "оперативна съвместимост" и "бързо разгръщане".

В периода 8 – 18 май в Румъния се проведоха международните учения на специалните сили Junction Strike 2023 (JUST 23). В ученията участваха военнослужещи от България, Испания, Полша, Португалия и САЩ. Като наблюдатели присъстваха военни от Грузия, Йордания и Молдова.

Преди това на 22 април 2023 г. Европейското командване на САЩ започна многонационалното военно учение Defender – 23. Ученията, които ще продължат два месеца, имат за цел да демонстрират способността на въоръжените сили на САЩ бързо да разполагат боеспособни войски и оборудване, за да ангажират съюзници и да възпират онези, които застрашават мира в Европа и да защитят континента от агресия. Учението също демонстрира ангажимента на европейските страни да увеличат мащаба, способностите и оперативната съвместимост на своите въоръжени сили. В учението ще участват 9000 американски военнослужещи и около 17 000 военнослужещи от 26 съюзнически и партньорски страни, части от учението ще се проведат в 10 различни европейски страни. Около 7000 единици техника бяха доставени на европейския театър на военните действия от САЩ.

Освен това в ученията ще участват около 13 000 единици техника, взета от предварително оставени запаси.

В допълнение към САЩ, войски от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Косово, Молдова, Черна гора, Холандия, Северна Македония, в тези учения ще участват Полша, Румъния, Словения, Испания, Швеция и Великобритания.

На 21 април 2023 г., в навечерието на началото на Defender-23, се проведе 11-то заседание на Контактната група по отбраната на Украйна с участието на представители на 50 държави в авиобаза Рамщайн, Германия. Присъстващите на срещата – началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк А. Мили и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изразиха увереност, че "Украйна ще бъде в състояние да си върне територията в резултат на ново настъпление".

Преди това, на 20 април 2023 г., Столтенберг направи необявено посещение в Киев, където обсъди със Зеленски конкретни въпроси, свързани с офанзивата. Въз основа на изтичане на секретни документи на Пентагона, офанзивата на въоръжените сили на Украйна срещу Русия беше планирана за края на април 2023 г., точно в периода на ученията Defender-23, т.е. ученията са начало на съвместна офанзива на САЩ, НАТО и Украйна срещу Русия.

Air Defender-23 започва след Defender-23 и ще е най-голямото учение за разгръщане на военновъздушни сили от основаването на НАТО.

Това лято около 100 самолета на Националната гвардия на САЩ и от 35 различни държави ще участват във въздуха в Air Defender-23 над Германия, както и над Източна Европа. Сред тях са Eurofighter, F18, F16, A10, Gripen. Тези учения ще се проведат от 12 до 23 юни 2023 г., като разгръщането във въздуха ще се проведе в седмицата преди това.

Кои държави участват – Белгия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Япония, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Швеция, Турция, Великобритания, САЩ. В публикуваните документи за тези учения изрично се посочва, че те са насочени срещу Русия – военният конфликт в Украйна определя тяхното планиране. НАТО участва със собствени средства в Air Defender-23. Въздушните системи за ранно предупреждение и контрол на НАТО – AWACS ще летят всеки ден.

Центърът за тактическо въздушно командване и контрол на НАТО, така нареченият DARS, ще бъде разположен в Германия.

Свързани с това учение са две други учения на НАТО – RAMSTEIN DUST за разгърнато въздушно командване и контрол на НАТО и DARS; RAMSTEIN GUARD – за електронна война.

В ученията ще участват над 220 самолета: около 100 самолета на Националната военновъздушна гвардия на САЩ, 60 самолета на европейски страни партньори и други международни партньори. В ученията ще участват общо 24 страни. Силите ще бъдат разположени в цяла Германия, с фокус и основни контингенти във въздушните бази на Луфтвафе Шлезвиг и Хон на север, вонсдорф в центъра и лехфелд на юг.

Почти всички въздушни бази на Луфтвафе ще приемат участници в ученията или ще използват свои собствени съоръжения. Щабът на въздушните операции в kalkar/udem играе централна роля като център за контрол на въздушното движение за всички учения.

Полша и Чехия предложиха своите военни полигони за така нареченото непрекъснато обучение, което означава провеждане на малки учения за противовъздушна отбрана извън големите вълни. Предполага се, че всеки ден ще има три големи комбинирани въздушни операции – с участието на около 40-80 самолета всяка. Общо това са около 250 полета на ден.

В допълнение към тези две учения, военни действия срещу Русия са практикувани и на други учения на НАТО през 2023 г. в Дания, Италия, Франция, Швеция, Англия.

"Бързо реагиране", 1-31 май, Балкани/Черноморски регион, ръководени от САЩ многостранни сили за незабавно реагиране (IRF), насърчаване на оперативната съвместимост и интеграцията на съюзническите сили с висока степен на готовност и подкрепа на мерките за защита и възпиране на НАТО.

Arctic Challenge 29 май – 9 юни Финландия, Швеция, Норвегия, многонационално учение въздух-въздух.

Defender of Europe 23, 28 май – 11 юни, Източна Европа.

Baltops 23, 4-15 юни, Балтийско море, многонационално морско учение, предназначено да подобри оперативните способности на САЩ/НАТО, включително провеждане на многонационални учения със съюзници от НАТО. Учението подкрепя оперативния достъп на САЩ/НАТО и глобалната свобода на действие.

Anatolian Eagle 23, 5-16 юни, Турция, многонационалното учение е предназначено да подобри оперативното обучение на пилоти и персонал за противовъздушна отбрана и да намали жертвите до минимално ниво, като същевременно увеличи максимално изпълнението на мисията в симулирана най-реалистична оперативна среда.

Flotex 23, 5-16 юни, Испания. Подобряването на операциите за колективно реагиране при кризи дава възможност за обучение в общи военноморски задачи, като прогнозиране на морската мощ, морски контрол и информираност за морската безопасност.

Anaconda 23, 6 май – 16 юни, Полша, за синхронизиране на подчинените командвания и формированията на оперативното командване при планирането и провеждането на съвместни отбранителни операции.

Cyber Flag 23, 1-30 юни, съвместно военно учение на тактическо ниво на САЩ за защита на информационната мрежа на министерствата на отбраната, използвайки операции в кибер пространството с пълен спектър в подкрепа на целите на учението на USCYBERCOM и изискванията за обучение на участващите екипи.

Sea Breeze 23, 2-14 юли, многонационално учение, спонсорирано от САЩ и Украйна морско учение с акцент върху оперативната съвместимост и операции по морска и крайбрежна сигурност, безопасност и стабилност.

"Гъвкав дух 23", 10-24 юли, Грузия, на ниво многостранна компания, комбинирани бойни, мироопазващи и поддържащи операции за поддържане на оперативна съвместимост.

"Тежко предизвикателство 23", 1-30 септември, Германия, Италия, за обучение на персонала на USEUCOM, главните командвания на компонентите и персонала и съответния щаб на Алианса за конкуренция и възпиране на атаки в USEUCOM AOR с цел укрепване на евроатлантическата сигурност.

Green Griffin, 23 септември – 31 октомври, Германия, планиране и изпълняване на операции по въздушно маневриране, включително въздушно нападение.

Bold Alligator, 1 септември – 31 декември, ежегодно амфибийно учение, включващо десантни сили на ВМС и Корпуса на морската пехота, ударни групи на самолетоносачи и отделни части в обединени сили и коалиционна среда.

"Северно крайбрежие", 8-22 септември, Германия, Дания, морска операция, обхващаща всички военноморски зони за осигуряване на обучение в първична бойна зона от оперативна група до ниво единица във висока заплаха и крайбрежни среди. Тези учения са насочени към укрепване на сътрудничеството между военноморските сили в Балтийския регион.

От другата страна на света САЩ и техните партньори от НАТО ще проведат рекордни военни учения в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Тези "военни игри", известни като Talisman Sabre, включват САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Австралия и Нова Зеландия. Военни сили от Япония също са планирани да се присъединят към маневрите заедно с Южна Корея, Филипините, Индонезия, Папуа Нова Гвинея и други.

Тези игри идват в рамките на новосъздадения съюз AUKUS на Вашингтон с Великобритания и Австралия, която ще се превърне в център за ядрените подводници за САЩ с насоченост срещу Китай.

И така, имаме две важни военни събития това лято, включващи Германия и Япония, двата победени агресора от Втората световна война, които нанесоха смърт и страдание на руския и китайския народ. Броят на жертвите в Китай, причинени от имперска Япония, се оценява на 20 милиона.

Днес същите тези две нации – Германия и Япония, с тяхната история на военни престъпления, отново участват в неоимперска агресия под ръководството на САЩ.

Това е дежа вю на Втората световна спрямо Русия и Китай. Първата и Втората световна война донесоха над 100 милиона жертви. Сегашната война върви по същите следи.

Най-важното е, че това е война на САЩ и НАТО срещу Русия на бойното поле "Украйна" чрез режима в Киев, дошъл на власт с преврата през 2014 г.

САЩ започнаха война срещу Русия до последния украинец.

Плановете на НАТО са известни. Както и старата сентенция "ако искаш да разсмееш господа, му съобщи своите планове", както и другата – "реалният живот е всичко онова, което не може да се планира", тоест какъв ще е отговорът на Русия и Китай.

Едно нещо е сигурно – прозорецът на войната ще е отворен през цялата 2023 г.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 329, June 2023
Все пак ни четат
Както предишни броеве на "Строго секретно" и този е извънреден. Не само заради извънредната ситуация, която едва ли би м...
    Хиперзвуковият „Кинжал“ унищожи US-зенитния комплекс Patriot, преди това и подземният команден център на НАТО
В нощта на 15 срещу 16 май някои военни обекти на територията на Киев и Киевска област бяха подложени на ракетен удар от...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com