Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Хиперзвуковият „Кинжал“ унищожи US-зенитния комплекс Patriot, преди това и подземният команден център на НАТО

В нощта на 15 срещу 16 май някои военни обекти на територията на Киев и Киевска област бяха подложени на ракетен удар от въоръжените сили на Русия. Ударът имаше комбиниран характер, т.е. към Киев бяха изпратени най-напред няколко ракети на Искандер, които украинската ПВО не е могла да разпознае. След тях е бил нанесен основният удар с "Кинжал".

Първо въоръжените сили на Украйна се опитаха да свалят целите с помощта на системата за противовъздушна отбрана IRIS-T. Не успяха.

Тогава в борбата с летящите ракети се включиха произведените в САЩ системи за противовъздушна отбрана Patriot. Съдейки по падналите фрагменти от противоракетите на Patriot, въоръжените сили на Украйна са получили не остарялата версия на системата, а най-новия комплекс MIM-104F с ракети PAC-3 CRI, най-модерна и "предназначена за унищожаване на високоскоростни и маневрени цели, като руските ракети "Искандер" и "Кинжал".

Стана обратното – "Кинжал" я унищожи.

Patriot PAC-3 се опитаха да свалят "Кинжалите" с две батареи около киевската телевизионна кула. И именно те и няколко други позиции са били унищожени.

Съдейки по интензивността на залпа и броя на изстреляните ракети, най-малко две батареи за противовъздушна отбрана прикриваха Киев от различни райони на града, без да се броят системите за противовъздушна отбрана NASAMS.

Една батерия от системата за противовъздушна отбрана Patriot тип PAC-3 се състои от радарна станция AN/MPQ-65, от четири до 16 пускови установки, център за управление AN/MSQ-104, комуникационен комплекс, източник на захранване EPP-III и, разбира се, ракети. Персонал – от 70 до 90 души.

Според някои съобщения по време на удара са били повредени не само пусковите установки Patriot, но и радара за осветяване и насочване на целта, както и станцията за управление, т.е. в бъдеще практически ще е невъзможно да се използва тази система за противовъздушна отбрана.

От видеоматериалите се виждаше, че най-малко 32 ракети на Patriot PAC-3 MSE са били изстреляни срещу "Кинжал" за 2 минути.

Цената на една ракета е около $5,275,000, т.е. 5,3 милиона долара.

Значи, общо това бяха 159 милиона долара, изстреляни на халост за около две минути.

След това и самата батарея беше унищожена. Цената на една батарея Patriot за американската армия е над 1 милиард долара.

Но споменатите 5,3 милиона долара са "пристанищната цена" на САЩ – за една ракета. Докато стигнат до Украйна, цената трябва да е нараснала до над 20 милиона долара.

Значи, цената на изстреляните ракети е около 600 млн. долара + 1 милиард на цялата система.

Ако руснаците накарат САЩ да използват по 30 ракети Patriot на ден (или повече), скоро САЩ ще останат без запаси от тези ракети.

Но ударът на "Кинжал" по Patriot беше второто действие на тази акция.

Първото беше през първата половина на март, когато удари с 6 ракети "Кинжал" бяха нанесени по обекти в Западна Украйна – по щабни и логистични центрове, транспортни възли, мостове и тунели, т.е. всички онези артерии, без които е невъзможно снабдяването на украинската армия с всичко необходимо – от храна до резервоари.

Тогава се появиха информации, че с "Кинжал" на 9 март в Западна Украйна е бил унищожен съвместен украинско-натовски команден и комуникационен център, разположен близо до Лвов. Вероятно ставаше дума за разгрома на "генералния щаб в сянка" на НАТО в Украйна. Той се намираше под земята на дълбочина 120 метра, където работеха около 300 души, включително офицери и военни съветници на пакта.

На 9 март руското министерство на отбраната публикува информация, че в отговор на терористичните действия, организирани от киевския режим в района на Брянск на 2 март, руската армия е нанесла масиран "ответен удар" и че е използвана хиперзвукова ракетна система "Кинжал".

Информацията беше потвърдена официално чак на 29 април.

Руският удар с "Кинжал" по секретния център на НАТО е "катастрофа за силите на НАТО в Украйна", тъй като бункерът е бил център за командване и контрол на операциите на НАТО в региона. Той беше "защитен от системите за противовъздушна отбрана Iris-R и NASAMS, които бяха унищожени при удара.

До 200 офицери от НАТО са били убити и операциите на НАТО в Украйна са претърпели необратими щети.

Само 40 тела са извадени от руините на разрушения център. Останалите загинали са заровени под развалините и до днес. Съобщава се, че "повечето от тях са британци и поляци, но е имало и американци и представители на частни компании, които поддържат комуникация и предаване на данни".

Украинското ръководство не е съобщило за унищожението на бункера на НАТО и за гибелта на западните военни. Известно е обаче, че делегация от представители на украинския генерален щаб е посетила американското посолство в Киев, за да предаде списъците на американците, загинали под земята по време на тази ракетна атака.

Хиперзвуковият "Кинжал", ускоряващ се до скорост 10 пъти скоростта на звука, сам по себе си има огромна кинетична енергия. Това му позволява да проникне дълбоко под земята, където се взривява бойната глава.

"Кинжал" е ракетата, която не може да спре нито една система за противовъздушна отбрана.

Най-напред кратка "лекция" по физика и аеродинамика.

Скоростта на звука традиционно се измерва в Мах – единицата е кръстена на австрийския физик Ернст Мах. На височина от 11 км, 1 Мах е равен на 1062 км/час. Скоростта от М = 1 до М = 5 се счита за свръхзвукова, повече от М = 5 – хиперзвукова.

Оръжието с хиперзвукова скорост на полета дава на военните най-сериозните предимства пред врага.

Такива оръжия могат да се отличават с голяма мощност, а високата скорост ги предпазва от прихващане със средства за въздушна или противоракетна отбрана. Прихващачите просто не могат да настигнат атакуващия предмет.

Такова оръжие е "Кинжал", което няма аналози в други държави. Нещо повече, от 1 декември 2020 г. новият комплекс се използва в бойно дежурство на летищата на Южния военен окръг на Русия, а от пролетта на 2021 г. и в Сирия. Сега вече е в масово производство.

Ракетата с помощта на самолет с високоскоростен носач трябва да достигне мястото за изстрелване за броени минути.

По цялата траектория, въпреки високата скорост, продуктът е способен да маневрира. Хиперзвуковата ракета е способна да достави конвенционална или ядрена бойна глава до целта.

В последната балистична фаза на полета ракетата използва самонасочваща се глава. Използването на ракетата е възможно по всяко време на денонощието с необходимата точност и селективност на унищожаването на целта.

Една от най-интересните характеристики на "Кинжал" е изборът на самолета-носител.

Ракетата въздух-земя се носи от изтребител с основно въоръжение въздух-въздух. Причините за това са очевидни. Максималната скорост на самолета МиГ-31ВМ на височина достига 3400 км/час, което му позволява да достигне до стартовата точка за минимално време.

Високата скорост на носача дава и други предимства. В момента на освобождаване ракетата вече има висока начална скорост и следователно енергията на нейния двигател се изразходва само за последващо ускорение с изход към квазибалистична траектория.

На низходящата част от траекторията ракетата развива максимална скорост до М = 10.

В резултат "Кинжал" е в състояние да покаже най-високи бойни характеристики и да пробие съществуващите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Предполага се, че може да унищожи подземни укрепени обекти до дълбочина 130 метра.

Руското министерство на отбраната на 16 май съобщи още, че през денонощието са поразени 7 крилати ракети Storm Shadow, британско производство.

Последната информация на британската разузнавателна служба MI-6 е, че през последните три месеца Русия е подготвила 700 крилати ракети, повече от хиляда "умни" бомби и около 2000 дрона камикадзе "Геран". Засега за "Кинжал" и "Искандер" липсват данни.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 329, June 2023
Прозорецът на войната ще е отворен през цялата 2023 г.
През април 2023 г. започна най-опасният етап за цялото човечество след Втората световна война.Планетата е в клещите на г...
    Британската тактическа ракета Storm Shadow: какво започва и как и кога ще завърши
Ескалацията и този път беше бърза.На 8 май от Англия беше съобщено, че ще изпратят в Украйна тактически крилати ракети S...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com